глаукома

• 232 501
  • 1 081
  •   1
Отговори
# 690
Привет на всички,
Да попитам някой от вас да си е купил апарат за измерване на налягането за домашна употреба?

Има доста оплаквания за сериозни неточности и отклонения,които,вместо да държат човек спокоен го хвърлят в невротично състояние.Дори при  въздушната тонометрия,правена в кабинет често има значителни отклонения( по многбройни причини),та,представете си с подобен уред.Освен всичко друго,цената им е много висока.
Вече има много модели и цените не са толкова високи както преди време, но притеснението ми идва точно от възможността да се обърка резултата.
А за съжаление сме 5 човека с глаукома в семейството и следенето по-често става все по наложително.
 Ще обмисля възможността някой лекар да ме обучи, така май ще е най-добре. 🤔
Трудно ще намерите такъв, който да има представа от  правилното ползване на  апарат за домашна употреба, за да обучи на свой ред някой друг.Далеч не всички от тях дори умеят да мерят налягане по Goldmann, което е златният стандарт. Евентуално,ако твърдо сте решили да  купите апарата,можете да потърсите възможност за обучение от вносителя.Те тряба да могат да се справят.

Последна редакция: пн, 26 сеп 2022, 01:42 от ryannn

# 691
Привет на всички,
Да попитам някой от вас да си е купил апарат за измерване на налягането за домашна употреба?
Здравейте,ние имаме апарат I care Home от 2020г,Синът ми е с вродена глаукома и лекаря ,който го следеше ни го препоръча.Тогава струваше 3000лв. Още в болницата лекаря го измери с Перкинс   и после с I care резултата беше еднакъв. Детето тогава беше на 4г,нямаше как да го измери по Голдман ( първата година след диагнозата беше мерено ВОН само под анестезия,имаше 11 упойки за 1 година период). ЛЕкаря ми нагласи настройките (за чело и брадичка ,спрямо всяко око ) и ми показа как да го ползвам.Смея да твърдя,че е голям плюс ,тк ние сме от малък град и нямаше как само за едно налягне да ходим до София за мерене (250км от вкъщи), а в нашия град има само въздушни тонометри,на които синът ми категорично не искаше да стои мирен,а и няма лекар занимаващ се с деца.
С нашия апарат сме засичали хипотония и съответно сме отивали веднага в София и се е потвърждавала.. В последствие и високо налягане,изпробване на няколко терапии без ефект и накрая спешна операция. Сега вече детето стои и на Голдман и има разлика в порядъка на 2 единици примерно.Но все пак като ориентир е  голям плюс. Ако имате други въпроси съм насреща да отговоря. Пропуснах да кажа ,че този модел се ползва само с лаптоп,няма дисплей и няма как да разберете резултата преди да го свържите с компютър.

# 692
  • Sofia
Някой ползва ли тези капки?
Няма ги по аптеки и складове..

# 693
Някой ползва ли тези капки?
Няма ги по аптеки и складове..

Аз ги ползвах преди 25г., а сега съм на ксалатан. Защо толкова държиш на тях?

# 694
  • Sofia
Те ми бяха предписани преди 3-4год.
Когато са липсвали от аптечната мрежа са ми предписвали Гелтим,но те са 3пъти по-скъпи и са ми неприятни за капване,гъсти и леко ми замрежват зрението за кратко.
Скоро отворих последното шишенце,което ми стига за около 20-25дни,а на очен съм на 19.10.и мисля,че няма да ми стигнат до тогава.

# 695
Тимоптик няма ли в момента по аптеките? А Кузимолол?

# 696
  • Sofia
Благодаря,ще проверя за тях 👍

# 697
  • София
По-назад написах доц.Наталия Петкова, която крепи идеално моята глаукома вече 25г.
Ние имаме записан час при нея за следващата седмица за второ мнение,тъй като за 2 г. минахме през 2операции,няколко инжекции в окото,лазар и на финала майка ми пак е с очно налягане 40.
Дано наистина е добър специалист.
Аз бях при доц. Наталия Петкова - 2 пъти, за второ мнение, с всички изследвания - скенер, периметър, епикризи от няколко години. Разгледа ги внимателно, доста време отдели на първия преглед, втория беше за повторно измерване на налягането, препоръча  да сменя едните капки, но за жалост при мен нищо повече не може да се направи, освен да се крепи положението, колкото е възможно по-дълго.

Между другото подметна, че навремето биха ме "цепнали", но сега вече не се практикува и че вече няма кой и къде да ми направи денонощна крива на очното налягане . 

# 698
Ами то и при мен се крепи успешно положението вече 25г. с нейна помощ.

Денонощна крива може да направи някой, който като очен дава нощни дежурства. Някога правихме в ИСУЛ. Въпрос на уговорка е.

Екскавацията колко е? А % зрение?

# 699
  • София
Ами то и при мен се крепи успешно положението вече 25г. с нейна помощ.
Екскавацията колко е? А % зрение?
Глаукомата ми потвърдиха преди година и половина, въпреки че оплаквания имах последните няколко години и съм посещавала редовно  очен лекар.
Но 40 години взиране в монитор поне по 8 часа на ден служебно и откакто има домашни компютри  и след работа - нямам право да се оплаквам. Сега съм на 71,  занимавам се с внуците.  Пожелавам на младите в този форум да имат шанс да се подобрят.

