глаукома

• 232 126
  • 1 081
  •   1
Отговори
# 900
Здравейте,с очно налягане 22-23 съм...само го следят,нямам назначени капки.Възможно ли е от това да усещам напрежение в очите,в мускулите на очите..двама лекаря изказаха мнениече не е от него.
По принцип случайно открих високото налягане преди няколко години.Изобщо не съм имала дискомфорт.Но тогава беше около 20-21.
Дали заради това,че сега е 22-23 изпитвам това усещане?

Аз започнах да слагам капки при очно налягане 20 на едното и 22,5 на другото  и така вече две години и половина.На Ксалатан съм и диспансеризирана ,ходя 4 пъти в годината при една лекарка в Пловдив.Не знам дали отговарям на вашия въпрос ,но си задавам въпроси на себе си?!

# 901
Здравейте!
Някой приемал ли е антидепресант и в същото време е с повишено налягане?
На всички АД пише да не се вземат при глаукома.
Не знаем как да постъпим в случая.

# 902
Капките за очи, ако са изписани, се слагат всеки ден. Компромис не бива да има.
Попитайте очният специалист но мисля, че производителите на лекарства се презастраховат.

# 903
Fur4i, аз, първите няколко месеца, после се нормализира. Лекар офталмолог ще каже, че АД не влияят на очното налягане, но не е така, дори го пише в страничните ефекти.

# 904
Капки за глаукома не са изписани все още, налягането е към 21(гранично) и само го следят.
Но се налага приема на АД и на всички листовки пише,че не се приемат при глаукома.
За това не знаем как да постъпим...

# 905
Здравейте!
Някой приемал ли е антидепресант и в същото време е с повишено налягане?
На всички АД пише да не се вземат при глаукома.
Не знаем как да постъпим в случая.

Здравейте, прием на антидепресанти не се препоръчва при закритоъгълна глаукома. При другата форма, не би следвало да е проблем.

# 906
Капки за глаукома не са изписани все още, налягането е към 21(гранично) и само го следят.
Но се налага приема на АД и на всички листовки пише,че не се приемат при глаукома.
За това не знаем как да постъпим...

При мен нямаше проблем, следете се активно по време на приема на АД.

# 907
Здравейте,откриха ми повишено ВОН през 2021г.От провинцията съм и няма добри специалисти и се насочих към София-болница Зора.Там само ме следят,нямам назначена терапия.Налягането ми е 28 и 25 по Голдман,но ми вадят от него -4,че роговицата ми е 595.На машината с въздух много подскачам и е трудно да ми измерят налягането,дори по Голдман е трудно,макар че имам упойка,трудно си задържам очите без да мигна,от притеснение ли незнам вече.На изследванията ми пише ДЗН-Е=0,1 не знам какво е.Скенера е добре ,нямам изменения и увреждане.Притеснява ме ,че сега август бях на преглед и пак ми казаха след 8 месеца нов преглед без терапия.Мисля да си запиша час при доц.Наталия Петкова за второ мнение.Тя прави ли всички необходими изследвания в нейния кабинет ? Или аз трябва да си ги направя и с резултатите да отида?

# 908
Ако налягането Ви е над 21, според мен трябва да го смъквате чрез капки за очи.
Това, че нямате изменение на очния нерв е добре.
Аз знам, че веднъж годишно се прави т. Нар очен скенер, веднъж годишно периметрия. А на контролни прегледи отначало всеки месец, после на три по преценка на лекаря.
Ако не успеете да се запишете при доктор Наталия Тодорова, препоръчвам за преглед на частно доктор Росица Лолова. Тя може да Ви направи всичко необходимо, без периметър.
Не оставйте налягане над 21-22 след приспадането без капки!
Нали знаете, че глаукомата, каквото си открадне, не го връща....

