глаукома

• 232 509
  • 1 081
  •   1
Отговори
# 555
vl, С каква терапия си запазихте очния нерв ?

В началото с офтан тимолол, после с кузимолол, бетоптик, ниолол гел, а сега съм на ксалатан, както вече написах.

Как го понасяте тоя Ксалатан? Такова парене в очите не е истина.

Нямам никакво парене.

Кои изследвания дали са платени от касата?

Денонощна крива означава налягането да се мери рано сутрин, после следобед, после късно вечер и то по няколко пъти, тоест в различни дни. Може да се окаже, че е най-зле сутрин или пък вечер.

Последна редакция: чт, 23 сеп 2021, 00:05 от vl

# 556
Имаш късмет, че не ти парят.
Единствените капки, които що годе понасям са Монопрост.

# 557
  • Sofia
Vl, ВОН го измериха един път, т.е в 10 ч., когато отидох....и това беше. Очевидно не ми е правена денонощна крива. Благодаря за съветите, но ще потърся и трето мнение, защото Вижън не оправдаха очакванията и всъщност не ме "просветлиха" с нищо по-вече от това което вече знам. Ще потърся мнение и от  доц. Петкова или Александровска болница.

# 558
Предполагам, че и доц.Петкова ще препоръча денонощна крива. Тя беше доста години шеф на глаукомния кабинет и на една от очните клиники в Александровска и досега си остава ненадминат специалист по глаукома. Тя четеше лекции по глаукома на много лекари по семинари и конференции.

# 559
  • Sofia
Денонщната крива, вероятно е показател за действителното ниво на очното налягане, а не само измерено веднъж и диагнозата е поставена. Първият път в Транспортна болница, всъщност ми измерваха ВОН през 2/3 часа, три последователни дни - вероятно това ще да е било кривата. Но сега само веднъж и то за платен пакет Глаукома, който би трябвало да включва и нея. Радвам се, че се включихте по моя случай и Благодаря Flowers Hibiscus. Този форум за това е много полезен, защото докато не се сблъскаш челно с даден проблем смяташ, че конкретния доктор е предписал най-доброто в личния ти случай. Задължително ще потърся и мнение от доц. Пектова, за която не знаех. Успех на всички, които се борят с коварната глаукома....ще пиша във форума, когато имам резултат.

# 560
Здравейте! Къде преглежда в момента доц. ПЕТКОВА? Само платени прегледи ли извършва?  Ако може и някакви координати? Благодаря предварително!

# 561
  • София
Здравейте! Къде преглежда в момента доц. ПЕТКОВА? Само платени прегледи ли извършва?  Ако може и някакви координати? Благодаря предварително!

И аз проучвам къде може да се намери лекар, който е компетентен и може да отдели достатъчно внимание.

Може би става дума за проф. Ива Петкова. Много добри отзиви има за нея, но доколкото разбирам не могат да се очакват чудеса и е доста натоварена.

# 562
  • Sofia
По ЗК кои изследвания се поемат?

# 563
Здравейте! Къде преглежда в момента доц. ПЕТКОВА? Само платени прегледи ли извършва?  Ако може и някакви координати? Благодаря предварително!

И аз проучвам къде може да се намери лекар, който е компетентен и може да отдели достатъчно внимание.

Може би става дума за проф. Ива Петкова. Много добри отзиви има за нея, но доколкото разбирам не могат да се очакват чудеса и е доста натоварена.

Не е Ива Петкова, а Наталия Петкова.

Преглежда с предварително записване по телефона в своя кабинет на ул."Тракия".

Доц. Наталия Петкова-0898466856, 987-37-59-дом.

