Отговори
# 480
beberonika каква козметика ви изписаха  и какъв е този шампоан ?И ние сме в същото положение.Бяхме на дерматолог в понеделник и ни изписа серията Екзомега на А-Дерма и да сменя праха за пране.За трети път сменям козметиката и вече ми писна да цапотя детето с какво ли не Sad

# 481
Здравейте, мамчета! Приемате ли нови попълнения?
Ще се радваме да се присъединим към вас с бебе Георги, роден на 18 номеври, 3500г и 52см.

Искам предварително да се извиня, че още първия ми пост ще е доста дълъг, но имам належащ проблем, който искам да обсъдя с КОНСУЛТАНТИТЕ ПО КЪРМЕНЕ: докато Георги навърши един месец беше изцяло на гърда и си мислех, че суче достатъчно – до момента, в който отказа да се храни – както от гърда така и от шише. Влязохме в болница, защото не можеха да разберат какво му е. Започнах да го храня от шише, защото така можех да виждам какво изяжда и да му бутам биберона в устата и да го насилвам да глътне още малко. Започнах веднага да се цедя, но изпаднах в ужас като видях, че изцеждам по 40-60мл общо от двете гърди. Това ме наведе на мисълта, че той през цялото време докато е сукал вкъщи не е било ефективно и не е поемал достатъчно (после се разбра, че това е било от болестта), съответно не е стимулирал гърдите да произведат по-голямо количество. Не се отказах, пиех няколко лактогонни чая, ядях лактогонни храни и цедях през 2.5 часа, но кърмата като количество остана все толкова. След седмица ни изписаха от болницата и ни пратиха в друга, уж с по-добри специалисти. При постъпването там ми казаха да го върна на гърда – върнах го, но той „сучеше” по 2-3 минути и пускаше, самото сучене беше с някакви гризкащи движения и виждах, че нищо не гълта. След два-три такива дни реших отново да изцеждам и да му го давам от шише. Цедях през три часа между 70 и 100мл общо от двете гърди, но ставаше много бавно(по 20 минути на едната гърда). Междувременно на детето беше поставена диагноза, започнахме лечение и той бавно започна да си връща апетита. Аз започнах пак да цедя през 2.5 часа, за да увелича лактацията. Имаше някакъв ефект – за денонощие изцеждах с по 50-60мл повече, но зърната ми се разраниха ужасно – помпата буквално им смъкваше кожата, тъй като я държах по 20мин на гърда и повечето от тях работеше „на сухо”. Но търпях и се радвах, че успявам да си храня детето само с кърма. После се прибрахме вкъщи, посети ни личния лекар и ми предписа Рицинус комунис 5СН за увеличаване на кърмата. Същата вечер започнах да изцеждам по-големи количества кърма, но вдигнах висока температура. Първоначално личната лекарка реши, че Т е от гърдите и каза да спра Рицинуса и да цедя през три часа, не през 2.5, но после се оказа, че имам остро респираторно възпаление и се налага започването на антибиотик. Това съвпадна с наложително двудневно пътуване до София, което малко разстрои графика ми на изцеждане, но не съм падала на по-малко от 8 пъти в денонощие, макар и с някои по-големи паузи през деня. Радвах се, че кърмата ми най-накрая се увеличи и едновременно с това се ядосвах, че пия антибиотик и трябва да я хвърлям. Обаче в деня след като се прибрахме от София количеството рязко намаля – от 100-110мл на 70-80мл общо от двете гърди. Започнах пак да цедя през 2-2.5часа, но до момента без особен ефект. Не знам дали е намаляла от стрес, защото до момента не съм спирала да бъда под такъв. Затова описвам всичко подробно.
Сега зърната ми са травмирани и подути – зърната и част от ареолата, която влиза в накрайника на помпата – постоянно са зачервени, болезнени дори без нищо да ги докосва (те не са зараствали от първото разраняване, но сега е по-болезнено, тъй като помпата работи „на сухо”). Мажа с лансинох, но ефекта е до следващото цедене. Когато изцеждам не излиза на струя, а на капки.
Искам да върна Георги на гърда – вече няколко пъти го слагам да суче, той захапва сякаш не както трябва, трудно ми е да преценя заради постоянната болка, но след като пусне гърдата зърното ми е леко приплеснато в основата си. Сърди се почти веднага след като е почнал да суче, после започва да се мята и най-накрая пуска и се разплаква. Тогава давам шишето. Не изсуква явно почти нищо, защото от шишето изяжда доста. Мисля, че ако имам повече кърма и хубава силна струя ще му е по-лесно, но вече не знам какво да направя. На моменти изпадам в отчаяние и съм на косъм да се откажа. През петте дни, в които бях на антибиотик и той ядеше АМ, се научи да спи почти по цяла нощ и сега аз цедя през 2.5 часа през нощта, слагам в хладилника и дохранвам с това през деня. Няма режим на хранене – давам, когато ми изглежда гладен. Налага се да давам и АМ, защото кърмата не стига. Това са храненията му за последните два дни:
23.01.2012:
05.30ч – 130мл кърма
09.50ч – 130мл кърма
12.40ч – 140мл кърма
13.45ч – 65мл кърма
16.00ч – на гърда + 70мл кърма
20.00ч – на гърда + 30мл кърма + 100мл АМ
22.30ч – 80мл кърма
24.01.2012:
03.30ч – 80мл кърма
06.40 – 130мл кърма
8.45ч – 75мл кърма
12.00ч – на гърда + 105мл кърма
14.30ч – на гърда + 50мл кърма
17.00ч – 40мл кърма + 80мл АМ
20.00ч – на гърда + 80мл кърма
21.30ч – 75мл кърма
23.00ч – 80мл АМ
А това са моите изцеждания:
23.01.2012:
02.00ч – 60мл
04.30 – 85мл
07.00 – 75мл
09.30 – 90мл
11.30 – 65мл
13.30 – 55мл
17.00 – 50мл
20.30 – 80мл
23.00 – 90мл
24.01.2012:
02.30ч – 100мл
05.00 – 80мл
07.30 – 90мл
10.00 – 75мл
13.00 – 50мл
15.30 – 60мл
18.00 – 80мл
20.30 – 75мл
23.00 – 80мл
Какво още мога да направя за увеличаване на кърмата. Как да го науча да захапва правилно гърдата и как да разбера дали суче с правилна техника, а не както биберон. Имам книжката "Кърменето от А до Я" и се опитвам да действам по нея - асиметрично засукване, различни пози и т.н, но нещо не се получават нещата. Моля за вашите съвети и препоръки, защото много искам да си кърмя детето, но от този режим на постоянно изцеждане и болка вече изнемогвам. Поне да цедях достатъчни количества бих търпяла, но...

# 482
doddy ами за пъпките по лицето е "елком" това е котикостероиден крем за 5 дни по 2 пъти дневно; после за крустите "Node k" по време на баня се маже главичката на детето и стои 5 минути също е за 5-7 дни вечер -това е шампоана ; на а дерма - олио за вана при къпане + сапун без сапун на а дерма ; след това като свършиш с крема се маже цялото тяло и лице с подържаща козметика selaria балсам за тяло за суха кожа към атопична за сутрешен масаж . но всяка вечер отделно със зехтин преварен след баня. ако те интересува друго пиши на лични Simple Smile

# 483
Привет момичета.
Аз съм болна, много болна Sad. Една деряща кашлица си имам, чувствам се все едно са ме цапнали с парцал, ужасно съм отпаднала. Вече втора нощ съм инсталирана на дивана в хола, а сега не мога и да спя заради запушен нос. Разхождам се с маска из вкъщи и се мия постоянно, за да не заразя бебона. Майка ми и свекърва ми се редуват да идват да помагат, че иначе докато таткото е на работа направо незнам. Странно как съм се разболяла като почти не си подавам носа на вън... или пък точно там е проблема  newsm78. Силно се надявам да ми се размине антибиотика, че тамън приключих с предния и сега ново двайсе.
Айде лека от мен и дано успея да поспя малко Sleeping

# 484
  • Пазарджик
Здравей, Анничка!

Сблъскала си се с толкова трудности и препятствия и се справяш повече от чудесно! Ти си много информирана и мотивирана и правиш това, което е необходимо за да осигуриш достатъчно кърма на Георги. Поздравявам те за постоянството и организираността ти, и за чудесните резултати, които постигаш  Hug

Тъй като завършваш с изречението "Поне да цедях достатъчни количества бих търпяла, но... ", исках да започна от там - по данните, които си дала за изцеждането през последните два дни, изчислих че за 24 часа на 23-ти си събрала 630 мл, а на 24-ти 690 мл. Това е чудесно! Най-често бебетата на възрастта на Георги поемат между 500 и 900 мл кърма на денонощие или средно 700 мл. Ти изцеждаш количества, близки до средно-дневните нужди.

