Църквата се произнесе днес.

• 31 484
  • 844
  •   1
Отговори
# 210
http://dnes.dir.bg/news/tzarkva-intelektualtzi-10226587?nt=4
Присъединявам се към горното и нямам какво повече да добавя...
Никой не отрича заслугите на БПЦ , но изцепките станаха вече много.

# 211
  • Най-сетне у дома
Migito, при цялото ми уважение към участието ти във форума по принцип (правили са ми впечатление твои много интелигентни постове), в момента сипеш празни фрази и квалификации. Подкрепи тезите си с факти и примери от теорията за произхода и предназначението на човека, които застъпва християнската доктрина, след като си толкова запозната. Тогава вече можем да говорим сериозно. А пък ако разчитам на шайка впиянчени и алчни старчета да ме "запознаят" с Бог, горко ми. Впрочем ти, конкретно, колко деца си осиновила? Освен това, щом си истинска християнка (аз не съм), казано е - "Не съди", само Бог може да съди, богохулстваш, като изземаш Божиите функции. Пък и недей така, защото животът е доста изобретателен и ни хвърля в ситуации, в които да поизрастнем малко и да ревизираме убежденията си. Надрастването на ограниченията ни и насадените ни отнякъде предразсъдъци често върви с доста болка.

А по повод интелектуалците, ако това са интелектуалците на България, то тутакси се засрамвам, че съм българка. Само, че те не са интелектуалците на България, а тъкмо онези, които възпяваха най-антихристиянския строй - комунизма, заради облаги и привилегии. Повечето от тях, ако не и всичките, агенти на ДС, да не говорим, че години наред са се плъзгали по ръба на халтурата. Те ще ми говорят за християнство, същите, които преди 30 г ми забраняваха да влизам в църква за Великденска служба. Ей тези точно са за анатема.

Последна редакция: пн, 02 яну 2012, 23:07 от Saule

# 212
  • София
Никой не отрича заслугите на БПЦ , но изцепките станаха вече много.

Заслугите на Църквата са от преди Освобождението.

# 213
  • София
Това е пълен абсурд!Бясна съм на такива Божии служители,който вместо да помагат на хората се правят на Господ!Лично аз съм страшно разочарована от българските свещеници!Няма нужда да изброявам случаите на пияни и развратни "примери на правата вяра".Та точно тези хора анатемосват инвитрото и донорството!!!Не ги е срам!!!Бог да ги съди тези!
За съжаление на пръсти се броят достойните за тази титла като отец Боян Саръев и отец Иван от Нови Хан!

# 214
  • sofia

Получаваш бурни аплодисменти  bouquet

Аз пък се разграничавам от ченгетата - интелектуалци и се гордея с това Twisted Evil И съм в пъти ПО християнка от тях .

Миги, по -лекичко, моля Simple Smile

# 215
  • sofia
Migito, при цялото ми уважение към участието ти във форума по принцип (правили са ми впечатление твои много интелигентни постове), в момента сипеш празни фрази и квалификации. Подкрепи тезите си с факти и примери от теорията за произхода и предназначението на човека, които застъпва християнската доктрина, след като си толкова запозната. Тогава вече можем да говорим сериозно. А пък ако разчитам на шайка впиянчени и алчни старчета да ме "запознаят" с Бог, горко ми. Впрочем ти, конкретно, колко деца си осиновила? Освен това, щом си истинска християнка (аз не съм), казано е - "Не съди", само Бог може да съди, богохулстваш, като изземаш Божиите функции. Пък и недей така, защото животът е доста изобретателен и ни хвърля в ситуации, в които да поизрастнем малко и да ревизираме убежденията си. Надрастването на ограниченията ни и насадените ни отнякъде предразсъдъци често върви с доста болка.

А по повод интелектуалците, ако това са интелектуалците на България, то тутакси се засрамвам, че съм българка. Само, че те не са интелектуалците на България, а тъкмо онези, които възпяваха най-антихристиянския строй - комунизма, заради облаги и привилегии. Повечето от тях, ако не и всичките, агенти на ДС, да не говорим, че години наред са се плъзгали по ръба на халтурата. Те ще ми говорят за християнство, същите, които преди 30 г ми забраняваха да влизам в църква за Великденска служба. Ей тези точно са за анатема.

202uu 
  Това и от мен.

# 216
  • София

КЛОНКА , хората вярват в църквата / кой както го разбира/

Хората вярват в Бог/тези, които вярват/. Не в Църквата.
Ролята на Църквата е на посредник между човека и Бога. Ако тя като посредник е некоректна, човекът няма грях. Човек може да си се моли и вкъщи, и където свари, но не може сам да се бракосъчетае или да се кръсти, примерно. За целта му е нужен посредник, който да извърши светото тайнство. И ако този посредник е грешен, ръководен от нечисти помисли, това не е проблем на човека, а на духовника.
Църквата е институция, която няма как да отпадне и която се реформира трудно, но може би точно затова оцелява хилядолетия, защото има твърди постулати.

Живеем в светска държава, както казах. Църквата само изказва становище. С това приключва нейната роля.
Но не можем да сипем огън и жупел, ако нещо в това становище ни се вижда неприемливо. Най-малкото защото никой не ни принуждава да изповядваме каквато и да било религия. Всяка религия е догматична.
Наистина не разбирам какво поражда възмущение в случая?

