Честна пионерска .... :-)

• 21 646
  • 271
  •   1
Отговори
# 135
  • София
А уокмените с касетките? Пренавивахме ги с молив, за да не хабим батериите!  Mr. Green Mr. Green

# 136
От позицията на човек, расъл в семейство, в което единият родител и семейството му по ред причини са били открити противници на режима:
Това уточнение го правя и за да не изглежда написаното като "жалба за младост".

Да, имаше недоимък, / за хората, които не бяха "верни другари"/, лицемерие, фалш и непочтени отношения имаше в онова време, вкл. и не много редна манипулация на невръстни деца.
Но!В онова уж затворено време, децата / повечето от тях/ имаха ясно осъзнати неизменни ценности- например- да се помогне на изоставащо другарче/ днес на такова дете родителите имат грижа за наваксване , евентуално с частни уроци/И сам да получиш безвъзмездна помощ-майка ми е решавала задачите на учениците от цялата махала, със съответните обяснения и без една стотинка, после на децата им, а на някои от тях и на внуците им.

По магазините- ограничени стоки/ или само "с връзки"/, но моите подаръци за рожден ден бяха игри и книги, от хубави по-хубави, старателно запазени и до днес.
Днес -привидно изобилие ,но най-често подаръците са китайски пластмаси, интерактивни безумия , а ако е книга- то често странно адаптирана , а понякога и с правописни грешки.

Чавдарската връзка, пионерската връзка- символи на едно не особено справедливо общество.Но трепетът да бъдем на кораба, там да ни завържат връзките, при съответната тържественост-това създава някаква нагласа за обвързаност с ценности като дълг и отговорност.

За православните празници- никой никого не е преследвал, просто "верните другари" често не посмеяваха да отбелязват тези празници.Ние, в нашето семейство си ги празнувахме без свян и притеснение.Майка ми откакто я помня е ходила в църква, а аз съм кръстена още като двумесечно бебе.Баба ми имаше красив иконостас с икони, кандило, което се палеше на големи църковни празници.
И наистина Бъдни вечер си беше "Тиха нощ, свята нощ", с ритуалните блюда, с украсата от дрян, с украсата в глинена паничка от орехи, ябълка, чесън, - до тях паничка мед.Без китайски финтифлюшки ,без пазарно-истеричната еуфория .Непосредствено преди Нова година на площада се продаваха елхи и да, само тогава лимони, портокали.Но почти във всички театри и културни домове/ а те не бяха много в нашия град/ имаше през почивните дни сутрешни представления за деца, най-често драматизирани народни приказки.И натам ме изпраща споменът, когато си спомням Новогодишните празници от детството.За ръчната украса в класните стаи и красивите стъклени топки върху домашната елха вече е ставало въпрос в подобни теми.

Нямаше чудеса на техниката, лукс беше да имаш дори собствен фотоапарат "Смена".Но от детството си имам макар и по една две- снимки от тържество в ДГ, само че хубави,ясни подредени.Днес имам купища цветни снимки от ДГ на сина ми, все хванати "всички моменти", но почти няма снимка като хората- без на нея да се виждат протегнати ръце с фотоапарати, камери и тук-там изникнали плешундерски темета./Как пък веднъж не се съгласи някой всички снимки да се направят от един, за да са ясни и хубави, като се заснемат всички деца/

Казвате- имаше опашки и по книжарниците и това беше тъжно.Да, тъжно беше.Но в моите тийн години/ които разбира се не се наричаха така/ нямаше ученик, който да не е чел Вонегът, Хемингуей, Скот Фитджералд, Стайнбек, Бредбъри, Шолохов, Мюриъл Спарк, Сенкевич, Флобер, изброявам съвсем на "прима виста", знаете, списъкът би бил безумно дълъг.Списъкът се отнася не само до учениците в езикови гимназии, тези автори биваха познавани и харесвани от мои приятелки и познати и от спортното училище, и от шивашкия техникум, и от "ТОХА".

Телевизията беше прозорец "Затворен от света", но почти нямаше дете на възраст 12-14 години, което да не може да изброи поне пет-шест известни руски артисти/ разбираемо/, но и пет англиски, пет френски, пет италиански , както и режисьори  и автори на филмова музика.
Днес нещо подобно да успяваме да гледаме в най-популярните за гледане часове по ТВ?Да имаме възможност да гледаме стойностно европейско кино?При повече от 100 програми се стига до ситуация да не можеш един вълнуващ филм да изгледаш с детето си, после да го съпреживееш, да разговаряш върху художествено представените проблеми.Освен, ако не ти препоръча някой да си го "изтеглиш".

Имаше догми и безмислени порицания и наказания във времето на първите ни "трепети".Но я имаше и детската любов, сплетените ръце в тъмното кино,дългите ухажвания, хербаризирани цветя от някой съвместен пикник, дълги разходки в парка, завършващи с някоя невинна и открадната целувка .Днес ако не го докараш до леглото след две-три срещи, ще те обявят за "задръстен" изобщо нещата май почват от секса и това се приема за норма.И с горчивина осъзнавам, че при тази "норма" синът ми едва ли ще успее да изживее истинската красота и чаровна безплътност на невинната първа любов.А ако се превъзнася по нещо подобно, вероятно, не дай Боже, ще го обяват за гей.

Аз лично не обичам , не харесвам и донякъде презирам времето на "Честна пионерска", при все,че с топлота си спомням детството.
Но и никак не мога да се примиря с днешния прекалено комерсиален и прекалено изразен в материален план свят.

