Църквата се произнесе днес.

• 31 312
  • 844
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Лично за мен противоречието е в няколко кратки думи: Библията казва - "Преди да те образувам в утробата, Аз те познах, и преди да излезеш от утробата, осветих те" (Иер. 1:5)., та тук БПЦ противоречи на Светото писание, като коментира доколко едно зачеване или раждане на дете е "противоестествено".
Църквата не коментира раждането. Нито "зачеването" Дотолкова, доколкото оплождането на една яйцеклетка не е зачатие. Зачатие е процесът, при който тази оплодена яйцеклетка се настани в матката./няма да споря вдъхновено по въпроса, признавам, допускам, че е възможно да греша в тълкуването на терминологията/
Освен това, цитати извън контекста е много трудно да бъдат коментирани коректно.

# 361
  • sofia
jam е права Peace

Някой диктува и изразява мнения, угодни някому. БПЦ няма мнение и не вярвам някой да им го е искал. Тази вечер си говорихме с мъжа ми по темата.......след 44т ние нямаме църква, имаме излълняващи волята "духовни водачи", които изповядват нечий интереси. Жалко е, не ми се иска да е прав, но някой неистово желае българските християни да си нямат онова, което са имали с векове. И да, оцеляваме, защото сме силно вярващи. Но колкото и да вярваме в Господ (или в каквото всеки от с вярва) без ПОСРЕДНИКА не е същото. Падането на духа и на самосъзнанието не е помогнало на никой народ и нация.

Сутринта обсъждах темата с приятели, свещенници. Срамуват се , не вярват на написаното и се молят за оцеляването ни. Въпреки БПЦ. Правете си изводите. Срамно и унизително е дори да обсъждаме такава тема, защото е срамно и унизително подобно становище. Аз знам в какво вярвам , няма да съдя и заклеймявам, но и няма да се съглася с подобни писания. Защото самата аз знам какво могат , какво правят и какво не. Но да се дамгосва, а в същото време ти да не си си мръднал жезълчето и на сантиметър усилие да проявиш желание за подкрепа......бясна съм. Никога не са ме вълнували мненията на БПЦ, но напоследък освен да доказват категорично анатемосване по какви не въпроси, те не правят нищо за да доказват ползата си към българските християни. Срамно е, а за нас.......Господ да ни е на помощ, ще се спасяваме който както намери за добре. За себе си знам как, за децата си......незнам.
Клонка, някъде по напред (в началото) писах кое адски ме подразни. ПОвярвай ми, написаното от тях категорично е абсурдно и нехристиянско. Парадиращата църква не си е мръднала пръста ни за сираците, ни за бездомните, ни за социалнослабите.......Те са били отбой от проблемите, църквата липсва, факт. А никой не иска да е така.
Защо, питам на глас, църквата не иска да е с народа, който има нужда от нея???????

# 362
  • София
Като отявлен атеист, няма как адекватно да се включа в темата, но съм безкрайно озадачена и изненадана, че някой взима толкова насериозно становищата на църквата.
Те не бяха ли против презервативите, разводите, абортите...

Все пак не мога да не отбележа, че е доста неадекватно сурогатното майчинство да бъде наричано лечение на стерилитета. Mr. Green

# 363
На мен ми е интересно какво е правото на създадените и замразени ембриони, за това кой взема решението кое дете да живее и кое да замръзне. Какво чувства една замразена душа? Какво се случва със замразените ембриони изобщо, използват се за опити, за стволови клетки, защо не и за клониране...? Аз не мога да си представя това да се случи с мое дете, а вие?
Ембрионът няма душа. Какво ще стане със замразените ембриони е въпрос който вълнува не само теб, а много хора.
Спирането за опити със ембриони и клонирането не е въпрос на тази тема. Аз към това имам дъста резерви, но повечето са за опити с генетичния материал и създаването на нов видоизменен.
Този въпрос не виждам да се засяга от ПЦ.

# 364
  • София
Все пак не мога да не отбележа, че е доста неадекватно сурогатното майчинство да бъде наричано лечение на стерилитета. Mr. Green
Това е позиция на сдружение "Зачатие". Те излизат от становището, че безплодието е заболяване и съответно подлежи на лечение. С което всички сме съгласни. Но сурогатното майчинство аз самата също не го виждам като лечение.

Лавендер, БПЦ има много проблеми, това е ясно на всички. Peace

# 365
  • Costa Rica
Стиснах зъби и, сдържайки напъните си за повръщане, изчетох пълния текст на "становището".
 ooooh!
 ooooh!
 ooooh!
И още  ooooh!

Църквата вярва и знае, че - при самото зачеване на тялото - на детето се дава и душа, тъй като Бог е замислил човешката природа двусъставна. „И създаде Господ Бог човека от земна пръст и вдъхна в лицето му дихание за живот; и стана човекът жива душа" (Бит. 2:7). "И ще се върне пръстта в земята, каквото си е била; а духът ще се върне при Бога, Който го е дал" (Екл. 12:7). Чрез изкуствената човешка фертилизация от страна на всички участници в нея (лекари, донори, родители) се упражнява безпрецедентно „насилие" над Божията любов, която не допуска частичното съществуване на което и да било свое творение, поради което при лабораторното създаване на телесния състав на детето Бог го дарява и с безсмъртна душа. Подобно „насилване" не би се случвало, ако този, който се опитва да въздейства върху човека,  подхожда към начинанието си със свещен страх, трепет и уважение и не прекрачва предела на своите правомощия.

