Астмата, информация, странични ефекти от лекарствата - тема 16

• 45 839
  • 742
  •   1
Отговори
# 675
Добро утро,
мамчета има ли някои от вас които живеят в чужбина.Ние живеем в Испания-тук си дойдохме малко ваканция,а се оказа че имаме тази астма.За сега мисля да останем 2-3 месеца за да посвикна снещата и да видим как ще и подейства лечението,но ако всичко е Ок,ще трябва да се върнем при таткото......
Щеше ми се да разбера как стоят нещата в чужбина с тези неща  bouquet

# 676
  • Sofia
Здравейте мами никой ли не може да ми каже стойностите на Ige антителата при крьвния тест и ваобще какво да очаквам от него?Хубав ден и по вече здрави дечица. newsm53 newsm53 newsm53

# 677
  • sf
Аз ни клин,ни в ръкав ама да кажа,че днес мъж ми намерил Гранофурин в една аптека, в един безистен срещу книжния пазар на пл. Славейков.

# 678
  • Страната на чудесата
donsita , в тази аптека винаги го има гранофурина Laughing, защото си го правят.
Но е хубаво да го знаят повече мами, особено в този сезон.Освен това, трае 2 години на тъмно и хладно Peace А защо ви е на вас, юнакът да не е болничък? Ако е така, бързичко да се оправя Hug

# 679
Нас ни изписаха днес.Пражихме контролна снимка,която не е идеална,но по/добра от тази дето ни приеха.Изписаха клацид за вкъщи,вентолин  за инхалации още 5 дни и флексотид за 3 месеца.Надявам се за тези 3 месеца да няма проблеми,зщото ми е притеснено.Др.Райчева днес не ми направи добро впечатление-дори не я преслуша,само погледна контролната снимка и каза че е по-добра от предната и да си продължим лечението в къщи.Исках и телефон,на който да й званна ако недай боже имам проблем,просто за съвет,защото съм от провинцията,но тя ми отказа!Трябва да потърся още едно мнение!Успех момичета и повече усмивки!!!

# 680
Здравейте!
Искам да ви попитам за приема в детските градини за София, за дете с ХЗ - астма, как се отбелязва това в системата - СОП ли трябва да се отметне или се ходи на място при директорката с документи /ако е така - какви/?
Благодаря предварително за отговорите!   bouquet
Дрина, спазвате ли тази диета с хистамините - т.е. всички ли изброени от теб храни ги избягвате?

# 681
  • Sofia
Safira аз за това от личен опит ти казах че не сам доволна от Райчева а и за флексотида за 3месеца не ме учудва май сас по вечето(да не кажа сьс всяко) дете от там процедират така.Ще имате успех сьс него и ви желая по вече да не се повтарят нещата. Hug

# 682
  • sf
Мъж ми е с гърлобол, та го пратих да търси и понеже оттам сме взимали, направо там го пратих. Та после ще го хвана да го назеленясам.
Ние през уикенда бяхме на външен басейн във Велинград, малкия изкара сума ти сополи  Mr. Green въобще не съм го пазила, играеше по бански навън, даже се търкаляха с кака си в снега.
Имам снимки,ама само във фейсбук  Rolling Eyes
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.2349002057676.98058.162 … 28998&type=3#!/photo.php?fbid=2634834843317&set=a.2349002057676.98058.1628828998&type=3&theater

и аз не съм доволна от Райчева, модила съм Вико 2 пъти при нея като беше малък, хич не ми хареса отношението й.

# 683
  • София - Младост 1А
Здравейте!
Искам да ви попитам за приема в детските градини за София, за дете с ХЗ - астма, как се отбелязва това в системата - СОП ли трябва да се отметне или се ходи на място при директорката с документи /ако е така - какви/?
Благодаря предварително за отговорите!   bouquet
Дрина, спазвате ли тази диета с хистамините - т.е. всички ли изброени от теб храни ги избягвате?

