Честна пионерска .... :-)

• 21 617
  • 271
  •   1
Отговори
# 180
а, до импликации не е стигнало детето, едва 2 клас е...бедно чавдаре невръстно... Crazy

# 181
Странно ми е това, което казвате за списъците с книги. Не че нямаше, ама чак пък невъзможни за изчитане ...

Не че нямаха изчитане, по-скоро не ми оставаше време да чета това, което искам. От задължителната литература, поне едно 70%, не можех да понасям. В резултат на което намразих книгите и чак на една доста по-късна възраст се врънах към тях.

# 182
Ако ви изтипосам ту списъка с книги за лятото на дъщеря ми-няма да е различно.Половината не я грабнаха, логично.Преразказах и ги.Тези, които са като за нея си ги прочете с кеф.Например Ние, врабчетата...ще ме прощават, но е труден за четене Радичков от малки деца.Също на мода е излезнал Бисет, стар, колкото света, ама Модерен сега.Англиски хумор, от който нито аз, нито детето ми разбира.Нечетаемо.Но присъстват в задължителната литература за лятото.Около 20 заглавия са.

# 183
  • Пловдив
Не помня нашите списъци, но преди време четох такъв за 7 клас мисля или може би 8. Бранислав Нушич от кога е детска книга? „История славяноболгарская" - ясно - учи се, но дъщерята на приятелката ми на всяко второ изречение искала разяснение за дума или фраза. Имаше и доста нелогични за мен заглавия. Тъкмо от типа - „да откажем децата от четене". Навремето пък ни заливаха с партизански, пионерски, комсомолски и други такива не особено интересни четива.

п.п. Човече, номера с книгата в учебника не си ли ползвала?

# 184
  • Германия
"Ние, врабчетата" изобщо не я понасях.Беше ми зключително безинтересна,така и не разбрах за какво иде реч Embarassed
Иначе напълно подкрепям поста на Не се сърди ,човече.

# 185
  • Най-сетне у дома
Ако ви изтипосам ту списъка с книги за лятото на дъщеря ми-няма да е различно.Половината не я грабнаха, логично.Преразказах и ги.Тези, които са като за нея си ги прочете с кеф.Например Ние, врабчетата...ще ме прощават, но е труден за четене Радичков от малки деца.Също на мода е излезнал Бисет, стар, колкото света, ама Модерен сега.Англиски хумор, от който нито аз, нито детето ми разбира.Нечетаемо.Но присъстват в задължителната литература за лятото.Около 20 заглавия са.

Това ще е малко офф, но по въпроса литературата в българското училище на мен ми е ужасно криво. Ако до 1990 имахме оправдание, че сме доста изолирани от света и новите тенденции в методиката на преподаване на литература, то сега е направо скандално, че практически нищо не е помръднало оттогава. Моето хлапе е само на 3, но от личен интерес не пропускам да погледна в учебниците на тийн-децата на по-възрастните ми приятелки. Потресаващо е, зорлем тласкат хлапетата към оглупяване. Никакъв намек за интерактивност и стимул за собствена мисъл. За това пък уроците им са щедро поръсени с думи като "говеене", безвъзвратно напуснали българския речник преди десетилетия. Вместо да подбират текстове така, че да им създават интерес към четенето и осмислянето на текстове, те ги занимават с глупости  Sad Кой знае още колко години трябва да минат, за да се отървем от този тип злокачествено набиване на безполезни текстове в главата.  

Обожавах Радичков с "Врабчетата", но на сина ми бих препоръчала един ден нещо, което повече отговаря на времената, в които живеем. Не вярвам във "вечните текстове".

# 186
Аз с огромен интерес преглеждах списъка със задължителна литература.Много обичах да се ровя в библиотеките, да откривам "моите си четива", но и задължителните ми бяха интересни, дори ми беше приятно това насочване към определени книги.Имах време и за игри, и за четене.С приятели и съученици много обичахме да спорим върху кнгите.

Неприятен ми беше списъкът единствено от девети клас, заради някои произведения на западноевропейската литература.Така и не изчетох "Божествена комедия", а беше преведена в цялост за първи път от директора на нашата гимназия.Не успях да изчета и "Фауст"по онова време.Малко нанагорно ми идваше тази литература за моите 15-16 години.Виж, Дон Кихот ми беше любим образ и го изчетох с удоволствие , ама кой ли не го харесваше него.

# 187
Saule , не си съвсем права.Не те знам кои точно учебници си разглеждала, но в учебниците на моето дете има и доста смислени неща.Всъщност са си ок, до тук на откровена глупост не съм попадала.Радвам се, че списъците със задължителната литература не са Тооолкова задължителни просто, щото за мен пък врабчетата е откровена глупост.Но пък и детето ми е само 2 клас, има време да се сблъскам и с проблеми, разбира се.Моето дете е от четивните, обича да чете, научи се рано и за разлика от връстниците си си пада по лирика, не по Пипи Дългото чорапче.Та-в тези списъци може да има за всекиго по нещо, но има и набор от задължителни произведения, поне на по-късен етап, за които е редно да знаеш, че съществуват ,изучават се авторите им и толкоз-не е задължително да навлизаш навътре в дебрите писателски.То и навремето си се четеше избирателно, колко са ги изпитвали и си е лъсвало, как не е прочел за свадата между Ахил и Хектор например... Mr. Green

# 188
  • София
Списъците за лятно четене на сина ми са все едно моите от преди 20 години, още в първи клас се опулих като го прегледах списъка, та досега.
Мъча го детето, чете ги, гледа да ги отметне бързо, за да си чете каквото му е на душа - защото той по принцип си обича четенето.
Не знам дали е правилно или не (според мен не, ама не съм специалист) в училище да се държат така, сякаш нищо ново не е написано от 80-те насам.

