Автоимунен тиреоидит на Хашимото (22)

• 58 773
  • 727
  •   1
Отговори
# 600
  • Пловдив
Петенце,не съм наясно защо така се получава,но ти стискам палци всичко да се нармализира Praynig Praynig Praynig

# 601
Здравейте момичета,имам едно въпросче, сигурно е дискутирано многократно, но нямам спомен  Embarassed Има ли значение за резултата за изследване на ТСХ, ако съм в цикъл?

# 602
  • София
Петя по време на бременността и моите ТСХ и ФТ4 бяха така-и двете ниски.

Йоана77
принципно няма значение,но аз винаги го пускам в чист ден. Peace

# 603
Петенце Hug и аз знам, че е по-добре ТСХ да е ниско отколкото високо, но за това ниско ФТ4 К. Тодорова, какво ти казва?
Йоанна77 и аз се изследвах в чист ден  Peace

# 604
Момичета, някой ще може ли да помогне  Praynig на моята приятелка - gorgia77, която има следното питане:

Някой има ли идея какво може да означава ако стойностите на TSH са завишени(резултат 6.5 при 4.2 горна граница) и същевременно ТАТ(резултат 35.21 при 115 горна граница) и МАТ(резултат 8.89 при 34 горна граница) са в норма?
Може ли това да е Хашимото при условие, че антителата са ок? Също така имам и множествена склероза, като за нея приемам бетаферон? Благодаря ви!

# 605
  • София
Има хипофункция на жлезата, но не е Хашимото, което е добре. Може да е инцидентно, но мисля, че изисква тироксин. Да се консултира с ендокринолог  Peace

# 606
  • София
Avia-na макар с антитела в граница,да може да е Хашимото,да посети еднокринолог и да се направи ехография на жлезата.

# 607
Благодаря Ви:)

# 608
  • София и там където не се пуши
Момичета, води се, че не съм била с хашимото по време на бременостите ми, но имах зацапване в началото на бременостите  си и ми казаха че е нормално това за всяка бременост . Не е задължително но е нормално, на мен ми обясянавах, че може нещо да имам например леко срастване и матката се разширява и там незнам си какво.
Пазете се, но не се плашете.

Честито на бременните и стискам палци.

# 609
Здравейте,

За първи път пиша в темата ви. Не успях да изчета всички 22, но отгоре отгоре прочетох.

Ето и моят случай какъв е:

От няколко месеца започнах да чувствам различни неразположения като: лесна уморяемост, спи ми се доста, чувство на студ... Тази зима боледувах буквално през 2 седмици. Имам нарушения в цикъла - закъснява ми по 10 дена или пък менструацията продължава твърде дълго - 15 дни. Отделно имам подпухнали очи с тъмни сенки, суха кожа и пърхут. Повишен апетит и съответно повишение на килограмите.

И така, реших да си направя профилактичен преглед при ендокринолог. Избрах доц. Пандев. Прегледа ме на ехограф и ми каза, че щитовидната жлеза е леко удебелена. Изпрати ме да изследвам TSH, ТАТ и МАТ. Изпратих резултатите на доц. Пандев - TSH: 3.96 (до 4.20), ТАТ: 413.5 (до 115), МАТ: 108.8 (до 34).  В отговор от негова страна получих цитирам: "Kasae se za Thyroidit na Hashimoto. Ako ne priemate medikament ostanete taka."  Ествено попитах дали трябва да се взимат някакви медикаменти и ако да, то какви. Все още очаквам отговор от него...

Исках да ви попитам, според вас трябва ли да взимам някакви медикаменти или да оставя така нещата?
На 23 години съм ако това има значение. Честно казано гледам да не се панирам, защото знам, че това не е толкова сериозно. Но пък от друга страна искам да взема мерки, за да не се влушат нещата вбъдеще.

Много ви благодаря предварително за отделеното време!

Хубав и спокоен ден от мен Simple Smile

# 610
  • София
SilverR, добре дошла!
Наистина става дума за Тиреоидит на Хашимото с хипофункция на жлезата (това значи, че ТСХ е по-скоро към горната граница).
Аз ако бях на твое място не бих започвала терапия към този момент, защото ТСХ ти е в норми (ТАТ и МАТ се изследват само за да се диагностицира Хашимото и на тях не можеш да им повлияеш). Принципно за жени, които опитват за забременеят или са вече бременни е хубаво ТСХ да е под и около 2. В зависимост от това дали целиш бременност или не трябва да решиш дали да започнеш терапия. Към настоящият момент за мен няма смисъл, защото да се напасне точната доза на хапчето е доста труден и времеемък процес. А освен това рискуваш да нарушиш установилият се в тялото ти баланс на хормоните.
От кой град си?

# 611
SilverR, добре дошла!
Наистина става дума за Тиреоидит на Хашимото с хипофункция на жлезата (това значи, че ТСХ е по-скоро към горната граница).
Аз ако бях на твое място не бих започвала терапия към този момент, защото ТСХ ти е в норми (ТАТ и МАТ се изследват само за да се диагностицира Хашимото и на тях не можеш да им повлияеш). Принципно за жени, които опитват за забременеят или са вече бременни е хубаво ТСХ да е под и около 2. В зависимост от това дали целиш бременност или не трябва да решиш дали да започнеш терапия. Към настоящият момент за мен няма смисъл, защото да се напасне точната доза на хапчето е доста труден и времеемък процес. А освен това рискуваш да нарушиш установилият се в тялото ти баланс на хормоните.
От кой град си?

Благодаря много за бързия и изчерпателен отговор! От София съм.

# 612
  • София
Ами в такъв случай ти препоръчвам консултация с д-р Начев, координатите му са на първа страница.

# 613
  • София
Ами в такъв случай ти препоръчвам консултация с д-р Начев, координатите му са на първа страница.
Peace той да,отделно SilverR,за 23 годишно момиче нивото на ТСХ е високо,нищо че е в граница..дори да не се цели забременяване това ТСХ е високо за млад човек.Отиди при Начев Peace

# 614
Много моля, за актуални телефони на Д-р Мариета Лазарова!

Общи условия

Активация на акаунт