Църквата се произнесе днес.

• 31 135
  • 844
  •   1
Отговори
# 615
Интересно какво казват за нормалното донорство ( например на органи)

# 616
Хм, слизам от самолета, пускам си новините и гледам - едни хора в черни раса и бели бради се извиняват по повод гафа с инвитрото. Уточняват, че ще коригират неверните и изопачени медицински факти в становището си и дебело подчертават, че никак, ама никак не са против АРТ, при положение, че ембриони не се унищожават. Другото смислено нещо е, че не казват "ама не, не, вие сте ни разбрали грешно", а казват "едни хора между нас сбъркаха и ние ви се извиняваме от тяхно име". С което за мен дебатът се изчерпва, световното малоумие намалява с поне един грам (а това не е малко) и така... Браво!

Още по-браво, че т.нар. pressure groups вече работят и в България, че когато хиляди хора спонтанно се обединят около някаква кауза, адресираща безобразие, от това има ефект.
   Напълно съм съгласна с написаното от Saule   202uu

# 617
# 618

приемат го, доколкото знам. Днес четох една статия, в която се казва, че един от висшите духовници има клиника за трансплантации. Ще се пробвам да намеря материала

# 619
  • Paris, France
Против донорството на всякакъв генетичен материал са.
както и повечето други религии.

Да стана като "не пожелавай жената на ближния". За мъжа нищо не се казва.

В петокнижието жената винаги е третирана като собственост на баща си или мъжа си. Мъжът купува жената. В петокнижието съпругът е наричан "господар". Жената няма изключителни съпружески права и съпругът може да си купи/да си легне с която друга жена си поиска стига да не е жена на друг мъж, пардон, господар  Mr. Green.

Някой знае ли дали някоя религия разрешава донорство от роднини по мъжка линия на съпруга?
Мисля си, че щом левиратът (брак на вдовица с брат на починалия) е бил разрешен, би трябвало да може. А и така се запазва потеклото по мъжка линия.

Браво за извинението от страна на БПЦ! Само така! Олекна ни на всички. Не бил чак толкова черен вълка. И все пак тя се върти.

# 620

приемат го, доколкото знам. Днес четох една статия, в която се казва, че един от висшите духовници има клиника за трансплантации. Ще се пробвам да намеря материала
И аз го четох материала. Интересно ако имат клиника за АР дали и за другите неща няма да са ОК. Всъщност съм сигурна, че ще са. Туй лицемерие нещо не ми намирисва никак на християнско, ама какво ли разбираме ние миряните

# 621
  • София
Някой знае ли дали някоя религия разрешава донорство от роднини по мъжка линия на съпруга?

не знам за религиите, но у нас законът го забранява.
донорство на яйцеклетки от роднини по женска линия може, но донорство на сперматозоиди от роднини по мъжка линия не може.

# 622
  • Paris, France
А знаеш ли каква е причината? Дали пак не е свързано с православните традиции? Нали до 7мо а някои църкви до 9то коляно не разрешават бракове а и веднъж сродени роднините на мъжа се считат за кръвни. Това и за кумовете даже важи.

# 623
Това и мен ме учудва. Да не е заради фамилията.

# 624
  • София
не, нямам представа защо е така.

# 625
Светият синод върви към богоборство - сурогатно майчинство има още в Стария завет
Я,тука старите доносници от ДС май са тръгнали в погрешна посока! Както винаги впрочем! Може ли да ги сравним с отците от Възраждането,довело до независима Българска патриаршия? Или с патриарх Стефан взел активно участие в спасяването на българските евреи?
        "Като богослов направих веднага справка и мога да кажа, че няма никакво догматическо и канонично основание да се твърди, че този вид зачатие не е богоугодно. В Стария завет ясно е записано, че когато съпругата не може да има деца, първата слугиня ражда от съпруга и полага детето в краката на съпругата с презумпцията, че това е нейно дете. По-ясен знак от това, че сурогатното майчинство не е неморално, не би могло да има. И нека в Светия синод да внимават да не излязат богоборци. Господ дава дихание и живот на тези деца, следователно не може да се говори, че зачатието им не е богоугодно. Стана като в спора руската или американската кола гори повече. Виждайки, че не може да обори американеца, руснакът му казва: "А вие защо биете негрите?!". Всичко Мара втасала, БПЦ се зае да съди ин витрото и сурогатното майчинство. Това е опит да се отклони вниманието от безобразията в църквата.
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1172995

# 626
Плахо да запитам отново, какво трябваше да е становището на БПЦ за да ви хареса? Това никой не казва. Защото становището е точно това което може да се очаква от църква. Всъщност на фона на католическата църква, БПЦ се оказва прогресивна приемайки ин витрото. Е не приемала сурогатството, а как да го приеме като там има намесен трети Човек. Същото и с донорството. Вероятно няма да приеме и деца на хомосексуални двойки. И това ли ще ви учуди и потресе? Искала да се имплантират всичките ембриони, ами нормално е да го иска след като не приема аборта. Аз пък много щях да се учудя ако БПЦ беше излезнала и беше казала Че приема сурогатство, донорство на генетичен материал и от утре ще бракосъчетава хомосексуалисти. Ако църквата приеме всичко това, тогава ще отблъсне силно религиозните. Според мен проблемът с това изказване се дължи на грешни очаквания на обществото.
А колкото до това защо се изказвала, ами защото са и поискали становище. И защо сдружение Зачатие примерно да може да се изказва, пък БПЦ да не може? newsm78 (Това да не се приема лично, просто пример за това Че всеки има право на глас.)

