Отговори
# 435
  • Добрич
Бубче, май всички даваме така на заето на моменти. Аз така с Ивон около 5-я месец така ми се беше насъбрало недоспиването, че на моменти бърках коша за дрехи за пране и коша за боклук. Намирала съм памперси в коша за дрехи.  Joy
След нашата днешна консултация - от 4 310 миналия месец, този сме 5 700, от 55 см сме 56 см. Гръдната ни обиколка е порастнала с 4 см, а главата с 2 см. Май сме порастнали на ширина предимно този месец.
Снощи празнувахме бабинден семейно с колеги в една хижа. Като пристигнахме там ни чакаше голяма изненада - тока беше спрял. Изкарахме си супер романтично - до около 23:30 бяхме на  свещи. Снега не спираше да вали цяла нощ, а като дойде ред да си ходим чакахме още 1 час докато поизчистят в града снега, за да се навият таксита да дойдат да ни вземат. Можеше да се наложи да си направим поход през гората, слава Богу обаче се прибрахме благополучно до вкъщи с коли. За пореден път партито ще се запомни за дълго време. 

# 436
  • София
Бубче, мерси за включването по повод храните. Ще опитам да хапна и ще следя за реакции  Peace
По повод даването на късо- и двете случки не са ми чужди:
---бях прибрала вигантола вместо биогайата в хладилника... съответно трябваше после нова биогайа да купувам, т.к. беше стояла на топло 24ч.  ooooh!
---а за памперсите- не само съм слагала в коша за пране, а директно от пералнията съм вадила  Laughing
 Hug Hug и за двете

# 437
Здравейте мацки, влизам, за да ви почерпя виртуално с една тортичка по случай втората месечинка на моето малко слънчице! Пожелавам й да бъде здраво, щастливо и послушно бебенце!  Two Hearts newsm32 Two Hearts

vladiii, благодаря   bouquet

# 438
Мамчета вие позволявате ли си боб, грах, царевица? Иска ми се да мина на разделно хранене, но не знам дали вече мога да хапвам? Че като чета за перипетите на Рисунка и ми се изпарява ентусиазма. Изобщо тези прпоръки за избягване на газообразуващите храни само по време на коликите ли са или за целия период на кърмене? А с кафето по същия начин ли стоят нещата? Досега само безкофеиново няколко пъти съм си позволявала, но като седна след 3-4 часа сън да чета за изпит така добре би ми дошло едно истинско, ароматно кафенцее  Heart Eyes  Моля и някой консултант по кърмене да се изкаже, ако има възможност Simple Smile

Привет цветка,
Виждам, че Жорко добре си наддава и звучи като да е спокоен. Ако в семейството няма фамилна обремененост с алергии, обичайно не се налага някакво ограничение на храненето при майката. Ако обремененост има, може да е подходящо майката да намали или прекрати приема на алергените в семейството, както и да внимава с по-често срещаните алергени. Доколкото е възможно е добре да се стремим към едно по-здравословно и балансирано хранене, толкова колкото намираме за разумно за нас самите. Това, което е добре да се избягва са прекалено мазните храни, хидрогенерираните и транс мазнини, прекалено много сладки и тестени неща. Може да се наблегне повече на пресните сезонни плодове и зеленчуци, да се предпочитат варените, на пара и печени ястия, като е добре да се избягват пържените храни.

Правени са проучвания в много страни, примерно в Индия или Мексико много майки си хапват и бобови и люто, а бебетата нямат повече или по-малко колики от другите бебета по света. Докато бебето е в утробата то се запознава с вкусовете, които майката приема. Когато детето е кърмено това продължава през целия период на кърменето. Ако майката обича и е хапвала люти или кисели храни да речем, то е много вероятно бебето да ги намира за естествени, тъй като ги познава още от утробното си развитие. Ако все пак майката забелязва, че бебето става по-чувствително след употребата на някоя конкретна храна може да я спре за известно време, докато се изчисти от организма и и докато бебето се поуспокои, а после може да опита отново. Ако намирате, че действително това дразни бебето по някакъв начин може да я спрете за малко повече и след известно време да опитате отново. Ако сте спрели определени храни и го намирате за подходящо, можете да се захранвате по малко следейки за състоянието на бебето. Имайте предвид, че за изчистването на храните от организма са нужни поне няколко дни, а за млечните няколко седмици. Въвеждайки някоя храна можете да проследите как тя се отразява на детето в рамките на няколко дни, преди да добавите нова. Други майки предпочитат да въведат няколко храни и да проследят детето, ако всичко е наред, да въведат още няколко храни. Ако пък нещо го подразни на ротационен принцип да се опитат да разберат коя от храните би могла да бъде. Коликите не са непременно свързани с храната на майката, причините за тях могат да са различни. Понякога се случва, ако бебето е приемало предимно предно мляко и не успява да изсуче достатъчно от по-гъстичкото и богато на мазнини задно мляко, това да подразни стомахчето. Това е една от причините да се предпочита бебето добре да изсуче едната гърда и едва тогава, ако иска още да му се предлага втората.

Относно кафето, кофеина бързо преминава в кърмата, за да има време да се резорбира, би било добре да се приема максимално скоро след кърмене, за да има максимално много време до следващото кърмене и разбира се да не се прекалява. Същото важи за цигарите, по възможност е добре да бъдат спрени изобщо, но ако това не е възможно за майката се препоръчва да ги намали максимално, колкото може и да се опитва плавно да намаля след това допълнително. Примерно, ако пуши 2 цигари, да опита да не до изпушва втората до край и когато свикне с малко по-малкото количество, може да опита да намали още малко. Ако се пуши в семейството е добре това да се прави в проветриво помещение, където бебето не влиза, който е пушил да си измие ръцете, лицето и да си смени дрехите тъй като част от веществата полепват по пушачите и преминават върху кожата на бебето. Все пак според проучванията, пушещите майки се смята, че е по-добре да кърмят бебетата си, тъй като чрез кърмата получават множество съставки, които ги предпазват от респираторни и други заболявания, към които те биха били предразположени при пушещ родител независимо дали са кърмени или не.
Надявам се това да е отговорило на въпроса ти, а ако нещо допълнително те интересува ще се радвам да го обсъдим.  bouquet

# 439
  • София
Ivy, благодаря  Hug
Утре ще опитам да въведа грах и царевица и нататък , ако всичко е наред и леща и пр. Simple Smile

# 440
Момичета, моето бебе се е побъркало нещо- снощи заспа в 10, след като беше мнооого неспокойна, много рева вечерта. СЛед като заспа- на няколко пъти ставах, тя се събудила и си шава в кошарката- без да плаче, давам и да суче- не иска и заспива. И така-не беше яла цяла нощ, тази сутрин към 7 и половина папна малко, усмихва се, и сега пак спи... Какъв е тоя сън, какво е това чудо? Притеснявам се данебида остане гладна, след като не папа много- нито тая нощ, нито сутринта? И защо спи толкова много? Възможно ли е нещо да не е наред? Няма температура

# 441
Princess83 съмнявам се да й има нещо на мони. нашия юнак също ми го е правил този номер, и то + сух памперс за цялата нощ. толкова изморен е бил и ако е ревал , после спи като ..... чак не пишка , така че едва ли й има нещо. а няма как да остане гладна, едва ли ако е ще спи така блажено , щом раздава и усмивки Simple Smile

# 442
Момичета, моето бебе се е побъркало нещо- снощи заспа в 10, след като беше мнооого неспокойна, много рева вечерта. СЛед като заспа- на няколко пъти ставах, тя се събудила и си шава в кошарката- без да плаче, давам и да суче- не иска и заспива. И така-не беше яла цяла нощ, тази сутрин към 7 и половина папна малко, усмихва се, и сега пак спи... Какъв е тоя сън, какво е това чудо? Притеснявам се данебида остане гладна, след като не папа много- нито тая нощ, нито сутринта? И защо спи толкова много? Възможно ли е нещо да не е наред? Няма температура

Не се притеснявай , ние го правим това вече доста често от което аз съм много доволна.Установих ,че когато ям бавни въглехидрати ( ориз , картофи ) спи спокойно от 22 - 22.30 - 6.00 - 7.00
Прави си почивка на коремчето , така че не се притеснявай просто се радвай на почивката през нощта Simple Smile Hug

# 443
  • Там, където мечтите се сбъдват
Катерина от неделя е с хрема и то доста силна, вчера бяхме при педиатъра и слава богу нещата са добре, само хрема. Наложи се да купуваме нова по-добра помпа за изтегляне на секретите - мъжът ми взе тази, която се свързва към прахосмукачката - действа безотказно, даже батко и се нареди на опашката Simple Smile. При него кашлицата действа с пълна пара и гърдите са почти изчистени. Поликлиниката беше пълна с болни деца, ужас някакъв.
 Вчера вечерта Катерина за първи път ми се захласна и доста се уплаших, досега не бях виждала подобна реакция. Слагам я на дивана и отивам да мия капкомера за да и капна кърма в носа и тя почва да реве, за около половин минута съм го измила и като се обърнах вече беше посиняла, веднага и духнах в лицето и се оправи, но мен доста време ме държа после.

