глаукома

• 229 444
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 990
Леля ви отдавна ли се следи при тази лекарка? Не е сериозно да изписва лекарства, които не се продават в БГ без изобщо да обясни това и да ви праща за зелен хайвер по аптеките. С тази рецепта, на която самата лекарка е объркала името на капките, в Германия не мисля, че може да си ги купите. В Турция ще успеете, но там има много генерични лекарства, които уж са същите, но аз не бих рискувала, когато става въпрос за зрение.

# 991
Проверихме в много аптеки тук и наистина ги няма. Благодаря ви. Леля ми се е чула с лекарката и тя е казала, че в Германия и Турция ги има, да си ги достави от там. Ще и се обади отново, за да и ги смени ако има вариант.

Компетентност ли бе да я опишем.......

По-добре потърсете доц. Наталия Петкова. Тя е доайен на глаукомните специалисти в Бг. От 1997г. крепи идеално моята глаукома и никога не изписва капки, които не се намират по аптеките. Както ви написах и по-назад глаукомата не търпи чакане.

# 992
Здравейте! От януари месец пиша в темата и сте ми много полезни! Моя близка беше оперирана от доктор Сурчев, на епикризата пише ТЕ, мислехме, че е лазерна, но май е било комбинирана операция или традиционна трабекулектомия, защото последното конче беше махнато около 3 месеца след операцията. След операцията имаше сериозно проследяване - на 2 - 3 дни, на седмица, на 2 седмици. 2 пъти се наложи да се бие инжекция в окото. След втората инжекция, казаха, че всичко е наред и може да отиде на преглед чак септември (а инжекцията беше края на март), обаче ние се притесняваме, мислим да запазим юни. Как се процедира,това не е ли много време, при положение, че вдигаше налягането и се наложиха 2 инжекции? Д-р Сурчев е страхотен професионалист и човек, но все пак се притесняваме и искаме да не сгрешим, защото очето и' и без това е доста увредено.

Последна редакция: ср, 14 май 2025, 13:24 от anmasu

# 993
Здравейте! От януари месец пиша в темата и сте ми много полезни! Моя близка беше оперирана от доктор Сурчев, на епикризата пише ТЕ, мислехме, че е лазерна, но май е било комбинирана операция или традиционна трабекулектомия, защото последното конче беше махнат около 3 месеца след операцията. След операцията имаше сериозно проследяване - на 2 - 3 дни, на седмица, на 2 седмици. 2 пъти се наложи да се бие инжекция в окото. След втората инжекция, казаха, че всичко е наред и може да отиде преглед чак септември (а инжекцията беше края на март), обаче ние се притесняваме, мислим да запазим юни. Как се процедира,това не е ли много време, при положение, че вдигаше налягането и се наложиха 2 инжекции? Д-р Сурчев е страхотен професионалист и човек, но все пак се притесняваме и искаме да не сгрешим, защото очето и' и без това е доста увредено.

ТЕ - си е класическа трабекулектомия.
Отидете юни, няма да навреди и едва ли би натежало на бюджета ви. И за ваше спокойствие и за здравето на познатата.

# 994
Благодаря, pymurix! Ооо, бюджетът е най-малкият проблем. Мислите ли, че трябва да потърсим 2-ро мнение? От всичко, което прочетох в темата, имената, които са най-препоръчвани, са д-р Наталия Петкова, д-р Средкова, д-р Самсонова и д-р Пройнова - ако решим да ходим на 2-ро мнение, от някой от тях ли да избера?
Здравейте! От януари месец пиша в темата и сте ми много полезни! Моя близка беше оперирана от доктор Сурчев, на епикризата пише ТЕ, мислехме, че е лазерна, но май е било комбинирана операция или традиционна трабекулектомия, защото последното конче беше махнат около 3 месеца след операцията. След операцията имаше сериозно проследяване - на 2 - 3 дни, на седмица, на 2 седмици. 2 пъти се наложи да се бие инжекция в окото. След втората инжекция, казаха, че всичко е наред и може да отиде преглед чак септември (а инжекцията беше края на март), обаче ние се притесняваме, мислим да запазим юни. Как се процедира,това не е ли много време, при положение, че вдигаше налягането и се наложиха 2 инжекции? Д-р Сурчев е страхотен професионалист и човек, но все пак се притесняваме и искаме да не сгрешим, защото очето и' и без това е доста увредено.

