Съвети за университети в Шотландия

• 129 737
  • 822
  •   1
Отговори
# 360
Да получи unconditional, но писмо все още от университета няма.Ще учи компютърни науки.Искаме да намерим полет на 8 септември , и по възможност от Бургас.Знаете ли разрешават ли общежитията да се нанесеш по рано от 8 септември.

За University of Edinburgh мисля че не може да се нанесете преди 8-ми, но мисля че има някаква друга информация на сайта за възможности за нощуване преди това.

# 361
# 362
Здравейте, получих Unconditional от Единбург преди три дена и имам няколко въпроса, които не задавам директно на увиреситета, защото ми се струва, че в момента тече нещо като период на бавните отговори на имейли. Знам, че след потвърждаването на мястото би трябвало да бъде изпратено писмо, но никъде не съм срещнал информация има ли срок за това. Още не съм получил нищо нито за общежитието, нито каквото и да било друго. Също така, доколкото разбрах, с договора за общежитие те трябва да ти кажат всички детайли по плащането, но не разбрах трябва ли да се плаща от тук предварително някаква част от сумата.
Освен тези неща имам проблем и със SAAS, защото проверявайки си профила там, получавам следната информация: Your application for session 2012/2013 has not yet been registered on our system. If you sent it more than 12 days ago then please contact us, either by e-mail  or telephone. Минали са над 12 дена вече и съм се свързал с тях по имейл, същия ден получих автоматичен отговор, че срока за разглеждане на запитването ми е един месец.
Благодаря предварително на всеки, който може да ми даде информация по тези въпроси...

# 363
  • някъде из облаците
По принцип трябва да получиш писмо, но понякога доста се бавят от пощите, май горе-долу пристигат за 2 седмици. Може би ако не го получиш повече от 3 седмици звънни и питай, да не се е изгубило.
За проблема със  SAAS, аз бих звъннала директно по телефона.

Успех и поздравления за Единбург   bouquet

# 364
  • UK
Здравейте, получих Unconditional от Единбург преди три дена и имам няколко въпроса, които не задавам директно на увиреситета, защото ми се струва, че в момента тече нещо като период на бавните отговори на имейли. Знам, че след потвърждаването на мястото би трябвало да бъде изпратено писмо, но никъде не съм срещнал информация има ли срок за това. Още не съм получил нищо нито за общежитието, нито каквото и да било друго. Също така, доколкото разбрах, с договора за общежитие те трябва да ти кажат всички детайли по плащането, но не разбрах трябва ли да се плаща от тук предварително някаква част от сумата.

Честито за Единбург, каква специалност, ако не е тайна?  Simple Smile
Иначе за писмото, ако не дойде 10-14 дни след като ти е станала ънкъндишънъл офертата звъни да питаш какво е станало. /моето се загуби два пъти, сега чакам трето :// Общежитията - плаща се депозит и по принцип от университета ти казват по какъв начин и колко точно пари трябва да изпратиш.
За СААС вече не знам, но по-добре се обади да ги питаш.

# 365
  • София - Варна

Иначе за писмото, ако не дойде 10-14 дни след като ти е станала ънкъндишънъл офертата звъни да питаш какво е станало. /моето се загуби два пъти, сега чакам трето :// Общежитията - плаща се депозит и по принцип от университета ти казват по какъв начин и колко точно пари трябва да изпратиш.

Писмото от UCAS ли е или от университета? Питам, защото в момента не сме на адреса, който е дал синът ми и ако се загуби, къде трябва да се обади?

Може ли да се кандидатства за общежитие без да е пристигнало писмото?

# 366
  • София - Варна
Здравейте, получих Unconditional от Единбург преди три дена и имам няколко въпроса, които не задавам директно на увиреситета, защото ми се струва, че в момента тече нещо като период на бавните отговори на имейли.

Честито! Това е голям успех за теб!

# 367
  • UK

Писмото от UCAS ли е или от университета? Питам, защото в момента не сме на адреса, който е дал синът ми и ако се загуби, къде трябва да се обади?

Може ли да се кандидатства за общежитие без да е пристигнало писмото?

