Нашите малки мечти съкровени, рожденици стават - усмихнати и засмени! -28-

• 29 370
  • 697
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте момичета.
Чарли96 и Анджело е такъв, когато ме види на компютъра, ама не му се давам. Whistling
Клече, айде честито  Hug дай  photo като приключите Simple Smile
Инка, аз писах, моето дете пие от обикновена чаша, от друго не иска.
Нинченцето, ето ти цитат за прощапулника:
Цитат
Как се осъществява прощъпулникът?

Според някои обичаи прощъпулникът се прави в сряда, но днес повечето семейства предпочитат уикенда. В деня на прощъпулника се меси погача. Добре е да е от майката на детето, но, ако не умеете, може и да купите. Събират се близки приятели и роднини. Питката се дава на човек, който ходи бързо и е пъргав. Той прави няколко бързи крачки из дома, имитирайки тичане, стремейки се да не се спъва. Това се прави, за да расте детето пъргаво и сръчно и да не се спъва често като ходи. Постила се чист бял чаршаф или кърпа и питката се търкулва към масичка, на която са наредени предметите, така че детето да тръгне след нея. Някои хора поставят питката на маса и на нея нареждат предметите. Това се прави с цел детето да не тръгне и да хване питката, а не подредените вещи.

Според обичая на прощъпулника предметът, който детето си избере, ще бъде това, което ще го влече и ще стане негова професия. Родителите предварително трябва да са нарочили кой предмет коя професия ще символизира, а не да импровизират след като мъника вече е избрал предмета. Гадае се не само за това, което ще работи, но и дали ще бъде трудолюбив или мързелив човек. В миналото са се слагали предмети като чук, игли, куки. Днес обаче може да изберете богат избор от премети, които се свързват с различни професии. Не прекалявайте с броя на предметите и не слагайте любими на детето вещи, защото то логично ще се запъти към тях.

Питката се разчупва и от нея първите парчета се дават на детето или на най-сръчните и пъргави хора. Разчупването може да стане преди или след като детето избере своя предмет.

Какви предмети може да сложим на прощъпулника и какво символизират?

Книга – учен, учител

Химикал – писател, журналист

Игла, кука, конец – шивач, моделиер

Компютърна мишка или клавиатура – компютърен специалист, програмист

Дреха – дизайнер, стилист

Кубче – архитект, строител

Спринцовка, слушалки, термометър – лекар, медицинска сестра

Отвертка - техник

Грим - гримьор

Ножица, гребен – фризьор

Топка – футболист, спортист

Черпак – готвач, кулинар

Вестник – журналист, репортер

Играчка – актьор

Касета, диск - музикант

Прощъпулникът може да се реализира по различни начини. Важното е в деня на събитието да има питка, която да се разчупи и подбрани вещи, от които детето да избере. Годините и традициите в различните региони са създали различни варианти на този обичай, от който важното е да вземем приятните емоции, гледайки как нашият малък наследник избира своята съдба. Дали има достоверност в резултата от прощъпулника само времето ще покаже.

27.04.2009/Деси Великова
На Анджело му е рано още за прощъпулник...

# 166
kak@r@la, хахаха, абе поспива си, да не й е уроки!  Mr. Green
днес излязох в 12 ч. откъщи - тя спеше. станала за половин час да хапне и сега още спи.
ама по-добре, че довечера сме на гости и трябва да е бодра Simple Smile

тути, с глас съм се смяла на заспалата нелка! страхотна е!

инка, дара преди 2 месеца отказа всички видове шишета за вода.
сега пие главно с лъжица или от нормална чаша.

# 167
Пепита,казаха ни да си го къпем,но да не го сапунисваме.И ако го е боляло зарди банята .. #Cussing out Жална им майка в петък! #Cussing out

# 168
  • София
Честит рожден ден на малките големи Мона, Вероника, Самуил и Веселин! Нека растат весели и засмяни  Hug

Пате, честито дипломиране!  bouquet

Тути, ох много се смях как малката е заспала!Кукла!  Mr. Green

Бубенце, мила, дано малката сладурка Влади бързо се оправи и това да е за последно!Вече само добри новини чакаме! Hug

Елениа, и на нас ни казаха да не го къпем същата вечер. При пробата се оказа, че детето си има имунитет и не го имунизираха повторно!

