Църквата се произнесе днес.

• 31 120
  • 844
  •   1
Отговори
# 630
  • София
А относно трансферирането на всички оплодени яйцеклетки мисля е ясно- те, оплодените яйцеклетки, носят душа.

Ами не, не носят душа. За разлика от подлежащите на редукция и абортираните ембриони. Т. че точно от духовно-религиозна гледна точка не трябва да се имплантират всички оплодени яйцеклетки.
Изключително малоумна и неадекватна е позицията на сановниците по този въпрос. Защо изобщо са намесили ин витрото след като са им искали мнението само за сурогаството? Та сега да им се налага да се извиняват и оправдават, едва ли не да благославят ин витрото, което също е неприемливо за една религиозна институция. В момента позицията им е изключително компрометирана и по-скоро ще навреди на каузата да не се разрешава сурогатството.

Интересно какво казват за нормалното донорство ( например на органи)

приемат го, доколкото знам. Днес четох една статия, в която се казва, че един от висшите духовници има клиника за трансплантации. Ще се пробвам да намеря материала

От това, че някой касапин в расо има клиника за трансплантации следва ли, че го приемат?
Възможно ли е изобщо частни лица да имат клиники за трансплантации? По всичко личи, че "духовникът" се занимава с незаконна търговия с органи и подлежи не само на отлъчване от църквата, но и на затвор.

Напълно подкрепям мнението на Zanda Ksurik от предния пост, въпреки че съм вярваща. Особено в Бачковския манастир положението е трагично. Последния път, когато бях там един ояден шопар ни събра пари за костницата, която така и не можахме да видим. Освен това дворът беше превърнат в обор - отглеждаха кози вътре.

# 631
Поправете ме ако греша, но запитването за мнението на БПЦ не е ли било само за сурогатството и именно, заради закона, който ще се приема. Защо намесиха инвитрото, като то се прави от от 15 години в България. Ето това не мога да разбера.

Иначе, не отричат донорството, когато става въпрос за спасяване на живот.

Подкрепям мнението за Бачковския и добавям и Троянския манастир :

п.п.
Галактион работел в тъканна банка "Остеоцентър"

Последна редакция: чт, 05 яну 2012, 10:39 от loca

# 632
[quote author=Куркума link=topic=631642.msg20699557#msg20699557 date=132569934

Ленин, Троцки, Мао, Пол Пот, Сосо Джугашвили, Чингиз хан, Абимаел Гусман. Може и две страници да напълним с подобни, но нужда няма.

[/quote] налагането на комунизма.
русия, българия
червени кхмери
фашизъм, германия
американци в ирак
и т.н.

Ще ме прощавате , че се намесвам, но нещо не сте много точни-не че призовавам да си мерим ония работи,но почти всички изброени от куркума са все или отрасли  в религиозни семейства, или учили за божи служители, или вярващи в някаква религия.

Лабрадор малко изуитства,услужливо забравяйки на какъв поход тръгна Буш, атеисти ли съсипаха само преди няколко месеца една държава, и сега участват в съсипването на втора,заплашително насъскват за война с трета.
Ъхъ,атеисти създадоха и пуснаха атомните бомби в Япония, атеисти бомбардираха Сърбия.Сал атеисти са,върли при това.

И по-лично накрая-една  православна християнка,мило и симпатично момиче, дето сега празнува светлия християнски празник Рождество в Египет, преди няколко месеца  богобоязливо ми писа цял ферман на лични как собственоръчно  ще се разправи с президента на Сирия.Да не споменавам миролюбивите мюсюлманки  из темите.
Та мира не ми дава един въпрос,хайде атеистите са варвари и непросветени, ама защо сред тия с искрата божия,дето все говорят, че Бог е любов има токлова гняв, злоба и жестокост? А?
Пардон за извънтемното ми включване.

# 633
  • София
.

Последна редакция: чт, 05 яну 2012, 13:16 от Alexandria37

# 634
  • Costa Rica

Та мира не ми дава един въпрос,хайде атеистите са варвари и непросветени, ама защо сред тия с искрата божия,дето все говорят, че Бог е любов има токлова гняв, злоба и жестокост? А?

Neroli, не мисля, че атеизмът и/ли религиозността са основният проблем тук. Просто светът се дели на такива, които го виждат в черно и бяло и такива, които признават съществуването на хиляди нюанси на сивото помежду им.

Черно-белите носят манталитета "аз и само аз съм бял, всички други са черни и трябва да киснат в белина докато заприличат на мен".

За съжаление както атеизмът, така и големите монотеистични религии, основани на дуализма добро/зло предлагат идеална платформа за действие на подобни индивиди. Дали ще гръмнат църква в името на Ленин или на Аллах - няма значение. Умствените процеси, които протичат и зад двете действия са еднакви Mr. Green

Плахо да запитам отново, какво трябваше да е становището на БПЦ за да ви хареса? Това никой не казва. Защото становището е точно това което може да се очаква от църква. Всъщност на фона на католическата църква,

'Начи, за мен проблема не е толкова в становището на БПЦ, което е точно каквото можеше да се очаква (макар че ме изненада миш-машът от наукоподобни твърдения в него), а това, че законодателната институция на една светска държава се обръща към една от многото законни религиозни институции за официална позиция.

Така достатъчно ясно ли е?

Защо не поискаха и официалните становища на мюфтийството и рабанута, м? Както и това на кришнарите, мормоните, бахаите и всички останали религиозни общности, които съществуват у нас. Не ми казвайте, че е защото православието е официална Бг религия - не е! Светска държава, нали не сте забравили?

Защо БПЦ не обяви позицията си само пред своите миряни, след като тя засяга само тях? Можеше да ги уведоми по време на службите и неделните училища. Ама не, всички медии трябваше да бъдат ангажирани с църковен пиар. Само на мен ли ми смърди на двоен стандарт?

