Църквата се произнесе днес.

• 31 210
  • 844
  •   1
Отговори
# 555
Не схванах точно какво подкрепяш, признавам си, а позицията на църквата не ме вълнува, защото имам своя собствена.

# 556
  • n/a
Права ли е нашата църква и защо или не и защо?

Какво значи да е "права"?

# 557
  • София
Права ли е нашата църква и защо или не и защо?

Какво значи да е "права"?

Ми не е права, разбира се. И майка й не е права. И другите църкви също, както и родата им до девето коляно.  Laughing

Обаче не може само защото някой е против църквата, религията и други подобни, да им отрича правото на мнение и изразяване на това мнение.

# 558
  • София - Рим и обратно
Meн също не ме вълнува позицията на църквата, защото като институция не я уважавам никак. Макар че, в случая моята собствена позиция отчасти се припокрива с нейната, но по съвсем различни   причини.
И все пак ми е чудно, кого касае тя - както от привърженици, така и от противници?
Обръщайки се към репродуктивната медицина, има ли значение за някого какво мисли Църквата по въпроса?

# 559
  • София
Не е уместно да обсъждаме в момента делата на католиците и тяхната инквизиция. Православието няма общо с тези неща.
И това е вярно.

За да е честно някак.
За да е честно би било добре да изброиш ужасите предизвикани от атеисти.
Искаш ли подсказка?
И това.

Как можеш да отдлеиш Църквата от религията? Нали институцията е посредник между хората и вярата? Не спомена ли и ти нещо подобно по-назад?
Те двете самостоятелно не е възможно да съществуват.
Как ще разберш ти дали инвитрото и СМ са богоугодни, ако няма кой да ти го обясни?

Вярата може да съществува без църква. Църквата без вяра - не.
Църквата не е посредник между хората и вярата - вярата е в човека, няма нужда от посредници. Църквата посредством някои ритуали е посредник между човека и Бог.
Всички проблеми на съвременния свят, които не са ясно изписани в Библията и търпят тълкувание и интерпретации следва да се знае, че са от хората, не от Бог. В този смисъл, аз бих се ръководила от своите морални норми, от човешките си разбирания за добро и зло, не от мнението на църковната институция.

# 560
  • София
Не съм в пълно течение на дискусията, но все пак искам да кажа, че ми е странно становището на църквата, защото доколкото съм запозната според християнството всяка земна власт и всяка иновация в света е допусната с Божията промисъл и воля, т.е. репродуктивната медицина е напреднала дотолкова, защото Бог е решил така да бъде. От тази гледна точка за мен има противоречие - от една страна има признато мнение, че медицината служи на Бога, а от друга страна - се поставя в рамки от Божиите служители?!

# 561
Обаче не може само защото някой е против църквата, религията и други подобни, да им отрича правото на мнение и изразяване на това мнение.
То и аз имам право на мнение, но когато си представител на дадена институция трябва личното ти мнение / полвинчато/ да не го представяш като миродавно.

# 562
  • София
То и аз имам право на мнение, но когато си представител на дадена институция трябва личното ти мнение / полвинчато/ да не го представяш като миродавно.

Напълно си права и съм съгласна с това, обаче няма да има по кого да плюем и какво да дъвчем, ако всички го спазваха.

# 563
И все пак ми е чудно, кого касае тя - както от привърженици, така и от противници?
Обръщайки се към репродуктивната медицина, има ли значение за някого какво мисли Църквата по въпроса?
Когато вярваш в нещо и техните представители в лицето на църквата излязат с такова становище няма начин да не ти влияе най- малкото на усещанията. Когато си в затруднено положение и п- на брой ти обясняват как не са съгласни с твоето решение също няма начин да не ти влияе.
Не е ли по - добре да си премълчат, както са си мълчали години наред или тогава не им е дошло вдъхновението.

# 564
  • София
Е, КЛОНКА, много посредствена роля си отредила на църквата.
Би трябвало тогава да се съглсиш, че не е редно духовенството, православно или католическо, да се изживява като говорител на Господ. Wink

Labrador, аз искам подсказка.
Да сме по-конкретни все пак.

# 565
Клонка е права в това, че исторически православието е далеч от печалната слава на католицизма. Затова, аз лично, му симпатизирам повече. Но това скорошно включване на нашата църква е, меко казано, неадекватно на времето и тенеденциите му. Явно на църквата ни ще й е нужно повечко време, за да се отърси от архаизми и да се адаптира към духовните нужди на новото време.

# 566
  • София
Снежа, сега са им поискали мнението. Не са си го дали своеволно.
На този етап си мисля, че БПЦ е доста дистанцирана от крайните коментари на много съвременни технологии и тенденции.Тя затова и няма авторитет, впрочем. И колчем изкаже някакво мнение, всички вкупом почват да я освиркват и да се чудят що изобщо си отваря устата Mr. Green

Е, КЛОНКА, много посредствена роля си отредила на църквата.
Би трябвало тогава да се съглсиш, че не е редно духовенството, православно или католическо, да се изживява като говорител на Господ. Wink
Никога не съм твърдяла обратното.

# 567
Клонка, липсата на авторитет има най-малко общо с липсата на изказано становище по наболели социални въпроси.

# 568
  • сред маслини и портокалов цвят
Клонка, поискали са  мнението им за сурогатното майчинство. Защо са решили да намесват ин витрото при положение, че хиляди деца са родени за тези години по този начин. Как очакват да реагират хората?
Днес пък си промениха становището за ин витрото. Не били против него. Объркали се били.
Утре какво ще измислят...

# 569
  • София
Клонка, липсата на авторитет има най-малко общо с липсата на изказано становище по наболели социални въпроси.
О, има, има. Но това е друга тема. Peace

Промениха си становището. Браво! Вместо да ги аплодираме и да кажем - ето, мислят, признават си грешката и т.н. - пак недоволни Mr. Green

Жасмин, аз неколкократно казах - Църквата е институция, в която "работят" хора. Човешко е да се греши.

Общи условия

Активация на акаунт