За приема в детските градини не се отбелязва, че детето е със СОП, тъй като не му е необходим отделен учител или примерно специалист логопед. Аз съм носила документите - решението от ТЕЛК, заедно с молба за освобождаване от такса - на директорката. Етапната епикриза, както и написани препоръки за диета, действие при пристъп или спешен случай, моите телефони и на лекарката - това го дадох на сестрата.

А за диетата - не избягваме съвсем всички храни.
Сирене – много обича и си хапва, но не в големи количества.
Сурови или сурово пушени меса – различни салами и други трайни месни изделия, шунка, бекон, наденици – по принцип не купуваме салами и наденици, случва се като сме на гости да хапне.
Консервирана или пушена/маринована риба (скумрия, тон, аншоа, сардина, херинга, сьомга и др.), морски дарове, риба, рибни сосове и продукти – само приготвена от мен риба му давам.
Кисело зеле и туршии – не яде.
Зеленчуци - домати, спанак, патладжани, авокадо, гъби, грах - даде силна алергична реакция на броколи и тях съвсем не ги давам. При тестуването излезнаха реакции към моркови и домати, но по-слабо изразени. Не ги давам пресни, но ги слагам в манджите.
Плодове - ягоди, банани, ананас, мандарини, сини сливи, грейпфрут, манго, киви – гледам да давам рядко и в малки количества. Ананас, грейпфрут, манго и киви не давам. Ягоди – само да опита.

Също така мед не давам, а шоколада е в минимални количества. Избягвам всякакви чипсове, и оцветени боклуци от типа хрупанки.

# 684
  • София,
Вики видяхме ги моржовете в снега, сладури, браво това се казва каляване!!! Давай смело!
За гранофурина и аз зная че го има там, но ако си го купя май ще е само за мен,  Mr. Green малката ако я намажа и ще си изповръща червата, дори самото бръкване в устата ще е фатално Mr. Green.
safira какво да ти кажа, твоето мнение сигурно е хиляда и незнам си кое написано тук, че тази лекарка е малко "дърво" - съветът ми е да направите втора консултация с още един лекар, и моето мнение е че първо трябва да опитате със сингулер да се лекувате и чак тогава фликсотида, той си е "тежка алртилерия", както си му казваме ние тук. Сега е хубаво да го пръскате наистина но според мен само един месец, докато се оправи детенце. Един съвет преди да напръскаш фликсотида, особено сега когато още стена Вентолин правиш така  - първо инхалацията с Вентолин, изчакваш около петнадесетина минутки или половин час и пръскаш фликсотида Peace. По същия начин се процедира и когат детето пие отхрачващ сироп, винаги го спазвайте първо се дава Вентолина за да разтвори бронхите и дихателните пътища и тогава втечняващи и разкашлящия сироп, иначе става обратна реакцията - ако се даде първо сиропа, при свити дихателни пътища, ефекта е още повече да се разкашля детето  - неспирно да кашля и да се мъчи! Peace
Аз бих ти препоръчала да отидете в Токуда там има всякакви специалисти,  и гастроентеролози и педиатри, които макар и да не са пулмолози много добре се справят с болните от астма деца, и ще Ви предпишат много по адекватно лечение! Peace
П. П. ЗА ДГ и нас си ни приеха по нормалния начин - чрез кандидатстване в системата, въвеждаш си там в графата ТЕЛК - номера на телка и датата, и после вече като е класирано детето си отиваш с копие от ТЕЛКА и там с изследванията и документите които ще искат!
Но  по принцип сега си има и друга вратичка - и то съвсем легална - отиваш директно с документите при директоркта на градината, която искаш и тя е длъжна да запише детето и без да е минало през системата, ако ти откаже тогава се обръщаш към РИО мисля беше и отиваш там с документите и те ти издават заповед в коя ДГ да бъде прието детето. Наскоро нали точно това коментираха по телевизията, че някои директорки злоупотребяват с това право за децата със заболявания и искат пари!!! Crossing Arms

Последна редакция: вт, 28 фев 2012, 08:29 от <eiffel tower>

# 685
Да има друга вратичка. С документите отиваш направо при директорката на градината. Или с ТЕЛK решението, или със зелен талон от пулмолог или алерголог, за това че детето е с хронично заболяване.
Ето отговор на мой въпрос в системата..