# 909
Здравейте,откриха ми повишено ВОН през 2021г.От провинцията съм и няма добри специалисти и се насочих към София-болница Зора.Там само ме следят,нямам назначена терапия.Налягането ми е 28 и 25 по Голдман,но ми вадят от него -4,че роговицата ми е 595.На машината с въздух много подскачам и е трудно да ми измерят налягането,дори по Голдман е трудно,макар че имам упойка,трудно си задържам очите без да мигна,от притеснение ли незнам вече.На изследванията ми пише ДЗН-Е=0,1 не знам какво е.Скенера е добре ,нямам изменения и увреждане.Притеснява ме ,че сега август бях на преглед и пак ми казаха след 8 месеца нов преглед без терапия.Мисля да си запиша час при доц.Наталия Петкова за второ мнение.Тя прави ли всички необходими изследвания в нейния кабинет ? Или аз трябва да си ги направя и с резултатите да отида?
Имате офталмолог във вашия град предполагам, проследете налягането там примерно 2-3 седмици поред. Ако е 25 слагайте по 1 капка в двете очи вечер Лумиган или Бримоген капки, продават ги и без рецепта.
Тази терапия няма да свали много очното налягане, но като ги слагате една седмица отидете да видите колко е с терапия, едва ли ще е под 15.
Това само докато успеете да отидете на лекар и той да ви назначи терапия.
Налягане под 12 също не е много добре,  ако много падне, спрете капките.

# 910
Ако налягането Ви е над 21, според мен трябва да го смъквате чрез капки за очи.
Това, че нямате изменение на очния нерв е добре.
Аз знам, че веднъж годишно се прави т. Нар очен скенер, веднъж годишно периметрия. А на контролни прегледи отначало всеки месец, после на три по преценка на лекаря.
Ако не успеете да се запишете при доктор Наталия Тодорова, препоръчвам за преглед на частно доктор Росица Лолова. Тя може да Ви направи всичко необходимо, без периметър.
Не оставйте налягане над 21-22 след приспадането без капки!
Нали знаете, че глаукомата, каквото си открадне, не го връща....
Сега когато бях на преглед,пак попитах за капки,но докторката каза,засега не.Да отида след 8 месеца за нов скенер.А д-р Росица Лолова къде преглежда? Тя глаукомен лекар ли е? А периметър трябва ли да си правя предварително?

# 911
Има кабинет на Фр. Нансен, до НДК, но не е изрично глаукомен лекар.
Все пак, щом на 8 месеца правите скенер значи държите нещата под контрол.
Може би в тази Очна клиника Зора си гледат работата съвестно.
Очният периметър изследва периферното зрение. Ако не Ви е искан, няма смисъл да си го назначавате.

# 912
Има кабинет на Фр. Нансен, до НДК, но не е изрично глаукомен лекар.
Все пак, щом на 8 месеца правите скенер значи държите нещата под контрол.
Може би в тази Очна клиника Зора си гледат работата съвестно.
Очният периметър изследва периферното зрение. Ако не Ви е искан, няма смисъл да си го назначавате.

Така не се държат нещата под контрол. Необходима е денонощна крива на очното налягане.

# 913
Здравейте,извинявам се предварително, че не пиша с медицински термини и не съм много запозната, но съвсем скоро се сблъсках с тази болест и съм много уплашена.
На 25г съм и наскоро ми бяха направени глаукомни изследвания и според тях имам глаукома, не изяснена кой вид, насочиха ме към Александровска болница при доц.Костова. Днес бях на преглед при нея( отношението няма да коментирам) и утре ще ме приемат за изследвания за 2 дни.
Капя капки за високо вътрочно налягане от 2г и чак след като смених клиниката ми направиха глаукомни изследвания, защото имам главоболие от време на време и сякаш вечер ме болят очите, но го отдавах на работата на компютър. Държа налягане между 20-26, като никога не е надвишавало 28 поне при измерване.
Адски разочарована съм от всички лекари и наистина се страхувам дали ще ми помогнат или навредят, заради 💵.
Адски много ме е страх да не ослепея, защото няма кой да се грижи за мен, постоянно го мисля и не мога да си намеря място. В интернет чета ужасни неща, на лекарите не им се занимава да ми обясняват и за това рехиш да споделя и поне да намеря малко подкрепа при вас.
Ако се наложи операция също много ме е страх от усложнения и бих била адски благодарна, ако някой ме успокои.. ❤

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 07:55 от Тъга

# 914
Търсете доц. Наталия Петкова. За тази Костова има лоши отзиви. От това, което пишете не се вижда необходимост от операция. Може би корекция на капките......Би следвало в болницата да ви направят денонощна крива на налягането и тя ще бъде най-сериозния ориентир. С нея при доц. Петкова.
Излиза, че имате глаукома поне от 2г., но не са ви назначили подходящи капки.
Не пишете нищо за екскавация и периметър, а те са особено важни.

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 00:45 от vl

Общи условия

Активация на акаунт