ТЕ - си е класическа трабекулектомия.
Отидете юни, няма да навреди и едва ли би натежало на бюджета ви. И за ваше спокойствие и за здравето на познатата.

Последна редакция: вт, 13 май 2025, 22:29 от anmasu

# 995

А капки за налягането не слага ли всеки ден? За първи път чувам за инжекции заради налягането. Колко е то и колко често го мерите? И по кой метод?

# 996
Слага, разбира се. Имаше следоперативна схема, сега е друга схемата, прави и масаж. Не знам какъв е методът на изследване. Мерят го на прегледа, сега няма кой да го измерва. Инжекциите се слагаха, когато налягането се вдигаше повече, отколкото трябва, това беше на 2 пъти след операцията, мисля че се притесняваха от сраствания. Вие опериран/а ли сте?

А капки за налягането не слага ли всеки ден? За първи път чувам за инжекции заради налягането. Колко е то и колко често го мерите? И по кой метод?

# 997
Не ми давате конкретен отговор за налягането колко е и колко е било. Ако сте в София, можете за 10лв. да го мерите в Пентаграм по Голдман и при доц.Петкова, ако отидете при нея. Останалите изброени не ги познавам и е важен въпроса дали са глаукомни специалисти. По принцип те са малко. Зная някакъв д-р Маринов. При мен не се е налагала операция.
И въпроса за екскавацията е важен, както и за периметъра. А % зрение колко е?

Последна редакция: вт, 13 май 2025, 23:53 от vl

# 998
Налягането преди операцията беше 40, свали се малко с капки и се оперира. След операцията беше 4, покачваше се плавно, докато в един момент не стана 26  или 28 и тогава сложиха първата инжекция в окото.
Не е в София, затова казвам, че няма кой да го мери, защото е в град от селски тип с почти никакъв транспорт до областния град. Щом не сте имала операция, предполагам, че затова не сте чувала и за инжекциите.
Не ми давате конкретен отговор за налягането колко е и колко е било. Ако сте в София, можете за 10лв. да го мерите в Пентаграм по Голдман и при доц.Петкова, ако отидете при нея. Останалите изброени не ги познавам и е важен въпроса дали са глаукомни специалисти. По принцип те са малко. Зная някакъв д-р Маринов. При мен не се е налагала операция.

# 999
Ако всичко е под контрол, няма нужда от вотро мнение, отидете си отново при специалиста който я е опеириарл. Тези инжекции са с антиметаболити - най-често се използват Митомицин-Ц или 5-Флуорорацил. Използват се когато след операция налягането се вдига, това индикира срастване, тези инжекции предотвратятват този процес, за да може да се образува и задържи хубава филтрационна възлгавничка, която да изкара дълго време.

Налягането преди операцията беше 40, свали се малко с капки и се оперира. След операцията беше 4, покачваше се плавно, докато в един момент не стана 26  или 28 и тогава сложиха първата инжекция в окото.
Не е в София, затова казвам, че няма кой да го мери, защото е в град от селски тип с почти никакъв транспорт до областния град. Щом не сте имала операция, предполагам, че затова не сте чувала и за инжекциите.

# 1 000
Много Ви благодаря, pymurix! И ние така решихме, запазихме час при лекуващия лекар, притесняваме се да остане без контрол чак до септември. Имаме доверие в доктора, просто не знаем защо даде толкова голям период без преглед. Всичко най-хубаво на всички! Да сте здрави!
Ако всичко е под контрол, няма нужда от вотро мнение, отидете си отново при специалиста който я е опеириарл. Тези инжекции са с антиметаболити - най-често се използват Митомицин-Ц или 5-Флуорорацил. Използват се когато след операция налягането се вдига, това индикира срастване, тези инжекции предотвратятват този процес, за да може да се образува и задържи хубава филтрационна възлгавничка, която да изкара дълго време.

# 1 001

Точно такава е идеята на постоперативната инжективна терапия  при спайкове на налягането. Грамотно изказано мнение.

# 1 002
Всеки очен дори и да не е глаукомен може да мери очно налягане. И във вашия град вероятно имате очни. Но за лечението на глаукомата трябва да бъде глаукомен специалист. Не отговорихте на повечето въпроси, а те са важни.
При това положение питането ви тук е почти безполезно.

"Д-р Николай Сурчев е специалист по очни болести в София със специални интереси в областта на роговицата и преден очен сегмент. Извършва диагностика и доболнично лечение на възрастни и деца.

