Съвети за университети в Шотландия

• 129 318
  • 822
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте и от мен.
Преди седмица открих този ценен форум и искам да благодаря на всички вас, които ни помагате в това ново изпитание. Синът ми е приет в University of Glasgow.

Lorna, искам да те попитам относно програмата. Задължителни предмети са ни Computer science 1P и 1Q от 12-13 часа - нямаше никакъв друг избор на часове. Немски език /пак без никакъв избор на часове/ е от 13-14 часа в един от дните. Часовете точно цял час ли са? Не е ли предвидено малко време за придвижване от една в друга зала?

# 496
Синът ми ще изучава Mobile Software Engineering (програмиране). Негови съученици, които вече учат там, казха, че няма нужда да се носят пари в брой. максимум 30-40 лири. Навсякъде се плащало с карти, дори в такситата.
Аз имам въпрос към по-опитните. Правите ли някакви допълнителни медицински застраховки на децата си за времето на престоя им в Шотландия или разчитате изцяло на здравната карта?

# 497
Към spa131 - предполагам, че нашите деца са в една специалност, защото имате същите задължителни предмети. Моят писа и математика - така го посъветваха, защото ще им трябва, а и била на нивото на нашата от 12кл. Свободни предмети още не сме избирали.

# 498
Spa131 не било проблем, че лекциите са една след друга и времето за придвижване от едната до другата зала било достатъчно.
tone4ka допълнителна медицинска застраховка направихме, когато подадохме документи за жълта карта.

# 499
благодаря!

# 500
Към spa131 - предполагам, че нашите деца са в една специалност, защото имате същите задължителни предмети. Моят писа и математика - така го посъветваха, защото ще им трябва, а и била на нивото на нашата от 12кл. Свободни предмети още не сме избирали.

Да, почти. При нас е Software Engineering. За трети предмет писахме математика, но системата не ни разреши този предмет, незнам защо и се наложи да избираме нещо друго. При сейфа на цялата програма, Computer science и Немски език ги запамети и трябваше да търсим предмет със съответните часове и  Фундаментални науки. В кое общежитие сте?

# 501
Lorna, благодаря ти! Дали имаш представа какво представлява предмета Фундаментални науки?
Искам да попитам и за малко повече информация относно застраховките - къде се правят, с какъв срок, какви документи се изискват - ако не те затруднявам, разбира се. Не ми се е налагало да се занимавам никога със застраховки и ми е малко "тъмна Индия".

# 502
Още нямаме настаняване. Единственото писмо, което получихме юли месец, съобщаваше, че сме в категория А и още чакаме.

# 503
Имам питанка за здравната застраховка: Има ли проблем да е направена тук? Мисля някой беше споменал, че и така може.

Мислех си и друго - ако фирма спонсорира престоя на студента (т.е. издръжката) за времето на обучението - това приема ли се като гаранция при кандидатстването за работа.

# 504
.

Последна редакция: чт, 20 сеп 2012, 04:56 от cool_witch

# 505
  • някъде из облаците
cool_witch  е права. На дъщеря ми отказаха жълта карта със застраховка направена там, не покривало достатъчно домашното лечение   Close, със същата застраховка нейния съквартирант и други деца взеха жълти карти, на други отказаха. Застраховката беше около 25 паунда месечно на авива, т.е. не беше от най-евтините. След като успяхме да запишем час в Кройдън, мина с ЕЗОК и декларация, хвана я страх да опита пак със застраховката, макар че аз я навивах, е накрая им се обади на застрахователите и я спря.
Доколкото знам някои минават с българските сметки или декларация за спонсори, може да прочетете в бгхелп повече как става. Ние вкарахме преди интервюто малко повече пари ( около 1000) в англ. сметка и насеше извлечение от нея.

# 506
cool_witch, valha, това което разбрах е, че независимо какви документи представи и къде ще ги прави, всичко зависи от кефа на този, който го разглежда. А на мен не ми е проблем да направя каквото мога оттук. Много по лесно ми е да изпратя справка от фирмена сметка и декларация, че ще го спонсорира, отколкото да откривам сметки, прехвърлям пари и какво ли не още. И искам да ги направя тези неща оттук, за да го подаде веднага като отиде, при положение, че се чака 7-8 месеца.

# 507
Аз пък откровено започвам да се чудя, дали изобщо има смисъл да се занимава с тази жълта карта или просто да изчакаме 2014? Ама те сигурно нещо ще измислят и тогава няма да им разрешат да работят или ще измислят пак някоя процедурка тромава...

# 508
.

Последна редакция: чт, 20 сеп 2012, 04:56 от cool_witch

# 509
Cool_witch, благодаря! Все още се лутам и се чудя какво да правя, най-накрая ще го оставя да се оправя сам  Mr. Green (колко ли ще ми струва само, не знам  Laughing )

Общи условия

Активация на акаунт