Църквата се произнесе днес.

• 31 430
  • 844
  •   1
Отговори
# 180
...Аз съм всичко друго, освен атеист (без да съм християнка)...

В тази тема ми изглежда нормално Wink

ПП
Много труден чат водите с мигито, натоварва доста.

# 181
Интересно ми е как ще коментирате ТОВА  Thinking

# 182
  • Най-сетне у дома
[Mia, право в десятката за триединството  Peace - Отец, Син и Свети дух. Ама Отеца е Бог, пък синът му - син Божи. Между другото, адски е интересно, всъщност Божият син е роден от сурогатна майка (Мария), в безсексуално (непорочно) зачатие - инвитро, един вид...

А ето как католиците са отново пред нас  Embarassed:

"През 1978 г. за първи път в света се ражда първото бебе по метода "ин витро", направен от д-р Робърт Едуартс и д-р Патрик Степто във Великобритания. 10 години по-късно в началото на 1988 г. се ражда и първото българско бебе, заченато по метода. "Когато се роди първото бебе от ин-витро оплождане, католическата църква оповести анатема върху тези, които са го направили - Робърт Едуардс и Патрик Стептоу, но годините минаха. В Брюксел има католическа болница, която се издържа от католическата църква, където се правят нови методики по ин-витро оплождане и тя е един център за развитие на тази методика", каза днес д-р Щерев."

http://dnes.dir.bg/news/tzarkva-in-vitro-shterev-10225469?nt=9 (Ето източникът)

П.С. Холограма, ако опитът за теологична дискусия с Мигито те натоварва, просто пропусни  Peace

# 183
  • София
11) Тъй като бездетните родители могат да избират и поръчват расата, пола, генотипа, генетичното пренасяне/избягване на болести, коефициента на интелигентност, външните, интелектуалните и физическите черти, качествата, особеностите на бъдещото дете, както и образователната степен на донорите (минимум колеж, още по-търсени са притежаващите докторска степен), професията на донорите (предпочитат се хората на изкуството, юристите), това дава възможност родителите своеволно да определят характеристиките на бъдещото поколение без търсене на съответствие с географските, климатичните, генетичните и културните условия, в които е поставено да живее семейството им. Така не се стимулира адекватното развитие и обновяване на националните генофондове.

12) Днес около 60 % от родените чрез метода „ин витро" са блондини и блондинки, тъй като такива са предпочитанията на повечето родители. Но това се сблъсква с процеса на естественото намаляване на русия генотип, който в момента съставлява едва 2 % от човечеството, тъй като е по-неиздържлив и неадаптивен. А съвременният свят с неговите характеристики - болести, радиация, пестициди, 30 % по-замърсен въздух спрямо 25 години назад, изтъняващ озонов слой, изкуствени ваксини, лекарства и битови удобства - изнежва човешкия организъм, което всъщност води до нуждата от още повече защитни сили за човека, каквито брюнетният генотип притежава в по-голяма степен, но не се избира преимуществено. Това явление плашещо напомня за морално, научно и исторически дискредитиралото се прилагане през първата половина на 20 век на науката евгеника, довела и до такива изкривявания и престъпления към човечеството, каквото е националсоциализмът в Германия с неговото предпочитание към „арийската" раса и безчовечно отношение към другите генотипове.

13) Криоконсервацията поставя различните по социален статус и финансови възможности бездетни двойки в неравностойно положение. По-бедните пациенти могат да си позволят закупуването на по-стари ембриони, което увеличава шанса да отглеждат не толкова здраво дете, което няма да може да се адаптира така лесно към новата среда, в която се ражда. Това внася в света нова форма на дискриминация, както спрямо по-бедните родители, така и спрямо техните деца.

18) Случват се грешки при ембриотрансфера, вследствие на които се зачеват нежелани по своите характеристики деца.

19) Методът „ин витро" позволява неетичната практика за изкуствено зачеване на дете, което да се превърне в донор за някой от членовете на семейството, страдащ от тежко заболяване. Така бебето се превръща в заложник на зададени критерии и чужди нужди и има предизвестена и несправедлива съдба.[/i]

това са пълни глупости. идея си нямам кой е консултирал синодалните старци, но ми прилича на Людмила Филипова.

# 184
  • София
доц. Атанас Щерев по темата:

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4436411

# 185
  • Пазете Гор
Известните на мен конфесии, претендиращи да са християнски по света, са поне 15. От тази гледна точка,  намирам всякакви обобщения за християнството за лишени от тежест.

Не е разумно която и да е религия, група, етнос да бъде натоварване с исторически грехове. Не бива  съдим 10 000 годишната донякъде позната човешка история с днешните мерки.

БПЦ е тежко увредена - къде генетично, къде придобито. Светликът на доброто там мъждука, не грее. Но право да изкажат мнението си имат! По този начин те поставят на обсъждане един проблем, откъм етико-философската му страна. Има нужда от такъв дебат, определено. По моему, има върху какво да се замислим.

Нека да уточня, че според мен понятията Свети Синод на БПЦ, Християнство и Вяра, са отделни.

# 186
  • гр. Шумен
...
12) Днес около 60 % от родените чрез метода „ин витро" са блондини и блондинки, тъй като такива са предпочитанията на повечето родители. Но това се сблъсква с процеса на естественото намаляване на русия генотип, който в момента съставлява едва 2 % от човечеството, тъй като е по-неиздържлив и неадаптивен. А съвременният свят с неговите характеристики - болести, радиация, пестициди, 30 % по-замърсен въздух спрямо 25 години назад, изтъняващ озонов слой, изкуствени ваксини, лекарства и битови удобства - изнежва човешкия организъм, което всъщност води до нуждата от още повече защитни сили за човека, каквито брюнетният генотип притежава в по-голяма степен, но не се избира преимуществено. Това явление плашещо напомня за морално, научно и исторически дискредитиралото се прилагане през първата половина на 20 век на науката евгеника, довела и до такива изкривявания и престъпления към човечеството, каквото е националсоциализмът в Германия с неговото предпочитание към „арийската" раса и безчовечно отношение към другите генотипове.
...
Един въпрос към биолозите - не е ли "блонди-генът" рецесивен и това да е причината за по принцип по-малкото руси хора (спомням си нещо за Менделов разпад 3:1). И ако е така, какво общо има точно тоя морфологичен признак с устойчивостта на индивида на околната среда (предполагам, че правилно се изразявам, поправете ме ако греша). Или внезапно отците са почнали да проповядват Мичуринско-Лисенковската генетика, благословена от самия Йосиф Висарионович Джугашвили.
Иначе съгласна съм, че прекаляването с прилагането на определени технологии може да има неочаквано неприятни последствия. Но значи ли това, че заради мръсната вода, трябва да изхвърлим и бебето.

# 187
  • Costa Rica
Успокоих се, значи мюсюлманите и евреите могат да се възползват от ин-витрото, за да имат деца.  Laughing
Не се успокоявай, не могат Naughty

Поне юдаизмът изрично забранява добива на мат'рял за ин витро (спомни си разказа за старозаветния Онан и наказанието му).

Има един великолепен, но много тежък израелски филм по темата - "Кадош" се казва.

Кукувците не са само в БПЦ.

"Интелектуалец" и "църква" в едно изречение е оксиморон Wink А и като им чета списъка, повечето са с изтекъл срок на годност Mr. Green

# 188
Холограма, прояви самоуважение и не заставай зад глупостите на хора, които са очевидно невежи по въпросите, по които взимат отношение.

ПС Аз си мислех, че дъщеря ми е  русолява, щото прилича на баща си, на дядо си и на баба си. А то било, щото била зачената ин витро. Никога не е късно да научиш нещо ново...

# 189
  • Най-сетне у дома

Онемях. Ама това са същите бардове и рекламни лица на комунизма, най-антихристиянското възможно обществено устройство! Тези, същите, които до 1989 г не са влизали в църква, понеже беше забранено! Отвратително, феноменът "фурнаджийска лопата" май ще отмре едва, когато си отиде цялото им поколение. Тълпа агенти на ДС защитава БПЦ - и това доживях да видя  ooooh!

И все пак ми е интересно как би се произнесла БПЦ за това, че Исус според канона е заченат непорочно, а Мария си е отвсякъде сурогатна майка...

# 190
  • Costa Rica
ПС Аз си мислех, че дъщеря ми е  русолява, щото прилича на баща си, на дядо си и на баба си. А то било, щото била зачената ин витро. Никога не е късно да научиш нещо ново...
И съответно е "по-неиздръжлива и неадаптивна" Mr. Green Направо второ качество Twisted Evil

Да се чудиш да се смееш ли, да плачеш ли...

Сетих се за друго: каква е позицията на милата Църква към недоносените и борбата на лекарите да ги направят хора? Или още не са се сетили, че и там "се върви срещу природата"?

# 191

И все пак ми е интересно как би се произнесла БПЦ за това, че Исус според канона е заченат непорочно, а Мария си е отвсякъде сурогатна майка...
Този въпрос щях да задам и аз.
Ако не суроготна майка, то поне "инвитро".
Плюс това е и възкръснал?
Защо църквата не е нагаждаща се към новите тенденции в обществото?

# 192
... право да изкажат мнението си имат! По този начин те поставят на обсъждане един проблем, откъм етико-философската му страна. Има нужда от такъв дебат, определено. По моему, има върху какво да се замислим...
За това става дума.

Какво пречи и хора извън коя да е църква да са противници на идеята за превръщането на бременността в сделка; поставянето личностите на сурогатната майка и бъдещото дете в позицията  на „обекти на договор"; заплащането за "утроба под наем" и отношението към тялото на сурогатната майка като към вещ, която може да се търгува .

Може и хора, невярващи в никой бог, да са против узаконяването на търговията с деца, лишаването на бебетата „ин витро" от истинска свързаност с действителна майка по време на 9-месечното им износване, емоционалните състояния и сътресения в психиката на сурогатната майка, които влияят върху развитието на детето и върху целия му бъдещ живот, фактическото изоставяне и отнемане на деца от техните майки след раждането, осъществено според одобрен от съда договор за заместващо майчинство.

Може и атеисти да смятат, че по отношение на децата, създадени по не-естествен начин и родени от заместващи майки, проблем би бил наличието в детския им живот на много „родители", вместо на традиционните двама - майката и бащата.
Задължително ли е някой да вярва в Бог, за да не смята за добро положение наличието на две или три „майки" в живота на едно и също дете, от които нито една не му е истинска майка, тъй като се забранява донорската яйцеклетка да принадлежи на сурогатната майка.

Каква присъда заслужават атеистите, които решат да си зададат въпроса: Ако всичко това е с комерсиална цел, как ще бъдат защитени хората, въвлечени като обекти на такъв бизнес заради чисто човешкия си копнеж за дете и може ли да се предвиди докъде би стигнал този бизнес.

В този смисъл – след като и липсата на повод може да е повод за фърляне на л...йна по БПЦ, може ли със сигурност да се твърди, че наличието дори на атеисти – противници на обсъжданите техники за създаване на деца – е „доказателство” за „вредата от БПЦ”?
Или е само доказателство за "странната" офанзива срещу нея напоследък.

ПП
Подчертаното (в италик) са мотиви от Становището на БПЦ.
ППП
Джепе, не заставам "зад", по-скоро - "срещу". Против съм, но срещу едни целенасочени офанзивки из разни темки напоследък - едни внезапни, спонтанни и някак естествени (да н' би и случайни, едва ли не), тенденциики, дето биха стояли по-добре като умни спорове, нежели плиткоумно мятане на внимателно издялкани и оформени внушенийца. Мнението на Светия Синод може да се обори (от който може) без последните целенасочени примитивни квалификацийки за източноправославната ни църква.

Последна редакция: пн, 02 яну 2012, 21:21 от Холограма

# 193
Мнението на Светия Синод може да се обори (от който може) без последните целенасочени примитивни квалификацийки за източноправославната ни църква.
Да си изкажеш мнението си е едно, но да въвличаш и други последователи, благодарение на положението в което си / използвайки поста си/ е нещо съвсем друго.
Аз също имам своите за и против много неща, но не съм повлекла хора зад себе си използвайки тяхната вяра.
За мен това е и престъпно.

# 194

Отвратително и нахално.

Общи условия

Активация на акаунт