глаукома

• 229 475
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 945
Може ли да кажете колко ви струваше тонометъра?

Струва много пари, за съжаление.
Скрит текст:
5 хиляди лева преди година и половина, сега може и да е повече. Купух го от официалния им представител в БГ.

vl - по спомени ескавацията ми е 0.4, ако не и 0.5 на лявото. Пак трябва да поровя в документите. Когато ми я откриха, очното налягане беше 26 на ляво и 22 на дясно. Това го помня много добре. С капките Таптиком го поддържам до 20 на ляво и 17-18 на дясно сутрин, а вечер е по-ниско, измерено с домашния тонометър. В клиниката при регистрация за прегледа го мерят с професионалната версия на моя тонометър, тук не използват пуф метода. Самата лекарка също го мери всеки път в кабинета си по метода на Голдман и очното налягане винаги е по-ниско (14-16), от това което e показал моя тонометър. Самата клиника е на ъгъла до блока (за голямо щастие), където живея и разликата във времето да е 15-на минути между това, което аз съм измерила вкъщи и това, което тя измерва в кабинета си.

Последна редакция: вт, 19 ное 2024, 07:14 от Смърфиетка

# 946
Тази екскавация е по-висока от нормалната и няма как да се подобри. Идеята е да се запази.

# 947
Здравейте!
След лутане,около две години,и мерене на налягане...аз продължавам да си имам високо такова...около 23 на едното 19-20 на другото.
Правят ми скенер,периметрия,оглеждат дъна ..и казват "следим".
Без капки съм...и се чудя вече,побърквам се..имам ли глаукома или не.
Как да постъпя,смятам да запазя час и за доц Атанасов в Пловдив?

# 948
Здравейте!
След лутане,около две години,и мерене на налягане...аз продължавам да си имам високо такова...около 23 на едното 19-20 на другото.

Глаукомен специалист, екскавация, периметър, денонощна крива на налягането......Очните дъна не са толкова интересни.

# 949
Здравейте!

Високо очно налягане не е достатъчно за диагноза - глаукома. За да има глаукома трябва да е започнал процес на увреждане на оптичния нерв, който има много други фактори дали ще се случи или не, това което знаем в науката е че единствения фактор със силно значима връзка в увредата който можем да контролираме е налягането, но ако то не причинява щети не е нужно да се стремим да го намалим.

Тук по скоро се случва нещо друго... Дали нямате други симптоми, които се опитвате да решите и за това сте се фиксирали върху налягането, като удавник за пояса, който може да го отърве от другите му болежки?

Колкото до доц. Атанасов, отидете при него, той е един от най-големите авторитети в момента в България за глаукома. Ще ви направи необходимите изследвани и ще ви каже имате/нямате глаукома и какво да правите. Така поне ще сте спокойна.

# 950
Здравейте!

Високо очно налягане не е достатъчно за диагноза - глаукома. За да има глаукома трябва да е започнал процес на увреждане на оптичния нерв........

А за пациента не е ли по-добре да не е увреден очния нерв??? И екскавацията да е все още 0,3? Или трябва да се чака екскавацията до 0,9?!  Една потърпевша пишеше тук и беше точно с такава екскавация!  И почти не виждаше и с двете очи! Зрение само 10%!

Последна редакция: пн, 25 ное 2024, 00:58 от vl

# 951
Виждам че отделяте голямо внимание на екскавацията та и за мен е повод за притеснение, ще споделя и аз моя опит .Аз последно бях преди 10 дни на преглед компютърен периметър,ОТС,всичко каквото е необходимо ,беше направено.Екскавацията е 0,4-0,5 на лявото око и 0,6 на дясното .Очното налягане  е 19,0-19,5  до гранично при различни апарати.Доста дълго чаках за да успея да се прегледам при доц. Манолова ,тя ме проследява от 8 години ,като последните 2-3 години все не успявах да се прегледам при нея и обикалях по други доктори,една от тях искаше незабавно да включи капки за ВОН .
След направените изследания, на зададения  от мен въпрос за екскавацията ,нейното мнение е  ,че при тези отлични изследвания ,без измениния лечение и капки към момента няма да започне,още повече ,че самия диск на очите е голям, а е важно съотношението .Проследяваме състоянието на 6-7 месеца.Аз съм с фамилна обремененост.Да тя е важна ,но не е единствения фактор важен за заключение според нея.

