Постпостмодерен поглед върху приказките

• 55 729
  • 1 356
  •   1
Отговори
# 510
  • В средата на времето
До колкото помня, в приказката, той взима царската дъщеря (естествено...щото не може юнак да се ожени за жена с по-непретенциозно потекло Crazy), която спасява от лошия змей в долната земя. Да речем, че няма проблем с фасадата Grinning, да речем, че 25 год. кърмене му се е отразило страхотно и е порастнал прекрасен левент. Какъв е шанса да просъществува връзка между патологично привързан към майка си индивид и разглезеното момиче на татко? Simple Smile Thinking

# 511
Според мен е твърде неППМ да проектираме очаквания и стереотипи върху дадени личности. Представете си, че принцесата е преминала курс по оцеляване в дивата природа като алтернативен образователен подход в ранна тийнейджърска възраст, а възмъжаването/отбиването на юнака е отбелязано със старата индианска традиция на гъбопушене в транс и изолация. Така имаме два напълно психически зрели и устойчиви индивида, преминали успешно своите rites of passage и готови да създадат самостойна обществена клетка.

# 512
Ах! То няма какво да се добави след това изказване, колега. Mr. Green

# 513
  • n/a
Много сме напреднали с материала. Браво!

ИрПуц, пускай стихчето за интерите, надявам се да е кратко Simple Smile
Пазя си главата непорочна откъм интелектуалстване, че казват
не се отразявало добре на здравето. Ще има после да папам су-
па копривена, белким си накъдря малко гънки ...

# 514
Заповядайте:

Десет малки негърчета похапнаха добре.

Задави се едното, сега са девет те.

Девет малки негърчета до късно поседяха.

Заспа едното непробудно и вече осем бяха.

Осем малки негърчета пътуваха из Девън.

Едното там остана и върнаха се седем.

Седем малки негърчета сякоха дърва.

Съсече се едното, остана без глава.

Шест малки негърчета гощаваха се с мед.

Жилна го пчела едното — ето ти ги пет.

Пет малки негърчета правото увлече.

Едното стана съдия и четири са вече.

Четири малки негърчета поеха по море.

Заплесна се едно и три са само те.

Три малки негърчета с животните играят.

Мечокът смачка там едно, та две са най-накрая.

Две малки негърчета подскачат край водата.

Едно издъхна на брега — такава му била съдбата.

Едно малко негърче останало само̀.

Обеси се и ето вече, че няма ни едно.

Можем да започнем лекичко и ненатоварващо със заклеймяване на бруталното насилие срещу деца, описано в изложения текст. После едно по едно шги опраим.  Mr. Green

# 515
  • Mars Hotel
Ами че то си е ясно - учението е спасението!
Всички интерчета са умрели, с изключенив на това, което се е увлякло по правото. То е станало съдия и се е издигнало в обществената йерархия.

С онова в Девън не съм сигурна как стоят нещата... Thinking

# 516
Колега,   bouquet за идеята. Заклеймяването на насилието е отлична начална точка. Колебая се дали следва да продължим в социално ангажиран дух и да преработим десетте случки с ориентация към целите на хилядолетието за развитие (ООН), или, в случай че таргетираме ранновъзрастова детска аудитория от развитите страни, следва да придадем по-лек и неангажиращ тон на стиха, с примерно начало "Десет малки франклинчета в детски клуб похапнаха".

А, ето, Све вече е придала друга възможна и също толкова поучителна насока на текста.

# 517
да преработим десетте случки с ориентация към целите на хилядолетието за развитие (ООН)

На мен това ми беше първоначалната идея като се сетих за книгата, но и в предложението на Све има хляб, пълнозърнест и вкусен.

Това в Девън е неясно, заплеснатото също - може да се приеме, че са оцелели, ако се абстрахираме от съдържанието на книгата.

# 518
  • n/a
Уау, ИрПуц, що е ред, все е предизвикателство. Като почнеш с похапването
(със сигурност е някой БигМак), минеш през съсичането, та стигнеш до съд-
бата (и силата на положителното мислене, разбира се) ... Сега ми предстои
нещо ангажиращо на 100% времето ми, но ще помисля ...

