Отговори
# 525
РедРени, не давам често бисквити - през няколко дни по 1-2, стрити на прах или в кисело млекце или в смачкан плод.

Стихия, от частната кухня ми дават всеки ден сертификат, в който подробно описват всички съставки на всяко едно от трите хранения - така в началото се ориентирах в кое има кисело мляко, прясно мляко, масло, захар, сол и т.н. Също ги опитвах и така на практика потвърждавах написаното. Пасирах по-едрите неща  - например, имаше пуешко с ориз и зеле, в което зелето беше по-едричко. Ако ми се стори прекалено сладко, повече мазно и т.н, давах само лъжичка-две, а останалото някой вкъщи го изпапкваше. Сега за държавната още не знам, но мамата, на която си дадохме купоните, каза, че нейното претенциозно момиченце ги яде, когато е в настроение.
Така или иначе се оказа, че в повечето супи  - и на частната, и на дървавната, има кисело или прясно мляко, та вече го броя нашия почти за а захранен с прясното мляко, макар че няма да давам скоро чисто такова. Десертите не му ги давах, защото не ми се ще да се научи на сладки неща - да не стане дундьо като мама Wink , освен това и те изобилстват с прясно мляко. 
Теб, Стихия, какво те притеснява на държавната кухня за този вече етап на нашите бебета?  newsm78
Усмивка, привет, едновременно сме писали - давала съм му да ги опитва супичките (не десертите), като постепенно съм увеличавала количеството.

Последна редакция: чт, 12 яну 2012, 16:34 от sirence

# 526
Потвърждавам с 2 ръце участие в томболата за подараците! Peace Съжалявам не съм прочела по-рано,че трябва потвърждение.
При приспиване ние държим една биба в ръката и така заспива по-лесно.
Аз не съм очарована от нашата Държавна кухня или е солено,или с мн.лук или сурова леща или е с прясно мляко.Вие давате ли десертите или супите,в които има прясно мляко?

# 527
  • Пловдив
Аз боб, леща, зеле, прясно мляко и т.н. още не съм давала. Струва ми се раничко.   Rolling Eyes
Не са ли тежки храни за тяхната възраст? newsm78

# 528
Маринелка, не виждам нищо лошо в това, че сте записали за държавна кухня. И аз бях много скептично настроена, но вече седмица взимам и детето си хапва почти всичко. Разбира се аз опитвам храната преди това и ако преценя, че не е готов за нея- просто не му я давам, а правя нещо вкъщи. Опитвали сме и частна кухня, но разлика според мен няма, освен в парите. Лека полека ще свикне с всяко едно ядене- не е казано, че трябва да е от раз, както и при захранването- лека- полека с храните.
Я ми споделете как става номера с опитването, като го опитате какво преценяване?
И как решавате това добре ли е за детето или не Thinking
Стихия, при мен най-важното е солта (заради бъбреците),така че с опитване става номера. Относно качеството - имам позната в ХЕИ(извинете РИОКОЗ) и подробно разпитах за съставките и т.н. Със сигурност има какво да се желае,но и аз не винаги мога да я храня с БИО,домашно и т.н.

Аз боб, леща, зеле, прясно мляко и т.н. още не съм давала. Струва ми се раничко.   Rolling Eyes
Според мен са и аз не съм давала,така че ако има подобно просто ще го пропуснем

# 529
Аз боб, леща, зеле, прясно мляко и т.н. още не съм давала. Струва ми се раничко.   Rolling Eyes
тежки са за нас,камо ли за тях  Peace
Няма да ползвам държавна детска кухня,готвят като за възрастни,по-добре да му давам от това,което готвя за нас  Thinking предпочитам да не е толкова разнообразно,но да е "минало" през моите ръце,а и като не се ядат повечето от нещата,какво като е разнообразно  newsm78

И тук да се отчета от консултацията днес 11.400кг 76см.sirence качих снимка във фейса на Бобо как стои без да се държи  Grinning скоро май ще проходи.

