глаукома

• 232 468
  • 1 081
  •   1
Отговори
# 735
  • Благоевград
Освен с капки или по-скоро като добавка към капките, някакви други природни средства за сваляне на очното налягане прилагали ли сте?

# 736
Освен с капки или по-скоро като добавка към капките, някакви други природни средства за сваляне на очното налягане прилагали ли сте?

Не и не би трябвало, защото ползата е доста съмнителна.

Ако капките не са достатъчни се стига до операция.

# 737
Биотина със сигурност няма да навреди и казват, че е полезен за очите.

# 738

Хапчета - Acetazolamide - Бъдете изключително внимателна с тях пият се под лекарско наблюдение защото могат да предизвикат изключително опасни странични ефекти.

Топене на краката в гореща вода.

Може да спрете кафето или да минете на безкофеиново

Медитация

Всички тези неща са нещо което да правите като допълнителна терапия докато се изчаква за операция или лазер, те не са основно лечение.

# 739
Здравейте!
Страшно съм притеснена и с хиляди въпроси в главата.
От година ,че и повече,ми е установено "гранично"очно налягане 18 на едното до 21 на другото.Беше ми направен само скенер,който уж не показа промени.
Нищо не ми беше препоръчано,само да го следя.
Днес влязох в една от големите клиники в града,за да го измеря:18 на лявото ,24 на дясното.Преди седмица ме болеше вътре точно дясното око,и около веждата Аз го отдадох на това,че може би се разболявам,нещо като мускулна болка,но тук прочетох ,че е симптом,за високо налягане.
Запазила съм си час при лекар,който има специализации по глаукома, защото тук(Бургас)няма глаукомен специалист.
Страшно много се тревожа,за това,че първо лекаря ще ме подведе .Един вид няма да може да открие проблема и ще ми предпише грешно лечение.Притеснявам се,че ще имам глаукома и ще изгубя зрението си,че ще го мисля постоянно ,но най-вече ,че няма кой адекватно да ми помага в Бургас.
До София трудно бих пътувала постоянно...ако можете да ми препоръчате лекар,Варна?
Всякакви съвети ще са ми от полза.

# 740
Здравейте!
От година ,че и повече,ми е установено "гранично"очно налягане 18 на едното до 21 на другото.Беше ми направен само скенер,който уж не показа промени.
Днес влязох в една от големите клиники в града,за да го измеря:18 на лявото ,24 на дясното.Преди седмица ме болеше вътре точно дясното око,и около веждата Аз го отдадох на това,че може би се разболявам,нещо като мускулна болка,но тук прочетох ,че е симптом,за високо налягане.
Запазила съм си час при лекар,който има специализации по глаукома, защото тук(Бургас)няма глаукомен специалист.
Страшно много се тревожа,за това,че първо лекаря ще ме подведе .Един вид няма да може да открие проблема и ще ми предпише грешно лечение.Притеснявам се,че ще имам глаукома и ще изгубя зрението си,че ще го мисля постоянно ,но най-вече ,че няма кой адекватно да ми помага в Бургас.
До София трудно бих пътувала постоянно...ако можете да ми препоръчате лекар,Варна?

Направете нужното ,за да изясните положението си,НО първо се успокойте(знам много добре колко е трудно на практика)! Абсолютно имайте предвид,че налягане,измерено чре въздушна тонометрия, по правило, е с няколко единици по високо от реалното- тази разлика веднага може да се установи с измерване по Голдман,което е златният стандарт.Да не говорим,че при мерене с въздух влияние имат  доста друфи фактори-като се почне от това дали очната повърхност е твърде суха,удряне на струята в миглите,особено ако са по-дълги или просто при премигване,(не)правилното позициониране на главата на подбрадника,неправилна работа с уреда от оператора,да не говорим,че масово самите апарати не са актуално калибрирани и т.н.

Освен това, трябва задължително да имате направена пахиметрия(измерване на дебелината на роговицата).Ако дебелината й е над средната,то от измереното налягане се изваждат определени единици и то може да се окаже нормално.Съвременните тонометри имат функцията да мерят и дебелината на роговицата,а ако не сте  на такъв апарат, ще Ви я измерят отделно,заедно със степента на отвореност на камерните ъгли.Естествено,трябва да се измери и екскавацията, да се направи компютърна периметрия и други елементи,които са част от всеки преглед при суспектна глаукома.

От първото OCT,освен ако няма силно развит патологичен процес, категорично заключение не може да се направи.Ролята му е да се проследи процеса в динамика при следващи скенери и то направени на същия апарат.
Поемете дъх и действайте спокойно.

# 741
Много благодаря за бързия отговор.Опитвам да се успокоя.
Дано лекарката ми направи всички тези изследвания ,да не се наложи да ходя пак при друг.

# 742
Здравейте!

От особена важност е глаукомен специалист да определи екскавацията и да направите периметър. Също е добре да направите и денонощна крива на налягането. За нея не ви е необходим глаукомен специалист, а някой очен, който дава нощни дежурства. Другия вариант е да постъпите в очно отделение за няколко дена и да го мерят често. Наистина ли в Бургас няма нито един глаукомен? Проверихте ли добре? Обикновено в окръжните градове има по 1-2. Например аз зная един в Русе от доста години.
Много важно е точно, когато ви боли окото да се измери налягането, а не на другия ден или по-нататък. Тогава ще се разбере дали налягането е причина за болката. Понякога очите болят, а с тях всичко е наред!