# 952
Здравейте!

Високо очно налягане не е достатъчно за диагноза - глаукома. За да има глаукома трябва да е започнал процес на увреждане на оптичния нерв........

А за пациента не е ли по-добре да не е увреден очния нерв??? И екскавацията да е все още 0,3? Или трябва да се чака екскавацията до 0,9?!  Една потърпевша пишеше тук и беше точно с такава екскавация!  И почти не виждаше и с двете очи! Зрение само 10%!

Най важни са ретиналните ганглийни клетки и RNFL анализа на влакната на оптик нерва, които се изчисляват с OCT, при мен ескавацията е 0.7, но другите показатели са като на човек без глаукома, въпреки че имам диагностицирана такава от 27 години!!! Ескавацията може да бъде висока и поради скаринг, фиброзиране, което може да се получи ако е имало период на високо очно налягане, което след това да е спаднало. Ескавацията може да ни даде насоки за това да назначим по нататъчно изследване, но в никакъв случай не може да бъде използвана като единствен показател.

# 953
Виждам че отделяте голямо внимание на екскавацията та и за мен е повод за притеснение, ще споделя и аз моя опит .Аз последно бях преди 10 дни на преглед компютърен периметър,ОТС,всичко каквото е необходимо ,беше направено.Екскавацията е 0,4-0,5 на лявото око и 0,6 на дясното .Очното налягане  е 19,0-19,5  до гранично при различни апарати.Доста дълго чаках за да успея да се прегледам при доц. Манолова ,тя ме проследява от 8 години ,като последните 2-3 години все не успявах да се прегледам при нея и обикалях по други доктори,една от тях искаше незабавно да включи капки за ВОН .
След направените изследания, на зададения  от мен въпрос за екскавацията ,нейното мнение е  ,че при тези отлични изследвания ,без измениния лечение и капки към момента няма да започне,още повече ,че самия диск на очите е голям, а е важно съотношението .Проследяваме състоянието на 6-7 месеца.Аз съм с фамилна обремененост.Да тя е важна ,но не е единствения фактор важен за заключение според нея.

А въпросната доцентка глаукомен специалист ли е? Или обикновен офталмолог?

Нещата вървят заедно. Увеличаване на екскавацията, на диоптрите, влошаване на периметъра и на остротата на зрението......

И моята глаукома е диагностицирана точно преди 27г., а се предполага, че я имам повече от 40г.! Но от 27г. е овладяна и екскавацията не прогресира. Диоптрите леко мръднаха от един на два, а периметър не е правен повече от 10г.
При някои пациенти диоптрите надвишават 10!
Трагичното е, че изброените неща не могат да се подобрят, а само да се задържат с подходящо лечение.

Последна редакция: пн, 25 ное 2024, 14:42 от vl

# 954
Здравейте!

Високо очно налягане не е достатъчно за диагноза - глаукома. За да има глаукома трябва да е започнал процес на увреждане на оптичния нерв, който има много други фактори дали ще се случи или не, това което знаем в науката е че единствения фактор със силно значима връзка в увредата който можем да контролираме е налягането, но ако то не причинява щети не е нужно да се стремим да го намалим.

Тук по скоро се случва нещо друго... Дали нямате други симптоми, които се опитвате да решите и за това сте се фиксирали върху налягането, като удавник за пояса, който може да го отърве от другите му болежки?