от ucas, звъняхме на тях Simple Smile

# 368
Аз имам питане, въпреки, че вече се е дискутирало: Как става кандидатстването за разрешително за работа, стъпка по стъпка, for dummies  Simple Smile

# 369
  • някъде из облаците
Аз имам питане, въпреки, че вече се е дискутирало: Как става кандидатстването за разрешително за работа, стъпка по стъпка, for dummies  Simple Smile
След като пристигнеш и се регистрираш в университета, отиваш и си откриваш банкова сметка, горе-долу след около месец вадиш банково извлечение;взимаш от университета удостоверение, че си студент; личната карта или паспорт; ЕЗОК и декларация, че си временно там или здравна застраховка направена там; попълваш формуляра БР1, има го в сайта на хоум офиса и всичко това пращаш по пощата или с куриери. Това е май, откриваш си колкото се може по-бързо банкова сметка с известна сума, понякога в някои офиси откриването на сметка може да отнеме и месец, тогава отиваш в друг офис.

Тук http://www.bghelp.co.uk/forums/registration-certificates/  и тук http://www.bghelp.co.uk/forums/%D1%F2%F3%E4%E5%ED%F2%E8/ има доста теми за жълтите карти за студенти, прегледай ги, както и сайта на UKBA, има написано какво е  необходимо за българи и румънци.

# 370
  • Варна
Аз имам питане, въпреки, че вече се е дискутирало: Как става кандидатстването за разрешително за работа, стъпка по стъпка, for dummies  Simple Smile

Ще копирам поста на едно момиче от bghelp co uk :

"Привет от мен! ;]

Следя форума от доста време и засега успешно се преборих с пречките в Кралството, благодарение на потребителите тук. Регистрирах се, за да мога и аз да драсна ред-два за бъдещите студенти. Тъй като мненията на съфорумниците бяха изключително ценни за мен в процеса на издаване на жълт сертификат, искам да споделя и моя опит – дано бъде полезен.

Едно уточнение най-напред – пристигнах тук в края на Септември с приятеля си. И двамата сме студенти за първа година в един и същ Университет (само че разликата в годинките ни е четири, ако има някакво значение).

Още от България си бяхме приготвили някои документи. Това, което изпратихме, е следното:

За мен:
* Форма BR1: принтирана черно-бяла и попълнена със син химикал
* Снимки: две скорошни снимчици (не бяха паспортни, а от този... малко по-големия формат) с написани трите имена на гърба им (със същото синьо химикалче); прикачени само с кламер
* Лична карта: оригинал със срок на валидност още няколко години
* Писмо от Университета: оригинално писмо, което потвърждава курса ми и неговата продължителност; също така имаше написани и два адреса на него – този в България и този във Великобритания – не знам дали е нужно, може да си е такъв моделът за Confirmation Letter на Университета
* Писмо за Студентски заем: оригиналното писмо, получено по пощата в България, че ми е отпуснат кредит за съответния курс и кога са вноските към Университета (честно казано, не знам дали беше необходимо да се изпраща)
* Извлечения от банкова сметка: сметката ми беше от България и в левове – налични бяха около 3 000 лв; извлеченията бяха за шест месеца назад, без еквивалент в лири; всичко беше на български език и всеки лист беше подписан и подпечатан от Банката (незнайно защо ми искаха солидна сума за извлечение на английски език - затова не пожелах такова, а сама си преведох всичко); (не съм сигурна, че е важно – но тъй като имам сметка от около три години в тази Банка, съм сменяла няколко вида сметки (депозити) и това се вижда в извлеченията; движението по сметката всъщност беше само депозиране, без никакво теглене)
* ЕЗОК: без прикачено писмо, т.е. не я използвах за застраховка (честно казано, и аз не знам защо изобщо я пратих тази карта – на мен даже ми беше сгрешено името на нея... както и да е...)
* Застраховка: тук идва най-интересната част – застраховката ми е българска - от ЗАД Армеец; води се „Туристическа застраховка при пътуване в чужбина” и беше с покритие 15 000 лв за шест месеца (т.е. изтече около средата на Март, т.г.); (приятелят ми се занимаваше със застраховки в България и затова имахме такива – за нас беше доста изгодна оферта – и решихме да се пробваме с тях)