Иначе покрай хремата малко и беше трудно сукането и тогава я издебвах като е почти заспала и се е наместила в поза, в която и е добре да диша и тогава предлагах гърда. Надявам се, че като се изчисти носа ще навакса и ще си регулира кърмата.

# 444
  • на Дъждовен остров
estelliana, нещо за хрема дадоха ли или само на солен разтвор сте.

Princess83, ние този сцанарии го разиграхме в неделя.  Направо не знаехме с мъжа ми как да си уплътним времето в което беборана спеше.  Даже успяхме да вечеряме заедно на масата.

# 445
Princess83 съмнявам се да й има нещо на мони. нашия юнак също ми го е правил този номер, и то + сух памперс за цялата нощ. толкова изморен е бил и ако е ревал , после спи като ..... чак не пишка , така че едва ли й има нещо. а няма как да остане гладна, едва ли ако е ще спи така блажено , щом раздава и усмивки Simple Smile

И при нас имаше такъв период,само че без да плаче.Това беше 4-5 дни след ваксините.Постоянно спеше и не се събуждаше да яде и цяла нощ без напишкан памперс.Но това продължи само 2 дена.

И аз да ви се оплача-две яденета подред си хапнах стабилно сух боб и докарах ужасни колики на бебчо.Досега не е имал такива.Заспа към 23ч и постоянно го чувах как в съня си пъшка и скимти.Събуди се към 4ч-яде обаче постоянно пускаше и се свиваше,пъшкаше и плачеше неукротимо.И така до към 7ч и заспа,но пак си личеше че го боли.Спинка 30мин и всичко пак наново.Наистина откакто се е родил не го бях виждала в подобно състояние.Искренно съчувствам на всички бебоци,които все още имат колики и също на майките им.Ужасно е да го гледаш така и да не можеш да му помогнеш.Опитах да му дам чай,но той категорично отказва да засмуче от шише.Успях с голям зор с лъжичка да му дам 20мл.Сега вече явно взе да го успокоява и си кротува в кошарата.Чувствам се адски зле,че му причиних това.Досега няколко пъти съм яла боб-но не в такова количество и никак не му беше повлияло.

# 446
  • София
Ема нощес се събуди да яде в 5ч, аз обаче по навик се размърдах в 4 и я зачаках да стане и тя. Е, събуди се, яде и...до 10ч не заспа повече Twisted Evil
И аз както се бях събудила в 4ч просто бях в джаза Crazy Добре че поспах после половин час с нея от 10.30 до 11, че иначе нямаше да изкаарам до довечера, а и съм сама с децата днес. Тя Ина е на градина, ама ще трябва да ходим да я прибираме.
Ема също още си влачи сополите, ама аз освен да й чистя носа като стане страшно, за да може да суче, друго не правя. Има и кашлица, но предполагам, че е от секретите. Педиатърката ни днес ще ходи в сестра ми да види Косьо след изписването, та ще я употребя като се занесем с Ема да й сложи една слушалка там, а не да ходя в поликлиниката с всичките  бацили Mr. Green
Въпрос към майките с по-големи деца - ако обявят грипна епидемия ще си оставяте ли първородните отрочета вкъщи newsm78

# 447
  • Добрич
Бубче, и аз това се чудя дали да пускам Ивон. Тя тъкмо в понеделник щеше вече да тръгва на детска. В нейната група разбрах че от почти 30 деца тази седмица ходят само 7. А за другата седмица направо не знам колко ще са.
Дано очакванията за епидемията да не се оправдаят.
А що се отнася за спането и яденето на бебчетата - напълно нормално си е. Не могат да са като по учебник - един ден имат нужда от повече мляко, друг ден пък от повече сън. Те знаят най-добре какво им трябва в момента. Затова ако се ръководим по техните инстинкти ще сме най-добре, а не да ги караме да правят каквото ние искаме в момента от тях.  Wink

# 448
  • Там, където мечтите се сбъдват
T_e_A,  на физиологичен разтвор сме за почистване на носа, вечер капвам по 1 капка кърма във всяка ноздра и давам 2 пъти на ден по 3.5 мл калциев глюконат. Днес е значително по-добре.

Ако обявят грипна епидемия не знам какво ще правя с Тошко, чудя си, той от миналата седмица си е у дома, защото се разболя и ще стои до края на тази седмица. Вече определено му е скучно, но пък не ми се рискува да домъкне някой вирус. Ще говоря с учителките в градината да разбера колко деца са болни и ще решим тогава.

# 449
izvinqvam sa za latinicata,no ne6to kompa mi se skapa
iskam da popitam ot kade da si kupq po evtinko me4e deto izdava zvuci za prispivane?pod 50 lv ako e vazmojno Hug

Общи условия

Активация на акаунт