Математически турнири - 13

• 86 390
  • 745
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Даже не съм сигурен за верните отговори на задача 3 Sad
На първото й подусловие, ако не съм прекалено успан, отговора е сбор на 30 трицифрени числа...

Предполагам, че е подчертаното, защото задачата е елементарна.
Във всяко от трицифрените числа участват и ТРИТЕ цифри, т.е. комбинациите са само 6.
Чрез позиционното представяне на числата (100а+10b+c и т.н.) се получава простичко
уравнение, което се използва и в двете подусловия.
а) 4218
б) 13

б е така.
А според мен не е така, а е 5х4218 -> 21090

5-те тройки допустими числа са:
2 8 9
3 7 9
4 6 9
4 7 8
5 6 8

Правиш грешка, че търсиш конкретните комбинации,
усложняваш си живота и допускаш грешка  Laughing

Числата са:
abc
acb
bac  +
bca
cab
cba
-----
222a + 222b + 222c = 222 (a+b+c)

Е т'ва е цялата философия на тази задача Wink.
Не те интересува колко е а, колко е b, колко е c, a сбор на (а+b+c).

# 46
  • София

Честно казано... задачите за 4-ти клас ми се струват много сложни за ниво общински кръг.

Аз съм на същото мнение, особено пък сравнени със задачите от миналите години. Все пак е редно да има някакъв баланс в трудността на задачите от съответното ниво. Да не говорим, че са прекалили с операциите с 5 и 6 цифрени числа и в първа и във втора задача. То голям човек като почне да събира и изважда 5 или 6 цифрени числа ще се замота, пък камо ли четвъртокласници.

А в трета задача категорично не са изяснени нещата. Синът ми току що се обади, че е свършил. Питам аз напосоки на 3-та задача, точка (б) какво получи - той- 26  Shocked
Е как 26, питам аз - как ще получиш 26 като събереш 3 различни едноцифрени числа - е да де, казва, но има два варианта да получа исканата сума, а две по 13 прави 26...

Та така...хем решил, хем нерешил...ще видим какво ще е оценяването...

Последна редакция: нд, 18 дек 2011, 14:30 от elfi

# 47
Правиш грешка, че търсиш конкретните комбинации,
усложняваш си живота и допускаш грешка  Laughing

Числата са:
abc
acb
bac  +
bca
cab
cba
-----
222a + 222b + 222c = 222 (a+b+c)

Е т'ва е цялата философия на тази задача Wink.
Не те интересува колко е а, колко е b, колко е c, a сбор на (а+b+c).

Аха, съгласен.
Мерси за представянето на задачата.

# 48
Относно 4-ти клас:Струват ми се прекалено изчислителни задачите - аз винаги при бакалските сметки съм се спъвала...  Rolling Eyes Според моите разсъждения:
1 зад. а=840 м, в=65755 см, Об.= 21551 дм
2 зад. 2010 А=27213, В=25323, С=38889; 2011 А=В=26079, С=39267
3 зад. Съгласна с отговора по-горе
Съгласна  Peace

# 49
  • Варна
Относно 4-ти клас:Струват ми се прекалено изчислителни задачите - аз винаги при бакалските сметки съм се спъвала...  Rolling Eyes Според моите разсъждения:
1 зад. а=840 м, в=65755 см, Об.= 21551 дм
2 зад. 2010 А=27213, В=25323, С=38889; 2011 А=В=26079, С=39267
3 зад. Съгласна с отговора по-горе
Съгласна  Peace
и моя третокласник е получил едно към едно на 1 и 2 задача, но на трета горкия какви ли не комбинации е мъдрила малката му главица  Simple Smile похвалих си го, защото той мн се ядосваше, че са дали такава задача и не се е справил - все пак е трети клас

# 50
и моя третокласник е получил едно към едно на 1 и 2 задача, но на трета горкия какви ли не комбинации е мъдрила малката му главица  Simple Smile похвалих си го, защото той мн се ядосваше, че са дали такава задача и не се е справил - все пак е трети клас
Важното е да закачи две точки от нея.  Simple Smile
Моят хубавец като третокласник мина на косъм със 16 точки на областен, но на областния се класира шести с 10 точки. В четвърти клас на областния се представи по-зле, отколкото в трети.
Опитът ми показва, че когато детето се явява с горната възрастова група, то е някак по-спокойно и показва много добри, дори отлични резултати. Може би си мисли, че и да не се представи добре, все пак се състезава с " батковците" и това сваля напрежението в известна степен.

# 51

1) x = 1.73
    y = 1.576
    q = 0.674
   x-q = 1.056

2) a) 80 km/h
    b) 250 km
    I - 6 km
    II - 174 km

3) 264 кв. см

[/quote]
Петокласникът е получил точно тези отговори и изписал много страници. Също смята, че е било лесно. Е, нали е Общински кръг. Хубаво е, че мина и това. Мислех, че няма да е зле да има време за малко решаване както беше обявен за януари, но сигурно всички са набрали скорост от декемврийските състезания и контролни/класни по математика.

Последна редакция: нд, 18 дек 2011, 12:44 от svet65

# 52
  • София
Кога излизат резултатите от олимпиадата?

# 53
  • София
Уф, за пети клас супер лесни задачи. И разбира се, аритметична грешка в първа задача ooooh! иии  q - грешно ......
Какво да го направя - в 10.15 вече беше излязъл и както обикновено "забравил" да си провери точно 1 задача! Ще ме побърка с тази разсеяност. Дайте съвет как да се концетрира едно момче за състезание. И като ми вика "все тая, нали минавам в следващия кръг - този не е важен"! #Crazy

# 54
  • София
Важното е да закачи две точки от нея.  Simple Smile
Аз точно за това се чудех - дали може да се закачат някакви точки от тази задача? Според мен няма откъде, защото алгоритъмът е елементарен. Ще се разбере, когато видим критериите.
Задачите за 4 клас и според мен бяха много трудни - прекалено много сметки в 1-ва и 2-ра (особено във 2-ра) и доста трудна 3-та.

# 55
  • София
Петокласникът реши задачата за четвърти клас /3-тата/, но те са решавали задачи от този вид. Ако четвъртокласниците нямат допълнителна подготовка трудно ще я решат.

# 56
Някоя мама/татко на петокласник реши ли задачките, да видя дали съм решавала правилно  Mr. Green?

1) x = 1.73
    y = 1.576
    q = 0.674
   x-q = 1.056

2) a) 80 km/h
    b) 250 km
    I - 6 km
    II - 174 km

3) 264 кв. см

Ако не съм объркала някоя сметка, че така не ги обичам тези дроби  Mr. Green

Сега ги показах на сина ми. Похвана си! Хихии!
Аз го викам да си ги сравни, а той раздава похвали.

# 57
  • Русе
и при нас задачите са лесни. моята кукла не дочела едното подусловие и намерила друго нещо - не това дето го търсят. другите и заздчи са верни. да видим дали ще и дадат 16+. ако някой ме светне как да ги кача, може да ги сканирам.

# 58
Сканирай ги, качи файла в DOX и дай линк към него в темата.
Някой милостив директор ( учител) от Варна да сподели паролата на файла на ЛС?  Mr. Green

# 59
Задачите за Варна и София 8-12 клас не са били никак леки.

Общи условия

Активация на акаунт