В същото време на 23-ти Георги е поел общо 745 мл (645 кърма и 100 АМ) + от гърдата, а на 24-ти - 795 мл (635 кърма и 160 АМ) + от гърдата. Т.е. дохранването с АМ не е в големи количества, които при малки промени в организацията на кърменето, биха могли да намалеят с времето, а дори и да се махнат изцяло.

Разбирам, че би искала да върнеш Георги на гърда, тъй като изцеждането ти причинява болка, а вероятно е и доста досадно и времемко за теб. От това, което пишеш, разбирам че не слагаш Георги на гърда всеки път, когато го храниш? Предполагам това се дължи на факта, че изпитваш болка и дискомфорт при засукването.  Ето някои идеи, които може да ти помогнат:

За доброто засукване е важно освен устичката да е достатъчно широко отворена, също и главичката да е извита леко назад, така че когато бебето поема зърното, то да отиде навътре и нагоре към небцето (т.е. зърното да сочи нослето). Това се постига много лесно при биологичната поза, но може да се постигне и при останалите - например ако тялото на бебето се придърпа възможно най-близко към майката. Това е клипче, в което много добре се обяснява и показва засукване.

Препоръчва се, бебето да се слага на гърдата възможно най-често, например на всеки 2 часа, така че да се получат 10-12 кърмения за денонощие. Мислиш ли, че ще ти е възможно да слагаш Георги на гърда винаги, когато покаже признаци на глад или безпокойство, дори и само за успокоение? Добре е да се предложат и двете гърди, дори може по два пъти, след което да се даде допълнително добавка, ако проявява признаци на глад. При това не е необходимо на всяко кърмене да се дохранва. Например в момента храниш Георги 7-9 пъти (на 23-ти 7 пъти, на 24-ти 9 пъти), като от тях 2-3 са с предлагане на гърда. В случай, че решиш да опиташ да предлагаш гърдата 12 пъти, може да запазиш броя на дохранванята на 7-9, в зависимост от моментните нужди на Георги - той вероятно най-добре ще ти покаже. Твърде вероятно е той да започне да поема все по-големи количества от гърдата и да намали нужните му за дохранване милилитри.

Ако мислиш, че се обърква от храненето с шише, може да помислим върху алтернативни методи за дохранване.

Разбирам, че Георги не е особено активен на гърдата и се сърди, когато не пуска веднага мляко. Има някои неща, които може да са от полза:

1. Много контакт кожа с кожа - голо бебе върху голи корем и гърди. По този начин бебето може да усеща допира, аромата, топлината на мама, което им действа много успокояващо и по-често са слонни да сучат спокойно и активно.
2. Движение по време на кърмене - в случаите, когато бебето е неспокойно на гърдата, често майките откриват, че движението задържа вниманието им върху сукането по-дълго - подрусване, люлеене, разхождане, танцуване. Кърменето в слинг може да бъде много полезно в такава ситуация.
3. Кърмене в тиха и затъмнена стая - за да се намали доколкото може разсейването и дразнителите.
4. Смяна на позите - за да се намери максимално удобната и за двамата. Много майки споделят, че биологичната поза, която споменах по-горе, им е много удобна, а бебетата сучат по-спокойно и добре
5. Топла напитка и течности преди и по време на кърмене - топлата напитка, в съчетание със спокойно обстановка и удобна поза, подпомага по-лесното потичане на кърмата. По този начин би могло да се намали времето, през което бебето суче "на празен ход", за да свали задното мляко - нещо, което може да им действа изнервящо.
6. Масаж по време на кърменето - става въпрос за погалващи движения, които също могат да действат стимулиращо на рефлекса на потичане на кърмата.
7. Има случаи, при които бебето не желае да чака слизането на кърмата и се изнервят и протестират на гърда. В такива ситуации вариант би могло да бъде сваляне на детето от гърдата, стимулиране чрез изцеждане, за да слезе кърмата и след това отново да се върне на нея.

Може също така да се прилага и компресия на гърдата, което да подпомогне поемането на повече кърма от гърдата. Прилага се, когато бебето спре да суче активно, т.е. не гълта мляко. Прави се по следния начин - обхваща се гърдата с ръка, като палецът се слага отгоре, а останалите пръсти от долната страна, близо до гръдния кош. Докато детето суче активно, не се прави нищо. Когато спре да суче, се прилага натиск, но не много силен, за да не се наранят тъканите - просто стискане, без да се движи ръката. Обикновено това кара бебето отново да започне да суче активно, тъй като се възобновява потока мляко. Натиска се поддържа докато бебето суче. Когато отново спре, се отпуска. Понякога това отново кара бебето да започне да суче, а понякога не. В случай, че не започне да суче, отново се стиска, като ръката може да се върти, така че да се прилага натиск на други места на гърдата. Компресия може да се приложи и на втората гърда. Това е едно клипче, което онагледява компресията.

