МАШИНА ЗА ХЛЯБ-44 тема

  • 67 262
  • 749
  •   1
Отговори
# 180
  • Пловдив
  • Мнения: 698
Аз да попитам за тази прословута мая  Whistling Аз правя хляб само от пълнозърнесто пшенични, понякога слагам и малко ръжено.  Ползвам ето тази био мая http://www.bioslunceluna.com/shop/maja-za-hljab-suha-rapunzel-bio.html , принципно слагам едно пакетче от нея, пише че е за 500гр брашно, но хляба става доста ронлив. Веднъж опитах да сложа 1.5 ч.л и изобщо не бухна , та досипвах останалата част от маята. Та въпроса ми е, хляба защо става ронлив, заради маята или защото е пълнозърнест?  newsm78
аз пак да попитам : първо казваш че слагаш 1 пакетче , а после 1.5 ч.л.
значи 1п на колко ч.л е равно при теб или 1.5 ч.л на колко пакетчета (или части от тях) е равно.
нека да говорим в една и съща мерна единица. и ти какво количество брашно си използвала ?
кога е ронлив хляба ? - при първоначалното ли разрязване , след ден или след седмица  newsm78 ако е след седмица може и от старост да се рони. иначе най-често роненето идва от маята. възможно е и да е препечено или пък тестото при замесване да е било по-сухо отколкото е нормалното. мисля че аз имах такъв случай


Слагам едно пакетче, което е 9г. Веднъж пробвах да сложа 1.5 ч. л , мерителни и хляба изобщо не бухна, че се налага да досипва останалата част от маята и да пускам машината да меси наново.
Рецептата е 600гр брашно и 360 мл вода. По рецепта маята трябва да бъде 1.5 ч.л мерителни..
Хляба е ронлив при рязането, рядко остава до следващия ден  Mr. Green
С това пълнозърнесто брашно ми е много трудно да преценя тестото, колкото и да се опитвам не става , така както го описвате, че трябва.

# 181
  • София
  • Мнения: 15 849
  Два пъти правих с многозърнесто и с типово брашно, хляба си бухна, но си беше плътен и влажен и издържа три дни мек.Не ми се е ронил.Може би ти е малко водата или олиото.Само предполагам, не съм сигурна.

# 182
  • Пловдив
  • Мнения: 698
  Два пъти правих с многозърнесто и с типово брашно, хляба си бухна, но си беше плътен и влажен и издържа три дни мек.Не ми се е ронил.Може би ти е малко водата или олиото.Само предполагам, не съм сигурна.

Би ли казала по каква рецепта правиш точно ?

# 183
  • Мнения: 3 662
при мен хлябовете с пълнозърнесто брашно стават наполовина по-малки спрямо белите
и са... как да кажа.. влажни и плътни, не са меки и пухкави
по 7гр мая на 500гр брашно
още докато го меси машината и тестото си е едно такова по-мокро

# 184
  • София
  • Мнения: 15 849
  Два пъти правих с многозърнесто и с типово брашно, хляба си бухна, но си беше плътен и влажен и издържа три дни мек.Не ми се е ронил.Може би ти е малко водата или олиото.Само предполагам, не съм сигурна.

Би ли казала по каква рецепта правиш точно ?

  За съжаление аз действам на око и нямам точна рецепта.Просто опитай да добавиш, още мъничко вода или мазнина към тестото.Не много, да не стане на каша, но моето тесто си беше лепкаво, защото знаех,че хляба и без това си става плътен от такова брашно.

# 185
  • Пловдив
  • Мнения: 698
  Два пъти правих с многозърнесто и с типово брашно, хляба си бухна, но си беше плътен и влажен и издържа три дни мек.Не ми се е ронил.Може би ти е малко водата или олиото.Само предполагам, не съм сигурна.

Би ли казала по каква рецепта правиш точно ?

  За съжаление аз действам на око и нямам точна рецепта.Просто опитай да добавиш, още мъничко вода или мазнина към тестото.Не много, да не стане на каша, но моето тесто си беше лепкаво, защото знаех,че хляба и без това си става плътен от такова брашно.

Мерси, ще продължавам с експериментите  Mr. Green   bouquet

# 186
  • Мнения: 7 779
да докладвам и аз.
току-що приключих с хляба. смес от бяло+пълнозърнесто+ръжено. използвах за сефте турската мая  Pakmaya. идеално върши работата си.

# 187
  • Видин
  • Мнения: 4 991
И моето нещо е готово. Надигнало се е доста нагоре и съответно отгоре е почти сурово. Отстрани е добре - на средна коричка беше нагласено. При първия разрез видях, че вътре има и суров участък, а на едно място беше толкова бухнало, че имаше празно място. Като за първи опит - яде се  Laughing

# 188
  • Мнения: 3 662
хора, а тия маи, които ползвате (френската и турските) има ли ги по магазините тип кауфланд, билла, т-маркет или на други места да ги търся...

# 189
  • Мнения: 7 779
хора, а тия маи, които ползвате (френската и турските) има ли ги по магазините тип кауфланд, билла, т-маркет или на други места да ги търся...
аз съм ги купувал от други места

# 190
  • Мнения: 7 779
хора, а тия маи, които ползвате (френската и турските) има ли ги по магазините тип кауфланд, билла, т-маркет или на други места да ги търся...
юва-мая
пакмая

Последна редакция: сб, 07 яну 2012, 09:40 от bongo_2007

# 191
  • София
  • Мнения: 15 849


Вдясно (мое дяснo) е френската мая, купувам я от кварталното магазинче!

# 192
  • София
  • Мнения: 15 849
И моето нещо е готово. Надигнало се е доста нагоре и съответно отгоре е почти сурово. Отстрани е добре - на средна коричка беше нагласено. При първия разрез видях, че вътре има и суров участък, а на едно място беше толкова бухнало, че имаше празно място. Като за първи опит - яде се  Laughing

  Като писне за край, вади с тавичката и слагай във фурната, под горен инфрачервен реотан, да се запече на 180 гр.Наблюдавай,че става много бързо. Тогава коричката става най-вкусното от целия хляб.

# 193
  • Мнения: 3 662
айде готови са моЙте кифли!
станаха направо разкошотия на вкус!
иначе са смес от бяло и пълнозърнесто брашно с овесени ядки 2:1, с парченца маслини и слънчогледови семки  chef само ме е яд, че няма домати у нас в момента, но може и да е по-добре, че щяхме да се натъпчем едно хубаво баш преди лягане  Mr. Green
естествено имаше екшън, спря тока по едно време  Crazy обаче за щастие бързо го пуснаха и машината просто си продължи  Heart Eyes
ето ги Simple Smile


пропуснах - мерси за инфото за маята!

Последна редакция: пт, 06 яну 2012, 22:58 от T o n i

# 194
  • София
  • Мнения: 15 849
   Чак ми замириса на топъл хляб! Изглеждат пухкави и много вкусни!

Общи условия

Активация на акаунт