глаукома

• 229 385
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 1 035
Много бързо се възвръща зрението вече след разширяване.

Обаче в дадения случай не е необходимо. Много по-важно е специалистът да е глаукомен, а не обикновен очен. Тоест, след като години наред е бил обикновен очен да е специализирал глаукома и да се занимава предимно с нея.

# 1 036
Всъщност колко са глаукомните специалисти в Бг? Аз съм се лекувала в две държави в чужбина и сега съм в БГ при очен лекар, който не е изрично глаукомен специалист, но с достатъчно специализации по заболяването и мога да кажа, че по нищо не отстъпва от другите двама. Нито клиниката, нито прегледите са различни. Не са и различни разговорите ми и обсъжданията по повод заболяването. И тук са ми разширявали зениците, и там. Не всеки път, просто това е по преценка на лекаря.

# 1 037
И моя близка, заради която съм в темата, се оперира и се лекува при доктор без специалност/звание "глаукомен специалист". Лечението ѝ е успешно.

# 1 038
Всъщност колко са глаукомните специалисти в Бг? Аз съм се лекувала в две държави в чужбина и сега съм в БГ при очен лекар, който не е изрично глаукомен специалист, но с достатъчно специализации по заболяването и мога да кажа, че по нищо не отстъпва от другите двама. Нито клиниката, нито прегледите са различни. Не са и различни разговорите ми и обсъжданията по повод заболяването. И тук са ми разширявали зениците, и там. Не всеки път, просто това е по преценка на лекаря.

Не зная колко точно са, но са малко. Лечението е поддържащо и основната цел е да няма влошаване. Каквото е увредила глаукомата не може да се подобри. Зная предостатъчно случаи с хора, които са били при неглаукомни очни и резултатите са трагични! Някои ослепяха!

И моя близка, заради която съм в темата, се оперира и се лекува при доктор без специалност/звание "глаукомен специалист". Лечението ѝ е успешно.

Успешно означава налягането да е нормализирано трайно, да няма увеличаване на екскавацията, влошаване на периферното зрение, намаляване на % на зрението......И това да продължава доста години, а не месеци или година две.

Последна редакция: нд, 28 сеп 2025, 23:04 от vl

# 1 039
Добре, ще кажа че засега лечението е адекватно и успешно. Зрението е трайно увредено, така че по този показател не можем да съдим за качеството на лечението. А кой дава това определение за успешно лечение и винаги ли най-добър е глаукомният специалист - който и да е, просто да е глаукомен, това го прави по-добър от този, който не е такъв?
Скрит текст:
Успешно означава налягането да е нормализирано трайно, да няма увеличаване на екскавацията, влошаване на периферното зрение, намаляване на % на зрението......И това да продължава доста години, а не месеци или година две.

Последна редакция: пн, 29 сеп 2025, 09:14 от anmasu

# 1 040
Вече обясних критериите за успешно лечение и нямам какво да добавя. Увреденото зрение не трябва да се уврежда още повече, ако лечението е успешно. Не видях да пишете как точно е увредено.
Да, тежката дума е на глаукомния лекар, а не на някой друг! Всеки друг може да мери налягането, но не и да определя лечението!

Светила като проф. Гугучкова и акад. Василева са нанесли големи щети на някои пациенти именно защото нямат глаукомната квалификация!

Последна редакция: пн, 29 сеп 2025, 00:14 от vl

# 1 041
  • Бургас
Отскоро съм в темата, но смея да кажа, че с нищо не е полезна. Потребител  vl постоянно повтаря едно и също - ескавация, глаукомен специалист, доц Наталия Петкова и някак се смята,че мнението на този потребител е на проф. д-р по глаукома. А странното е, че за всичките години, които има това заболяване не и е правен скенер на очен нерв, което е най важно, за да се постави тази дигноза. Това, че някой има високо очно налягане не означва глаукома, може и затова толкова години да няма влошаване, а висока екскавация 0-8-09 не означава загуба на зрение, както при мен е такава и имам отлично зрение. За съжаление медицицината не е точна наука, всеки организъм е различен и реагира различно, емоционалното и психично здраве също са много важни и е много важно да се намери лекаря и мястото, на които човек вярва , а останалото е Божа работа. Но тук постоянно има някакво назидание, все едно нещо не си направил както трябва. Много неприятно усещане в тема за хронично заболяване, с което трябва да живееш цял живот!

Последна редакция: пн, 29 сеп 2025, 09:23 от ANNA GERO

# 1 042
На мен темата ми беше и ми е много полезна, основно благодарение на pymurix, ryannn и T q -  още веднъж благодаря! Така се случи, че докато аз бях влязла за операция, моята близка също беше на операция за глаукома. Бяхме много притеснени, защото за пръв път се сблъсквахме с това, а се оказа, че тя доста е закъсняла.
 Консултирахме се само с един лекар и той пое лечението, което в един момент се видя, че няма как да мине без операция - налягането беше около 36, след 2 седмици лечение с капки.
Нещо ме притесни и постфактум влязох в темата, писах и започнах да чета. След прочетеното тук, се притесних много, че сме се юрнали  при специалист, който не е глаукомен и не знам до колко е адекватен. Но когато споделях притесненията ни и действията на доктора, тук ми обясниха кое, как и защо - с което ме успокоиха, че сме на прав път.
Така че темата е много полезна, но разбирам ANNA GERO, защото vl пише с много назидателен тон, а понякога дори не е запозната с проблема (конкретно при въпрос от мен относно инжекциите след операция).

Последна редакция: вт, 30 сеп 2025, 00:38 от anmasu

# 1 043
Отскоро съм в темата, но смея да кажа, че с нищо не е полезна. Потребител  vl постоянно повтаря едно и също - ескавация, глаукомен специалист, доц Наталия Петкова и някак се смята,че мнението на този потребител е на проф. д-р по глаукома. А странното е, че за всичките години, които има това заболяване не и е правен скенер на очен нерв, което е най важно, за да се постави тази дигноза. Това, че някой има високо очно налягане не означва глаукома, може и затова толкова години да няма влошаване, а висока екскавация 0-8-09 не означава загуба на зрение, както при мен е такава и имам отлично зрение. За съжаление медицицината не е точна наука, всеки организъм е различен и реагира различно, емоционалното и психично здраве също са много важни и е много важно да се намери лекаря и мястото, на които човек вярва , а останалото е Божа работа. Но тук постоянно има някакво назидание, все едно нещо не си направил както трябва. Много неприятно усещане в тема за хронично заболяване, с което трябва да живееш цял живот!

М...не! Често пиша и за компютърен периметър, денонощна крива, % зрение! А ОСТ откога има в Бг? Преди 28г. май го нямаше......Но още тогава имаше едно изследване Голдман......Доц. Петкова не е единствения глаукомен специалист! Но тя е обучила доста такива! Голямата екскавация е беда! Високото очно налягане в повечето случаи означава, че е налична глаукомата! Емоционалното и психично здраве няма нито да подобрят, нито да влошат глаукомата! Кръвното също......Многото работа също, освен ако не е тежка физическа......
Защо е измислена глаукомната специализация и защо ги има глаукомните кабинети???
Може някои да вярват на неглаукомни специалисти и да се лекуват при тях. Но с това рискуват много. С вяра не се постига качествено лечение, а с компетентност и старание.
Ако налягане 36 се задържи месеци, ще увреди непоправимо нерва и ретината. Винаги се предпочита консервативното лечение. Понякога то е с два вида капки. Ако не дава резултат се прави операция.
За въпросните инжекции не зная нищо, все пак съм глаукомен пациент, а не глаукомен лекар!
Но забелязвам, че повечето закъсали с глаукома, катаракта и др. не знаят какво е това % зрение! Развивам просветителска дейност доколкото мога и никой не ми плаща за нея. Ако всички са недоволни като вас двете, това означава, че си губя времето.
И още......Често след такава операция трябва да се продължи с капки. Иначе налягането отново хвърчи! Някога приятелка на моята баба ослепя именно, защото не слага тези капки след операцията.

Последна редакция: пн, 29 сеп 2025, 15:51 от vl

# 1 044
Разбирам Ви, vl, и не казвам, че не споделяте полезна информация, но след като развивате просветителна дейност, трябва да знаете , че тонът Ви на писане е повече с назидателен характер, отколкото с информативен, според мен. А сте и крайна в изказванията си - конкретно в последния Ви пост - роднината ми не е оставена с налягане 36 твърде дълго, пристъпи се към операция. А и второ - и аз като Вас вярвам в тясната специализация, но мисля, че офталмологът, към който сме се насочили е достатъчно компетентен и старателен, независимо, че още не е глаукомен специалист, въпреки че подозирам, че в момента се квалифицира за такъв.

Последна редакция: вт, 30 сеп 2025, 08:43 от anmasu

# 1 045
Четейки Ви изпадам в ужас.
Записах си час за понеделник в Луксор. Този път попаднах на по- компетентната рецепционистка, която ми обясни, че прегледа за глаукома отнема доста време- периферно зрение, скенер и други, който не запомних.
Но понеже аз не съм с тази диагноза ( надявам се никога да не съм) решихме да запише час за стандартен преглед и ако лекаря прецени да отида пак за по- обстоен преглед.
Все пак имам само две замервания в оптика с повишено очно налягане .
При вас наследствено ли е?

# 1 046
  • Бургас
Четейки Ви изпадам в ужас.
Записах си час за понеделник в Луксор. Този път попаднах на по- компетентната рецепционистка, която ми обясни, че прегледа за глаукома отнема доста време- периферно зрение, скенер и други, който не запомних.
Но понеже аз не съм с тази диагноза ( надявам се никога да не съм) решихме да запише час за стандартен преглед и ако лекаря прецени да отида пак за по- обстоен преглед.
Все пак имам само две замервания в оптика с повишено очно налягане .
При вас наследствено ли е?

При мен най вероятно е наследствено, дядо ми имаше проблем с очите, но никой на времето не му е обърнал внимание и няма поставена диагноза, ходил е на лекар - казали са му - нищо не може да се направи и това е, това преди 35 години някъде. Друг в семейството ми няма такива проблеми, не знам. Аз също отидох на обикновен преглед, но се проточи прегледа, защото знаеха какво да гледат и търсят, аз нямам високо очно налягане, затова и предишните лекари казваха, че нищо ми няма. Когато налягането е нормално, зрението е запазено и те спират до там, е да, ама на скенера се видя увреждане на нерва. A аз имах някакви усещания в окото, които ме дразниха, но повечето лекари го отдават на компютри, възраст, сухота в окото и т.н
Моят проблем е това, че няма споделяне как да се продължи с живота след като бъде поставена тази диагноза. трябва ли човек да се пази от нещо, да промени навици - спортни, хранителни, работни и т.н. И аз като човек бил почти с единия крак в гроба, го казвам съвсем категорично - емоционалното и психично здраве има значение и то не малко.
А иначе е ясно - всеки ще си следва препоръките на лекаря и ще прави каквото му казват, за да си запази зрението.

# 1 047
Увреждането на нерва се забелязва и с офталмоскопа от глаукомния специалист. То се дължи на неовладяно очно налягане. По-назад писах, че не зная дали е възможно увреждане по други причини.
Очите могат да бъдат раздразнени от високото налягане и това често обърква офталмолозите, не се сещат за него и предписват капки за конюнктивит! Така се случи с мен преди 30г. Тези капки са кортикостероидни и още вдигат налягането!
Братът на моя дядо ослепя от глаукома. Дядо ми и баба ми нямаха глаукома, моите родители също.

Кой знае какви специални мерки не са необходими при глаукома. Не е желан тежкият физически труд, тъмните очила също. През последните години са изобретили някакви зелени за глаукома.
Важно е редовно да се следи налягането, понякога да се прави и денонощна крива. За съжаление не е възможно да се мери вкъщи, както кръвното, въпреки че от години има апаратчета за домашно мерене. Те са извънредно скъпи и грешките с тях са големи.
Меренето в оптика не е желателно, защото е по въздушния метод, а той никак не е точен. Точният се нарича Голдман. В болниците невинаги го използват. Често мерят с въздушния за по-лесно. Чувам, че някъде все още мерели по най-стария метод с печатчетата, който също никак не е точен.

И още.....Ако глаукомата е в начален стадий, това може да не се види на скенера, а също и на компютърния периметър. Остава единствено налягането. Щом то е високо или на ръба, глаукомата веднага трябва да се предположи. Границата между нормално и високо е 22ммHg.

Предишните години в тази тема стана дума и за т.нар. нормотензивна глаукома, тоест глаукома с нормално налягане. Уврежданията на нерва и ретината и при нея настъпват въпреки нормалното налягане. Тогава специалистите се стремят да го понижат още с капки. Възможно е при някои хора нормалното налягане да се оказва високо и вредно.

Последна редакция: вт, 30 сеп 2025, 23:01 от vl

# 1 048
  • София
Здравейте,
Преглед, при съмнение за глаукома или да се обърнете за второ мнение към доц. Наталия Петкова , за мен, е плюс.  Стар лекар, с практика, каквато вече у нас няма как да получиш и в крачка със съвременните методи на лечение. Добре е, ако сте за второ мнение, да се отиде с резултатите от скенер и периметър, защото в нейния кабинет няма /нямаше, но забелязва неща, които на други места с много апаратура се  пропускат.   
Чудеса, естествено не прави, каквото е взела глаукомата не се връща, но каква е реалната ситуация и добър съвет какво може да се направи за да няма влошаване и какво може да се очаква в резултат, ще знаете.

Много се смя, като и казах, че съм научила за нея от бг-мама.

Последна редакция: ср, 01 окт 2025, 00:17 от xxxxxx

# 1 049
Някой от вас има ли телково решение, заради глаукомата?

Общи условия

Активация на акаунт