# 564
Здравейте момичета, за мен темата за глаукома е нова, тъй като съвсем отскоро се сблъсках с този проблем. Вече имам направена периметрия и изследване на очния нерв, в три последователни дни ми мериха очното налягане и варираше от 18/19 до 23/24. За сега ме оставиха още 3 месеца без лечение, но не мисля, че ще е за дълго. Порових се малко, предимно из американски източници за глаукомата и бих споделила следните изводи, които поне аз си направих на теория: Възможностите за стопиране на процеса са няколко - лазер, ендоскопска циклофокоагулация /поставяне на имплант/ и различни видове капки. Доколкото разбирам почти винаги се започва с капки и честно казано се чудя защо се отхвърлят останалите алтернативи, поне за мен дискомфорта като ефект от капките съвсем не е за подценяване. Има и различни проучвания, свързани с алтернативни методи за намаляване на очното налягане като прием на добавки, съдържащи боровинки, хранителен режим, медитация, физическа активност и избягване на наведени пози, напрежение в очите, лечение с всякакъв вид стероиди. Интересно ми беше да разбера, че глаукома също се асоциира и с обичайно ниско кръвно налягане и стрес. Само по себе си високото очно налягане не е гаранция за глаукома, но е единственият фактор, който подлежи на контрол. Важно е и кръвоснабдяването на очния нерв, което всъщност е и основната причина за неговото необратимо увреждане. За мен беше важно да разбера, че работата пред екран и синята светлина нямат отношение към развитието на глаукомата.Това е, което аз мога да споделя. Ще се радвам да получа съвети от вас най-вече по отношение на добри специалисти, които да следят състоянието на зрението и да преценят адекватно и компетентно кога трябва да се включат капките, както и да предложат по-съвременни методи за справяне. Това, което моят лекар ми каза е, че започна ли веднъж с капките, няма спиране до края на живота. А това съвсем не ми звучи оптимистично.

# 565
  • Sofia
Това мнение за капките, че започнати веднъж не трябва да се спират, мога да потвърдя от казаното от лекар (д-р Згурев-клиника "Вижън"). Следя темата.....Аз за момента съм в застой, но в началото на следващата година ще търся отново мнения и т.н по темата от други лекари в сферата на ВОН. Успех в търсенето на правилното за Вас лечение.

# 566
Лечението също зависи и какъв вид е глаукомата и каква е прогресията на увреждане на нерва.

# 567
По-добре капки от колкото операция.
Това го говоря от личен опит.
Радвайте се, ако с капки държите налягането ниско и нямате увреждане на очния нерв.
Искам да попитам има ли някой, който е закупил апарат за следене на очното налягане за лична употреба ?
По-здрави!

# 568
По-добре капки от колкото операция.
Това го говоря от личен опит.
Радвайте се, ако с капки държите налягането ниско и нямате увреждане на очния нерв.
Искам да попитам има ли някой, който е закупил апарат за следене на очното налягане за лична употреба ?
По-здрави!

Здравейте имаме апарат за мерене на вон в домашни условия. Модела е I CARE HOME. Ползвам го от 2г и половина за следене на вон на сина ми6г.Доволна съм много от него. Мога да ви дам координати на бг представителство предлагащо модели на тонометри I care. Има много видове. Нашия струваше 3000лв.ако съм полезна с нещо, може да ми пишете.

# 569
Здравейте, включвам се по темата за суспектна глаукома. Днес, след  направени изследвания в клиника Вижън (ОСТ, гониоскопия, периметрия) отново се потвърди т.н суспектна глаукома. Като основен фактор за нея е ВОН 23/16 резултатите са от днес. Имам въпросната диагноза от 2019 г., след направени аналогични изследвания, но без назначена терапия, защото само ВОН не е глаукома, а само предпоставка за такава.
Днес доктора, установи същото, но препоръча, като превенция следното: лазерна манипулация или капки Ксалатан вечер и  след 10 дни на контрола при него. Въпросът ми е тези капки са за установена глаукома, а при мен тя е под въпрос?  Докторът спомена, че те са за перманентно ползване и започвайки да слагам капки не следва да ги спирам. Тук вече съм в чуденка? Да слагам капки или да търся и друго мнение в Александровска болница. Заплитам се в порочен кръг, но две противоположни  експертизи не са добър подход за очите ми. Благодаря за отзовалите се с мнения от личен опит.

Потръсете доц. Наталия Петкова за мнение, не "Александровска"!

Общи условия

Активация на акаунт