МАШИНА ЗА ХЛЯБ-44 тема

  • 66 761
  • 749
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 7 779
T o n i, маята ти е повече.  Peace
малко е относително.  може и солта да е по-малко

# 106
  • Мнения: 1 111
аз ползвам предимно сухата мая на д-р Йоткер /лъжичка и половина за хляб 1 кг/, винаги пека хляба на програмата Френски хляб /Мулинекс 5023/, която е с продължителност 3 часа и 40 мин.  /най-дългата за модела/ и винаги хлябът ми се е получавал, така че Бонго  е прав - времето му е майката  Peace

# 107
  • Мнения: 3 662
хора, много тенкс, че сте толкова бързи! бонго, извинявай, по навик  Crazy Simple Smile

пускам рецептата за всеки случай, да не говоря така относително: 120мл мляко, 200мл вода, 1с.л. захар, 1ч.л. сол, около 20гр масло, 500гр брашно, 2ч.л. мая (и с йоткер пробвах, и с една друга, на радиком мисля)
иначе програмата за основен хляб с препечена коричка е 3ч40мин при мен...
ползвам мерителната лъжичка на пекарната (филипс 9040 е)

мен всъщност това, което ме изумява е, че преди хлябовете ставаха перфектни, а сега не, а пък нищо не съм променяла... Crazy
първо ми свърши брашното и бях купила някакво друго, обвиних него, но последните два опита са пак с брашно на софия мел както преди и тц

добре, значи следващия хляб го пускам на програмата за френски и с по-малко мая, да видим...
и пак мерси Simple Smile

ПП: иначе хлябът става за ядене  Mr. Green изпечен е, нелош на вкус, но с мнооого много шуплички вътре, подобно на пълнозърнестите, което е може би пак сочи за повече мая и че е превтасал

# 108
  • Бургас
  • Мнения: 1 417
При мен, при тегленето на маята изтичат доста гранулки между да кажем 5 и докато покаже 6 грама на кантара. Чакам да покаже 6 и веднага спирам с изсипването, че може доста да си ръся, докато покаже 7. То и тогава маята е повече от 6 грама, т. е. повече от това, което се иска по рецепта. За този момент имам предвид, че е добре да се прецизира.

# 109
  • Мнения: 3 662
ами в мерителната лъжичка на пекарната я меря маята, заравнявам с нож... ще я претегля следващия път и намаля с малко да видим какво ще се получи
ако не стане, сменям програмата
миналата седмица с абсолютно същата рецепта правих малки питчици в тавичките с преградки и пак станаха чудни, хем съм вадила тестото от кофата, оформяла съм топчици..
шантава работа Simple Smile зорлем хлебар ще стане от мен  Mr. Green

# 110
  • Мнения: X
Да се включа и аз в коментарите за хляба на Тони.
Бих намалила маята до 1 ч.л. Препоръчвам ти или френската (saf-instant) или турската (Pakmaya). Тази на доктора изобщо вече не я употребявам. Дори не помня защо.
При Филипс има ли предварително изравняване на температурите или веднага започва да меси? При Панасоник програмата за бял хляб е 4:00 часа, но започва да меси 25 мин. (до 60 мин.) след старта на програмата. Различията в програмите трябва да се имат предвид (при Мулинекс програмата за френски хляб е 3:39, а за основен е 3:20 за 1 кг хляб и тези минутки оказват влияние върху крайния продукт).

Последна редакция: ср, 04 яну 2012, 22:30 от Анонимен

# 111
  • Мнения: 7 779
Да се включа и аз в коментарите за хляба на Тони.
Бих намалила маята до 1 ч.л. Препоръчвам ти или френската (saf-instant) или турската (Pakmaya).(да допълня и турската yova  Peace) Тази на доктора изобщо вече не я употребявам. Дори не помня защо.

# 112
  • Мнения: 3 662
мда, и една приятелка ми споменава за френската мая, на следващото пазаруване ще потърся някоя от тези, които казвате

иначе програмата... ами значи за основен бял хляб 750гр е 3ч35мин, от които 55мин печене
през останалото време меси и втасва, не съм забелязала да подгрява преди да започне
по-скоро ги разбърква грубо в началото, едно 15мин сигурно, после известно време си седи така (тук вече май подгрява), след още някакво време започва да меси усилено, след което втасва и по някое време почва да пече
обаче не съм засичала точно кое действие по колко време го прави...

сега загледах програмата за френски хляб = тя е 4ч и 20мин, което е почти час повече
мисля си да я пробвам утре нея и с по-малко мая... и ще докладвам какво се случва  Blush

# 113
  • Мнения: X
сега загледах програмата за френски хляб = тя е 4ч и 20мин, което е почти час повече
мисля си да я пробвам утре нея и с по-малко мая... и ще докладвам какво се случва  Blush

Тони, разбрах за програмите. Няма предварително темпериране.
На твое място не бих сменяла програмата. Само трябва да се намали маята.

П.П. Всъщност не знам какъв хляб може да ти се получи на френската програма. При Панасоника програмата за френски хляб е 6 часа, а тази за италиански хляб е 4:30 ч. Стават хубави и двата (но има предварително темпериране, което отнема голяма част от времето).

Последна редакция: ср, 04 яну 2012, 23:35 от Анонимен

# 114
  • Мнения: 7 779
иначе програмата... ами значи за основен бял хляб 750гр е 3ч35мин, от които 55мин печене
през останалото време меси и втасва, не съм забелязала да подгрява преди да започне
по-скоро ги разбърква грубо в началото, едно 15мин сигурно, после известно време си седи така (тук вече май подгрява), след още някакво време започва да меси усилено, след което втасва и по някое време почва да пече
обаче не съм засичала точно кое действие по колко време го прави...
сега загледах програмата за френски хляб = тя е 4ч и 20мин, което е почти час повече
мисля си да я пробвам утре нея и с по-малко мая... и ще докладвам какво се случва  Blush
за предварително подгряване на продуктите говорим в самото начало на програмата.
първите 15-20  та и повече минути  машината не върти. само подгрява до към 30 градуса. след това започва цикъла на месене , отпускане,месене,втасване  и т.н  по време на втасването пак имаме подгряване , но то е с друго предназначение   bouquet
направи си труда да измериш колко грама е една твоя ч.л.  по-лесно може да се ориентираш колко мая слагаш. а може и да има маркировка по лъжицата колко грама е.
като ориентир може да използваш правилото ,че маята е около 1% от количеството на брашното.

# 115
  • Мнения: X

като ориентир може да използваш правилото ,че маята е около 1% от количеството на брашното.


Това правило го прилагам при прясната мая и съм доволна от резултата. (май само ще объркам Тони, но сухата мая меря само с лъжичката - везната не може да отчете правилно тези малки грамажи)

# 116
  • Мнения: 3 662
изтеглих сега на електронната везничка, 6гр излезе маята, по вашите сметки абсолютно си идва в повече
утре директно слагам лъжичка и половина, трябва да е към 4-5гр, и да видим

а това подгряване, за което говорите май го прави само на пълнозърнестата програма, защото там първия половин час нищо не се случва видимо, само си стои Simple Smile

# 117
  • Мнения: 7 779
изтеглих сега на електронната везничка, 6гр излезе маята, по вашите сметки абсолютно си идва в повече
утре директно слагам лъжичка и половина, трябва да е към 4-5гр, и да видим

а това подгряване, за което говорите май го прави само на пълнозърнестата програма, защото там първия половин час нищо не се случва видимо, само си стои Simple Smile
ами в книжката би трябвало да пише  подгрява или не. а и може да провериш като си мушнеш ръката  Laughing
6 гр  е една лъжичка ли ?

# 118
  • Мнения: 3 662
ами не, не пише в книжките какво прави първия половин час, обаче то ако не подгрява, какво може да прави  Rolling Eyes ще пипна да видя  Blush

иначе двете лъжички общо са 6гр, тоест 1ч.л. излиза 3гр мая

# 119
  • Мнения: 880
здравейте,

от скоро имам машина за хляб и бях много ентусиазирана, като ми я подариха, но за съжаление домашните не харесаха хляба Sad. нямало вкус на исинския ръчен хляб, коричката не била същата, на 2рия ден вече се рони страшно много и трудно си отрязваш филия, абе като цяло машината ми си стои в шкафа и ядат от моя хляб от време на време, за да  не ме обидят.

та имам питане: има ли рецепта, при която хлябът да стане като едновремешния хляб от хлебарницата ( с хубава коричка и леко брашанце отгоре). да е мек и да се рони още на втория ден?

мерси много за отговорите   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт