Църквата се произнесе днес.

• 31 405
  • 844
  •   1
Отговори
# 120
А мислила ли си изобщо какво си върти из главата на леля Ганка и сюрията селски клявки за попа и ин витрото по принцип?
Малцина са онези свещеници с авторитет сред енорията си. Повечето ги подиграват и презират. Онези, които наистина имат мисъл под килимявките пък ще се постараят да се разграничат от мнението на Синода.
БПЦ има значение за живота на българите колкото ланшната снежна покривка. Придавате на Църквата вярно божествено значение.
Хич обаче не са малцина онези, неодобряващи ин витрото, и то не са само леля Ганка и сюрията селски клявки, а и доста живеещи извън пределите на селския мегдан.

# 121
Да,мога да дам за пример хора ,които забременяват от инвитро и ги е срам да си признаят и то уж "ентелигенти" от Софийския "хайлайф"
Въобще лицемерито е огромно и не само при баба Ганка  Grinning  Grinning

# 122
  • на плажа
 Много хора се срамуват да признаят на всеослушание, че имат репродуктивни проблеми, защото това се приема като недъг. Куция крак не можеш да скриеш, но кому е нужно да тръбиш, че си безплодна или сперматозоидите ти са умрели? Хората се срамуват от недъзите си. Всички искаме да сме перфектни.

# 123
Милите дЕдовци владици. И попчето Кольо най-вече.
Конкуренцията призна, че има място и за извънземните вече, нашите живеят в средновековието.
Безполовият живот на никого не е простил.  

# 124
  • Sofia
Искам да попитам тези хора тук, които говорят за решенията на природата някой да има запушени тръби и да няма право да прави нищо, за да разреши проблема, какво мислят за болестите. Те са дадени от природата,  а борите ли се с тях? Или трябва да се примирите и да се оставите в ръцете на Бога и природата? Лесно е да се говори, когато на теб не ти се е случило. Ще ми се да ви пожелая да ви се случи всичко, срещу което говорите, но няма да го направя.
Намирам изявлението на Светия синод за смешно, нелепо и действително целящо да отклони вниманието от другите им проблемчета. Резултатът от него е, че ще обиди и разгневи много страдащи хора .

# 125
  • Колибите
Много хора се срамуват да признаят на всеослушание, че имат репродуктивни проблеми, защото това се приема като недъг. Куция крак не можеш да скриеш, но кому е нужно да тръбиш, че си безплодна или сперматозоидите ти са умрели? Хората се срамуват от недъзите си. Всички искаме да сме перфектни.

Ех, Пани Ковалска, колко си права... yes Hug.

В един друг клуб, като се озовах  в подклуба на биологичните майки, и си споделих радостта, че ще си осиновявам момиченце - ми една-две се зарадваха, другите ме прескачаха като прокажена... Mr. Green

Както и да е, мама и тати са похарчили пари за мен, за да стана умничка Twisted Evil, и да се преоборя с човешкото и обществено тесногръдие и еснафлък.

Сега - да ми е яка гърбината, да си  отхраня и възпитам осиновените щерки. Най-важното е децата да са щастливи.

Дреме ми на фитката, какво била казала православната църква.

Нашият енорийски отец е смирен и почтен човек, носи си службата и кръста честно.

Пък Максим ми е през оная работа, да знайте Twisted Evil

# 126
Да,мога да дам за пример хора ,които забременяват от инвитро и ги е срам да си признаят и то уж "ентелигенти" от Софийския "хайлайф"
Въобще лицемерито е огромно и не само при баба Ганка  Grinning  Grinning

Кой се интересува?
Какво има за признаване?
Какво прави по-различно едно дете в очите на хората според това дали мъжът е свършил в жената, или нещата са се случили по различен начин?
Това са твърде лични неща.

# 127
  • София
Ама, кой го интересува какво би казала лицемерната църква по кой-да-е въпрос?! Ние не бяхме ли светска държава?!

# 128
  • гр. Шумен
Какво толкова ви възмущава това, не мога обаче да си обясня?
Лицемерието.
Това стига ли?

Сега сериозно. ЗамислИ се какви биха могли да бъдат последствията от това "становище" при леля Гана и близките и клявки, за които селският поп е върховен авторитет. Те не пишат във форуми и не живеят в София. Колко му е да подшушнат зад гърба на някое такова детенце, че е изрод, изчадие и знам ли още какво могат да им родят тъпите глави. Twisted Evil
То щото леля Гана и клявките (селски, градски, все тая - тикви) хич не гледат подозрително и накриво осиновените дечица. И няма нужда попът да им казва какво да правят - те знаят най-добре как и къде да си пъхнат дългия нос, тъй че да заболи. За щастие точно тоя тип люде са достатъчно тъпи, че да не вдяват твърде ин-витрото (все още), но не знам на къде ще им избият чивиите, ако понаучат туй-онуй. Не е истина колко гнусни могат да бъдат хората понякога.
И мен ме е яд именно на лицемерието на църквата и опитите й с подобни "анатеми" да замитат нелицеприятни истини за собственото им битие под дивана.