Днес Бобо и Марти се видяха  Heart Eyes Heart Eyes голям сладур е станал Марти как хитро гледа,закача се като бръчка носле и дава боц  Heart Eyes

# 530
Боб и леща и аз не съм давала. И за зелето също ми се струваше рано, но в няколко пюрета е имало по малко, а и където се съдържаше в ястията на частната кухня, беше много малък процент. И за прясното мляко е ясно, че е рано, но както писах, става дума за малки количества, предимно в застройките на супите в детските кухни. За повечето от вас всичко това наистина може да е по-добре да е  по-натам - да не забравяме, че ние започнахме бавно захранване на 4 месеца и половина, докато повечето тук започнахте след шестия месец, също така поощрявайки си и кърменето (т.е., с още по-бавни темпове), така че всеки си преценява спрямо детето. Но не казано, че като сме се записали на държавна кухня, ще ядем всичко - едно от ястията на ден да става, за мен е облекчение.

Мигео, браво на Бобо  Hug  - и той грамаданец-бебок го раздава  - жив  и  здрав  да ви е   bouquet

# 531
Момичета не съм ви изчела  Grinning

Но влизам с една молба към мамите от ЛЮЛИН.   Mr. Green знаете ли къде има магазин за прежда  Laughing Започнала съм жилетка да плета за каката, но няма да ми стигне преждата.  Thinking

# 532
Момичета, нещо ми става тези дни... Чета, чета, коментирам си мислено и забравям после...
Сиренце, ти в коя частна кухня записа Марио и на колко беше като пробва готвеното там? И може би вече сте дискутирали, но съм пропуснала- как става записването в държавна кухня? Аз нещо не намирам пункт, който да ми е близо, но бих пробвала. А за кухнята майка в Красна поляна, само добри неща слушам  Peace
И аз съм против зелето и бобовите храни на този етап. Кисело мляко му дадох преди няколко дни. Една лъжичка от кофичката, докато ме гледаше, че ям. Повече не съм пробвала да му давам. Моят се очертава като доста злояд в последно време (няма на кой да се метне!). Сутрин яде няколко лъжички попара и после като Мони на Женичка клати глава и стиска очи и уста. И аз се опитах да разнообразя с кус кус, но ми отказа. На обяд едва едва половин бурканче от 190гр хапва и за десерт суров плод (банан) или плодово пюре. За вечеря- каша (няколко часа преди сън) и помежду другото си суче, без да му ги броя + нощните кърмения. Не знам как да му направя режим, ако откажа да му дам да суче изпада в истерия, пищи, захласва се, все едно го лишавам от изконното му право... Отчайвам се вече...

# 533
Penmar, как да не сте липсвали, няма кой едно "Гу!" да каже  Wink
Благодаря ви, момичета за съветите за разнообразяване на закуската! vikiimm,redreny,lilyrose,penmar(давай рецептата за макаронките), дано не ми е убягнал някой  Hug Нека и други се включат, моля!

Сготвих страхотна следобедна закуска на Калоян. Сутринта даваха рецептата в предаването на Иван Звездев, специално за бебета. Кремче от 100 гр. сварена тиква,1/2 банан, 50гр. безсолна извара или обезсолено сирене, 100 мл АМ. Всичко се разбива в блендер и за нула време се получава страхотно, пухкаво и вкусно кремче. Супер капризното ми хлапе си облиза пръстите. Препоръчвам ви го горещо!  Peace

Последна редакция: чт, 12 яну 2012, 18:06 от anelisa

# 534
Да си кажа и аз мнението за Кухнята
Взимаме храна от понеделник
Храната е вкусна, няма сол поне до сега каквото съм взимала
Пробвам всичко как е на вкус
За сега ако има риба и бобови храни няма да ги давам
Вчера имаше картофи с моркови и жълтък, предния ден спанак с ориз и пилешко ....
Давам на Алекс основното на обед и кремчето следобед
Вчера имаше мляко с ориз, него не съм го давала - направих му каша
На мен лично ми харесва как готвят от местото където аз вземам и ще продължа да взимам