Образование
Д-р Сурчев е завършил Медицински университет София с пълно отличие.
Придобива специалност Очни болести в СОБАЛ "Акад. Пашев".
През 2013 г. защитава докторска дисертация на тема: Влияние на предоперативни рискови фактори при роговична трансплантация.

Квалификации
2009 г. – Диабетна ретинопатия и катарактална хирургия – Прага, Чехия;
2010 г. – Роговично донорство и банкиране – Дейтън и Мемфис, САЩ;
2013 г. – Роговична трансплантация – Ерланген, Германия;
2016 г. – Роговична и катарактална хирургия – Мюнхен, Германия;
Д-р Сурчев е член на Съюза на очните лекари в България (СОЛБ), Европейската асоциация на катарактални и рефрактивни хирурзиа (ESCRS), Софийско офталмологично дружество и Български лекарски съюз. Редовно участва на научни форуми с презентации, има публикации в научни списания.

Биография
В периода 2009-2013 г. д-р Сурчев специализира в СОБАЛ "Акад. Пашев".
От 2013 г. е специалист по офталмология в СОБАЛ "Акад. Пашев". От 2018 г. до 2023 г. преглежда в офталмологичния кабинет на ДКЦ 11, а от 2019 г. е част от екипа специалисти на ДКЦ Вита База 1. Владее английски и немски език.

Специалности
Офталмолог (Очен лекар)"

За глаукомна специализация не пише нищо.

Последна редакция: чт, 15 май 2025, 23:59 от vl

# 1 003
Благодаря, но отговорих на почти всички Ви въпроси (не знам по какъв метод измерват налягането, затова няма как да отговоря), като на разпит, а разбирам, че не сте опериран/а и малко объркващо и назидателно пишете, без да има отговор на моето питане, така че не разбирам за какво е това "сваляне на анамнеза". Получих и достатъчно отговори, за което благодаря! Казах, че градът е от селски тип - има 1 или 2-ма лични лекари, потретвам, че няма кой да мери налягането там. И аз виждам портфолиото на д-р Сурчев в сайта. Благодаря!
Всеки очен дори и да не е глаукомен може да мери очно налягане. И във вашия град вероятно имате очни. Но за лечението на глаукомата трябва да бъде глаукомен специалист. Не отговорихте на повечето въпроси, а те са важни.
При това положение питането ви тук е почти безполезно.

"Д-р Николай Сурчев е специалист по очни болести в София със специални интереси в областта на роговицата и преден очен сегмент. Извършва диагностика и доболнично лечение на възрастни и деца.

Образование
Д-р Сурчев е завършил Медицински университет София с пълно отличие.
Придобива специалност Очни болести в СОБАЛ "Акад. Пашев".
През 2013 г. защитава докторска дисертация на тема: Влияние на предоперативни рискови фактори при роговична трансплантация.

Квалификации
2009 г. – Диабетна ретинопатия и катарактална хирургия – Прага, Чехия;
2010 г. – Роговично донорство и банкиране – Дейтън и Мемфис, САЩ;
2013 г. – Роговична трансплантация – Ерланген, Германия;
2016 г. – Роговична и катарактална хирургия – Мюнхен, Германия;
Д-р Сурчев е член на Съюза на очните лекари в България (СОЛБ), Европейската асоциация на катарактални и рефрактивни хирурзиа (ESCRS), Софийско офталмологично дружество и Български лекарски съюз. Редовно участва на научни форуми с презентации, има публикации в научни списания.

Биография
В периода 2009-2013 г. д-р Сурчев специализира в СОБАЛ "Акад. Пашев".
От 2013 г. е специалист по офталмология в СОБАЛ "Акад. Пашев". От 2018 г. до 2023 г. преглежда в офталмологичния кабинет на ДКЦ 11, а от 2019 г. е част от екипа специалисти на ДКЦ Вита База 1. Владее английски и немски език.

Специалности
Офталмолог (Очен лекар)"

За глаукомна специализация не пише нищо.

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 08:53 от anmasu

# 1 004
Днес при профилактичен преглед за проверка на зрението ми ме стреснаха с повишено очно налягане 22.
Казаха ми ,че не е притеснително,но да отида поне още 1-2 ,за да са сигурни дали има някакъв проблем или е нещо инцидентно.
Записвам се в темата да следя и искрено се надявам да нямам този проблем.
Има ли вероятност другата седмица налягането да е в норма?

Общи условия

Активация на акаунт