А от чавдарчета и пионерчета нямам хубави спомени, помня, че непрекъснато ме беше страх да не объркам нещо и да не ме накажат. Ей така, в страх си минаха тези години - напълно безсмислен, защото бях добро и послушно дете, отличничка и т.н., обаче непрекъснато ни се набиваше какво трябва и не трябва да се прави и кои лоши деца какво правели и как ги наказали. Ррррр!

# 189
Аз започвам да си мисля, че е до учител....С нас не са се държали така,а сме един поток горе-долу...

# 190
  • София
До учител е сигурно, да, а и до дете, на брат ми например всичко му минаваше покрай ушите без въобще да се притесни  Laughing

# 191
Saule, ако позачетеш по-сериозно учебниците от началния куРс, ще ти дойде да се гръмнеш.  Неведнъж съм ревала по темата тука из форумите. 
Що се отнася до допълнителната л-ра, синът ми още от първи клас е заявил "не ме занимавайте с тъпотии". И аз не съм настоявала..
Много сори за отклонението от темата.
Соте, имали сме сходни проблеми..

# 192
Saule , не си съвсем права.Не те знам кои точно учебници си разглеждала, но в учебниците на моето дете има и доста смислени неща.Всъщност са си ок, до тук на откровена глупост не съм попадала.Радвам се, че списъците със задължителната литература не са Тооолкова задължителни просто, щото за мен пък врабчетата е откровена глупост.Но пък и детето ми е само 2 клас, има време да се сблъскам и с проблеми, разбира се.Моето дете е от четивните, обича да чете, научи се рано и за разлика от връстниците си си пада по лирика, не по Пипи Дългото чорапче.Та-в тези списъци може да има за всекиго по нещо, но има и набор от задължителни произведения, поне на по-късен етап, за които е редно да знаеш, че съществуват ,изучават се авторите им и толкоз-не е задължително да навлизаш навътре в дебрите писателски.То и навремето си се четеше избирателно, колко са ги изпитвали и си е лъсвало, как не е прочел за свадата между Ахил и Хектор например... Mr. Green

Ми сигурно Омир не е най - интересния автор, затова не им се чете на децата. Simple Smile Иначе свадата е между Ахил и Агамемнон и не е най-интересната част от предългата поема. Всъщност четенето на коя да е класика е ужасно скучна работа. Ако обаче те накарат да размишляваш по подходящ начин върху текста е съвсем друга работа. На мен ми се падна следния въпрос върху "Илиада": за колко време Ахил си обува сандала ? Защо? Един въпрос, пък хем те проверява дали си чел текста, хем те и кара да се замислиш защо наистина, за да отговориш на въпроса. Много взе да ме кефи античната литература оттогава Mr. Green

# 193
Да, тогава нямаше интернет и кабелна,
но имаше преподаватели,които бяха будители.Поне аз на такива попаднах.
Съжалявам, че липсват кръжоците или заниманията по интереси и родителите
ми бяха спокойни.Относно литературата - има много пропуски,
но не мога да си представя сега някой да прочете "Война и мир".
"Ние, врабчетата" синът ми я прочете и много я хареса за разлика от мен.

# 194

Соте, имали сме сходни проблеми..

Такива бяха времената.. за някои бяха лоши..за други добри.
Добре си спомням шоколадовите яйца със сглобяемите играчки от Кореком.. бяхме луднали по тях.
А пък в парка Заимов постоянно имаше стрелбища .. за онези култови цигарени дъвки, ако уцелиш мишената.. направо си станах кат снайперист.. ръсеха ни здраво, но пък имаше снимки на рокзвезди и си заслужаваше!!!  Laughing
Джагите пак там, ми бяха повод да закъснявам всеки ден.  Laughing
Да не говорим за сутрешните физзарядки.. а на влизане в класната стая задължително класната ни душеше за цигари.. дори през междучасията ни спретваха хайки даскалите.. а пушкома естествено ни беше в парка.  Mr. Green
По въпроса с литературата.. кат се сетя за Антигона и настръхвам.. в по ранните години ако не знаеш определението кво е глагол или съществително.. висиш прав докато го научиш.. същото се случваше и с таблицата за умножение.  ooooh!
Задължителните летни четива успешно ги заменях с Винету и Синовете на великата мечка.. друга мания бяха морските пирати като Капитан Блъд.. точно тогава пуснаха филма Тигърът на седемте морета.  Laughing
Пък кат пуснаха в Сердика филма за Формула 1.. с Ники Лауда.. откачихме ви казвам.  Mr. Green
Още ми е в главата онзи култов филм Плешивото куче..  Laughing
Леле какъв пост изтупах.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт