Автоимунен тиреоидит на Хашимото (22)

• 59 232
  • 727
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Момичета, с огромна радост искам да ви съобщя, че нашата дружка - zazaza е родила син миналата седмица!
Надявам се тя да се появи скоро да ни го представи.
На семейството желая много радости и много здраве за бебчо!  Hug

Последна редакция: ср, 01 фев 2012, 18:20 от Госпожица Лаленце

# 346
  • Пловдив
Честит син на мама zazaza   bouquet Да й е жив и здрав и да носи безкрайно много радост и усмивки на мама и тати  Heart Eyes

# 347
  • Sofia
Да и е живо и здраво детенцето!       Момичета и аз се присъединявам към вас,днес ходих при личната и само като видя повишените стойности,отсече,че е Хашимото.Даде ми талон за ендокринолог и утре мисля да ходя в клиника Превент-д-р Мария Колева,но малко съм понастинала,кашлица,хрема....ако ми прави ехография възможно ли е настинката да даде някакви отклонения.Ако някоя от вас е ходила при нея,моля да пише дали е доволна.....

# 348
  • Русе
Да е живо и здраво момченцето на заза. Много да ги радва.
А на бременните мами- лека и безпроблемна бременност.

# 349
Честито на Заза! Да е живо и здраво детенцето!

Доли, настинката не би дала отклонения в ехография, но би могла да даде нереален резултат от хормонални изследвания, или подвеждащ.

Да попитам, на колко от вас е изследван пролактин? Някой изследвал ли е по искане на ендокринолог, или на своя глава?

# 350
  • София
Аз сама си пуснах пролактин последният цикъл. Излезе завишен, но пак ще го изследвам , понеже имам съмнения в резултата.

# 351
Аз сама си пуснах пролактин последният цикъл. Излезе завишен, но пак ще го изследвам , понеже имам съмнения в резултата.
Благодаря, Лаленце!
Разрових се в темите назад и видях, че при доста от жените е изследван, дали при плануващи бременност или липса на цикъл и т.н.
Чудно ми стана и се разрових като цяло за Пролактина и при какви случаи е завишен.
Освен при ПКЯ - липса на цикъл, липса на овулация, аденом и т.н. , доколкото видях причина за висок пролактин може да е и заболяване на щитовидна жлеза. Не съм убедена в това което казвам, понеже доста неща прочетох и се обърках.

Цитат
Друг важен фактор, който трябва да се вземе под внимание е, че лекото до средно повишаване на нивото на пролактина често е следствие на предстоящ или съществуващ хипотироидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза). При жените хипотироидизмът най-често се дължи на автоимунен процес (Тиреоидит на Хашимото), при който бавно се разрушава тъканта на жлезата, която произвежда тироидни хормони, докато се достигне момента, в който се изразят видимо клиничните, биохимичните и физичните прояви на хипотироидизма. Тези симптоми включват някои или всички от изброените:

- повишени нива на хормон TSH (ТТХ, тиреотропен хормон);
- ниски нива на свободните тироидни хормони Т3 (триойдтиронин) и Т4 (тироксин);
- очевидно уголемяване на щитовидната жлеза;
- повишаване на теглото;
- слабост;
- непоносимост към студ;
- летаргия, сънливост;
- депресивни състояния;
- повишение на нивата на холестерола;
- атеросклероза;
- заболяване на коронарните съдове на сърцето;
- сухота на кожата;
- косопад;
- смущения в зрението;
- тежки и нередовни менструални периоди;
- повтарящи се прекъсвания на бременността и/или безплодие, което е неподатливо на асистирани методи за репродукция (като ин-витро оплождане например);

Цитат
В случай, че е причинена от хипотироидизъм, обикновено лечението на хиперпролактинемията се повлиява добре от подходяща терапия със заместител на тироидните хормони, която цели да се подържат нивата на концентрация на TSH в нормални граници. Но, тъй като тази терапия НЯМА ОТНОШЕНИЕ към евентуално съществуващ имунологичен проблем, свързан с имплантацията, в този случай се прилага селективна интравенозна имунотерапия с имуноглобулин (IVIG) – 7-10 дни преди имплантацията (естествена или трансфер на ембрион), и след това отново се повтаря след биохимичното потвърждение на имплантацията (установено повишение на нивата на ЧХГ).

Последна редакция: ср, 01 фев 2012, 20:40 от Merelenda

# 352
  • София
Благодаря, много интересна информация!

При мен, обаче, съмненията са от други съображения.
Този хормон трябва да се изследва при определени изпълнени условия, които аз имам съмнение, че не изпълних на 100%. Затова ще го изследвам пак и ако отново е завишен ще започна да се притеснявам.

При теб какво налага изследването на пролактина? Опити за бебче ли правите?

# 353
Не, срещнах наскоро в темата, някои писа за пролактина и така се разрових да чета, понеже на мен не са ми искали да го изследвам.
Разрових се за причини, заболявания и така изчетох доста неща.
При всички случаи гледам да не се филмирам, защото то принципно не е само пролактин. Ако трябва да изследвам всичко, ще стане...
Иначе да, има доста голям брой неща, които трябва да се спазят преди изследването и едно от най-важните , поне според мен е да полежиш 15-20 мин на легло в лабораторията преди самото взимане на кръв, което макар да не съм изследвала, силно се съмнявам да се спазва стриктно.
И другите там, без секс предния ден, галене на гърди и т.н.

# 354
  • София
Голямо ЧЕСТИТО на мама zazaza, да и расте много здраво момчето!

Пролактин изследвах заради секрет от гърдите, но ми излезе в норма, после АГ-то каза, че е нормално да имам след аборт. Изследва се сутрин, независимо по кое време на цикъла, добре е да се поседне за 10-15мин. преди да вземат кръв, без стрес, без секс предишния ден, без да са пипани гърдите и да не се консумира много месо в деня преди изследването.

# 355
  • София
zazaza йеееееееееееееееееееЙ,ах че хубава новинааааааааааааааа! Да идва да черпи ей! Да сте живи и здрави мамче с малкия мъж,по-малко колики да има и мнооооооого радостни мигове заедно!

# 356
  • София
Ами без стрес, обаче за мен самото вземане на кръв ми докарва страшен стрес. Ще се опитам да съм спокойна, ама Божа работа  Confused Confused

# 357
Здравейте! След няколко месечно отричане ето, че ще ми се наложи да се примиря с диагнозата и да си пия хаповете. При предишните изследвания имах само завишен МАТ, но днес резултатите показват и завишен ТСХ - 4,50 при горна референтна 4,20. Утре съм на док, но съм сигурна, че ще каже да си почвам Еутирокса, който преди 3 месеца имах изписан. Тогава бях почнала да го пия, но няколко доктори си изказаха мнението, че едва ли не няма смисъл, а и сърцето ми се разтупка и аз прекратих.

Искам да ви питам дали внимавате какво се храните, не само заради килограмите, а поради разни препоръки, както тук например това Искаш да правя житния режим, но не ми е ясно дали би бил в полза или би навредил  Rolling Eyes
Ще съм благодарна, ако някой е правил режима или има информация да сподели  Simple Smile

Честито бебче на мама зазаза  Grinning да е здрав и да радва мама и тати!

# 358
Zazaza , Честитооо! Да ви е живо и здраво момченцето, много щастливо и безгрижно детство му желая, а на теб бързо възстановяване!   newsm32 smile3525 stork-boy
Усмивки и прегръдки за всички останали хашимотки!  bouquet

# 359
Чудесна радостна вест! Жив и здрав да е малкият юнак на zazaza и много щастие да носи на цялото семейство!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт