МАШИНА ЗА ХЛЯБ-44 тема

  • 67 138
  • 749
  •   1
Отговори
# 525
  • Мнения: 1 111
Правих царевичен хляб изцяло в машината... Домочадието не го хареса, но кокошките се изтрепаха и казаха пак да омеся...  Laughing

 Joy страшни кокошки....ти по коя рецепта го направи? Аз за втор ипът прав яцаревичния хляб,който ти описах преди, и сме доволни...но вероятно, защото харесваме такива неща от типа на просеник,качамак...

# 526
  • София
  • Мнения: 2 649
Аз отново захванах да правя хляб със старо тесто по съвет на Ердинч. Препоръчвам на всички, които обичат хляб със среда тип козунак, а не по-въздушен.  Peace

# 527
  • Мнения: 3 429
petq кажи малко повече за тоя хляб от старо тесто?

# 528
  • shumen
  • Мнения: 20 805
И моя хляб стана супер днеска.Даже доста се е попрепекал ама мъжо и свекето го харесаха най-после.

# 529
  • Мнения: 4 753
Правих царевичен хляб изцяло в машината... Домочадието не го хареса, но кокошките се изтрепаха и казаха пак да омеся...  Laughing

 Joy страшни кокошки....ти по коя рецепта го направи? Аз за втор ипът прав яцаревичния хляб,който ти описах преди, и сме доволни...но вероятно, защото харесваме такива неща от типа на просеник,качамак...

Уж по същата, но понеже имах брашно, добавях в машината не галета, а царевично и бяло брашно... Хлебчето стана твърдо като тухличка, просто нямаше как да го изядем...  Laughing  А като машината замеси първоначално рядкото тесто, я изключих и я оставих да постои известно време, уж да се понакисне брашното и да не е толкоз твърдо, после стартирах програмата отново...

# 530
  • Мнения: 1 111
хм...странно
аз втория път го правих само с брашно,без галетата...и пак се получи...и никак не  е твърд,дори напротив...Моята програма ,на която го правя, е 3,20 ч. С Мулинекс съм Peace

# 531
  • София
  • Мнения: 15 849
  Черен хляб от много видове брашна...



# 532
  • София
  • Мнения: 2 649
petq кажи малко повече за тоя хляб от старо тесто?
Ами замесваш си хляб(аз най-много го харесвам с течност 50/50 кис. мляко и вода), като започне да писука за добавките, с мокри ръце си взимаш тесто, колкото малка топка за тенис и оставяш в дълбока чаша. Завиваш с найлоново пликче или опаковачно фолио и пробираш в хладилника. На следващия или последващия ден(до 3 дни), като замесваш тестото за следващия хляб, добавяш и това от хладилника като то вече ти е изпълнило чашата. Намаляваш в 1/3 до 1/2 маята и солта(аз като го правя на втория ден намалявам на половина и слагам 1/2ч.л мая за голям хляб, който ми опира в прозорчето. Много го обичам тоя хляб по тая технолигия.  Peace

# 533
  • Мнения: 3 429
Петя, а на този хляб на който добавяш старо брашно, освен маята, намаляваш ли нещо друго - брашно, течност? И кога добавяш старото тесто - в началото или след като се е замесило новото?

# 534
  • София
  • Мнения: 2 649
Петя, а на този хляб на който добавяш старо брашно, освен маята, намаляваш ли нещо друго - брашно, течност? И кога добавяш старото тесто - в началото или след като се е замесило новото?
намалявам само маята и солта. Слагам старото тесто още в началото и си следя да стане хубава, нелепнеща топка.

# 535
  • Мнения: X
Отделих тесто и утре, като слагам нов хляб, ще пробвам новата (за мене) технология. Ще ми е интересно дали ще успея да направя хляб с 3 г прясна мая (нали намалявам наполовина). А солта защо се намалява и с колко? На 600 г брашно слагам 1 1/2 ч.л. сол.

# 536
  • Мнения: 3 429
Alis, аз доколкото схванах, ако утре използваш старото тесто трябва да намалиш маята само с 1/3. А солта се намалява сигурно щото в старото тесто също има сол.

# 537
  • Мнения: X
Alys, аз доколкото схванах, ако утре използваш старото тесто трябва да намалиш маята само с 1/3. А солта се намалява сигурно щото в старото тесто също има сол.

Ааа, добре   bouquet, значи трябва да сложа 4 г, а ако тестото ми е престояло в хладилника 2 дни, тогава мога да сложа половината мая. Солта няма да я пипам, че и без това не е много. Ако има друга причина за намаляване на солта... тогава може да помисля за намаляване.

# 538
  • Мнения: 3 429
Можеш да слагаш и 1чл сол - Ердинч е дал пропорция за солта 1-1,5% от брашното. Значи за 600 гр брашно - 6-9гр - аз слагам 5-6гр

# 539
  • Мнения: X
Можеш да слагаш и 1чл сол - Ердинч е дал пропорция за солта 1-1,5% от брашното. Значи за 600 гр брашно - 6-9гр - аз слагам 5-6гр

Ммм... да, навИ ме Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт