Отговори
# 225
 wavey

Сигурно съм най-рядко пишещата, затова макар и със закъснение да пожелая успешна нова година и да поздравя всички, които са имали повод да почерпят през изминалите дни.

Имам въпрос и ще се радвам да получа отговор от всеки, който може да помогне  Hug
Не кърмя, а се цедя и се храним със шише без да се дохранваме с друго. Като новогодишен подарък се сдобих с мастит. Въпреки хапчетата, които ми изписаха продължавах да се цедя по същия график, както и преди - седем пъти в денонощие. Гърдата се оправи, омекна, пия лецитин по-схема, но уви количеството вече не е същото. Преди успявах да замразявам, а сега не ми достига - току що изкарах последната резерва от фризера. Ако продължава така утре вече ще дохранвам с АМ.  Twisted Evil
Някакви идеи как да оправя нещата - освен редовното цедене - не помага - опитах и през два часа все същото.

# 226
Според мене, само цедене води до спиране на кърмата. Така беше и при мене, в началото имах толкова много кърма, че ми течеше, постоянно се цедях (през 2 часа), и аз замразявах. Но това продължи до края на първия месец. Изведнъж започна да намаля, малко по малко, докато стана така, че едвам изцеждах 30мл за през три часа. тогава почнах да се цедя през 6 часа, за да ми се напълнят гърдите. После през 9, през 12, 24, 2 дена. Накрая вече колкото и да се цедях повече от 10 мл неможах да изцедя. Крайния резултат беше, много разранени зърна и никаква кърма. Изписаха ми хапчета за спиране, и ми казаха, да не се пипам повече. Та, колкото и да се цедиш, ако не те цеди бебето с устичка, според мене спасение няма. Може и да има изключение, но аз не съмс рещала. Rolling Eyes

# 227
Та въпроса ми е - как се прави чайче от анасон?

beberonika
, аз правя от копър и анасон (купувам и семенца от копър), защото и той успокоява, а и го дават и за проблеми с безсъние. Ако правя дозата, която дават на пликчето, тя изобщо не му действа...затова изпробвайки се оказа, че на около 100 мл вода по една чаена лъжичка копър и една анасон вършат работа. Анасонът по принцип е със специфичен вкус, копърът го "омекотява" леко Simple Smile Правя го като заваря вода в една голяма чаша на микровълновата и добавя, семенцата. След това се оставя да престои около 30 мин. Изпробвахме всииички възможни капки - нищо, единствено с чайчето за малко успокояваме положението.
П.П. А и една запарка се използва не повече от 2-3 часа, след това започва да помътнява и вкисва.

Последна редакция: нд, 08 яну 2012, 23:06 от Vili2411

# 228
  • София

jackobiana, кое те кара да мислиш, че може да има подобен проблем при теб? Какво те притеснява и как е организирано кърменето и наддавенето. Нормално ако не доизцеждаш на два месеца не би трябвало да имаш хиперлактация. Възможно е все пак да има повече мляко, бебчето да хапва добре и силата на струята да е по-силна, но това не е точно същото. При Бубчето например, малката изпитва дискомфорт пък, поради късата юздичка и кликането и гълтането на повече въздух докато суче.

Aila, кърмя Калоян на поискване, което обикновено е на около три часа, нощем обикновено пропуска 1 хранене, тоест прави пауза от 6 часа. За първия месец наддаде 900гр над рожденото си тегло (880 над теглото от изписването), сега нз колко тежи. Не доизцеждам гърдата, от която го кърмя, освен когато сме разделени повече от 3 часа и той яде от шише, но и тогава не цедя до край. Притеснява ме, че поведението му доста прилича на описаното в статията, често се случва като пусне гърдата да хвърчи струя кърма (омазвам кошарата на около 50-60 см). От два дни внимавам за подобни моменти и когато това се случи оставям кърмата да тече, докато не спре струята, после го връщам на гърдата... Калоян изглежда по-спокоен, но се притеснявам, че не всеки път, когато кърмата тече под налягане, той пуска гърдата, а и нямам идея как да регулирам лактацията...

# 229
Surire - и аз имах мастит, вземах антибиотици и след това започнах отново да кърмя. За мое огромно съжаление кърмата ми намаля много до количество недостатъчно, за да се нахрани беби и сега се опитвам по-какъв ли не начин да я увелича. Вземам лекарство за увеличаване на млякото, фенугрийк и се цедя 4-5 пъти в денонощието, като повече от 30 мл не съм изцеждала. Преди да се изцедя обаче кърмя по 10 мин на всяка гърда. Обаче количеството кърма не се увеличава, а мастита беше преди около 6 седмици.

Имам едно въпросче - както си суче бебето изведнъж започва да се върти, да се дърпа, да скимти, хем иска да се пусне от гърдата, хем не. Понякога я изпуска и после настървено я захапва пак. Какво означава това - че няма мляко или нещо друго??? При вас случва ли се това?

# 230
  • София
Камбриа, много от нас са на такъв етап, по-напред в темата много го обсъждахме този проблем, но ако ака и пишка нормално, има достатъчно слюнка в устата, детето е жизнено, най-вероятно не е проблема в липсата на кърма, а може да е скок в растежа, колики, нужда да се оригне. Пробвала ли си в такъв момент да оригнеш и да дадеш пак същата гърда или другата?
А защо кърмиш само по 10мин на гърда, на мен лично ми се струва малко, опитай да кърмиш докато пусне само бебето и чак тогава предложи другата, така ще си сигурна, че гърдата е изпразнена докрай от бебето, което на-добре стимулира, а и ще знаеш, че изсукало и задното калорично мляко, не само предното. А и цеденото 4-5 пъти също ми се струва малко, не изцеждаш ли след всяко кърмене, за да подадеш сигнал към организма, че трябва още мляко?
Surire, аз след запушването имах същия проблем и е нрмално след като не се е изпразвала гърдата да намалее производството. Аз лично на всяко кърмене давах първо тази гърда, после дохранвах на другата, а след това изцеждах и двете, за да стимулирам "болната" и за да не изгубя лактацията на "здравата". Задължително цедях и през нощта 2-3 пъти, пиех много течности и лактогонен чай и за два-три дена преодолях проблема. Според мен ключова е, освен честото изпразване на гърдите докрай, и стимулацията през нощта Peace
Аз от днес пуснах Ина на градина и следобед трябва да ходя с Ема да я прибера, че мъжа ми е на работа. Та крайно се надявам да не ми затрупа колата, че не съм много наясно как ще си чистя  колата с бебето с мене и въобще в тих ужас съм от организационна гледна точка, ама ще се напаснем и с това Mr. Green Само се надявам да не се разболее Ина, че другата седмица са на Ема ваксините. Купих имуностимулиращ сироп за 35лв и се моля да върши работа Praynig

# 231
  • София
Cambria обсъждали ли сте дохранване на гърда при вас, като вариант? Ако е в дългосрочен план, този вариант за дохранване е обикновенно най-удачен, защото намалява риска от отказ да суче бебето от гърда и запазва кърменето от гърда. Реално докато дохранваш, бебето суче от гърда и стимулира допълнително производството. - http://atwins.wordpress.com/2010/01/18/lactaid/
Това което споделяш, като поведение на тази възраст е често срещано при повечето бебчета, като причините може да са най-различни. Предвид проблемите при вас, напълно вероятно е бебчето да се сърди когато силата на струята и количеството мляко намалее. Тук отново сондата за дохранване на гърда може да е от голяма полза, защото тогава им потича отново силно и бебчетата веднага се ококорват и запазват интереса си към сукането и храненето от гърда.
Ето и една статия, която разглежда различните варианти за подобно държане
- Бебето ми е неспокойно или плаче докато го кърмя – какъв е проблема?
- Кърменето след първия месец – някои тревоги и решения

# 232
  • София
jackobiana от описанато от теб, по-скоро дискомфорта е свързан с по-силният рефлекс на потичане. В такива случай, от полза е именно това което правиш, да махнеш бебчето от гърдата и да изчакаш да изтече първата силна струя и след това да го върнеш на гърдата отново. Реално бебчетата се научават да се справят с тази силна струя в даден момент. Друго което помага е да кърмиш максимално облегната назед, така че бебчето да лежи почти по корем върху теб. Силата на гравитацията в този случай помага за намаляване на силата на струята. Обикновенно това е проблем при първото слизане на кърмата във всяка една гърда. И третото, което може да е от полза е когато усетиш, че слиза кърмата да притиснеш с длан гърдата малко над ареолата. Каналчетата по-които млякото тече са близко до повърхността и с това притискане отново се намалява силата на струята.
Както една майка наскоро писа, ползването на силиконки също намалява реално силата на струята, но въвеждането им само заради това не се препоръчва.
Eто и една статия за силен рефлекс на потичане, но за съжаление е на англииски, има и картинки  - http://kellymom.com/bf/supply/fast-letdown.html

В повечето случай около трети месец нещата се регулират, честото оригване също може да е от полза.

# 233
Мерси за отговорите момичета  Hug

Май само фенугрийк не съм опитала. Пия чая на Хип за кърмачки - поне три чаши, отделно поне 3 литра вода изпивам, яма орехи с пълни шепи.
Бубче цедя и през нощта - в 12.00, в 3.00 и после чак в 8.00. Може да вмъкна още едно цедене към 6.00, но кога ли ще спя  newsm78 - цеденето ми отнема около половин час за 120 мл. Ще видим днес как ще вървят нещата, вече няма резерва на която да разчитам ще цедя до последната капка  Mr. Green

Лек ден и спорна седмица на всички   bouquet

# 234
  • София
surire необходими са няколко дни с малко по-често цедене, за да забележиш резултат. Но дори и само включването на едно изцеждане още, веднага дава отражение на общото количество изцедена кърма за денонощие. Например ако сега изцеждаш 7 по 120 мл, което е всъщност 840 мл и би трябвало да е достатъчно? Ако цедиш 8 по 110 мл, то общо имаш 880 мл и задаваш сигнал да се увеличи производството. По-малко количество, но по-начесто и за по-кратко, реално сумарно се изразява в повече кърма за 24 часа и задаване на сигнал за увеличаване на производството. Нормално е след запушване да намалее производството именно защото се е задействал локалният инхибитор на лактацията за дадената гърда. Нужно е време за да се увеличи.
При теб става въпрос за съвсем малко допълнително количество, така че вмъкването на едно кърмене поне още, ще е достатъчно и засега може да не включваш и сминдуха.
Може да погледнеш отново идеите и съветите в тази статия към края, частта суперпрограма за изцеждане. Опитай няколко дни подред да цедиш начесто и да си записваш количеството изцедена кърма за денонощие. Обикновенно след няколко дни, а и още в самото начало с добавянето на изцеждане ще видиш разликата. Веднъж като се увеличи производството, бавно и постепенно ще може отново да се върнеш на старият ритъм и режим.
Напълно възможно е с изцеждане да се поддържа година и повече производството на кърма.
КрИсАнКа след първият месец на хиперлактация обикновенно количеството намалява и това е нормално, но разреждането на изцежданията и чакането да се събере води до още по-бързото намаляване и спиране на кърмата. Повече защо това е така, може да прочетете тук - Ако си го „пазите“, може да го загубите

# 235
Aila мерси за идеите. Цедях по 120 мл. и повече преди мастита. Сега ако успея 80 мл. ще е добре. Единствено през нощта в 3 и сутрин в 8 успявам да изцедя 120 до 140 мл. А преди при цеденето в осем заради по-голямата паузя цедях около 200 мл., от които всъщност замразявах за резерва. Преди два дни опитах да цедя по-начесто, но не усетих нещо да се подобрява, даже имах чувството, че така успявам още по - малко да събера, но пак ще пробвам дано да се оправят нещата.   bouquet

# 236
  • София
surire записвай си в една табличка, може от тук да си свалиш, кога колко си изцедила, за да имаш по-добър и лесен поглед на нещата. Наистина може да цедиш по по-малко да кажем 60 мл, но ако е десет пъти е 600 мл, докато седем пъти по осем е 560 мл, тоест по-малко. С по-често изцеждане освен това даваш сигнал да се увеличи и почти веднага имаш и малко повече кърма. Ако успееш поне за няколко дни да включиш и едно изцеждане в по-голямата пауза ще  е от полза или да преместиш изцеждането така, че да имаш две равномерно разпределени паузи през ноща, а не една по-голяма.
Цитат
Бубче цедя и през нощта - в 12.00, в 3.00 и после чак в 8.00
Например в 12 , после в 4 и после в 8. Тоест две паузи по 4 часа, вместо една три и една пет часа. Или както ти написа, за няколко дни още едно изцеждане към 6.

# 237
Привет мамчета и сладки бебчета,

сега четох смао последните две странички и не съм в час както сте обсъждали,но ще наваксам.
При нас Ники цока само от едната гърда за 10 мин  максимум се е наял. Е след 2 часа пак е гладен и така ядем по много пъти на ден... а през нощта на 3 часа, но според мен всичко е наред.  И ние имаме проблем с факта че от едната гърда не иска да папка много, дърпа се и мрънка понякога и не знам защо, но  вдигам го, сменям гърдите и така, после пак на тази.
А ваксините ни ще ги бият чак на 19, че отложихме първата ваксина заради боледуването на баткото.
Бубче  ти какъв имуностимулатор купи за Ина? Аз какво ли не давах вече, даже в повечето случаи така се лекуваме, без антибиотик, но не помагат особено за неболедуване. Всеки вирус хващаме в градината, през седмица баткото си е в нас.

# 238
Здравейте, момичета!

Честита Нова година!

Имам въпрос към консултантките по кърмене: Преди време имах проблем с лактацията, който се разреши успешно със съвета на Aila да махна протекторите за зърна. Известно време имах достатъчно количество кърма, но след това отново де стигна до недостиг въпреки неистовите усилия, които полагам за да кърмя. На първата консултация бебето беше наддало 500 гр., т.е. на изписването беше 3 кг, на първата консултация 3 500 гр., което сравнено със сина ми, а и не само, е изключително малко. Педиатърът, въпреки че е поддръжник на кърменето и много трудно изписва АМ, ми даде карт-бланж за добавката, защото каза, че това дете все пак трябва да расте. Три седмици веднъж дневно давах по 60 мл АМ в часовете между 18 и 20. Винаги тогава привършва кърмата и гърдите ми са тотално меки, не си внушавам. Бебето прави големи нощни паузи. Кърмя в 19,30, после в 2,30 и след това чак в 7,30 сутринта. Опитвала съм по-чести нощни кърмения, но не се получава - спи дълбоко.
От няколко дни пия едно хомеопатично лекарство за увеличаване на кърмата и направо преливам, а бебето изпива всичко, значи не му е излишно и наистина преди това е гладувало. Махнахме добавката и се надявам да успея да кърмя поне до 6-ти месец. За по-сигурно продължвам да пия и по 1 литър дневно чай за кърмачки и капсули с ударна доза тилчец /споменатият фенугрийк/. Въпросът ми е доколко безопасна за бебето е продължителната употреба на хомеопатичното лекарство? Навсякъде пише, че е безопасно, но онзи ден патронажната сестра ме хвърли в размисъл с изказването, че обикновено майките се страхуват да пият лекарства, в това число и хомеопатични, докато кърмят, но аз щом не се притеснявам да пия. Вие какво мислите?

# 239
  • София
Ванилия, може би е добре да кажеш кое хомеопатично пиеш и евентуално какъв му е състава, защото на-вероятно го няма в България, иначе не виждам как ще ти отговорят  Grinning Или аз не съм разрала и въпросния фенгурийк е хомеопатичното, за което питаш newsm78
Кате, AD Liquid for Kids е сиропа, с колоидно сребро, котешки нокът, ехинацея и не знам още какви глупости Mr. Green Както за всеки препарат отзивите са от панацея до пълен боклук, но трябва да правя нещо, за да знам, че не стоя безучастно.

Общи условия

Активация на акаунт