Постпостмодерен поглед върху приказките

• 55 588
  • 1 356
  •   1
Отговори
# 780
А, сигур е бритишизъм, да. Ма пък си го има.  Mr. Green

По повод феминизма, еманципацията и подобни, помня колко странно и некрасиво ми прозвуча употребата на 'партньор' за гадже, когато я чух за пръв път. И до ден днешен така ми звучи. Разбирам колко политкоректно е, но продължавам да свързвам думата със служебни отношения и не ме кефи.

Колега, темата за артикулите в менютата е необятна.  hahaha

# 781
# 782

Naughty Не е смешно, щях да си издрайфам кафето срещу компютъра, с моята образна фантазия...

# 783
Тъкмо щях да споделя любимия си вариант на запечени картофи, ама няма, при това положение.  Mr. Green

# 784
Тъкмо щях да споделя любимия си вариант на запечени картофи, ама няма, при това положение.  Mr. Green

Joy При всички случаи е по-добре запечени, отколкото разхлабени  Joy

# 785
# 786
  • Costa Rica
Между другото тук "ass" се използва само с едно значение. Другото е "donkey". Или поне досега не ми се е случвало да чуя някой да им казва на горките животинки "asses". Чудя се дали не е по-скоро бритишизъм, или остаряло значение излязло от употреба?
Бритишизъм е - там на дъ-то му викат arse и двете думи звучат съвсем различно.

Айтемът кърти! hahaha hahaha

# 787
Хем бритишизъм, хем остаряло. Това е думата, която използват за "осел" в Библията на крал Джеймс.

Нямаше ли някаква теза, че някои американизми са всъщност особено архаични бритишизми, които пуританите са пренесли и пропуснали да извадят от употреба? Съответно,десетилетия по-късно, когато островните братовчеди ги чуят, реагират с "Gawd, you speak like my great-great-aunt Tessy".  Mr. Green

# 788
Бе според мен не е теза, ми чист факт.  hahaha В сериал, който гледаме семейно в момента, тъкмо снощи имаше сблъсък между "брат'чеди" при идването на американците в Англия, през 42-ра. Поканиха главния герой да им държи сказка за запознаване с навиците на местните, щото момчетата се чувствали много неориентирани на туй странно място.  Mr. Green

Това не следва ли да си го говорим в "Новите думи", тя вече е опетнена с езикови дискусии?  hahaha

Извинете за спама. Blush

# 789
Това не следва ли да си го говорим в "Новите думи", тя вече е опетнена с езикови дискусии?  hahaha

Извинете за спама. Blush

Така е, колега, но какво по-постмодерно от отплесването в езикови разсъждения, препратки и метатекстове?  Mr. Green

# 790
Хм, по мои наблюдения в английския английски се ползват повече стари думи. Американският английски доста се е изменил откакто са се преселили, и като произношение и като употреба на думите. Така че по-скоро от гледна точка на американците, английският в Англия звучи остарял.

# 791
И това е вярно - американците комбинират форми от 17-ти век с бесни новообразувания.  Laughing

Исках да споделя с вас едно бижу: "полуграмотен илитерат".  Mr. Green

# 792
Аз вчера попаднах на "група алитерати" в едно от темите и ми стана мило.  Heart Eyes

# 793
Ето на, обърках темите! Илитератът беше за Новите думи.  ooooh!

# 794
  • n/a
Вижте какво гласи статуса на Любен Дилов-син във Фейсбук от днес:

Luben Dilov-junior
преди 11 часа
За нуждите на политическата коректност се въвеждат някои промени в приказките. Главите на триглавата ламя вече са, както следва: една черна, една бяла и една с червило и обичка. Снежанка живее не при джуджета, а при седем вертикално предизвикани граждани. Същото название важи и за Малчеко-Палечко. Къщичката на баба Яга може да има крака само от свободни и щастливи кокошки, а на котарака се забранява да се навличат чизми и каквито и да е дрехи, които ще му причинят дискомфорт. Крали Марко освобождава от трудовата борса три редици социално слаби, а дядовата ръкавичка , или се заменя с маршрутка, или участниците трябва да носят етикети, че са „подово отглеждани”. Хензел и Гретел са обявени официално за грешка на семейното планиране, а майката на Пепеляшка – за приемно семейство.

Absolute beginner!

Бъкам от идейки за тази тема, но за пореден път, вярвам, че не е за последен,
страдам от пълна липса на време  Mr. Green
Действително темата се преплита донякъде с новите думи, защото ... темата
е дълга, не е за сега, пък и без градусово подкрепление трудно се превземат
тъй височки интелектуални върхове.

Общи условия

Активация на акаунт