Уважаеми господин/госпожо,

На 11.02.2012г. получихме запитване със следното съдържание:
Детето ми е с ТЕЛК решение от октомви 2011г.Как се извършва класирането на тази база - по общите условия( има 10,1 точки) или не.С излизането на ТЕЛК решението съм отбелязала тази подробност в базата данни.

Нашият отговор:
Съгласно т. 2.2.4. Децата със специални образователни потребности и/или хронични заболявания, както и тези със заболявания с решение на ЛКК или ТЕЛК се приемат на място в СДЯ, ОДЗ и ЦДГ съгласно действащата нормативна уредба. Моля, обърнете се към директорката на желаното от Вас детско заведение. Прием може да Ви бъде отказан, ако няма места за деца с СОП или подходящи условия за отглеждане на Вашето дете.

Поздрави,
Екип за обслужване на ИСОДЗ към Столична община

Последна редакция: пн, 27 фев 2012, 15:30 от marychery

# 686
Благодаря за отговорите!   bouquet
Не е точно вратичка, а прием по точка 2.2.4.
 /Съгласно т.2.2.4 от Правилата за прием, децата със специални образователни потребности и/или хронични заболявания, както и тези със заболявания с решение на ЛКК или ТЕЛК се приемат на място в СДЯ, ОДЗ и ЦДГ./

Но понеже от обратна връзка миналата година са ми отговорили да отметна СОП и съвсем се обърках. Ще им пиша пак с въпроса си, а за по-сигурно ще питам и директорката.
Нямаме ТЕЛК, но четох, че приема може да стане с ЛКК - каквото е нужно ще извадим тепърва.
Дрина, мерси за подробния отговор!   bouquet

# 687
  • София - Младост 1А
Така е, може да е с ЛКК, но не знам точно какъв документ се изважда.

# 688
  • София,
Добро утро!
Не е точно вратичка, а прием по точка 2.2.4.
Така е не е точно вратичка, но така го коментираха по новините вече няколко дни, че било "вратичка" с която естествено много хора злоупотребяват и родитили, като вадят фалшиви документи за несъществуващи заболявания, и директори, които като се въведе системата и им "секна" -един от начините за "дарения" Peace. Големият ми син преди години се наложи да го местя в друга ДГ идиректорката ми поиска "дарения" за да го запише, които не бяха само под формата на пари, ами и на хиляди неща, но това беше още през 2004г. тогава нямаше чак такъв наплив за градините, свободни места си имаше бол и то за втора група.
По принцип искат да я махнат тази точка, за да не се злоупотребява с нея както в момента, но така се ощетяват и нашите дечица, въпреки че по мое мнение те винаги са ощетени - защото забележете директорката има право да откаже да го приеме, ако прецени че в ДГ няма условия за това дете или няма свободни места за деца със СОП!!! Пълни глупости! Пак дискриминация, абе думи нямам!!! Като се сетя аз колко се ядосвах докато я запиша моята на ДГ, директорките само като видят че детето е с ТЕЛК или с някакво заболяване и бягат като опарени!!!

# 689
  • Пловдив/София
safira ,много се радвам,че вече са ви изписали  Hug. Нека бързо да се оправя мъничето  Hug.
Този Флексотид много дълго време,наистина е добре да направиш консулт и с друг доктор  Peace.
А как може на изписване да не преслуша детето,направо недоумявам  Thinking.

Успех вкъщи и бързо да се стабилизирате Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт