глаукома

• 220 764
  • 1 017
  •   1
Отговори
# 1 005
Днес при профилактичен преглед за проверка на зрението ми ме стреснаха с повишено очно налягане 22.
Казаха ми ,че не е притеснително,но да отида поне още 1-2 ,за да са сигурни дали има някакъв проблем или е нещо инцидентно.
Записвам се в темата да следя и искрено се надявам да нямам този проблем.
Има ли вероятност другата седмица налягането да е в норма?

Здравейте, разбира се, че има такава вероятност. Освен това е гранична стойност, която не е единствения показател който да говори за наличието на глаукома, за наличие на глаукома е необходимо да се диагностицира започване на дегенерация на оптичния нерв. Възможно е години наред да сте с такова налягане и да не развиете глаукома. Високото очно налягане е най-сигурния фактор, който знаем, че кара глаукомата да прогресира, за това целия фокус към контрола на глаукомата е насочен в това то да се държи ниско, но има и други фактори, голяма част от които все още са неизвестни на науката.

Съвета ми към всички с подобни гранични стойности е да намалят напрежението в ежедневието си и да подобрят зрителните си навици.

# 1 006
Днес при профилактичен преглед за проверка на зрението ми ме стреснаха с повишено очно налягане 22.
Казаха ми ,че не е притеснително,но да отида поне още 1-2 ,за да са сигурни дали има някакъв проблем или е нещо инцидентно.
Непременно проследете очното налягане в различни часове от денонощието. При мен налягането беше с гранични стойности в следобедните часове, но високо сутрин. Това е сериозно заболяване и не бива да се отхвърли без обстойно проследяване.

# 1 007
Благодаря Ви за коментарите.
До днес не бях запозната с тази диагноза.
Разбира се веднага се консултирах с Гугъл и честно казано се уплаших от прочетеното .
Ще направя още поне 1-2 замервания. Днес беше след обед , следващия път се очертава да отида преди обед... Ще видим.
А дали определения ми диоптър днес има отношение с очното налягане?
Лекарката не ми спомена такова нещо,но в една оптика ме посъветваха да не бързам да си правя нови очила,защото може при другия преглед с евентуално по- добро очно налягане , диоптрите да са с различни стойности.
Има ли връзка между двете?

# 1 008

С това налягане сте на ръба. И аз подкрепям идеята да направите денонощна крива на налягането.

Колко % е зрението ви? А екскавацията? Периметър правили ли сте? Имате ли късогледство и ако имате, то увеличава ли се?

Очното налягане се променя, както кръвното.

# 1 009

Най-вероятно налягането Ви е било измерено с въздушна тонометрия. Освен многобройните фактори, които определят обективността  на това изследване, по принцип, при този начин на измерване, има известно завишаване на получените стойности. Поискайте измерване по Goldmann.

# 1 010
С това налягане сте на ръба. И аз подкрепям идеята да направите денонощна крива на налягането.

Колко % е зрението ви? А екскавацията? Периметър правили ли сте? Имате ли късогледство и ако имате, то увеличава ли се?

Очното налягане се променя, както кръвното.

Използвате много непознати за мен термини ,но ще се опитам да отговоря на въпросите Ви.
Уреда с ,който ме измериха не знам как се казва,но най -вероятно е споменатия от ryannn, усеща се въздушна струя ,която се" изстрелва" в окото.
Ще приложа последните рецепти за очила, който имам ,като тенденцията е намаляване на диоптрите и астигматизма.

И от днес

Какво представлява тази денонощна крива на налягането!

# 1 011
От рецептите се вижда, че далекогледството ви намалява и може да премине в късогледство. Засега не е късогледство, но точно това се случва при глаукомата.

Денонощна крива означава да мерите налягането рано сутрин поне 2-3пъти, после след обяд и накрая късно вечер. Това е лесно постижимо, ако сте няколко дена в болница. Но, ако намерите лекари, които дават нощни дежурства и се съгласят, те могат да ви го мерят рано сутрин и късно вечер.
Наистина измерването по Голдман е за предпочитане, защото е по-точно. За въздушния метод оставам с впечатлението, че неговите грешки са случайни, а не систематични. Около НГ моето налягане по Голдман беше 20 и веднага след това го измерихме с въздушния метод. Той показа 15, а предишните дни беше показал 40! Тоест грешката понякога е " +", а друг път "-".
Редно е да ви види глаукомен специалист, а не обикновен очен. Но налягането могат да го мерят всички очни.

# 1 012
Благодаря Ви.
Извинявам се,че си повтарям въпроса...очното налягане има ли отношение с измерения ми диоптър?
Ако следващия път налягането е в норми и ми замерят диоптъра същите ли ще са като миналия път с налягане 22?
Имам рецепта за нови очила,но не смея да си ги направя.

# 1 013
Благодаря Ви.
Извинявам се,че си повтарям въпроса...очното налягане има ли отношение с измерения ми диоптър?
Ако следващия път налягането е в норми и ми замерят диоптъра същите ли ще са като миналия път с налягане 22?
Здравейте,  налягането няма общо с диоптъра, поръчвайте си очилата спокойно.

# 1 014
Благодаря Ви.

Това не е вярно. По високото очно налягане, може изкуствено да повиши диоотера (така наречената рефракционна грешка). Окото се издува повече при което формата леко се променя което води до това светлината да не пада точно върху ретината следователно увеличава се диоптера.

# 1 015
Ами днес си поръчах очилата.
Дано не съм избързала и сбъркала.

# 1 016
Благодаря Ви.

Това не е вярно. По високото очно налягане, може изкуствено да повиши диоотера (така наречената рефракционна грешка). Окото се издува повече при което формата леко се променя което води до това светлината да не пада точно върху ретината следователно увеличава се диоптера.

Вероятно е вярно това което казвате, но аз говоря от дългогодишен личен опит/ над 30 години/ при мен и при мои близки с глаукома.
При налягане до 25  преди терапия и след терапия с по-ниско налягане около 15 никога не е имало промяна в диоптъра.
Надявам се да не съм подвела никого.
Ако желаете да не ви правят очилата, можете да се обадите да задържат поръчката и да ги пуснете след слвдващия преглед.

# 1 017
  • София
Здравейте,
Търся отзиви за очен център Лихт в Лозен. Ще бъда безкрайно благодарна, ако някой сподели опита си .

Общи условия

Активация на акаунт