Франция извън Париж

• 81 935
  • 559
  •   2
Отговори
# 165
Здравейте, момичета. Имам нужда от съвет. Ще съчетаем пътуване до Париж със замъците по Лоара. Въпроса ми е, удачно ли е да купувам онлайн билети за замъците от сайтовете им или на място? Ясно ми е, че по принцип с онлайн билети минаваш без да чакаш по опашки, но в сайтa на един от замъците(не помня кой) пишеше, че като купиш билет, ти изпращат код на e-mail-а, който носиш със себе си и с него на гишето си получаваш билета. Това значи, че все пак чакаш на опашка и обезсмисля купуването онлайн. Така ли е наистина? С точно определен час ли е билета или важи за целият ден? Споделете опит.

кога ще пътувате? бил съм на замъците през април около Великден и нямаше никакви опашки, предполагам навалиците са само в отпускарския сезон и тогава има нужда от резервации  Peace

# 166
Щяхме да пътуваме през май, но плановете се промениха и сега последно остава за началото на август. Предполагам, че ще има големи опашки, като навсякъде другаде през август.

# 167
Били сме във висок сезон по замъците на Лоара тоест август и не си спомням да е имало някакви грандиозни опашки, да не кажа, че почти нямаше. Та затова смятам предварителното купуване на билети за излишно. Peace

# 168
Благодаря. Значи няма да се притеснявам, че ще чакаме часове. Миналата година посетихме Нойншвайщайн и имаше грандиозни опашки. Добре, че бяхме организирана група, че щяхме доста да си почакаме докато влезем. Simple Smile

# 169
И от мен същото мнение, никога не съм попадала на опашки.

# 170
Малко инфо и от мен, може на някой да е полезна Simple Smile
Била съм в замъците Шенонсо, Шеверни и Шамбор. И трите в един ден с тур от Париж за 110 евро. Ето сайт на агенцията http://www.francetourisme.fr/tours-day-trip-in-france/loire-castles-tour.html
Тръгването беше в 7.15 сутринта и в 10.45 бяхме в Шенонсо. Имахме мисля около 2 часа, защото тогава беше  и времето за обяд. Времето стига. Прекрасен е този замък. Градините, местоположението на реката, вътрешния интериор. Обърнете внимание на Черната стая. Има информационни брошури на 7-8 езика.

Шеверни е малък замък, чийто собственик(не знам си кой граф) живее там и може да се види, но ние конкретно не го засякохме. Запознах се отблизо обаче с всичките му стотина хрътки. Първите два етажа от замъка са за посещение, третия е за собственика и семейството му. От мнения бях чела, че е замъкът с най-добре запазена мебелировка. Наистина е така, стаите са в отлично състояние и е истинско удоволствие да се разглеждат. Но не навсякъде се влиза, може да се надникне през преградата, която е поставена пред вратата. Нашият гид ни спомена, че по време на Френската революция тук е била скрита Мона Лиза. Тум имахме най-малко време. Мисля че бяха 45 минути, но и замъкът е малък.

Имах най-големи очаквания за Шамбор. Отвън е точно като от приказките. Вътре обаче е празен. Имаше мисля 2 мебелирани стаи, в едната от които едно прашясало легло, но гледката от терасата на втория етаж и безбройните кътчета за снимки, си заслужават.
Разстоянието между замъците е кратко, около половин час.
Мислех, че ще е много изморително, но не беше. Върнхме се в Париж в 19 часа. Бяхме група от 15 души от цял свят: бразилка, 2 португалки, испанци, корейци и 2 българки Mr. Green Автобусът беше голям и можеше спокойно да се разположи човек и да си подремне(сутрешните 3 часа и половина въобще не ги усетих).
Опашки не видях никъде. Пътуването беше на 5-ти май. Има и магазинчета за сувенири към всеки от замъците, цените мисля бяха леко завишени. Има ресторант към Шенонсо, влизането с храна там е забранено(водачката ни каза обаче, че не проверявали багажа и било добре да се излъже, че не носиш нищо за хапване Blush)
Това се сещам на първо време. Не съжалявам за екскурзията. Нямаше как да се случи по друг начин, ако сама я бях организирала от Париж. Но съм си намислила още 3 замъка за другия път Simple Smile

# 171
  • София
Здравейте пътешественички,

През почивните дни се опитвам да организирам една семейна екскурзия до Прованс – планирам да е през май – хем ми се иска да видя полетата с цъфтящи макове, хем да хвана и лавандулата как почва да цъфти ...

Имам някакъв план какво искаме да посетим и съм избрала местата за спане да са малки селца, обаче като погледнах цените в ресторантите ... малко се постреснах. Въпроса ми е каква е разликата между Lunch, Menu и Carte? На Michelin Travel има посочени цени за всеки ресторант и те са между 30Е и 45Е, т.е за една вечеря за двама трябва да приготвим около 100Е (+бутилка вино).  Дали това са средните цени или може да хапнеш и за по-малко?

Последна редакция: нд, 29 дек 2013, 22:10 от Sarah

# 172
  • пак на Рив Гош
Мисля, че на лавандулата й е рано през май  Peace. Цъфти горе-долу от средата на юни нататък, като пикът е в средата на юли, когато обикновено започва и реколтата й.
Мишлен подбират обикновено по-висок клас ресторанти и в тях цените са и по-високи. В по-нормалните ресторанти средните цени бяха (ако не ме лъже паметта) около 15 - 20 евро на човек, без напитките за основно и десерт (обикновено).
A la carte е когато поръчваш каквото си избереш от цялото напечатано меню.
Menu - в почти всички ресторанти има "фиксирани" предложения на по-ниска цена. Обикновено са за двустепенно или тристепенно меню. В този случай, обаче, изборът е сведен до 3-4 ястия от дадена категория. Напр. ако в напечатаното меню има 8 предястия, то в "менюто" с фиксирани предложения, ще можеш да избираш между 3.
Lunch - не знам точно какво имат предвид Мишлен под това определение, но може би става въпрос за обедно меню с фиксирани цени, които доста ресторанти предлагат. Както в горното описание - по-ниска цена с по-малък избор, но предложенията важат само на обед, но не и вечер. Обикновено обедните менюта с фиксирани цени са по-евтини от вечерните такива.

# 173
  • София
Мерси много, Роце  Hug - по-изчерпателен отговор не съм си представяла Simple Smile Ще правя смело резервациите значи, на място ще търсим варианти. А тези ресторанти на Michelin не са за пропускане - и някой такъв ще пробваме.

# 174
здравейте ,
четох в темата , пробвах с линковете за влакове , обаче тукhttp://www.ter-sncf.com/Regions/paca/Fr/Default.aspx  не открих опция за избор на език - английски . а на френски думичка не отбирам.
планираме пътуване до Милано с WIZZ през лятото .на Милано ще отделим малко време , по-скоро ще го използваме като отправна точка за Френската Ривиера .
в италианските сайтове,които намерих  на скоростните и на другите влакове излизат  дестинации за самата Италия , просто не намирам опция за Франция .
миналата година приятели пътуваха със скоростните влакове Германия - Белгия , Белгия - Париж .купиха билетите 3 месеца по-рано и цените бяха супер изгодни- по спомен - 50 евро двупосочен . значи има международни линии , само дето аз не се справям да намеря влакове до Ница от Милано . впрочем , току-що говорих с моите приятели и те на този етап не се справиха с тази дестинация .
моля Praynig помагайте ! не разполагаме с много средства , така-че планирането трябва да е много точно , да сме напълно наясно с цените за да решим окончателно.
след като изчисля колко ще ни струва придвижването с обществен транспорт ,ще изчисля и сумата за наем на кола . което е по-изгодно него ще изберем .

ще имам още доста да питам . да видим Ривиерата ми звучи чудесно . идеята е всеки ден да посещаваме някое място в околностите . базовият лагер ще е Ница .
по-назад прочетох ,че има някаква дневна карта от 15 евро за регионалните влакове там .
сега ще се мъча да разгадая сайта и да разбера подробностите , но ще съм много благодарна , ако някой ,който вече е използвал такава карта сподели опит !
приемам всякакви съвети и идеи относно едно такова пътуване !
има ли и други мераклии за подобен трип сред вас ? да споделяме и да си помагаме в планирането .

споделям инфо . попаднах току-що на това :
"Общественият транспорт е изключително добре организиран и много евтин. Един билет за автобус или трамвай е 1 евро. Дори автобусът, който пътува до Монако е на същата стойност."
много ми хареса и доколкото разбрах такава е цената за цялата околност , вкл. до Кан .

Последна редакция: сб, 08 фев 2014, 13:18 от oska

# 175
здравейте ,
четох в темата , пробвах с линковете за влакове , обаче тукhttp://www.ter-sncf.com/Regions/paca/Fr/Default.aspx  не открих опция за избор на език - английски . а на френски думичка не отбирам.
планираме пътуване до Милано с WIZZ през лятото .на Милано ще отделим малко време , по-скоро ще го използваме като отправна точка за Френската Ривиера .
в италианските сайтове,които намерих  на скоростните и на другите влакове излизат  дестинации за самата Италия , просто не намирам опция за Франция .
миналата година приятели пътуваха със скоростните влакове Германия - Белгия , Белгия - Париж .купиха билетите 3 месеца по-рано и цените бяха супер изгодни- по спомен - 50 евро двупосочен . значи има международни линии , само дето аз не се справям да намеря влакове до Ница от Милано . впрочем , току-що говорих с моите приятели и те на този етап не се справиха с тази дестинация .
моля Praynig помагайте ! не разполагаме с много средства , така-че планирането трябва да е много точно , да сме напълно наясно с цените за да решим окончателно.
след като изчисля колко ще ни струва придвижването с обществен транспорт ,ще изчисля и сумата за наем на кола . което е по-изгодно него ще изберем .