# 169
  • София
kamelia, откъде е триколката? МОжеш ли да пуснеш линк или да ми напишеш модела, че тъкмо избираме на малката? Помниш ли цената?

УПС, сега видях, че вече си отговорила. Чета по диагонал:)

Последна редакция: ср, 21 дек 2011, 18:54 от Мелона

# 170
И тоя път ако не публикувам - утре ще е Naughty Три пъти пиша днес и трите пъти не стигам до публикация Laughing Confused ooooh!

Честит Първи Рожден Ден на Мона,Вероника,Самуил и Веселин! Да са живи и здрави и много да радват мама и тати! Heart Eyes Heart Eyes

Гери  Hug  bouquet

Еления По принцип когато ваксинирам децата знам,че не се къпят на същия ден.Още от първата ваксина на каката нашия доки ми го е казал и аз оттогава си знам Peace. Не е станало нищо фатално - за следващия път ще си имаш едно наум Wink Hug

Тути Страхотна поза за спане hahaha Малката сладуранка тя Hug

е,щях още да пиша,ама това ...викат ме...днес не ми е ден за нет Confused
 Laughing

# 171

Честит Рожден Ден на принцеска Мона. И на всички останали, които имат рожден ден днес. Да правят всички около тях много щастливи и да са здрави и живи.
Биба - не сме ползвали никога. Вода - хич не пие, две-три глътки за цял ден, от които половината по дрехите.
Джанче - браво за желанието и търпението. Успех.
Нелката - обра точките. Рая не само, че никъде не заспива, освен в леглото си, но и като се ядоса и изхвърля всичко отвътре - одеялце, играчки, чаршафа рови...
А Дара отдавна съм я признала за рекордьор по спането.
Тук след ваксина се къпят децата.
Бубе - дано да се оправите. Къде изчезна Биричка - нещо май се омота в плетки  Laughing

# 172
Еления, на Кали не са и правили манту и за нея не знам, може и да е разрешено мокренето, но на ММ и Лени им казаха да не се мокри мястото на мантуто до отчитане на резултата. Едва ли ще го е боляло заради водата, по-скоро не се мокри защото може да повлияе на резултата.

# 173
  • Пазарджик
Влизам да се похваля.Нелката се пусна и походи доста,от едната стая в другата.Вече мога да кажа ,че сме проходили(тя се пускаше,но за по две-три крачки)Ще се меси питка за прощопулник. Laughing

# 174
  • София
Люба няма нищо за разказване, трябва да се види  Mr. Green Мисля да направя за РД на Ники мега бебешки купон  baby_neutral

lyubomira_naidenova не сме направили нищо особено, но апартамента беше много зле и мисля да направя един колаж "Преди и след"  Peace Поне реновирахме стените и подовете, банята и тоалетната  Rolling Eyes Важното е, че почти е "чисто" и терена е готов за лазене  Mr. Green

Тути, ЧЕСТИТО  Hug Смело и стабилно винаги да крачи напред   bouquet

Споделете какво вечерят бебеците ви, че нещо кърмата явно вече не ни е достатъчна  Crazy

# 175
  • sofia
210 мляко към 22 ч и в 8 ч пак

# 176
Тути честито  Hug

но и като се ядоса и изхвърля всичко отвътре - одеялце, играчки, чаршафа рови...

При нас е същото  Laughing Дори е записано в бебешкия дневник като "първи стачни действия на Ивчо" hahaha

# 177
  • София

Явно аз греша с ранно хранене в 20 ч. В колко си ляга Лия?

# 178

Явно аз греша с ранно хранене в 20 ч. В колко си ляга Лия?
Калина изяжда около 150-200 мл АМ в 21 ч. и си хапва и манджичка след това.Педи още преди около 3-4 м. каза да давам и нещо твърдо след млякото,тъй като вече не й стигало.И реално остана само едно нощно хранене след това.
Момичета,мелси за инфото за лекарствата.
Честити щъкащи крачета,Тути!

# 179
Честит рожден ден на Мона, Вероника, Веселин и Самуил! Да са живи и здрави, да растат весели и щастливи и с много късмет!

Тути, честити ходещи крачета!

Изи яде в 20.00 пюре/супа и след това в 22.00 - 210 грама АМ. Заспива след като си изпие млякото.

Общи условия

Активация на акаунт