# 129
Яяяя, Църквата била се произнесла...браво....поне има позиция... Laughing Laughing Laughing
Ох, смешки.... Flutter

ПП За протокола - православна съм...ама вярвам в Господ, не в Църквата...

ПП Нали няма да обръщаме темата - заченати инвитро vs oсиновени и изобщо: "как съм дошъл на тоя свят!" Факта, че съм дошъл е достатъчен, винаги има смисъл... Peace

# 130
  • Колибите
Темата е има ли акъл Максим - ами няма. Хитър е, меркантил и сребролюбец. Какво повече?
Така че да повторя - мнението и становището  - на Максим и гъзоблизците му епископи - ми е през онази работа точно Joy

# 131
Християнството трябва да съществува без църквата. Църквата го петни от самото си създаване! Християнството е учение на Сина Божи, а църквата е създадена от алчни и жестоки хора, които са изкривили представата за него.

# 132
  • Най-сетне у дома
Църквата не участва в решаването на почти нищо от светските дела, нито претендира за такава дейност, нито пък изказва светско мнение. Църквата изказва мнението на Църквата. Какво толкова ви възмущава това, не мога обаче да си обясня?

Това, което мен лично ме възмущава (или по-скоро ужасява) е, че след средновековието (когато е била предимно репресивна институция), Църквата беше тръгнала да дава заявки, че може да бъде и полезна, но отново се провали. (Е, изцепки е имало винаги, например около 30-те г. на 20-ти в. Австралийската католическа църква се обявява против спешното секцио и твърди, че всяка добра католичка трябва да умре заедно с бебето, но да не позволи такава лекарска намеса.) Българската православна църква си е заслужила мястото под слънцето по време на освободителното движение, доста смислена работа са вършили тогава духовниците. Католическата църква и досега прави чудесни неща в посока благотворителност. Но малоумията отново преобладават. Например, забраната на контрацептивите (вкл и презервативи!) в Полша води до абсурдни и застрашаващи живота на милиони поляци ситуации. Същевременно, почти всяка католическа държава си има свой педофилски, финансов или гей-скандал, в който е замесена Църквата и нейни служители. За откровените гей-скандали в БПЦ въобще няма какво да говорим, аз нямам проблем с гей-обществото, но имам с лицемерието и двойните стандарти.

Чисто теоретично погледнато, старозаветното християнство е доста кръвожадно, а новозаветното го изби на бизнес (индулгенции, волни пожертвувания за кадилака на владиката и каквото се сетите). Това с "Бог е любов" и ала-бала са американизирани измишльотини от последните десетилетия, всъщност християнството е доста зловеща смес между детска приказка и опит за въвеждане на морално и безопасно съжителстване на хората. Времената, в които то е имало фундаменталистки харатер и е разрушавало човешки животи обаче, слава Богу, е свършило. Сега БПЦ е вредна с това, че е организация, която съществува заради самата организация и за да генерира облаги за нейните членове (бих казала, персонал). От нея не излиза нито духовен, нито материален продукт. Това я прави паразит. И я лишава от моралното право да се изказва по каквито и да било въпроси.  

# 133
Да ни държат в подчинение поради страх от Божията воля е смехотворно, Господ решава, те кои са...и кой ги провъзгласи за Божии служители...Господ ли... newsm78

# 134
  • Costa Rica
Какво толкова ви възмущава това, не мога обаче да си обясня?
Лицемерието.
Това стига ли?

Сега сериозно. ЗамислИ се какви биха могли да бъдат последствията от това "становище" при леля Гана и близките и клявки, за които селският поп е върховен авторитет. Те не пишат във форуми и не живеят в София. Колко му е да подшушнат зад гърба на някое такова детенце, че е изрод, изчадие и знам ли още какво могат да им родят тъпите глави. Twisted Evil
То щото леля Гана и клявките (селски, градски, все тая - тикви) хич не гледат подозрително и накриво осиновените дечица. И няма нужда попът да им казва какво да правят - те знаят най-добре как и къде да си пъхнат дългия нос, тъй че да заболи. За щастие точно тоя тип люде са достатъчно тъпи, че да не вдяват твърде ин-витрото (все още), но не знам на къде ще им избият чивиите, ако понаучат туй-онуй. Не е истина колко гнусни могат да бъдат хората понякога.
И мен ме е яд именно на лицемерието на църквата и опитите й с подобни "анатеми" да замитат нелицеприятни истини за собственото им битие под дивана.
Осиновените, родените без брак, по-мургавичките от стандартното... всички са под ножа. А църквата решава проблема... като налива масло в огъня Mr. Green

А мислила ли си изобщо какво си върти из главата на леля Ганка и сюрията селски клявки за попа и ин витрото по принцип?
Няма какво да го мисля. Точно под моя прозорец е сборният пункт на  всичките глухи квартални пенсионери. Така че, ща не ща, съм светната за  това какво мислят по всички въпроси. Mr. Green

Последна редакция: пн, 02 яну 2012, 16:13 от Делфина фон Ю.

Общи условия

Активация на акаунт