Честна пионерска .... :-)

• 21 596
  • 271
  •   1
Отговори
# 195
Спомням си бях в 10клас и единствената възможност да гледам
филма "Всичко е любов" беше от 10.00ч. в кино "Сердика" !
И честна пионерска - много се дразнех от порядките в обществото,
но сега ,като майка - съжалявам,че ги няма.

# 196
  • Пловдив
Мдааа, все по-често се усещам, че си казвам - „права е била мама". Но това няма нищо общо с времето, а със порастването.
sote, за Антигона имам интересен спомен. Заварих брат ми (по-малък с 3 години от мен) да си облича и надписва тетратка за класна работа. За Антигона щяла да е. Неговият коментар за произведението беше - „ми една там умира накрая". Та както на мен мама ми разказа основното от „Война и мир", така и аз набързо му разказах за „тая дет умира". Та и тогава си имаше нечетящи.

# 197

Соте, имали сме сходни проблеми..

Такива бяха времената.. за някои бяха лоши..за други добри.
Добре си спомням шоколадовите яйца със сглобяемите играчки от Кореком.. бяхме луднали по тях.
А пък в парка Заимов постоянно имаше стрелбища .. за онези култови цигарени дъвки, ако уцелиш мишената.. направо си станах кат снайперист.. ръсеха ни здраво, но пък имаше снимки на рокзвезди и си заслужаваше!!!  Laughing
Джагите пак там, ми бяха повод да закъснявам всеки ден.  Laughing
....Леле какъв пост изтупах.  Mr. Green

В Южния парк има пък един Иванчо-от онова време му е стрелбището-не е мръднал.И аз снайперист станах, но за снимки на Модърн Токинг и СиСи Кеч, хахаха,Цигарените дъвки при нас се продаваха от една сляпа баба, дето печеше и семки и прдаваше нелегално на сергийка-масичка.Скоро се качвах с децата на рикшите-имам усещането,ч е и те са от моето детство-не са се променили особено. Laughing

# 198
Та както на мен мама ми разказа основното от „Война и мир", така и аз набързо му разказах за „тая дет умира". Та и тогава си имаше нечетящи.

Ех, пък аз Война и Мир я четох три пъти в оригинал. Crazy

# 199
  • София
А спомняте ли си пуканките на орлов мост. Още ги има. С приятелката ми обичахме да ходим до там, купувахме си пуканки и сядахме на пейката там в градинката /парка/ да си ги изядем и си говорехме за какво ли не, а после всеки по пътя си към вкъщи. Ех и пуканките сега не са това, което бяха!  Laughing Laughing

# 200
Та както на мен мама ми разказа основното от „Война и мир", така и аз набързо му разказах за „тая дет умира". Та и тогава си имаше нечетящи.

Ех, пък аз Война и Мир я четох три пъти в оригинал. Crazy
Учила си в руската гимназия !

# 201
  • София
Някъде до пубертета вярвах на всичко, което ни говореха. На първия учебен ден в първи клас бях страшно разочарована, че няма веднага да ни приемат чавдарчета, а трябва да чакам чак до март месец (на 3 март май беше?). Раздаването на сините и червените връзки бяха вълнуващи празници, което според мен е напълно нормално, след като месеци наред са те убеждавали колко е важно това. Все пак бяхме на 7 и на 9 години. Обичах си синята и червената връзка, даже си ги гладех сама. Laughing Помня, че майка ми пазеше една червена връзка, изпратена й навремето от руско дете- тя беше направо фетиш за мен. Вярвах в това, което трябваше да символизират тези връзки по същия начин, както вярвах, че един ден ще дойде комунизмът и играчките ще се раздават без пари. Joy Четях книжки от типа на " Дневник вожатого" (вожатый = ръководител- руският вариант на отряден председател, но по-мащабно Grinning). Мечтаех си как ще стана такъв ръководител и каква дейност за чудо и приказ ще завихря. Четях за Митко Палаузов, Зоя Космодемянская и подобни най-вече руски романи,които много ме вълнуваха тогава.