Е, давал му Бог на детето душа, айде от него да мине Mr. Green
Ама не била каквато трябва, насилена била...
 Sick Sick Sick

# 366
Делфина, може би се има предвид, че човешкото същество е нещо повече от прости клетки, които можем до безкрай да плодим, замразяваме и унищожаваме.

Явно обаче, че не се отнася когато е от нашия генетичен материал.
Другите ги оставят без душа.

Искам да ми цитираш точно къде се казва, че децата, заченати инвитро, са без душа.
Конкретно.
На много места се споменава това. Аз не виждам разлика между деца заченати от собствен генетичен материал и този на донор.
За едно семейство може да има разлика, но съгласни ли са на ин витро, това вече няма никакво значение за бебето.
Изказвания като руси и т. н. не ми се умуват. Русите хора на земята са по - малко, но причината е рецесивния ген, а не връзката рус - неблагонадежден.
Скоро ще стигнат и до кръвните групи.

# 367
А според християнството децата се раждат грешни, нали? Това що пък? Айде аман от средновековие..... #Sniper
Невинно, пухкаво, розово, и хоооп грешно.
Хем зачатието е нещо божествено, хем резултатът е лош.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D1%8F%D1%85

# 368
Аз се страхувам, че от няколко десетилетия научния напредък, в медицината, агрономията и другаде, преминаха някакъв предел. Страхувам се, че не сме осъзнаваме всички аспекти на това, което правим.
Това няма нищо общо нито с ин витро , нито със суроготно майчинство.
При двата случаи генния фон не се засяга, ако изключим  "предпочитанията към русите деца".

# 369
  • София
Да си религиозен не е като да си вярващ!

А Църквата да си прибере камъка, щото не на нея е дадено първа да го хвърли! Wink

# 370
Като отявлен атеист, няма как адекватно да се включа в темата, но съм безкрайно озадачена и изненадана, че някой взима толкова насериозно становищата на църквата.
Те не бяха ли против презервативите, разводите, абортите...
Бяха, но друго е да са против децата, а и всички хора са доста чувствителни на тази тема.

# 371
Отвратително е да се сравнява раждането на Христос с това което се случва в клиниките... Sick
Но точно тези процедури според мен разглеждат човека като генетичен метериал, не като душа.
Нямам познати които да са заченали по този начин, всички бездетни семейства около мен са си осиновили дете, някои са подали документи и за второ.

migito, като поучаваш така настървено потребителките да осиновят, защо първо ти не осиновиш някое сираче?
Подпомагаш ли домовете за сираци и изоставени деца, ама не символично и отвреме-навреме, а така че да осигуриш на децата там всички условия, които имат твоите деца вкъщи?
Много е лесно някой да се прави на морален само на думи, нали Stop

# 372
Защо, питам на глас, църквата не иска да е с народа, който има нужда от нея???????
Защото 45 години истинските християни бяха хвърляни в лагери, а свещеници ставаха хора назначени отгоре. Тези същите свещеници си останаха и днес. Каква е целта казах и преди-  хората да се отвратят от Христос и никога да не поискат да го познаят лично.
Това обаче не прави Бог по-различен от това което е и не променя Словото Му...
Православната църква не е само БПЦ има и старостилна, която поне до колкото съм запозната се стреми да бъде еталон, свещениците не вземат заплати, а живеят на даренията на хората, грижат се за вярващите и живеят скромно...
Не знам до колко църквата не е сред хората, но съм сигурна, че и да е ще бъде отхвърлена, точно защото противоречи на мирогледа на голяма част от хората.
Отвратително е да се сравнява раждането на Христос с това което се случва в клиниките... Sick
Но точно тези процедури според мен разглеждат човека като генетичен метериал, не като душа.
Нямам познати които да са заченали по този начин, всички бездетни семейства около мен са си осиновили дете, някои са подали документи и за второ.

migito, като поучаваш така настървено потребителките да осиновят, защо първо ти не осиновиш някое сираче?
Подпомагаш ли домовете за сираци и изоставени деца, ама не символично и отвреме-навреме, а така че да осигуриш на децата там всички условия, които имат твоите деца вкъщи?
Много е лесно някой да се прави на морален само на думи, нали Stop

Вече отговорх на този въпрос, можеше да прочетеш. А ако държиш можеш да ме познаваш лично, не съм анонимна.

# 373
Тези с друго нямат с какво да се занимават та зачекнаха и репродуктивната медицина. Интересно как не са прокламирали да чакаме и непорочното зачатие. То вярно, че глипоста ходи по хората, ама това съвсем...

# 374
  • На морето!
Чудя се колко още нашите свещеници могат да опетнят Християнската вяра. Защо се самоунищожават?
migito, ако наистина вярваш, че съществува план за отчуждаването на човек от Бог, то не намираш ли, че точно действията на Синода са основния инструмент в този заговор?

Общи условия

Активация на акаунт