Съвети за университети в Шотландия

• 129 129
  • 822
  •   1
Отговори
# 720
  • Варна
Явно трябва да минем на повечко валидол  и подобни  Twisted Evil

# 721
Здравейте ние вече сме настанени в общежитието, наредихме багажа посетихми Lidl за да напазаруваме и даже ни остана малко време да разгледаме града . Абърдийн се оказа много красив град , детето много го хареса, Хората са много вежливи , всичко е много добре организирано. Остана ни да открием сметка и на 18 да се срещне с отговорника от университета за него . Иначе цените им за стоките от първа необходимост са даже по ниски от бг. За мой ужас детето се оказа с изключен роминг сега тъкмо се разправяме с  mtel

# 722
  • Варна
Здравейте ние вече сме настанени в общежитието, наредихме багажа посетихми Lidl за да напазаруваме и даже ни остана малко време да разгледаме града . Абърдийн се оказа много красив град , детето много го хареса, Хората са много вежливи , всичко е много добре организирано. Остана ни да открием сметка и на 18 да се срещне с отговорника от университета за него . Иначе цените им за стоките от първа необходимост са даже по ниски от бг. За мой ужас детето се оказа с изключен роминг сега тъкмо се разправяме с  mtel

Много добре звучи всичко , което описваш   bouquet

MTel май искаха депозити разни за да ти включат роуминга, поне преди години така беше. Отдавна се "разведохме" с тях. Сега сме с Вивател и не сме имали проблеми в чужбина, изключвайки Сърбия,където синът ми 3 дни нямаше обхват и аз бях полудяла какво става. Добре ,че се прихвана през някакъв интернет и ми пусна мейл . Отплеснах се  Simple Smile

# 723
И глобул нещо бяха оплели роуминга преди три дни.  И моята дъщеря беше впечатлена от цените. Тука, вика със шотландските заплати сигурно яката си живуркат. Ами прави си сметката тогава, и казвам аз, шотландска заплата ли искаш или българска. Иначе аз вече имах проблеми в ДСК с пълномощно. Уж ходих да питам предварително, сега пък не пишело за интернет банкиране...защо не съм го била написала. Викам аз ако се бях сетила, щях да я доведа лично да си направи. Ама хайде от мен да мине, оставих го за декември, не е толкова спешно. Иначе в НАП достатъчно познати имаме, вкл. и шефа, но трябва ли да се стига до там. И преди това бях писала, не е толкова сложно на английски да се прочете, че е студент. Не е необходимо да четеш Шекспир в оригинал.
Но не, айде пак харчи пари за превод...

# 724
За мокър печат и подпис не се заяждаха, за крайна дата се бяха хванали. Цял месец продължи сагата и за крайна дата си избраха 31.12.2013 г. (дотогава позволяваше системата в НАП) и тази година няма да подавам нищо.

# 725
Документите при щерката са със крайна дата - издават им ги за семестъра. Така че онзи ден като ходих, им занесох от 1 март до 31 август и до догодина вече среща с НАП

# 726
И в крайна сметка какво, отсега ли да хуквам по НАП??? Или може и по-нататък? Ще натоваря мъжа ми, досега не съм го занимавала с нищо. Стига вече с това "ако трябва да ви закарам някъде или пари да ви дам /но не много/, друго не искайте от мен, че има мач".

# 727
Ако е първи курс няма нужда още сега да се ходи. Информацията в НАП се обработва със закъснения, така че ноември може вече да се посети НАП. Тогава е по-спокойно, декември става една лудница..

# 728
Аха, ясно, не е толкова спешно. Ще го отложим засега и без това има куп други неща по- неотложни.

# 729
Аз доколкото разбрах,трябва като се върне декември да донесе бележка,че е студент там.След това я превеждаме и им я занасяме.Така ми обясниха,като ходих в НАП да подавам декларация 7.А вие казвате,че може и ноември.Как да ми я изпрати по рано?   Иначе,нашия младеж е много доволен.Някъде прочел,че от 10 българи,8 били в депресия,а другите 2-ма в чужбина.Сигурно има 1-2 -ма да са наред.

# 730
На мен ми я изпращат на мейл, в електронен вид. Разпечатвам си я и я превеждам.

# 731
  • някъде из облаците
А ЕЗОК не можем да подадем на децата си, защото не признават пълномощното - трябва лично да си подават заявлението, което е супер тъпо, при условие че имаме генерално пълномощно.
А пък на мен ми издадоха ЕЗОК с пълномощно, и на двете аз им ги вадих, даже на малката  ходих директно в здр.каса, защото на старата карта бяха сбъркали фамилията и аз не бях видяла, та се наложи  ми я преиздадат.

Мтел никаква предплата не са ни търсили и нямахме проблем, Глобул навремето ни търсиха и отгоре на всичко не го бяха включили - това беше преди години, сега не знам как е при тях, че ми писна от тяхната бюрокрация и ги смених.

От нашата ДСК ми направиха интернет банкиране, нищо, че нямаше написано в пълномощното,  bvelikova72 иди при друга служителка, тя пък може и да ти пусне. При нас като ограбиха щерката и ходих да ѝ пусна документите за нова карта, та като ги подавах нямаше проблем с пълномощното, взеха си ми и паричките, но като отидох да я взема попаднах на друга и не искаше да ми я дава  #2gunfire. За малко щях да закрия сметката, защо ми е като не мога да превеждам пари на детето, но се намеси една от служителките, която ми беше заверила копието на пълномощното и ме помнеше, та ми я даде.

Аз доколкото разбрах,трябва като се върне декември да донесе бележка,че е студент там.След това я превеждаме и им я занасяме.Така ми обясниха,като ходих в НАП да подавам декларация 7.А вие казвате,че може и ноември.Как да ми я изпрати по рано?
Може и декември, като се върне. През декември се плащат за месец ноември и ще е всъщност 2 месеца без ЗО. Иначе по пощата може да ти я изпрати, но няма смисъл.

# 732
А ЕЗОК не можем да подадем на децата си, защото не признават пълномощното - трябва лично да си подават заявлението, което е супер тъпо, при условие че имаме генерално пълномощно.
Интересно детето днес го записаха за JP без даже да му поискат някакъв документ от БГ . Щом каже че е от ЕС толкова. На нас за разкриване на сметка ни искат ID картата от университета , т.е ще чакаме утре . Иначе младежа хукна по събитията за  freshes week , а аз махам крачоли и разглеждам града.

# 733
Ама ти там ли си? Изтървала съм го тоя момент. И как така ви записаха за лекар, не ви ли поискаха подробна биография, пет пълномощни с преводи и легализации и хиляда мокри печата? Дъщеря ми каза, че някакъв документ е попълвала и си измислила имунизациите, защото майка и така и не стигна до този въпрос.

# 734
  • някъде из облаците
До колкото съм запозната, там здравеопазването е безплатно, достатъчно е да имаш адрес, нещо като адресна регистрация и имаш право да се запишеш при  JР . 
Попълват се формуляри при лекаря, т.е. нещо като анкетен лист - отговаряш на въпроси.

Общи условия

Активация на акаунт