Църквата се произнесе днес.

• 31 240
  • 844
  •   1
Отговори
# 705
...
Във второто си изказвание са наясно, само , че на мен не ми стана ясно каква е разликата междудете родено ин витро чрез донор и такова от биологичните родители.
Ако сурогатнота майка износва дете от двата биологични родители ще бъде ли разрешена?

Честно казано, аз точно това не разбирам - как уж децата са чисти и невинни и тяхно е царството небесно, а в същото време заклеймяват деца...
Всъщност, в тази част разбирам новите им твърдения - когато детето е биологично, то си е на двамата родители и дали е направено със секс или със спринцовка, не следва да се коментира. Няма на какво да противоречи, щом е желано от родителите си. Забременяване от донор, църквата наистина разбирам да не приема, но има доста примери в Библията - просто технологиите и медицината не са били на днешното ниво.
Относно сурогатното майчинство - личното ми мнение е особено и не се наемам да се изказвам - за мен е приемливо, когато е безкористно и е "жест" от майка към дъщеря, от сестра към сестра, между наистина близки приятелки. Останалото ми е неприемливо и комерсиално, но наистина в Стария завет го има описано и от църковна гледна точка също мисля ,че е необходимо детайлизиране. Всеки случа е индивидуален. Просто така не върви да анатемосват "на килограм", ако не целят съпоставки с Инквизицията...

# 706
Как са се ограничили само до материала от бащата. Ами нали в БПЦ са само мъже, пък и православието им разрешава да се женят.

# 707
Как са се ограничили само до материала от бащата. Ами нали в БПЦ са само мъже, пък и православието им разрешава да се женят.

Зависи дали спадат към черното или към бялото монашество.

# 708
  • София
Как са се ограничили само до материала от бащата.

Ограничили са се само с материала от бащата, защото въобще не са се сетили, че на някоя може да й хрумне да износва чужди яйцеклетки.

# 709
  • сред маслини и портокалов цвят
"Поради това Българската православна църква по крайно снизхождение може да допусне  „ин витро”/„ин виво” оплождане, при което се използва биологичен материал, принадлежащ само на двамата съпрузи за създаване на ембриони, всеки от които се имплантира в съпругата без да се унищожава нито един от тях като те се износват единствено и само от съпругата. По този начин целостта, единството и хармонията в семейството в значителна степен биха били запазени".

Това е текста, генетичен метериал от двамата съпрузи, никакви донори.

# 710
И какво лошо или чудно има, че Църквата одобрява, само ако материалът е от двамата родители?
Аз като страничен наблюдател също не мога да възприема трето лице в цялата работа с опложданнето... Shocked

# 711
Третото лице винаги го има в ролята на лекар ( всъщност лаборант извършва оплождането)

# 712
И какво лошо или чудно има, че Църквата одобрява, само ако материалът е от двамата родители?
Аз като страничен наблюдател също не мога да възприема трето лице в цялата работа с опложданнето... Shocked

И за какво е тоя оцъклен емотикон? Знаеш ли колко жени са зачевали от друг само и само да си запазят семейството. Щото има мъже дето никога няма да се съгласят да отидат да се изследват, абсурд причината да е в тях.
Пък при ин витрото с донорски материал  двамата партньори вземат решението, няма скрито-покрито.

# 713
Това с взаимното съгласие за трето лице и скрито-покритото ми звучи малко размяна на сексулани партньори или суингърство  Grinning
Нормално е Църквата да не го приеме.

# 714
Това с взаимното съгласие за трето лице и скрито-покритото ми звучи малко размяна на сексулани партньори или суингърство  Grinning
Нормално е Църквата да не го приеме.

Няма трето лице, има генетичен материал от трето лице.
Аз пък не намирам нищо, което да напомня размяна на сексуални партньори. Shocked(айде и от мен един оцъклен)

# 715
По този начин целостта, единството и хармонията в семейството в значителна степен биха били запазени".
Хармонията в семейството.
Значи когато децата са твои/ от собствен генетичен материал/ има хармония в семейството и няма проблеми или хармонията се дължи на собствени деца.
Интересно дали е двупосочно - имаш деца - хармония, нямаш собствени деца дисхармония.
Какъв е тогава този призив да се осиновяват българчета и създават деца.

# 716
И аз това се питах, ама накрая реших че няма смисъл да се задълбочавам толкова. Смислен отговор едва ли ще има, само обичайното увъртане.

# 717
Няма трето лице, има генетичен материал от трето лице.
Аз пък не намирам нищо, което да напомня размяна на сексуални партньори. Shocked(айде и от мен един оцъклен)
Че няма трето лице - да , че при всички случаи детето е на още един 50-50 и че няма нищо общо с източника в единствено число е вярно.
Аз винаги съм се учудвала на донорите , но това е мое мнение. Все пак в това дете има част от теб и то 50%.
Това обаче, не е към темата.

# 718
Генетичен материал от трето лице? Ами тогава това не е същинският родител на уж ТВОЕТО желано дете.

Осиновяването е нещо съвсем друго - това е благородно дело на милосърдие и спасяване на захвърлено дете.

Хармонията не зависи от това имаш ли твои деца или не, разбира се. Говорим за целостта на брака, т.е да няма трети лица в създаването на деца. Нима не е изключено мъжът да пожелае сурогатната майка и в един момент той да реши, че иска да е с нея?...
И не само това.

# 719
e_lucky това са решения които го взема семейството, нали ?
Нали все пак доктора е третото лице в създаването на детето. Нима не е изключено в семейство с деца създадени по одобрения от църквата начин единия да си тръгне?

Общи условия

Активация на акаунт