Отговори
# 285
  • ES
Абе то и в Испания преди имаха достъп до системата хора, които не са осигурени, че и лекарствта им бяха без пари, за разлика от тези с осигуровките, които си плащаха една част от рецептите. Но вече не е съвсем така.

# 286
Хм, тук никога не съм плащала някакви изрични осигуровки. С получаването на разрешителното за престой вече си част от системата и имаш достъп до същите здравни услуги, независимо дали си студент, работещ или по семейна линия. С уточнението, че тук зъболекарите са частни и услугите им са безумно скъпи.
Но предполагам такива системи има в скандинавските страни, защото тук все пак е "скандинавски модел" общества.  Thinking

# 287
Рокси не -  това, че си на издръжка на съпруг/съпруга известно време не прави осигуровките му по-високи ( поне така помня, защото бях 2г на издръжка на съпруга ми ) Това, което се случва тук е, че има различни нова доходи и всяко посещение на специалист и изследвания се заплащат с т.нар тикет, който по закон не надвишава 37 евро ( това не значи, че за едни кръвни изследвания напр не могат да ти направят 2 тикета ( според какво се изследва) и да платиш 2х макс. тикет, напр ако правиш кр. картина+ хормони сметката ти е 70 евро, а не 37, щото има 2 тикета:)). Сега има някаква промяна за хората с по-високи доходи, мисля, че плащат по-скъпи тикети.
Има и една огромна група хора ( деца, възрастни над 65, социално слаби и тн не съм запозната), които не плащат тикет т.е държавата плаща за техния достъп.

Осигуровките, които плащамепокриват мисля пенсионното осигуряване, може би част от тях здравнот, но няма разделение здравно осигуряване, затова ако Бг държава ме пита в кои месеци съм се осигурявала здравно ( прословутия Е104), аз не мога да кажа, защото на практика имайки документи за престой всеки е 'здравно осигурен'. Няма хора извън системата, ако са с местожителство тук, т.е не ми 'висят месеци', аз ведмъж щом имам местожителство имам право на здравно обслужване.

# 288
  • някъде под слънцето...
Странно ми е 4е теми за  сваляне на задълженията  по Здравните осигуровки се въртят из форума от 2005 година и ми е интересно за6то поголяма 4аст от съфорумките не са използвали информацията в тези теми...
През една от  отпуските 2005 декларирахме, 4е живеем навън.Тогава ни извадиха от систмата но бяха останали сумите  от 2000 до 2005.
По късно,  приеха някакъв закон(съ6то инфо про4етено от форума)  по който трябва6е отново да се представят  необходимите документи, 4е не сме живели в Бг и преди този период, Директно из4истиха всякакви задължения и ни дадоха документ ,  4е не дължим суми на НАП.Мисля, 4е бе6е през 2006 или 2007, не помне то4но.
Никакви други документи, никакви доказателства за осигуряване в страната, където живеем.
Та стоя си и се 4удя ,за6то  толкова много хора, са подминали информацията, която от години се публикува във този форум....
gery_to
Безплатни, поне в Мадрид бяха рецептите само за пенсионери.

# 289
  • Tам през Атлантическия океан

Та стоя си и се 4удя ,за6то  толкова много хора, са подминали информацията, която от години се публикува във този форум....

Така е  Wink

но аз преди да напусна не съм влизала тук  Wink

От 2 години не сме в Бг , ей на , след това ще знам да се интересувам за някои неща  Peace
А ,преди заминаването ни не знам как  не съм разбрала или ми е убягнала тази информация  Crazy иначе щях да направя тази подробност с отписването  Rolling Eyes Просто никой не ми каза не ни предупреди за това  Rolling Eyes  то не са едно или две нещата които трябваше да подготвим преди да отлепим  Mr. Green

# 290
  • ES
...
gery_to
Възможно е, тук в нашия комунидад всичките българи до 2007 г., които бяха без осигуровки, т.е. работеха на черно, си извадиха здравна карта като емигранти и социално слаби, т.е. без доходи и използваха услигите на здравната система на Испания, включая безплатни рецепти. Мисля, че това много се коментира сега в Испания, че чужденците им изсмукваме здравната каса, защото за нас, българите, този режим вече не важи, като граждани на страна членка от ЕС, но за други националности още се прилагат тези безплатни здрави карти, което провокира недовоството на испанците, в предвид на големите орязвания, които правят на бюджетните си разходи.

# 291
  • Монреал
sl, много от хората споделиха, че вече са подавали документи и са се освободили от задължения, но все пак в един момент се оказва, че пак дължат. Явно не става въпрос за подминаване на информация.

# 292
  • някъде под слънцето...
 TariliMom
Когато те освободят от задължения НАП дават документ, 4е не се дължат осигуровки.Така, 4е в слу4аи на гре6ка. може да се оспорва с издадения от НАП документ.

gery_to  при нас здравните карти винаги са били безплатни, но когато изтекат, се подновяваха само ако има6 разре6итетелно за работа, това преди Бг да влезе в ЕО.
Родителие ми живяха 6 години при нас, и преди да навър6ат пенсионна възраст си бяха с нормалните зелени рецепти.След като навър6иха 65 , ве4е бяха с 4ервени, които са безплатни.
За неработе6ти под 65 години даваха карти само на бенефисиарио  прикрепен към роднинина  по пряка линия , които пла6та осигуровки, но доколкото знам  и това ве4е отпадна.
Сега  до колкото знам не подновяват здравните карти, ако не се пла6тат социални осигуровки.Дори до колкото знам има проблеми и за подновяване на документите за престой,  за безработни.

