Брей

И колко точно е компрометирана християнската религия в световен мащаб като цяло?
В моите представи, а и на доста други хора, със сигурност е достатъчно компрометирана.
Обсебваща, унищожителна религия, неприемаща различията, векове наред под знамената с кръст са извършвани грабежи, убийства, през колониалната епоха са разрушавани исторически паметници, унищожавани са цели култури, вземи например индианците. Изобщо това са престъпления срещу човечеството, за които няма извинение или оправдание и за съжаление са непоправими. А в днешно време е достатъчно да погледнеш лицемерието и демонстрираното благосъстояние на Ватикана, за да ти се сгади.

Няма как подобна институция да получи уважението ми, камо ли пък да взимам "становищата" й насериозно. Най-много да ме накара от отвращение да мина на обратната страна.
Ти ми обясни с какво се е комрометирала християнската религия, не с какво се е компрометирала Църквата като институция.
Защото това беше твоето твърдение - нелепа религия, компрометирана в световен мащаб.
Ако е възможно в тази дискусия да си спестим Великата инквизиция, както и гоненията на християните, хвърлянето на лъвовете, посичанията, побиването на кол, разпването и всички ужасии, ще е най-добре.