Тъй като казваш, че зърната са ти разранени от изцеждането, може като превенция да имаш предвид, че честото миене и използването на сапун, може значително да спомогне изсушаването, а от там и раздразняването и разраняването на нежната кожа на зърната. Добрата хигиена е важна, но и ежедневния душ с вода е достътчен за да се поддържа, както говорехме по телефона. Гърдите имат начин да поддържат относително стерилна среда - на ареолата има пори, които секретират антибактериална течност, която също поддържа и елстичността на кожата - така гърдите сами осигуряват чистота. Също при разранени зърна помага да се намажат с кърма (тъй като тя е антибактериална и съдържа вещества, които спомагат за по-бързото оздравяване на кожата) и да се оставят да изсъхнат на въздух. Изобщо честите въздушните бани също подпомагат по-бързото оздравяване.

Вероятно е добра идея да запазиш изцежданията, докато Георги започне да суче по-активно и ефективно на гърдата. Разбирам, че помпата наранява зърната и гърдите ти. Има и техника за изцеждане на ръка, която много майки намират за доста ефективна и щадяща - нарича се Техника на Мармет, а тук може да видиш видео.

Не на последно място е добре да обръщаш внимание и на себе си. Организмът ти се нуждае от хубава храна и почивка. Понякога може да е трудно да отделим време за това, но е добре да го направим.

Доста обширен пост стана. Надявам се тази информация да ти е полезна. В случай, че искаш да обсъдим нещо, съм насреща!

Справяш се чудесно с нелеките предизвикателствата, пред които си била поставена!   bouquet

Последна редакция: чт, 26 яну 2012, 00:09 от mimsat

# 485
Първо добре дошли на новите мами и бебчета. Да са ви живи и здрави! Анничка, мн добра майка си, какво само си изживяла и не си се предала!!!
Искам да ви попитам какви лактогенни чайове пиете, защото искам и аз, но освен на Хип други незнам?/color]
Леле какъв сняг вали навън, всичко е затрупано!

# 486
  • Там, където мечтите се сбъдват
albena30 на мен чая на Хип изобщо не ми харесва, сладък ми е. Аз пия на Веледа и един български лактогонен, който не е на филтър, а се прави запарка.

# 487
  • София
beberonika каква козметика ви изписаха  и какъв е този шампоан ?И ние сме в същото положение.Бяхме на дерматолог в понеделник и ни изписа серията Екзомега на А-Дерма и да сменя праха за пране.За трети път сменям козметиката и вече ми писна да цапотя детето с какво ли не Sad
Doddy, извинявам се че се намесвам, но видях че за пъпчици са ви изписали серията на Адерма, ексомега. Жорко около Коледа беше се изпъпчил целия, здраво местенце не му беше останало освен под памперса. Аз повече от седмица гледах безучастно и се чудех от какво ли е. Накрая реших, че след като дупето му е защитено от памперса явно не е от храната ( по това време спрях шоколада, чудех се вече какво мога да променя при все че почти нищо от непрепоръчваните неща не ям), а от нещо, с което контактува кожата. Смених праха за пране, купих си пяната за измиване на посочената марка, както и лосиона. След 2 дни (!) пъпките бяха толкова завехнали, че почти не се виждаха. Скъпа е серията, но за мен беше спасение! Много ми беше тъжно да си гледам така детето и да не знам какво да направя. Сега ми свърши крема и се чудя дали е било от праха за пране ( бебешки Рекс) или от олиото за тяло ( 1-во ползвах Хипп, после смених заради пъпките с Джонсан- без ефект). Чудя се дали да си взема нова туба или да опитам с мляко на Хипп, че имам. Може проблема да е бил в мазната консистенция и в запушването на порите  Thinking Ще докладвам тези дни . Ще се радвам да пишеш, че вече ви минава неразположението  Hug
Добре дошли на новите мамчета Simple Smile
Чайче пия на Хипп, имам голям мерак да пробвам някакъв български ( мн г хвалят), но не мога да си намеря наоколо.

