Математически турнири - 13

• 86 485
  • 745
  •   1
Отговори
# 705

Много интересно! Благодаря!   bouquet

Сиското, поздравления! Simple Smile

# 706
А резултатите от 125 -то знаят ли се? Ще има ли някакво обобщено класиране? За Роман Хайнацки става въпрос  Peace.
Аз нямам представа, но днес си говорих с ПЧМГ. Искаха да се чуят с организаторите, за да видят как ще се процедира, дали ще има общо класиране и дали могат да си обявяват резултатите. Нямам представа как е протекла след това комуникацията.
Днес говорих с организаторите на РХ.
Национално класиране няма да има.
По повод награждаване на децата(питах само за явилите се в ПЧМГ), организаторите чакат да получат адреса на ПЧМГ и ще изпратят грамотите за първенците, а от там предполагам и към СМГ, и др.

Последна редакция: чт, 16 фев 2012, 11:10 от Georgi_G

# 707
Благодарности на  Jarrita  за качените резултати от Р. Х.
За съжаление не сме се представили добре.

Според мен тези задачи са ужасно трудни  за деца 4 клас ...и се питам нужно ли е това???
Състезанията са за тези, които посещават математическите  курсове.

# 708
  • нейде там, където ....
Състезанията са за тези, които имат интерес към математиката и не се отказват, ако задачата изглежда трудна. Трябва да си мотивиран и да търсиш начините на решение с наличните знания. Специално РХ е много по-различен турнир от останалите и задачите трудно могат да бъдат вкарани в разпознаваемите и изучавани в курсовете типове. Но нямаше задача, която да не може да се реши с изучавания в училище материал. Просто трябва друг поглед и ... повече мислене. Peace

# 709
  • София
На мен ми изглеждат доста ниски резултатите. Винаги ли е толкова труден РХ или само тази година? А класирането по градове ли ще е или за всяко училище?

# 710
Ще съм много любопитна, ако някой ми   докаже, че това е задача за 4 клас или по точно , че така се решават задачите спрямо материала от учебника в училище... Laughing

4.4. Петя намислила четири цели неотрицателни числа а, b, c,d и пресметнала всичките шест суми а + b,a + c,a + d, b + c, b + d, c + d. Получила числата 1,2,3,4,5 и 6 в някакъв ред. Кои числа е намислила Петя?
Решение. Нека а > b > c > d > 0. Тогава най-малката от шестте суми е c + d = 1, а следващата
най-малка е b + d = 2. Аналогично най-голямата сума е а + b = 6, а следващата най-голяма е а + c = 5.
За а + d остават възможностите а + d = 3 и а + d = 4; тогава получаваме съответно b + c = 4 и
b + c = 3. И в двата случая а + b + c + d =7 и (а + b) + (а + c) + (а + d) = 2а + (а + b + c + d) = 2а + 7.
Ако а + d = 4, то (а + b) + (а + c) + (а + d) = 6 + 5 + 4 = 15, така че 2а + 7 = 15. Оттук намираме
а = 4, b = 6 — а = 2, c = 5 — а =1, d = 4 — а = 0. Нека сега а + d = 3. Аналогично получаваме
(а + b) + (а + c) + (а + d) = 6 + 5 + 3 = 14, откъдето 2а + 7 = 14. Понеже това равенство не е изпълнено
за никое цяло а, случаят а + d =3 е невъзможен. Така единственото решение е а = 4, b = 2, c = 1,
d = 0; намислените числа са 0,1, 2 и 4.

Аз решението го виждам само с с един ред...

Последна редакция: чт, 16 фев 2012, 17:26 от linna

# 711
  • нейде там, където ....
От къде е това решение?  newsm78
Точно това решение едва ли са учили и в курсовете, но смятам, че задачата си е за четвърти клас.
Детето ми я е решило по следния начин (обясни ми го след състезанието):
Приемаме, че a<b<c<d
1. Събирайки всички суми се получава, че
3a + 3b + 3c + 3d = 21 =>
2. a + b + c + d = 7
 но имаме една сума =1 =>
3. Двете най-малки числа са 0 и 1. Приемаме а = 0, b = 1, =>
4. c + d = 6, =>
5.  c = 2, d = 4, понеже другите варианти (6+0, 5+1 и 3+3) са невъзможни.
Отговор: Търсените числа са 0, 1, 2, 4.

# 712
Ще съм много любопитна, ако някой ми   докаже, че това е задача за 4 клас или по точно , че така се решават задачите спрямо материала от учебника в училище... Laughing

4.4. Петя намислила четири цели неотрицателни числа а, b, c,d и пресметнала всичките шест суми а + b,a + c,a + d, b + c, b + d, c + d. Получила числата 1,2,3,4,5 и 6 в някакъв ред. Кои числа е намислила Петя?
Решение. Нека а > b > c > d > 0. Тогава най-малката от шестте суми е c + d = 1, а следващата
най-малка е b + d = 2. Аналогично най-голямата сума е а + b = 6, а следващата най-голяма е а + c = 5.
За а + d остават възможностите а + d = 3 и а + d = 4; тогава получаваме съответно b + c = 4 и
b + c = 3. И в двата случая а + b + c + d =7 и (а + b) + (а + c) + (а + d) = 2а + (а + b + c + d) = 2а + 7.
Ако а + d = 4, то (а + b) + (а + c) + (а + d) = 6 + 5 + 4 = 15, така че 2а + 7 = 15. Оттук намираме
а = 4, b = 6 — а = 2, c = 5 — а =1, d = 4 — а = 0. Нека сега а + d = 3. Аналогично получаваме
(а + b) + (а + c) + (а + d) = 6 + 5 + 3 = 14, откъдето 2а + 7 = 14. Понеже това равенство не е изпълнено
за никое цяло а, случаят а + d =3 е невъзможен. Така единственото решение е а = 4, b = 2, c = 1,
d = 0; намислените числа са 0,1, 2 и 4.