Още по-малко разбирам тенденцията Богородица да бъде обявена за сурогатна майка, но това е друг въпрос.
 Laughing

# 217
Но не можем да сипем огън и жупел, ако нещо в това становище ни се вижда неприемливо. Най-малкото защото никой не ни принуждава да изповядваме каквато и да било религия.

Какво като не ни принуждава. (Не че няма желание.)

И мен никой не ме принуждава да бия детето си, но ако някой публично защитава тезата, че това е правилният начин да се възпитават деца, защитавайки я с неверни и манипулативни твърдения, ще се чувствам длъжна да възразя. Ти не би ли?

# 218
 Колкото и неинтелектуално да прозвуча, но това че БПЦ си е наела ПР не може да ме ентусиазира по отношение на липсата и на каквато и да е роля в живота ни.

# 219
  • Най-сетне у дома

КЛОНКА , хората вярват в църквата / кой както го разбира/

Църквата е институция, която няма как да отпадне и която се реформира трудно, но може би точно затова оцелява хилядолетия, защото има твърди постулати.

Живеем в светска държава, както казах. Църквата само изказва становище. С това приключва нейната роля.
Но не можем да сипем огън и жупел, ако нещо в това становище ни се вижда неприемливо. Най-малкото защото никой не ни принуждава да изповядваме каквато и да било религия. Всяка религия е догматична.

Още по-малко разбирам тенденцията Богородица да бъде обявена за сурогатна майка, но това е друг въпрос.
 Laughing

Църквата се реформира трудно, но все пак се реформира. Някъде се реформира толкова много, че например в малък американски град, на служба на Прогресивната епископална църква, съм правила лицеви опори по покана на свещеника, заедно с всички останали миряни. Звучи странно, но в контекста не беше. (Както вече е очевидно, интересът ми към християнската ... да кажем парадигма...е толкова голям, че е практически нездрав  Laughing) Реформира се Католическата църква - и още как, че и колко бързо! Смислените църковни организации все повече се адаптират към хората и техните потребности, вместо да се случва обратното. Не се реформира БПЦ, по причини които са дълга и тъжна тема за размисъл.

Всъщност, можем да си сипем огън и жупел по каквито теми ни се прииска. Това, че сме се събрали толкова хора тук и се палим така за ролята на църквата, явно е знак за нещо. Палим се толкова, колкото се палим и от скандали с източване на държавни пари, например. За мен, това което прави БПЦ, също е грабеж. България е християнска страна и - по силата на това - първият досег на децата с духовността е през християнството. А БПЦ прави така, че да ги отврати още на входа. По-нататък, разбира се, мислещите и търсещите млади хора ще се запитат дали наистина Бог ги е създал от кал, примерно, (пък жените - от реброто на Адам  Laughing) и ще се огледат и за други версии. Но като начало, християнството дава една нелоша отправня точка за мислене и преживявания по темата какво има отвъд онова, което може да се види и пипне. Което на болшинството от българчетата няма да им се случи, за съжаление. Особено след такива - не намирам друга дума за последния хит на БПЦ - изцепки. За радост, имам избор и ако един ден синът ми прояви интерес към християнството, ще го хързулна към бащината му версия - католик.

# 220

Аз пък не разбирам какво като сме светска държава? Църквата е мощна структура, която може да влияе на общественото мнение. Никак не е малко. И без това има съвсем лек напредък по отношение на това хората да споделят репродуктивните си проблеми. Които проблеми пък за мен дават сериозно отражение и върху демографската криза, но никой не обръща внимание на това.

За ин витро и репродуктивните проблеми вече има информация, но в повечето случай човек е необходимо сам да си я намери и синтезира, виж, за обратното - да се оплюе и отрече - колкото искаш кампании като се започне от бездарната журналистка Миролюба Бенатова, мине се през също толкова "талантливата" Людмила Филипова та се стигне до простаци в парламента предлагащи ин виво и завършим сега за разкош с Църквата.

В малки населени места е достатъчно на мегдана да се заговори за това и хората с проблеми да се свият в черупките си.

# 221
Аз не виждам голям смисъл от дискусия тук,като не можем публично да оборим църквата.

# 222

Клонка, ако имаш деца и някой косвено прави нещо срещу тях, като майка ще разбереш огъня и жупела. Hug

# 223
  • София

Клонка, ако имаш деца и някой косвено прави нещо срещу тях, като майка ще разбереш огъня и жупела. Hug

Клонка, а и да не забравяме, че всъщност тези "мили старци" се опитват реално да въведат християнството като задължителен предмет в училище, който да се изучава от първи клас, та ако може - и от детската градина. Не сме забравили последните опити отпреди година, така че "възмущение" е много мека дума за онова, което наистина изпитвам към тях.

# 224
  • Колибите
NinoTino
Цитат
В малки населени места е достатъчно на мегдана да се заговори за това и хората с проблеми да се свият в черупките си.

Права си.

Но вече от нас зависи общественото мнение, било то в малки или големи населени места.
Ние сме активното поколениие.
Преди време, чистачката ни, коментирайки друга жена, каза: "Горката, тя ще си вземе "хранениче".
Женицата явно е подочула нещо за мен, че ще осиновявам дъщеря, та ме пробваше. Joy

Ама аз съм от стара коза яре. Отговорих й нещо в смисъл: "Ами, както си решат, техният живот си е техен живот."

БОли ме ...сещаш се какво... Joy за мнението на 75 годишната чистачка.

Общи условия

Активация на акаунт