# 488
  • София
Здравейте момичета,

бебероника, и аз обмислях крема за корички на Мустела, но след коментара ти, ще попитам и аз педиатъра.
Снийкърс, и аз от известно време проучвам за кутия-прожектор за тавана и ми е интересно дали някое от момичетата вече ползва такъв и върши ли работа. Иначе ето какво открих досега http://www.pakostnik.com/bg/products.php?cat=128. Тук има няколко такива варианта, но още търся най-добрата опция Wink

# 489
Здравейте момичета,

бебероника, и аз обмислях крема за корички на Мустела, но след коментара ти, ще попитам и аз педиатъра.
Снийкърс, и аз от известно време проучвам за кутия-прожектор за тавана и ми е интересно дали някое от момичетата вече ползва такъв и върши ли работа. Иначе ето какво открих досега http://www.pakostnik.com/bg/products.php?cat=128. Тук има няколко такива варианта, но още търся най-добрата опция Wink

Аз ползвам тази http://www.pakostnik.com/bg/productdetails.php?id=6937&cat=128 Все още не се заглежда по тавана да види какво има там, но за сметка на това звуците на морските вълни много я успокояват и редовно ги ползвам за приспиване.  Laughing

# 490
Цветка ,благодаря,че се включи   bouquet На нас това ни е за втори път и вече ми е все тая кое колко е скъпо,искам просто да действа.Аз от самото раждане мажа с олиото на Hipp,къпехме я с душ-гел на Hipp.В началото на Дкември се появиха за 1ви път тези обриви само по лицето,мазах с Dermalibour на A-Derma и Fusidin,предписани ни от педи.Минаха.После смених козметиката с Avene.Преди седмица отново се появи,с тази разлика,че този път не беше възпалено.Дерматолог ни изписа Advantan и Exomega пяна и балсам.В понеделник пак ще ходим при дерматолога да каже с какво продължаваме.Не ям нищо забранено,ползвах Persil non-bio и  Lenor sensitive,но сега смених с Тео бебе и Silan sensitiv.По тялото няма нищо,обривите са само по бузките,затова мисля,че не е от храна или перилен препарат.
В момента личицето е чисто,но ако пак се появи вече  #Cussing out

# 491
  • Добрич
Добре дошли на новите мами, наистина героизма на майките е толкова голям, просто е необяснимо как едно толкова крехко същество намира толкова много сили, за да се справи.
Относно козметиката - лично аз Джонсън повече НИКОГА не бих купила. Докато бях бременна първия път купих олиото уж за бебето и реших да го ползвам върху себе си. Резултата - целия ми корем се обрина и се наложи и аз да ходя на дерматолог. Веднага го изхвърлих и не си правих експерименти с бебешката козметика. Купувам вече такава само от аптеки, не от разни магазини.
Наскоро някъде бях чела, че точно това което се яде се появявало по бузките на бебетата ако има някакъв проблем с храната. Нека и консултантите да се изкажат, може би имат информация по темата.
Нашите бузки са също доста сухички и изобщо цялото лице като цяло. Пъпчици ту се появяват по тялото ту се махат сами. Мисля, че проблема до известна степен при всички бебета освен, че се чистят все още е и сухия и топъл въздух вкъщи. Като ртъгнем по разходки пролетта всичко ще се оправи.  Wink
Само с кортикостероидните кремове внимавайте да не задълбочите проблема още повече! 
Ей този снежец не спира да вали значи, утре може да сме затрупани вкъщи вече!

# 492
[/quote

Doddy, както бях писала преди месеци нас ни изписаха с ужасни пъпки от болницата. Като кажа ужасни да се разбира в буквалния смисъл. Нямаше място, където Борис да няма. Ужас!!! Мазахме с Пиоктанин. Само това беше решението за нашия случай. И минаха, но след 15-20 дни. Бях пред полудяване, че покрай мен и мама. Незнам при вас има ли бели връхчета?

# 493
Ккаli нямат връхчета,то даже не са и пъпки,по-скоро са петна,големи червени,релефни.Спомням си,че беше споменала и ти,че сте имали проблем с пъпките и че мажеш с Нахткерцен.Вече чакам с нетърпение понеделник да каже дерматолога с какво става и как ще се борим с този себореен дерматит. #2gunfire

# 494
Първо добре дошли на новите мами и бебчета. Да са ви живи и здрави! Анничка, мн добра майка си, какво само си изживяла и не си се предала!!!
Искам да ви попитам какви лактогенни чайове пиете, защото искам и аз, но освен на Хип други незнам?/color]
Леле какъв сняг вали навън, всичко е затрупано!
Аз пробвах и българския лактогонен, и Хип- а, но след като попрочетох тук там, си набавих един доста голям пакет сминдух (чимен) и си правя чай от него. Малко горчи, но според мен най-много работи, сравнено с другите.  Така че го препоръчвам горещо!

Общи условия

Активация на акаунт