Отговори
# 75
И аз. Но въпреки всичко открих много истини за себе си. А и защо пък да не помечтаем. Харесват ми книги, които ме карат да мечтая.

# 76
"яж, моли се и обичай" е единственият филм, за който мога да кажа, че ми допада повече от книгата, по която е направен..

# 77
Аз сега я чета и я намирам за великолепна. Прочела съм около 200 страници, но се надявам до края да не ми изневери. Mr. Green След пълен прочит ще пиша окончателни впечатления.

# 78
Колко различни са хората- за мен "Яж, моли се и обичай" беше разочарованието на 2010 г. Толкова мрънкане за нищо, просто не е истина. Книгата би могла да е много добра, ако имаше някаква реална причина за "страданията" на авторката- доколкото си спомням, тя заряза съпруга си, а не той нея, но през цялото време го раздаваше с разбито сърце.
Според мен никак не е лесно и сам да зарежеш нещо/някой (особено ако така удобно си свикнал с него), макар че общоизвестната голяма мъка е теб да изоставят... Не е лесно и да осъзнаеш, че си живял по начин и си вярвал в нещо, което не е „твоето нещо” или просто искаш нещо коренно различно, защото си неудовлетворен или защото се развиваш и променяш. Допадна ми наистина (само филма  гледах, нямам намерение книгата да чета, не знам дели ще приемете коментарите ми в този случай Wink ) процесът на търсенето и то в три етапа, не в един. И трите си имаха своето значение. Но като цяло филмът ми се стори слаб, само идеите най-общо ми допаднаха...

От "плана 2011/2012 г." се изпълнява руската част.
"Медея и нейните деца" Людмила Улицка/я
За Улицка според мен може да се използва леко баналният израз „разказва увлекателно”. Защото нещата, за които разказва, уж не ме интересуват много – в случая: куп роднини и роднински отношения, кой с кого, къде, как... А съм наистина погълната. Толкова много са героите, а не са механично представени и несвързани, преплита ги Улицка по много умел начин и се наслаждавам на това богатство от образи. Сега съм след средата и няколко глави бяха посветени на други герои и въпреки тяхната  уникалност малко се затъжих за самата Медея. Сигурно ще се появи в следващата глава и ще заеме мястото си сред всички като ненатрапваща се икона, тежаща и влияеща с всичките си десетилетия на загуби, изпитания, отдаване, обрати в държавата и огромния род...  Heart Eyes 

# 79
Свет, и това е така, но просто не я усетих книгата, някак си много схематична ми се стори, знам ли. А наистина ужасно много се надявах да ми хареса.
Аз сега съм на вълна "Игрите на глада", и ме е мноого яд, че имам време за четене само сутрин и вечер в градския транспорт по около 20 мин. Ако имах някой свободен уикенд, с огромно удоволствие бих си седнала да си дочета втората книга и да изгълтам третата, ама на. Crossing Arms Много добри впечатления имам от трилогията до момента. Grinning

# 80
  • София
Направих си един списък с книгите, които планирам да прочета в близките месеци:

Елиас Канети

"Маси и власт", "Провинцията на човека", "Заслепението" (препрочитане)

Никос Казандзакис

"Рапорт пред Ел Греко" (чета я в момента)
"Последното изкушение на Христос"

Олга Токарчук

"Последни истории", "Правек и други времена" (препрочитане)

Орхан Памук-за препрочитане

"Сняг", "Името ми е Червен", "Черна книга", евентуално "Музей на невинността"

Херман Хесе

"Нарцис и Голдмунд" (препрочитане)
"Гертруда"

Стендал
"Пармският манастир" (препрочитане)

Харуки Мураками

Хроника на птицата с пружина (препрочитане)

Oliver Sacks

Musicophilia. Tales of Music and Brain

Мадам дьо Лафайет

Принцеса дьо Клев (четена многократно в ученическите ми години, сега ми се иска да я препрочета)

В дългосрочен план съм запланувала препрочитане на цялата поредица "Дюн". Blush
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Това е по-тежката артилерия. Wink Планирала съм също така няколко свалени на Киндъла книжки, като "Стая" на Ема Донахю и "Пражкото гробище" на Еко (на английски), "Perfect 10 Diet: 10 Key Hormones That Hold the Secret to Losing Weight and Feeling Great-Fast!" на Michael Aziz, "The Anthologist" на Baker Nicholoson, "The Buddha in The Attic" by Julie Otsuka, три книги на Набоков, опит за препрочитане на Ремарк....

# 81
  • Между гори и планини
"Музей на невинността" на Памук ми харесва най-много от всички негови които съм прочела... няма такава любов... От турските автори обаче повече харесвам Рушат Нури - много лесен за четене и поне аз докато го чета си представям всичко като на филмова лента.