# 137
Светкавица, по-добре не мога да го опиша !
Само да допълня - нямаше неграмотни млади хора и пушещи трева.

# 138
Нямало било. Пушещите трева явно са голям проблем. Или какво беше там: язва на обществото ли, що ли? Laughing

# 139
Но пък имаше тайни пуш-коми, в които се влизаше само с препоръка Simple Smile

# 140
  • Варна
Напълно съм съгласна с това.
И пушенето на трева е върха на айсберга, но това е друга тема.

# 141
Бяха ,,трепетни'' моменти, още пазя пионерската си връзка Laughing

# 142
Темата става жалейка по отминали времена с тъмносиня ирония. Типично! Laughing

Глупости, къде видя жалеене точно.Това са просто Спомени бре, хора.Факти разни.Никой не е рекъл, ехххх, как искам да се върне това време, охххх.Пак да кажа-всяко време има своите трудности, лоши моменти и жертви.И днес има.

хаха добре де, не е жалейка , а "ех..,. а беше време..." , но пак със същият цветови привкус. Не е ли ясно, че всеки си мисли ,че по него време е било по-добре от това в което живеят децата му. Не е до комунизъм или капитализъм, а до развитие. Laughing Всеки си има своите "трепетни" моменти независимо от строят или режимът в който расте. Не е до пионерската връзка, но чрез нея става по-мило - прави сте. Съгласих се.

Последна редакция: вт, 27 дек 2011, 18:36 от Fortune

# 143
Еми не е... ех, а беше време, а е само... Беше време.
Ех и Ах е по повод пасти, боза и подобни, вкусовите рецептори помнят. Grinning

# 144

Тревата и по-сериозните аналози- най-най-най големият страх за сина ми. Praynig

Единствената ми надежда- на колене се моля да не го застига това зло, защото съм  се нагледала на ужасии. Praynig

Да Даде Бог разум на децата ни.

Последна редакция: вт, 27 дек 2011, 21:14 от Светкавица

# 145
  • София

Тревата и по-сериозните аналози- най-най-най големият страх за сина ми. Praynig

Единствената ми надежда- на колене се моля да не го застига това зло, защото съм  се нагледала на ужасии. Praynig

Да Даде бог разум на децата ни.

Всички се молим за децата си да не ги застига нито една от множеството зависимости.

# 146
Аз си спомням, че когато започнаха онези истории със звеневите, отрядните итнн, баща ми ме предупреди, да не възлагам много големи надежди, че мога да бъда избрана, защото те с майка не членуваха в партията, а само в ОФ.

Ехаа, чак такъв сериозен подбор  Mr. Green
/При нас - зайците, се избираше по успех - отличникът-отряден председател, спортистът-физкултурни дейности, и т.н./
Странно тогава как се оказа в един момент, че дружинната като ученичка е била тройкаджийка, а на нас трябваше да ни е нещо като пример, нали? Сигурно е била "отличничка" в някои други сфери на знанието, които не се преподават в училище.

# 147
  • София
Па аз бех асистентката на знаменосеца. После бех други работи - звеневи, КИД (черпя този, който си спомни какво беше това).
Сега като ме върнА в тия времена си дадох сметка, че и по-нататък живота ми потече в пълно съгласие с ролите, играни/отредени ми в детството.
Къде  да мина за почерпката, и аз бях КИД, но на цялото училище  през мен минаваха всички писма на другарчетата от другите соц .страни. GrinningМного ме ухажваха да запазвам писъмца на другарчета от ГДР и Унгария Simple Smileрусначета имаше в излишък, но пък как красиво пишеха.

# 148
Аз си спомням, че когато започнаха онези истории със звеневите, отрядните итнн, баща ми ме предупреди, да не възлагам много големи надежди, че мога да бъда избрана, защото те с майка не членуваха в партията, а само в ОФ.

Ехаа, чак такъв сериозен подбор  Mr. Green
/При нас - зайците, се избираше по успех - отличникът-отряден председател, спортистът-физкултурни дейности, и т.н./
Странно тогава как се оказа в един момент, че дружинната като ученичка е била тройкаджийка, а на нас трябваше да ни е нещо като пример, нали? Сигурно е била "отличничка" в някои други сфери на знанието, които не се преподават в училище.

О, за вашата дружинна не знам, знам за нашата.Не е била тройкаджийка, беше отличничка не само в класа си.Но пък то и днес е така, минал изпита в Университета с предадена курсова работа, свалена от нета, но се води с висше образУвание.И ти става началник, пардон, мениджър.Шарен свят.

# 149
  • София
Опашките за книги обаче бяха наистина тъжно нещо. Заглавия като "Птиците умират сами" и от сорта, неща, които сега предизвикват у мен усмивка, тогава беше почти невъзможно да се купят. И това беше върхът на западноевропейската литература, до която бяхме допуснати.

Интересно.
Нашата пък библиотека е наполовина пълна със съвременна американска литература баш от "онова" време.
От Ъруин Шоу, през Уилям Уортън, та до Кърт Вонегът, да не изброявам, няма да ни стигне времето. Laughing
И какава ли не друга литература. Малко смешно ми се струва да се изтъква как някой е страдал от липсата на такава.
Опашки имаше за Птиците умират сами и Шогун. Да не забравяме, че бяха "сапунките" на своето време в телевизионния си вариант, съответно превърнали се в мечтаните творби за всяка домакиня.

Общи условия

Активация на акаунт