Официалните решения, публикувани от организаторите много често не следват логиката на децата. Това обаче не означава, че дадена задача не може да бъде вярно решена  по начин, различен от описания. Хубавото на сериозните състезания, към които аз причислявам Хайнацки е, че проверяващите не са случайни хора и рискът от непризнаване на решение, което не съвпада буква по буква с официалното не съществува ( за разлика от практиката в някои по-масови състезания  Mr. Green ).
Задачите от състезания, особено от ЗМС и Хайнацки, са твърде различни от написаното в учебника и точно така трябва да бъде. Това са състезания за талантливи деца, обичащи математиката.
 Ако всяко дете можеше да реши всяка задача от всяко състезание, то провеждането на подобни турнири би изгубило смисъл. С риск да прозвучи грубо, четвъртокласниците, които искат просто да проверят доколко владеят учебния материал, могат да се пробват в " Аз и числата".

И нещо интересно за бургазлии.
http://pmgbs.com/files/sastezanie_41-godishnina.pdf

Последна редакция: чт, 16 фев 2012, 18:02 от Анонимен

# 713
Аз не виждам какъв е проблемът на пловдивската фирма да натовари от София стотина деца, които да продължат към Пловдив. И в края на лагера отново да ги върне в София след като остави децата от Пловдив. Говорим за 1 час преди лагера и 1 час след лагера. Аз също не мога да си пусна сина при варианта с ходене до Пловдив, защото точно тогава ми е напълно невъзможно.

Нека да помислят върху нашето предложение -  1 час на отиване и 1 час при връщане. Нищо повече! И ние съответно ще си платим това не/удобство + заплащане за учителите, които ги придружават.

Иначе ще бъде жалко толкова деца да изпуснат добре премислената програма! Убедена съм, че лагерът ще е много забавен и полезен.

Проблемът с транспорта за децата от София,участващи във Втората Национална математическа лагер-школа в Лозенец е разрешен!Ще се пътува с автобус на Юнион Ивкони,тръгващ от София в 07.00 и пристигащ в Пловдив на автогара Север.Автобусната фирма прави 10% намаление за ученици.Децата от София ще бъдат придружени от преподавател на Академия 21 век.Автобусът,потеглящ за Лозенец ще чака на същата автогара,за да вземе децата и преподавателя.
И още една много по-добра новина:Математиците,взели участие в Майсторския клас в Сандански ,няма да доплащат допълнително за лагер-школата в Лозенец! !Това е било решено от Управителния съвет на СНЦ"НИДЕ"!
Надявам се с това духовете във форума да се успокоят!

# 714
  • Пловдив
Математици от Стара Загора, имате ли представа какво математическо състезание ще има на трети март в Старозаг. мин. бани?

# 715
  • София
Проблемът с транспорта за децата от София,участващи във Втората Национална математическа лагер-школа в Лозенец е разрешен!Ще се пътува с автобус на Юнион Ивкони,тръгващ от София в 07.00 и пристигащ в Пловдив на автогара Север.Автобусната фирма прави 10% намаление за ученици.Децата от София ще бъдат придружени от преподавател на Академия 21 век.Автобусът,потеглящ за Лозенец ще чака на същата автогара,за да вземе децата и преподавателя.
И още една много по-добра новина:Математиците,взели участие в Майсторския клас в Сандански ,няма да доплащат допълнително за лагер-школата в Лозенец! !Това е било решено от Управителния съвет на СНЦ"НИДЕ"!
Надявам се с това духовете във форума да се успокоят!
Да, точно така. Нямах време днес да споделя. Организаторите са изключително любезни и отзивчиви и е видно, че работят в полза на децата ни!

# 716
Това е страхотна новина! Браво!
И с мен бяха страшно мили и човечни. Аз наистина имах проблем с ходенето до Пловдив и направо се чудех какво да правя.

# 717
  • ride my bike...
аз също съм доволна от разговора с организаторите.
Направо си отговаряха преди да питам Simple Smile
Ние сме от Варна и ми предложиха да вземат детето от Бургас, което все е вариант.

# 718
Цитат
Математици от Стара Загора, имате ли представа какво математическо състезание ще има на трети март в Старозаг. мин. бани?
Ето това е http://www.delfinite.bg/, но не са обявили още кръга, който ще бъде на 03/03.

# 719
  • Пловдив
Цитат
Ето това е http://www.delfinite.bg/, но не са обявили още кръга, който ще бъде на 03/03.

Благодаря за информацията.

Общи условия

Активация на акаунт