ще имам още доста да питам . да видим Ривиерата ми звучи чудесно . идеята е всеки ден да посещаваме някое място в околностите . базовият лагер ще е Ница .
по-назад прочетох ,че има някаква дневна карта от 15 евро за регионалните влакове там .
сега ще се мъча да разгадая сайта и да разбера подробностите , но ще съм много благодарна , ако някой ,който вече е използвал такава карта сподели опит !
приемам всякакви съвети и идеи относно едно такова пътуване !
има ли и други мераклии за подобен трип сред вас ? да споделяме и да си помагаме в планирането .

споделям инфо . попаднах току-що на това :
"Общественият транспорт е изключително добре организиран и много евтин. Един билет за автобус или трамвай е 1 евро. Дори автобусът, който пътува до Монако е на същата стойност."
много ми хареса и доколкото разбрах такава е цената за цялата околност , вкл. до Кан .
     И аз планувам подобно нещо през лятото- със самолет София- Милано, оттам с влак до Ница.Няма директен влак от Милано до Ница.Има Regionale veloce/RV/или Intercity/IC/ влак от Милано до Ventimiglia на френско-италианската граница, където става прекачване на влак до Ница.На сайта на италианските ЖП линии /www.trenitalia.it/ има разписание на влаковете и цени на билетите от Милано към Вентимилия и Вентимилия-Ница- www.orario.trenitalia.com/b2c/nppPriceTravelSolutions.do?lang=it … atag=19&datam .  А също и на сайта на френските ЖП линии- www.sncf.com   Имало е директни влакове Милано-Ница до 2009 година, но поради малкия брой пътници са спрени.Много често влаковете закъсняват по 30-50 минути.На Вентимилия имаш 30 минути за закупуване на билети и прекачване.

Последна редакция: сб, 08 фев 2014, 21:49 от romel

# 176
romel , супер , значи и вие по нашата схема .
благодаря за инфото и линка !сега ще го проуча .оп... не ми се отваря. ще пробвам после пак.
кога смятате да купите билетите ?

и понеже обещах и аз да споделям моите проучвания - ето на какъв сайт попаднах аз :
http://www.raildude.com/en/milan-nice/dep-0705-arr-1238/train-co … tions-city/id/200

# 177
romel , супер , значи и вие по нашата схема .
благодаря за инфото и линка !сега ще го проуча .оп... не ми се отваря. ще пробвам после пак.
кога смятате да купите билетите ?

и понеже обещах и аз да споделям моите проучвания - ето на какъв сайт попаднах аз :
http://www.raildude.com/en/milan-nice/dep-0705-arr-1238/train-co … tions-city/id/200

Билетите за влака смятаме да купим на место.Причината е че не искаме да се ангажираме с точно определена дата.Имаме програма-максимум и програма-минимум за Ница. Програмата-максимум включва общо 7 дни, от които два дни за плаж- на по-отдалечените от Ница плажове с пясък, един ден за Сен Тропе и Кан, един ден за Монако/ Монте Карло/,  един ден шопинг, един ден лавандуловите полета навътре в Прованс , един ден Антиб или Грас. Програмата- минимум е много по-свободна -ще решим на място дали няма да е наполовината на това.Смятаме да ползваме за придвижване публичния транспорт- влак, автобус, може би за един ден кола под наем.

# 178
7 дни ще ви е супер .
като изключим пътуването до Прованс , за 7 нощувки има много повече възможности за резервация  .
макар че , често са фиксирани събота- събота ,но има и други .
ето този апартамент например - http://www.only-apartments.com/en/nice/theheartofnice_7448/?fPax … cal-go=2014-07-07

това в случай ,че търсите по-евтино място . иначе , поне в този момент, хотели и частни апартаменти на цена около 80 евро се намират доста .
за 4 нощувки , ние определено ще имаме по-скромна програма .

Последна редакция: вт, 11 фев 2014, 14:35 от oska

# 179
  • София
Моето пътуване се оформи - със самолет до Марсилия, резервациите за хотелите са направени и дойде ред за резервиране на кола под наем. Някой може ли да препоръча сайт и фирма за наемане на кола от летище Марсилия? Тъй като ние за първи път ще вземаме кола под наем, за какво е добре да се внимава? - доколкото разбирам, добре е да бъде с unlimited mileage, full-to-full и да има застраховки

Общи условия

Активация на акаунт