Сега може да ми се смеете, обаче аз започнах да чета не книга, а два учебника  Laughing Единият е учебник по латински, а другият по анатомия на английски  Mr. Green

# 82
sweetkids_mama, как успяваш да съчетаваш препрочитане и нови книги. Явно много са ти харесали четените. Аз засега не бих "жертвала" време за четени книги (макар че много ми се иска понякога). За разлика от Моканина ми идва да кажа: "Боже, колко талант има по този свят!", "Боже, колко непрочетени от мен автори има по този свят! Wink

Ето сега откривам Исак Бабел с "Одески разкази" и съм удивена!
Различен поглед върху ежедневието на „мутрите” от началото на 20-ти век в Одеса. Всичко си е имало още тогава – и бурна търговия, и съпътстващия я подземен свят... Но той е представен по необичаен начин, не шеговито, а направо гротескно – може би за да се понасят по-лесно мутренските истории и за да се внуши леко малоумието и безскрупулността на тези хора. Но в един момент щеше да ми дойде много и това, ако към средата разказите не бяха преминали към по-други времена и проблеми (годините около революцията). Пак в същия необичаен цветущ стил. Примеси ли се руското с еврейското според мен се получава много интересно.

Винаги обръщам внимание на преводите, сега беше един от редките случаи, в които се чудя как се превежда такова нещо. Преводачката направо е пресътворила написаното от Бабел. Струва ми се, че е по-трудно дори от обикновен хумористичен стил, защото тук е по-скоро ироничен, нужно е да се улови тънкото, да се измислят дори думи на български език. (Почвам да преписвам! Wink ).

След дългото - накратко: няма да се колебая да опитвам непознати за мен автори тази година! Simple Smile

# 83
На прима виста се сещам за Анди Андрюс с "Проницателят"...
Страхотна книга, много бързо се чете и съдържа доста житейски истини, понесени в много красива опаковка Simple Smile

# 84
  • София
sweetkids_mama, как успяваш да съчетаваш препрочитане и нови книги. Явно много са ти харесали четените. Аз засега не бих "жертвала" време за четени книги (макар че много ми се иска понякога). За разлика от Моканина ми идва да кажа: "Боже, колко талант има по този свят!", "Боже, колко непрочетени от мен автори има по този свят! Wink

Аз съм на обратната вълна- притеснявам се, че в любопитството си към новоиздадени книги поглъщам доста литература средна ръка, без която спокойно мога да мина. Някак имам чувството, че си губя времето. Някои от заглавията, които съм отбелязала за препрочитане, съм чела преди много години, така че сега ще е почти като нов прочит. Simple Smile Другите като Памук, Франк Хърбърт и Хесе, са за мен такива, които всеки път разкриват нови и нови пластове.

# 85
sweetkids_mama, чела ли си Степният вълк на Хесе?

# 86
  • София
sweetkids_mama, чела ли си Степният вълк на Хесе?

Да. Peace

# 87

Хареса ли ти?
Мен много ме измъчи, два пъти я започвах Simple Smile
Мъдър е Хесе, силен автор, но не е лесен за четене, поне на мен ми е малко мъчен.

# 88
Аз съм на обратната вълна- притеснявам се, че в любопитството си към новоиздадени книги поглъщам доста литература средна ръка, без която спокойно мога да мина. Някак имам чувството, че си губя времето. 

Аз дълго време съм била безкрайно критична и внимателно подбираща, в музиката също - безкомпромисна Wink. Но сега ми е приятно да се отпусна малко и да търся различен поглед, различни подходи, тематики, автори дори и с по една книга или с кратък живот...
Всъщност критичността към признатите автори май си остава същата - например сега започвам втора книга на Салман Рушди ("Среднощни деца") след "Срам" и много се надявам да ми хареса поне колкото първата, затова отлагах толкова... Но при неутвърдени автори очакванията не са огромни, представям си, че някой е имал какво да каже и да го представи по необичаен начин и пробвам (е, гледам да не са повече от 200-250 стр. за всеки случай Wink и да са от предпочитани от мен издателства/поредици - така например попаднах на чудни книжки от "Колибри" и "Lege Artis"). Ако не бях по-смела, как щях да се насладя на "Време за жени", "Годината на дивия заек" и т.н... Може би ще отделя 20-на процента от времето за четене през годината за неизвестни автори...

# 89

Аз дълго време съм била безкрайно критична и внимателно подбираща, в музиката също - безкомпромисна Wink. Но сега ми е приятно да се отпусна малко и да търся различен поглед, различни подходи, тематики, автори дори и с по една книга или с кратък живот...

Peace Peace И аз така напоследък, дори се кефя ,че така се поотпуснах, то трябва да се дава повече шанс и на литературата и на музиката(е тук има някои спорове с определени жанрове Wink)

Общи условия

Активация на акаунт