Франклинчетата, само да подсетя, ядат сладки с ... как беше, полезност ня-
каква, зелена, броколи? Ако не става - копривена супа, универсал ...
Заплеснатото да не е някое с интелектуална недостатъчност?

# 519
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
иСвинете ме за забавянето.  Blush Аз посочих приказка на конкретно издание, защото, както вече споменах, този вариант чупи зъби и вади ченета. Сега съм технически ...ощетена Blush и ще ви напиша само няколко реда  Hug

Цитат
Имало едно време един юнак, що бозал 25 години. Майка му не могла да го отбие, затова отишла в съдилището да се оплаче от него.
И съдиите го изгонили в гората да го изядат зверовете...

По-нататък царя го гони от царството; Побратимите му само залагат; след това някак се включва друга приказка и той храни орлите с месо от нозете си... а края е умопомрачителен Wink но за него по-нататък  Hug

# 520
  • Mars Hotel
Господи! Какво насилие спрямо горката майчица!

# 521
Цитат
Имало едно време един юнак, що бозал 25 години. Майка му не могла да го отбие, затова отишла в съдилището да се оплаче от него.
И съдиите го изгонили в гората да го изядат зверовете...

О, не, о, не, о, не, днес съм реално заплашена със задавяне поради бурен смях.

Добри, звучи като да е приказен гювеч, щом и мръвките за орлите са намесени...

Заплеснатото да не е някое с интелектуална недостатъчност?

Не е изключено, щом се заплесва по морските вълни.  hahaha

Аз предлагам да даваме ППМ версията след всеки ред:

Десет малки негърчета похапнаха добре.
(Здравословни мъфини от пълнозърнесто брашно и с броколи)

# 522
  • Варна
Заповядайте:

Десет малки негърчета похапнаха добре. (Кюфтета? - това е действието)

Задави се едното, сега са девет те. (противодействието)

Девет малки негърчета до късно поседяха. (След 22ч. ?)

Заспа едното непробудно и вече осем бяха. (противодействието)

Осем малки негърчета пътуваха из Девън. (малки, пък пътуват?)

Едното там остана и върнаха се седем. (противодействието)

Седем малки негърчета сякоха дърва. (Труд вместо игрова ситуация?)

Съсече се едното, остана без глава. (противодействие)

Шест малки негърчета гощаваха се с мед. (Гощаваха вместо опитаха? - количествен проблем)

Жилна го пчела едното — ето ти ги пет. (противодействие; освен това пчелите не са това, което бяха заради ГМО)

Пет малки негърчета правото увлече. (Браво! Има и правилен подход явно - забавно им е било)

Едното стана съдия и четири са вече. (само на едното подсъзнанието може всичко)

Четири малки негърчета поеха по море. (къде? къде?)

Заплесна се едно и три са само те. (и наказание)

Три малки негърчета с животните играят. (Зависи как ще играят и с какви намерения)

Мечокът смачка там едно, та две са най-накрая. (явно с недобри - наказание)

Две малки негърчета подскачат край водата. (подскачат си просто, без контрол?)

Едно издъхна на брега — такава му била съдбата. (кармичен урок)

Едно малко негърче останало само̀. (само? никой не го е наблюдавал?)

Обеси се и ето вече, че няма ни едно. (Индивидуалното решение е смърт!)

Можем да започнем лекичко и ненатоварващо със заклеймяване на бруталното насилие срещу деца, описано в изложения текст. После едно по едно шги опраим.  Mr. Green

Това е възпитателна игрова песничка, да се редактира "негърчета" и "малки", да се формулират коректно наказанията, противодействията и уроците,  да се изучава в първи клас под форма на игра.

# 523
# 524
  • Варна
Всъщност, можем да ги преработим - вместо малки негърчета, 10 коректни животинки (прототип - Франклин), 10-те урока, които трябва да научат (естествено преработени, пример: който много яде, отпада от увлекателното ходене на училище на другия ден, а попада в дебеларума на д-р Охлюв и т.н.) издаваме в 10 малки книжки с много картинки. Разпространяваме в Канада, на български. За да не се налага да четат българчетата там разни простотии.

Общи условия

Активация на акаунт