Колкото до доц. Атанасов, отидете при него, той е един от най-големите авторитети в момента в България за глаукома. Ще ви направи необходимите изследвани и ще ви каже имате/нямате глаукома и какво да правите. Така поне ще сте спокойна.

къде работи доц. Атанасов, в кой град. И аз търся добър глаукомен специалист освен Доц. Наталия Петкова.

# 955
Доц.Атанасов работи в Пловдив. Има частен кабинет, но записването преди две години беше почти невъзможно. В началото на месеца излизаха свободните часове за следващия месец и ако успеете да се свържете, може и да си запишете час.
Аз съм ходила, както казах преди две години. Няма всички уреди, които ги има в очните клиники, но ще ви направи основните тестове. Накрая получих лист А4, написан на ръка с нечетлив почерк.

Сега виждам, че е в супердок,  може вече и да дава документи, написани на компютър.
https://superdoc.bg/lekar/marin-atanasov

# 956
Досега във Варна не съм виждала кабинет на който да пише глаукомен специалист,мисля че бях питала и тук в групата.Доцентката е специализирала глаукома в Базел и е един от водещите офталмолози тук.

# 957
Досега във Варна не съм виждала кабинет на който да пише глаукомен специалист,мисля че бях питала и тук в групата.Доцентката е специализирала глаукома в Базел и е един от водещите офталмолози тук.

Трябва да пише "очен глаукомен кабинет".

# 958
Здравейте! Вчера направиха лазерна операция на моя роднина, а докато чакахме, звънна нейна близка, която каза, че тези операции са много неуспешни и водят до слепота. Прочетох последните няколко страници тук и доста се притесних, защото явно не сме направили достатъчно, да не кажа никакво проучване. Знам, че беше с налягане около 40, започна капки, смъкна налягането, но докторът предложи операция. Доколкото разбирам, операцията е била, за да се изгради изкуствен канал за дрениране. Самият доктор няма специализации в областта - д-р Сурчев, клиника "Пашев" . Казал е, че може да не е успешна операцията. Сега е с превръзка, днес ще е на контролен преглед. Надявам се, моята близка да склони да търсим 2-ро мнение, но кога да го направим, защото сега е с превръзка, доколкото разбирам, ще ходи всяка седмица на преглед. Към кой да се насочим, тук прочетох за д-р Наталия Петкова и д-р Ботьо Ангелов.

# 959
Здравейте! Вчера направиха лазерна операция на моя роднина, а докато чакахме, звънна нейна близка, която каза, че тези операции са много неуспешни и водят до слепота. Прочетох последните няколко страници тук и доста се притесних, защото явно не сме направили достатъчно, да не кажа никакво проучване. Знам, че беше с налягане около 40, започна капки, смъкна налягането, но докторът предложи операция. Доколкото разбирам, операцията е била, за да се изгради изкуствен канал за дрениране. Самият доктор няма специализации в областта - д-р Сурчев, клиника "Пашев" . Казал е, че може да не е успешна операцията. Сега е с превръзка, днес ще е на контролен преглед. Надявам се, моята близка да склони да търсим 2-ро мнение, но кога да го направим, защото сега е с превръзка, доколкото разбирам, ще ходи всяка седмица на преглед. Към кой да се насочим, тук прочетох за д-р Наталия Петкова и д-р Ботьо Ангелов.

Има различни видове лазерни операции, тези които водят до слепота обикновенно се използват само при очи които са пред слепота или напълно слепи. По дадената информация не мога напълно да се ореантирам каква операция е направена. Съмнявам се доктора да е препоръчал високо рискова операция при здрави очи. Не ви съветвам да се обръщате към д-р Ангелов. Доц. Петкова е добър специалист, но вече не оперира, така че няма особен смисъл да се обръщате към нея. Ако се притеснявате и се съмнявате в лечението на лекаря може би имало смисъл да се консултирате с доктор Самсонова - ресбиомед.

Общи условия

Активация на акаунт