# 535
Рачолина, беше на 9 месеца и 1 седмица, но не ядеше всеки ден от частната, за само, когато ми харесваше нещо в менюто, а и можеш да поръчваш и само първо, или само второ, имат отделни цени. "Българче" се казва кухнята, а за държавната в Красна поляна ще пиша дръгата седмица, от когато сме на нея, че сега още сме на диета след болестта.

# 536
как става записването в държавна кухня?
При нас (В Ловеч): взимаш молба от там, която попълваш и я носиш заедно с копие от акта за раждане на детето, бележка от ЛЛ, че няма алергии и 7 бурканчета от лютеница 125гр. мисля че са (не съм сигурна). Отиваш, попълват ти документите и си купуваш купони колкото искаш. Като отидеш за яденето носиш 3 бурканчета за смяна "пълно за празно" Joy Сега забелязах, че на купоните има I, II,III вероятно можеш да откажеш някое от яденетата.

# 537
anelisa сигурно ще е много вкусно! Но с това адаптирано мляко трябва да се изяде в близките 10 - 15 мин (зависи с каква марка мляко е). Например Фризолак трябва да се изяде до час!
Виждала съм в Метро мляко на ХИП , пак се води адаптирано, но е специално за кремчета и такива неща. Има по-голяма траиност, някой ползвал ли го е, за да изкаже отзиви?

Да ви разкажа една случка за това ЗЕЛЕ .
Дете на познати на годинка и няколко месеца, е оставено на бабата за гледане. Тя му дава ЗЕЛЕ и НЕобезсолено сирене.
Зелето се гледа с животинска тор. А Необезсоленото сирене при деца може да предизвика силна диария. Така става и при детето, силна диария, болки в стомаха от зелето и силно повръщане.
Симптомите отихват. След няколко дни същото детенце вдига 40 градуса температура. Нурофен, панадол , ефералган не помагат. Температурата пада най - много до 38,5 , след което отново се покачва.
След преглед в Спешно отделение се оказва , че има бъбречна инфекция, в следствие на диарията и "блаагодарение" на торът с който е било торено зелето. Диагноза ешерихия коли.

# 538
Penmar,Гу Wink

Да ви разкажа една случка за това ЗЕЛЕ .
Дете на познати на годинка и няколко месеца, е оставено на бабата за гледане. Тя му дава ЗЕЛЕ и НЕобезсолено сирене.
Зелето се гледа с животинска тор. А Необезсоленото сирене при деца може да предизвика силна диария. Така става и при детето, силна диария, болки в стомаха от зелето и силно повръщане.
Симптомите отихват. След няколко дни същото детенце вдига 40 градуса температура. Нурофен, панадол , ефералган не помагат. Температурата пада най - много до 38,5 , след което отново се покачва.
След преглед в Спешно отделение се оказва , че има бъбречна инфекция, в следствие на диарията и "блаагодарение" на торът с който е било торено зелето. Диагноза ешерихия коли.
много лошо  Sad , а и бабата сигурно го е нахранила обилно,за да се получи такава реакция.

# 539
За записването в кухнята в Красна поляна  (и вероятно така е и във всички софийски кухни): бележка от лекар, че няма алергии към храни; копие от акт з араждане; да е поне на 9 месеца и половина при подаването на документите; даваш 30 бурканчета +60 нови капачки, ама те не са от лютеница,  а малки с винт от 190гр (тези на ХИПП и другите с новия механизъм на затваряне не стават) - ако няма от къде да ги събереш, купуваш ги на пазара в "Красна поляна" нови  за 17 лв в комплект с капачките.

Общи условия

Активация на акаунт