Последна редакция: чт, 05 яну 2012, 12:11 от Делфина фон Ю.

# 635
Не мога да не отбележа, че съм впечатлена от позицията на Ловчанския митрополит Гавриил, който снощи от ефира на националната телевизия се извини и поиска прошка от хората, които са се почувствали обидени. Такава достойна реакция не бях виждала в целия си съзнателен живот за високопоставено лице в национален ефир. Дали ще доживеем да чуем от устата на наш политик някога.

# 636
Признавам аз също съм впечатлена, не съм го очаквала.

Чест и почитания!

# 637
Не мога да не отбележа, че съм впечатлена от позицията на Ловчанския митрополит Гавриил, който снощи от ефира на националната телевизия се извини и поиска прошка от хората, които са се почувствали обидени. Такава достойна реакция не бях виждала в целия си съзнателен живот за високопоставено лице в национален ефир. Дали ще доживеем да чуем от устата на наш политик някога.
Peace
За такива хора единствено мога да кажа - Шапки долу! bowuu

# 638
  • Колибите
Митрополит Гавраил е истински интелектуалец, духовник и църковен архиерей.

Владее 5-6 западни езика, руски, старогръцки, латински, староеврейски, старобългарски.

На големи празници веднъж в годината идва да служи в нашия град. Не съм имала честта да присъствам, просто времето и ангажиментите не са ми позволявали, но преди известно време местната ни кабелна телевизия излъчи интервю с него - около час и половина, мисля.

Празник за духа беше неговото слово.

Съгласна съм, шапки долу.

# 639
  • София

Може ли линк към предаването?

# 640
# 641

Защо не поискаха и официалните становища на мюфтийството и рабанута, м? Както и това на кришнарите, мормоните, бахаите и всички останали религиозни общности, които съществуват у нас. Не ми казвайте, че е защото православието е официална Бг религия - не е! Светска държава, нали не сте забравили?

Защо БПЦ не обяви позицията си само пред своите миряни, след като тя засяга само тях? Можеше да ги уведоми по време на службите и неделните училища. Ама не, всички медии трябваше да бъдат ангажирани с църковен пиар. Само на мен ли ми смърди на двоен стандарт?

Ами като не ти харесва да я нариЧаш официална религия, приеми Че е религията на мнозинството в България, това е статистиЧески доказано, при всяко преброяване мнозинството от хората се самоопределят като православни християни. При демокрацията решенията се взимат от мнозинството и в такъв смисъл е нормално да се потърси именно мниението на православната църква, а не на мюфтийството. А ти съмняваш ли се какъв ще е отговорът на мюфтийството или на католиЧеската църква ако беше поискано мнение? На мен ми се струва по-скоро ненормално това, Че църквата не е проявила инициатива сама да заяви мнението си, а Чака да и бъде потърсено. И тоЧно затова твърдя Че БПЦ, на фона на много други религии, е толерантна и прогресивна.
Двоен стандарт не виждам, всеки има право да се произнесе в медиите по какъвто въпрос желае, не виждам нужда църквата да контактува с миряните по имейл за да не те настъпи по мазола. Настъпени винаги ще има. И синдикатите ако поискат, имат право да се изкажат. Нали искахте обществен дебат по въпросите на сурогатството. Или нека да е обществен, но без църквата и без противниците на сурогатството. Ей това е двойният стандарт, а не Че в православна държава църквата е изказала мнение по един от основните въпроси които я вълнуват.

# 642
  • Costa Rica
При демокрацията решенията се взимат от мнозинството и в такъв смисъл е нормално да се потърси именно мниението на православната църква, а не на мюфтийството.  При демокрацията изобщо не би трябвали да се стига до намеса на религиозна институция в създаването на светско законодателство. А ти съмняваш ли се какъв ще е отговорът на мюфтийството или на католиЧеската църква ако беше поискано мнение? Не се съмнявам, сигурна съм. Но политическата коректност изисква и те да бъдат попитани.

Двоен стандарт не виждам, всеки има право да се произнесе в медиите по какъвто въпрос желае, не виждам нужда църквата да контактува с миряните по имейл за да не те настъпи по мазола. Защо, ако сега в медийното пространство се изкаже някой кришнар например, дали няма православното "стадо" да нададе вой тия какво си позволяват? Настъпени винаги ще има. Да - и затова в една истинска демократична и светска държава се полагат усилия броят на настъпените да бъде минимизиран, а не обратното. И синдикатите ако поискат, имат право да се изкажат. Нали искахте обществен дебат по въпросите на сурогатството. Не съм искала. Смятам, че обществото няма никакво право на глас как Х на брой възрастни отговорни индивиди да управляват живота си. Или нека да е обществен, но без църквата и без противниците на сурогатството. Ей това е двойният стандарт, а не Че в православна държава църквата е изказала мнение по един от основните въпроси които я вълнуват. Дали?

# 643
Делфина,
те развитите демократични държави на Запад защо толкова си тачат папата и всички се допитват до него,а?
А политическата коректност НЕ изисква да се допитват всички ереси и секти, защото Православието Е официалната религия у нас!
Много изкривени понятия за демократичност имаш май.

# 644
  • Costa Rica
А политическата коректност НЕ изисква да се допитват всички ереси и секти, защото Православието Е официалната религия у нас!
Иска ти се Mr. Green
Конституцията казва друго:

"България няма официална религия според конституцията си, вместо това като традиционна религия за страната е посочено православното християнство, а като православни християни са се самоопределили 59.4%."

40% "ереси и секти" хич не ми се виждат малко #Silly

Общи условия

Активация на акаунт