После реалността на нещата започна да ми стяга- като неудобна обувка. Не можеш да определиш точно къде ти убива и защо, но знаеш, че ти окапват краката в нея. На думи и на хартия всичко изглеждаше прекрасно, само дето нещо куцаше в осъществяването им на практика. В 6-7 клас разбрах, че всъщност никой от възрастните не вярва в това, което говори. Лицемерието на възрастните беше потресаващо. Всички се правеха, че вярват в комунизма само и единствено за да не ги закачат. Когато трябваше да "кандидатстваме" за Комсомола, вече нямах никакъв ентусиазъм. В нашия клас идваха някакви батковци и каки от по-горните класове и говореха глупости колко било отговорно и как трябвало да докажем, че сме достойни за тази чест, но вече никой не им се връзваше. Идеологията започна да се разпада пред очите ми. Дядо ми беше противник на режима и слушаше тайно радио BBC. Колкото и да му правеше забележки майка ми, той си казваше у дома какво мисли. Така разбрах, че има и друга гледна точка към нашата действителност, и че не всичко е толкова идеално, колкото се опитват да ни го представят.

Дали съм харесвала времето тогава? Хубавите ми спомени са свързани с родителите ми и близките ми, друго нямаше много за харесване. Всичко извън дома се оказа една лъжа.

# 202
  • в моя свят на мир и любов
Любимата ми книжка: "Тимур и неговата команда", знаех я наизуст, честна пионерска.

Гладех си сама униформата, включително и чавдарската връзка с несъобразена температура. Така и си ходех с изгореното, докато получих пионерска връзка.

Пишех си с няколко деца от различни части на СССР и събирах календарчета  Laughing

А помните ли онези книжни салфетки, дето имитираха дантелените и ги колекционирахме?

На летния ми лагер имаше портрети на Шесте ястребинчета /шест невръстни деца от Ястребино, застреляни защото помагали на партизаните/.

Класът беше задружен и оказвахме голяма подкрепа на изоставащите ученици. Всеки си имаше място и често си ходехме дружно на гости.

ПП: Сега се сетих за сладкарница "Ален мак", точно до училището. Вечер ходехме там на срещи да ядем пастички и да пием боза  Laughing

# 203
  • София
Какво ли не колекционирахме - календарчета, обвивки от дъвки, салфетки, а понякога и марки. Разменяхме 1 със западен произход за 3 от български!  Laughing Laughing Такава беше тарифата.

# 204
  • в моя свят на мир и любов
Как нахлуха спомените ми:

По-големите се събираха в двора на църквата /тогава затворена и анатемосана/ нощем, пушеха цигари и правеха разни неща.
Типичната трагедия за онова време - момчето отива войник и гаджето му се жени за друг в това време.

# 205
  • София

Как нахлуха спомените ми:

По-големите се събираха в двора на църквата /тогава затворена и анатемосана/ нощем, пушеха цигари и правеха разни неща.
Типичната трагедия за онова време - момчето отива войник и гаджето му се жени за друг в това време.

Така си беше. То и цели филми имаше на тази тематика. Благодарна съм, че пропуснах този период - с гаджето в казармата. Имах познати, които всяка събота и неделя пътуваха до Плевен. А с влак си е девет дена път с камили /навремето нямаше рейсове/. И то бяха едни писма и едни тръшкания защо не пише, къде се губят писмата - просто не е истина.  ooooh! ooooh!

# 206

Имам същата съдба с гаджето... но пък така ми се отвориха нови хоризонти.. в момента тя съжалява..но да не спамя хубавата тема!!!!  Peace

# 207
Не е много по темата, но точно тук стана въпрос за бонбони Карамел Му, от които падаха пломби.Днес открих абсолютно, ама абсолютно копие на тези бонбони, но вече страхът е не само за пломби, ами и за коронки.Вкусът е невероятен и абсолютно автентичен.

За да не изглежда като реклама, който иска ще му кажа на лични кои са бонбоните.

# 208
Аз па рИвЪ за "Лакта". как па никой толко години не можа поне  подобие да създаде.. хмм.

# 209
  • София
Като пишеш за бомбони се сетих за обикновените фафли. Купувахме по цели кутии на бригадите и си дояждахме с тях, защото определено храната не ни стигаше. Бяха много вкусни. Ех спимени - стая с четири легла, поне 10 деца сме, налягали по леглата и кутията се движи от ръка на ръка. Докато стигне до послдния, първият вече си е изял фафлата и пак отново.

Общи условия

Активация на акаунт