И аз ще ви посъветвам да не се притеснявате. Моята глаукома я крепим успешно вече 25г. с капки всяка вечер. За наше щастие през 20-ти век това е постигнато и никак не е малко. От глаукома се ослепява най-често, ако не се прави нищо-нито прегледи, нито капки. За съжаление тя не се лекува, а само се крепи с капките доживотно и в по-редки случаи се налага и операция.

Последна редакция: вт, 29 ное 2022, 22:35 от vl

# 743
  • Sredets/Burgas
Моят съпруг е софиянец и доскоро живеехме в София, но глаукомата му я откриха преди 5 години именно в Оксиком - Бургас при д-р Марина Хрелева и д-р Мерсинков.
Ходеше редовно на профилактични прегледи, имаше главоболия, болки в очите и никой не се сети две-три години да му измери налягането. Само като чуеха, че е програмист и веднага диагноза "преуморени очи"...Ако я бяха открили навреме нямаше да има това увреждане на нерва, ама станало... Така че има достатъчно кадърни лекари и в Бургас.
В София ходи само веднъж при доц.Наталия Петкова, след това при нейна ученичка. В клиника Пентаграм даже го показваха на специализанти като интересен случай, защото е с много рядък вид глаукома - пигментна.

# 744
  • София
Моят съпруг е софиянец и доскоро живеехме в София, но глаукомата му я откриха преди 5 години именно в Оксиком - Бургас при д-р Марина Хрелева и д-р Мерсинков.
Ходеше редовно на профилактични прегледи, имаше главоболия, болки в очите и никой не се сети две-три години да му измери налягането. Само като чуеха, че е програмист и веднага диагноза "преуморени очи"...Ако я бяха открили навреме нямаше да има това увреждане на нерва, ама станало... Така че има достатъчно кадърни лекари и в Бургас.
В София ходи само веднъж при доц.Наталия Петкова, след това при нейна ученичка. В клиника Пентаграм даже го показваха на специализанти като интересен случай, защото е с много рядък вид глаукома - пигментна.

И моят случай е същият - същата професия, ходене по доктори със същите оплаквания, същият вид глаукома.

Налягането го мереха - беше с гранични стойности, никой не беше намекнал дори, че подозира глаукома и лечението беше - хранителни добавки с черна боровинка, изкуствена сълза, преглед след 6 месеца

Между другото - препоръчаха ми и много разходки и помещенията в къщи  да са добре осветени.

# 745

Глаукомата с високо налягане ли, защото моя мъж е с глаукома с нормално очно налягане и със  увреждане и изсъхване на нерва.Неможело нищо да се направи за този вид глаукома, освен монопрост капки, за да се държи ниско налягането

# 746
  • Sredets/Burgas
Когато му я откриха беше просто брутално налягането - 59 на двете очи.
Мисля, че съм споделяла по-назад в темата.
Сега е на два вида капки - Бимифри и Амиптифри на максимална доза и си е в норма, около 18,
но специално за този вид глаукома не е проблем и да е малко повече.
Пигментната глаукома е единствената, която може да изчезне спонтанно,
има описани такива случаи, но са рядкост.

# 747
Тази сутрин също мерих налягане 20 на лявото,23 дясно.
Запазила съм час за офталмолог,доц.Йорданов,който преглежда и във Варна.
Как мога да разбера дали правилно ще ми измери ескавация?Никак най-вероятно,на доверие.

# 748
Как мога да разбера дали правилно ще ми измери ескавация?Никак най-вероятно,на доверие.

Глаукомните са най-добре квалифицирани в определянето на екскавацията. Той глаукомен ли е?

# 749
[/quote]

Глаукомните са най-добре квалифицирани в определянето на екскавацията. Той глаукомен ли е?
[/quote]

На вратата не пише глаукомен специалист.
В Бургас няма такъв.
Избрах го заради това:
Специализации:

Курс ретинална и витреална хирургия – Пловдив, България;
Индиректна офталмоскопия на заден очен сегмент – Варна, България
Ретинопатия на недоносеното – Варна, България
Напасване на контактни лещи – Варна, България
Лазери в офталмологията – Варна, България
Специализация Глаукома в Shepard eye centar – Лас Вегас, Невада, САЩ;
Европейски глаукома курс – Женева, Швейцария;
Хирургия на стъкловидното тяло и ретината – Варна, България
Европейски курс по Диабетна ретинопатия – Прага, Чехия;
Европейски курс – Anti-VEGF в лечението на заболявания на макулата – Любляна, Словения;
Европейски глаукома курс – ESASO – Лугано, Швейцария.
През 2018 г. защитава образователна и научна степен ''Доктор'' към Медицински университет Варна с дисертационен труд на тема: Качество на живот на пациенти с първична глаукома, методи за оценка и проследяване.
Надявам се да ми помогне.
До Нова година нямам възможност да запазвам час за глаукомен специалист в София.След това не знам колко бързо ще ми дадат час,страхувам се да не губя време...

Последна редакция: ср, 30 ное 2022, 15:12 от fur4i

Общи условия

Активация на акаунт