Това е последното  при мен
Скрит текст:
Периметър
ЛО: VQi 7.4%   MDh -18.03dB    PSD 3.56   CPSD 0.00    SFh 4.2    MS +1.24dB
ДО: VQi 83.9%   MDh -8.47dB    PSD 3.78   CPSD 0.00    SFh 4.2    MS +10.314dB

# 700
Ох, това вашето е катастрофа с тази екскавация. И % зрение......И периметъра на лявото....... Не е причината компютъра, а може би наследствена обремененост и некадърни и небрежни доктори. Щом се оплаквате от няколко години, а са открили глаукомата едва преди година и половина, моят извод е такъв. Вероятно сте я имали не от няколко, а от повече години. Така се получи и при мен. Имах я още от ученическите години, очите ми сълзяха и бяха раздразнени и никой не се сещаше да мери налягането! Но тогава хабер си нямах от глаукома и налягане. После завърших СУ и едва 4г. по-късно откриха глаукомата. И аз смених доста очни от некадърни по-некадърни. Но за щастие запазих пълно зрение, само сложих очила  -1 и на двете очи, като следствие от глаукомата.
Очните, които не бяха глаукомни, опитваха ли се да лекуват глаукомата ви? А през тези няколко години мереха ли налягането?
Това, което ви се е случило, вече и доц. Петкова не може да го поправи, а само ще крепи положението да не става още по-зле. Наистина жалко.....
Още преди 25г. тя ми обясни, че преумората на очите не може да бъде причина за глаукома. Повечето хора нямат въпреки преумората.

Последна редакция: ср, 28 сеп 2022, 13:38 от vl

# 701
Само аз си знам какво ми беше с това налягане и ме изненада реакцията й.

Отделно явно си има проблеми с дъха, защото като ми гледаше дъната го усетих, но се сдържах. Не исках допълнително да нагнетявам напрежението. Все пак уж отивам при голям специалист.

А какво усещахте с това налягане, защото на мен такова ми откриха при рутинен преглед без да имам никакви оплаквания?

А относно дъха, тя не ви ли прегледа с маска?

Симптомите бяха болки отзад на очите - срещуположно на зеницата, но на обширна област. И болка отгоре на окото. Замижавам, поглеждам надолу и като си пипам очите в горния край, през клепачите, с леко натискане имаше болка. Отделно зрението ми беше все едно гледам през кръгло стъкло с леко изкривяване на образа. Вечер на кръгла крушка, или на тъмно около ледчето на телевизора,  виждах цветните кръгове. Основните симптоми си бяха от възпаление, със сърбежи и зачервяване.

Явно вида ми през този един месец е бил доста зле, защото по същото време ме спря КАТ за рутинна проверка, и като ми видяха очите - ме прекараха по пълна програма - алкохол и полеви тест за наркотици. После ми се извиняваха, че ме били забавили. Ама не можеш да им противоречиш.

Докторката маска не носеше защото беше 2019 преди пандемията.

# 702
При натискане са ви боляли именно заради високото налягане. Нютоновия спектър също е характерен за глаукомата. И аз го имах, както и раздразнението и леко зачервяване.
Може би е трябвало катаджиите освен да ви се извинят, да ви препоръчат незабавен очен преглед.

# 703
  • София
Очните, които не бяха глаукомни, опитваха ли се да лекуват глаукомата ви? А през тези няколко години мереха ли налягането?
Това, което ви се е случило, вече и доц. Петкова не може да го поправи, а само ще крепи положението да не става още по-зле. Наистина жалко.....
Да, мереха го - лявото все беше с някакви гранични стойности, но освен да слагам очна сълза и една от докторките ми каза да слагам Каталин, защото имам катаракта в начален стадий и контролен преглед след 6 месеца, друго не са ми предписвали. 

Аз мислех, че губя зрение заради катаракта и операция ще помогне.  Лявото ми беше силното око.

За наследственост - по бащина линия -не, а майка ми почина преди да стигне моята възраст. Имаха очила за четене  , както всички от определена възраст нататък. Пък и в малките градчета не знам какви са били възможностите за диагностика преди толкова години.

Но станалото - станало.  Бях добра в работата - беше ми краста и вече не мога да работя.  Определено очите ми се зачервяват и дразнят силно от големия монитор.

Благодаря за вниманието и отделеното време за съвети!  Здрави бъдете!

# 704
  • София
Някой лекува ли се при доц Костова от Алекдандровска и доволни ли сте? Бях в б цата за периметър и скенер и след поставяне на капки за разширяване на зеницата получих световъртеж и гадене- почти седмица. Различни ли капки поставят или са едни и същи? И още нещо ва винпопитам от гелтим капките сваля ли се стойността на пулса? Става ми 53,54 . Резултатите са ми добри и доц Костова искаше да спра капките, но очното ми е 18,19, 21 на фона на капки.. Доц Наталия Петкова смята че не тр да ги спирам. То за да се види дали е добро без капки налягането тр да се спрат за 3 седмици , не ми се иска пак да меря и пр,.,,

Общи условия

Активация на акаунт