# 627
И аз не разбрах дълбокото възмущение и страстите. Не разбрах и какво фундаментално влияние оказва становището на БПЦ по тези въпроси. С и без неините становища науката ще следва свой ход на развитие и еволюция.

# 628
  • София
Възмущението е от натрупване от последните двадесет и по-конкретно три-четири години, откакто Николай стана мини владетел на Пловдив и покрай него се нароиха куп други парвенюта. Църквата явно е на свой ход и бавно следва процесите в държавата. Развитието им е като при борците от началото на 90-те. Висшият клир съвсем проспа всичко, което се случи с народа за последните десетилетия, потънал в междуособни дрязги и делене на имоти и парички за свещички.

Като се събраха стана съвсем страшно - започнаха да мислят каква дейност да развият, че се усетиха, че загиват бавно, но сигурно, та решиха да посегнат на децата. И тук с остри изпилени нокти майките започнаха да дерат очи, врати на политици и каквото видят. Немощни да направят онова, което някои изключителни представители на редовия клир постигат с вяра и упоритост, напук на всички препятствия, дарявайки утеха, грижа и любов, висшите духовници решиха да станат като Бивъс и Бъдхет - да гледат сеир и да коментират тъпо и не по същество.

Които са атеисти и не им пука свиват рамене и размахват наточени писалки срещу всеки опит да им се посегне на атеизма. Които са вярващи, съвсем разногледи станаха в какво да вярват и кого да следват - Максима ДСто ли, Никито петлето ли, на дяда Пимена укротените последователи ли.

И тъй до днес, кога политици непоканени посягат на имущество лично и законно, на живота, въздуха и бъдещето на народа си за своя угода, внезапно попчетата се светнаха, че и те барабар Петко с мъжете следва да крачат, че инак немодерни и изостанали ще го раздадат.

Ще им се всички парици с поклон в ръчиците им тлъсти да пускат. Всички да вярват не в Христос, а в БПЦ и ритуалчетата под масата платени, без касова бележчица осребрени. И платен паркинг тук и там пред манастир да спретнат, и по лев до пет за снимане на народни светини в джобчета да прибират. Какъв хубав бе Бачковският манастир, дето самият Зограф го е графисвал, а стана бащиния и туристически обект с цел - угояване на тамошните попове. Но спри ръка, какви ги пишеш! Та как можа и Рилския ти да подминеш? За старата порта от 15 век и Рафаиловия кръст, дето монахът двадесет години дялкал с обич към Бога и народа български, по десет лева за зърване да прибират, но нищо в замяна не дават, само зяят с еееей такива усти за още и още...

Късна доба паднала, мислите се понесли...

# 629
  • гр. Шумен
Възмущението е от натрупване от последните двадесет и по-конкретно три-четири години, откакто Николай стана мини владетел на Пловдив и покрай него се нароиха куп други парвенюта. Църквата явно е на свой ход и бавно следва процесите в държавата. Развитието им е като при борците от началото на 90-те. Висшият клир съвсем проспа всичко, което се случи с народа за последните десетилетия, потънал в междуособни дрязги и делене на имоти и парички за свещички.
PeaceТочно!
Когато в 90-91-ва година хората бяха стресирани от една страна от рязката промяна на ценностите, от друга от ситуацията, в която изпадаха поради икономическия колапс, БПЦ се караха кой да води бащина дружина. Много добре си спомням плъзналите мисионери на евангелистки църкви от Швеция, от Германия, от майната си, които ни учеха на християнство като туземци. ТЕ бяха бял кахър обаче. А сектите, в чиято паст потъна сума ти народ? Кришнари, сциентолози, свидетели на Йехова, Муунисти и тям подобни безобразия? А ислямския фундаментализъм, който пускаше пипала в смесените райони? Къде беше църквата в ония времена? Вместо да носи любов и утеха на паството си, тя нагнетяваше обстановката със скандали и бой за свещоливници. А това беше времето, когато съвсем успешно можеше да се настани на опразненото от падналата идеология място. В последствие вместо да се опита да си върне доверието, се забърка в нови скандали, а сега с пиар акции се опитва да замете лепкавите петна от досиетата, които се очертава да избият по расата. Е, няма да мине! Ни задължително вероучение, ни заклеймяване на Мадона и АС/DC ще помогне. Да, има хора като 92-годишния свещеник, който пеша обикаля три родопски села, но те някак остават в сянката на изцепките на висшия клир. А това е лошо! Защото тия хора носят истинската вяра, а не дядо Кирил с Линкълна или дядо НИколай с ролекса.

Общи условия

Активация на акаунт