Последна редакция: пн, 17 дек 2012, 01:10 от sl

# 293
sl,бъди благодарна,че си се отървала и не се чуди,че има и недоразумения  Whistling
аз казах,че съм се пробвала вече ,и то точно в споменатата от теб 2005та ,но имам отказа
а след това съм си ходила за много кратко 2 пъти,последно преди 5г., как ли пък все с тях да се занимавам   Crossing Arms

# 294
TariliMom
Когато те освободят от задължения НАП дават документ, 4е не се дължат осигуровки.Тала, 4е в слу4аи на гре6ка. може да се оспорва с издадения от НАП документ.

Подадох заявлението по чл.40а преди да замина, не са ми давали никакви бележки и документи. Проверих 2-3 месеца по-късно с електронна справка с ЕГН-то ми, че съм отписана по този член. Реших, че въпросът е приключен и не съм се занимавала повече. Сега случайно проверявам и се оказва, че вече не съм отписана по този член, а съм с прекъснати права (с големи червени букви). Което според НАП означава, че дължа някакви суми. Едно възможно обяснение как от изрядна без задължения съм станала неизрядна със задължения, предоставено ми от НАП е, че явно е станала някаква грешка при местенето на базата данни. Съответно ме посъветваха да отида в местния клон на НАП да проверя. (как пък не - самолетни билети, време, разходи, предколедно)

Така че наистина бъди благодарна, че не си в кюпа на изведнъж станалите длъжници след изрядно отписване, в който кюп явно е и WASP.

# 295
Странно ми е 4е теми за  сваляне на задълженията  по Здравните осигуровки се въртят из форума от 2005 година и ми е интересно за6то поголяма 4аст от съфорумките не са използвали информацията в тези теми...
През една от  отпуските 2005 декларирахме, 4е живеем навън.Тогава ни извадиха от систмата но бяха останали сумите  от 2000 до 2005.
По късно,  приеха някакъв закон(съ6то инфо про4етено от форума)  по който трябва6е отново да се представят  необходимите документи, 4е не сме живели в Бг и преди този период, Директно из4истиха всякакви задължения и ни дадоха документ ,  4е не дължим суми на НАП.Мисля, 4е бе6е през 2006 или 2007, не помне то4но.
Никакви други документи, никакви доказателства за осигуряване в страната, където живеем.
gery_to

вместо да се излагаш, вземи прочети за какво става въпрос и си провери статута в сайта на НАП за всеки случай
защото и аз до онзи ден подминавах темата, смятайки че съм  направила каквото трябва именно през 2005
но НАП смятат друго очевидно

Абе то и в Испания преди имаха достъп до системата хора, които не са осигурени, че и лекарствта им бяха без пари, за разлика от тези с осигуровките, които си плащаха една част от рецептите. Но вече не е съвсем така.
не разбрах какви хора имаш предвид, нелегални имигранти ли?

аз моят достъп си го получих по семейни причини и съвсем легално, с цената на 50% данък върху дохода на семейството ми
така че, да, бях си напълно осигурена

явно самите системи са различни и общо сравнение да се прави е безсмислено

# 296
...На пълнолетните безработни също ли им се начисляват дължими здравни вноски Shocked

да и именно това е безумно
как ще искаш вноски от човек без доход?  newsm78
в Германия ако си без работа, но си "прекалено богат", за да полу4аваш социални помощи, също сам си поемаш здравните застраховки.... въпреки 4е де факто живееш от спестяванията си, а нямаш приходи.

# 297
  • някъде под слънцето...
W'A'S'P'
то4но за това подминаване говорех... има6е и много интересни коментари преди време из темите...
Ако на някой му се 4ете да потърси...
И да статуса ми е ок, и да имам документ от , 4е не дължим здравни осигуровки и да пазя  декларацията,  от 2005 ,4е живеем извън Бг.
Не можах да разбера  с какво се излагам, с това 4е съм  направила необходимото , през годините  и съм ре6ила проблема....

# 298
sl, много от хората споделиха, че вече са подавали документи и са се освободили от задължения, но все пак в един момент се оказва, че пак дължат. Явно не става въпрос за подминаване на информация.
аз 2пъти съм подавала документи за из4истване на вноските поради това, 4е живея в 4ужбина, като втория път (септ. 09) подадох и декларация за изклю4ване от системата. И миналата година съм сигурна, 4е не дължах нищо. Току-що си проверих статуса и незнайно как пак им дължа суми за цялата 2008 и до септ. 2009г.

# 299
W'A'S'P'
то4но за това подминаване говорех... има6е и много интересни коментари преди време из темите...
Ако на някой му се 4ете да потърси...
И да статуса ми е ок, и да имам документ от , 4е не дължим здравни осигуровки и да пазя  декларацията,  от 2005 ,4е живеем извън Бг.
Не можах да разбера  с какво се излагам, с това 4е съм  направила необходимото , през годините  и съм ре6ила проблема....

Според мен грешката ти (излагацията) е, че не отчиташ факта, че в темата има потребители, които сме били също толкова изрядни като теб години наред, но в един момент сме станали неизрядни непонятно как. Когато си провериш статуса с ЕГН-то и видиш, че изведнъж дължиш пари, тогава ще разбереш за какво става дума.

В темата има разнообразни случаи - както на такива, които не са интересували години наред, така и на изрядни, които просто са станали "жертва" на "техническа грешка" от страна на НАП.

Виждам, че и Азалее е в нашия кюп на изрядните, които сега изведнъж са станали неизрядни. Няма да е зле да прочетеш за какво става дума, да се опиташ да разбереш и да ни спестиш нападките при условие, че в случая не става дума за безхаберие, а за нещо съвсем различно.

Общи условия

Активация на акаунт