глаукома

• 232 504
  • 1 081
  •   2
Отговори
# 705
Някой лекува ли се при доц Костова от Алекдандровска и доволни ли сте? Бях в б цата за периметър и скенер и след поставяне на капки за разширяване на зеницата получих световъртеж и гадене- почти седмица. Различни ли капки поставят или са едни и същи? И още нещо ва винпопитам от гелтим капките сваля ли се стойността на пулса? Става ми 53,54 . Резултатите са ми добри и доц Костова искаше да спра капките, но очното ми е 18,19, 21 на фона на капки.. Доц Наталия Петкова смята че не тр да ги спирам. То за да се види дали е добро без капки налягането тр да се спрат за 3 седмици , не ми се иска пак да меря и пр,.,,

Здравейте, капките за разширяване на зеницата може да имат такъв страничен ефект.
Гелтим принадлежи към група лекарства наречени бета блокери и е нормално от него да ви падне кръвното/налягането.
Дали да ги спрете, не мога да ви кажа, прикачете някакъв документ с данни, като дебелина на роговица, ексквазация и т.н. Като скриете личните си данни.
На каква възраст сте?

# 706
  • София
Това е епикризата от Александровска.

# 707
По документа пише, че са ви пускали система манитол. Това така ли е? Какво беше налягането преди и след системата? Освен това преди да започнете лечение с гелтим какво беше налягането?

# 708
  • София
Преди започване на гелтим капките беше над 20 винаги, понякога стигаше 24. От поликлиника очна ми беше изписала флоксал ли беше не помня , но доц Петкова при посещение ми даде гелтим. Нищо не знам за тази система манитол, не съм разбрала дори, сложиха ми някакви капки за разширяване на зеницата, нищо не обясняват -  бяхме много хора . А тази система  манитол за какво се слага бихте ли казали?И положението ми според епикризата добре ли е? Много ви благодаря!

# 709
Някой лекува ли се при доц Костова от Алекдандровска и доволни ли сте? Бях в б цата за периметър и скенер и след поставяне на капки за разширяване на зеницата получих световъртеж и гадене- почти седмица. Различни ли капки поставят или са едни и същи? И още нещо ва винпопитам от гелтим капките сваля ли се стойността на пулса? Става ми 53,54 . Резултатите са ми добри и доц Костова искаше да спра капките, но очното ми е 18,19, 21 на фона на капки.. Доц Наталия Петкова смята че не тр да ги спирам. То за да се види дали е добро без капки налягането тр да се спрат за 3 седмици , не ми се иска пак да меря и пр,.,,

При глаукома не трябва да се разширяват зениците! Що за некадърност?! Възможно е като резултат от това очното ви налягане да е хвръкнало не зная докъде!

Не мисля, че при такива стойности на очното налягане е редно да спирате капките. Моят съвет е да се доверите на доц. Петкова. Засега тя си остава най-добрия специалист по глаукома.
И с тези капки да направите денонощна крива на налягането. Тя е важна.

За влиянието на тези капки върху пулса не зная нищо и няма как да ви отговоря.

Иначе с корекциите достигате до зрение 100% и на двете очи. Това е добре. Но не виждам написана екскавацията? А тя е много важна! И периметърът е важен. Правиха ли го?

Манитол се пуска за сваляне на налягането, ако е много високо. Това ми го е казвала доц. Петкова. Ако са го вдигнали с разширяването на зениците и вероятно са ви включили на манитол, но са скрили резултатите от това високо налягане. Ох, нямам думи! И това в Александровска.......Имам неприятното предположение, че са ви взели за опитно зайче! Никак не ми е приятно да го казвам.

Последна редакция: сб, 15 окт 2022, 17:46 от vl

# 710
  • София
Правиха периметър, имам го на диск и доц.Петкова не можа да го види. Питах за налягането казаха добро ….Попитах може ли да ме боли глава- челото главно от очно налягане и ми казаха че трябва да е 60, за да боли

# 711
Правиха периметър, имам го на диск и доц.Петкова не можа да го види. Питах за налягането казаха добро ….Попитах може ли да ме боли глава- челото главно от очно налягане и ми казаха че трябва да е 60, за да боли

Глупости! И при по-ниски стойности боли главата. Вие все пак сте на 61г. Ако бяхте на 20г., тогава можеше да не ви боли главата от високо очно налягане. Ако обаче главата ви боли при налягане 20 или по-ниско, причината е друга.

Може би трябва да намерите начин да отпечатате на хартия периметъра и да го покажете на доц. Петкова. А тя как оцени екскавацията? Изключено е да е пропуснала.

# 712
  • София
 Сл път ще питам за тези неща, аз само за налягането питам, а има и др важни неща…Това е писала доц Петкова

# 713
Написала е екскавация 0,3, вероятно и на двете очи, което е идеално! Без глаукома тя трябва да бъде 0,3. Това означава, че все още нямате увреждания на очния нерв. Дано не са го увредили с безобразните експерименти в Александровска и като резултат от това тя да се е увеличила. Напълно възможно е и периметъра ви да е добре. Той отразява периферното зрение.
И тя е написала, че с корекциите достигате до зрение 1 или 100% казано по друг начин. И това е добре.

# 714
  • София
Vi, благодаря ви !  
И забравям за Александровска...

Последна редакция: сб, 15 окт 2022, 20:51 от мм

# 715
Ексквазацията е ок.
Според мен не спирайте гелтим.
Разширявянето на зениците не мисля, че е създало кой знае какъв проблем, тъй като предната ви камера е дълбока.
Манитол е система за сваляне на налягане, ако не са ви слагали абокат и да ви вливат система вероятно може да са го писали, за да ви пуснат по тази клинична пътека и да не плащате за периметър, един вид да вземат пари от касата за някаква услуга, която се покрива и да ви извършат друга, която не се.
Задължително се следете най-малко на 6 месеца, за предпочитане на 3.
Ако ви притеснява падането на пулса, може да се помисли за друг медикамент, но там може да има други странични реакции.
Глава и област около окото може да ви боли от налягане над 20. Много е индивидуално, някои хора изпитват такива симптоми от налягане само при много високи стойности, друти и от доста по ниски. За жалост повечето лекари си повтарят мантрата "трябва да е над 40, за да ви боли".
Също лекувате ли болестта на щитовидната жлеза? От нея също може да се вдига леко налягането.

# 716
За първи път чета, че не е добре да се разширяват зениците при глаукома. Аз съм от 5г. с тази диагноза и лекарката, която ме наблюдава, веднъж годишно ми прави преглед, който включва разширяване на зениците. Това неправилно ли е?

# 717
  • София
pymurix, Много благодаря!
     Щитовидната е под контрол,пия елтироксин и следя.

# 718
За първи път чета, че не е добре да се разширяват зениците при глаукома. Аз съм от 5г. с тази диагноза и лекарката, която ме наблюдава, веднъж годишно ми прави преглед, който включва разширяване на зениците. Това неправилно ли е?

Да, дори тъмните очила не трябва да се носят при глаукома.

Въпросната лекарка глаукомен специалист ли е или е обикновен офталмолог?

А екскавацията ви колко е? Щом имате глаукома е желателно по-често измерване на очното налягане. Веднъж в годината се мери на хората, които нямат. Периметър правите ли? Имате ли пълно зрение?

# 719
Напълно нормално и дори препоръчително е веднъж в годината да ви разширяват зеницата, за да се огледа хубаво нерва и периферната ретина. Единственото съображение за разширяване би било ако сте с форма на закрито ъгълна глаукома или ако в момента налягането ви е по високо.

Общи условия

Активация на акаунт