За него:
* Форма BR1: както по-горе
* Снимки: както по-горе
* Лична карта: както по-горе
* Писмо от Университета: както по-горе
* Писмо за Студентски заем: както по-горе
* Писмо за Спонсорство: приятелят ми имаше достатъчно средства, но бяха в същата българска Банка от месец, без абсолютно никакво движение; затова решихме аз да му бъда спонсор и драснах едно кратко писъмце, в което започнах с имената си и номер на лична карта, а след това обясних, че ще бъда спонсор на партньора си и поемам отговорност за неговите разходи... нещо такова беше...
* Извлечения от банкова сметка: заради спонсорството изпратихме копие на моите банкови извлечения – тези на български език с печатите и тези на английски – преведени от мен
* ЕЗОК: както по-горе
* Застраховка: както по-горе

Такам... бяхме решили предварително, че ще кандидатстваме по пощата. Изпратихме документите си в края на Октомври, м.г. – без никакви специални пратки, обратни разписки и други.

Моята жълта карта:
За щастие, моята карта пристигна без абсолютно никакви проблеми в началото на Март. Доста се притеснявах за застраховката и за преведените от мен извлечения, обаче всичко беше наред. Върнаха ми всичко изпратено без снимките, разбира се.

Неговата жълта карта:
Тук си имахме известно количество разправии. Мислехме, че ще има проблеми относно спонсорството, но не беше така. В средата на Февруари приятелят ми получи писмо, изискващо валидна застраховка. (А все още не се знаеше нищо за моите документи.) Доста се почудихме дали да направим или да се пробваме с ЕЗОК, но в крайна сметка се спряхме на първия вариант. Избрахме застраховка на AVIVA – Healthier Solution (или нещо такова): около 25.00 паунда на месец, като първите три са безплатни; 500 excess; базов списък с болници... общо взето, нищо особено. Дебитът за застраховката беше одобрен още същия ден, а два дни по-късно пристигна и полицата. Веднага изпратихме всичко необходимо, но чакането беше доста. Към средата на Април, а после и в началото на Май писахме доста настоятелни и-мейли относно статуса на кандидатурата му. В крайна сметка, сертификатът му пристигна преди два дни.

Наистина нямам обяснение защо при мен стана номерът с българска полица, а при него – не. Предполагам има някакво значение и това, че различни служители са ни разглеждали кандидатурите. Поне тези мъки се свършиха... сега започват следващите. ;]

За всички, които са имали нервите и желанието да прочетат целия този роман – благодаря и дано все пак послужи и на следващите „мъченици”. Благодаря и на всички коректни потребители на форума, тъй като те са една от причините такива начинаещи като мен и приятелят ми да се справят малко по-лесно с неприятностите тук! ;]
Последно редактирано от Alexandrina.B : 23-05-2012 на 02:02 AM.
"

Копирах целия пост, за да съм максимално коректна към авторката, но всеки да си вземе инфото което му е нужно  Wink

# 371
  • някъде из облаците
Забравих за снимките  Embarassed, но писмото за студентския заем  newsm78 , все си мисля, че не са пращали, но ще ги питам за всеки случай.

# 372
valha, Сребърна паричка  Hug

# 373
  • някъде из облаците
valha, Сребърна паричка  Hug

Няма защо, ако искаш да изпратиш колкото се може по-бързо документите, хубаво е да си наясно какво ти трябва, макар че при тях никога не можеш да си сигурен дали няма да измислят нещо друго ( както със здр. застраховки). Миналата година на дъщеря ми съквартиранта, беше успял още от Б-я да си запише час за интервю през лятото за края на октомври в Кройдън и успя да вземе жълта карта още тогава, но сега newsm78 май е още по- трудно с тези часове.

Успех  Hug

# 374
И на мен това ми разказваха, че ако си запишеш час давали веднага документа, ама нямало часове за месеци напред и било като омагьосан кръг. Дано да мръднат малко нещата, но доста объркаха плановете на миналогодишните първокурсници.

Общи условия

Активация на акаунт