84th Academy Awards OSCAR'2011 - "... и всичко е суета"

• 30 068
  • 749
  •   1
Отговори
# 540
# 541
  • в морето до колене
Тъй като активният сезон на наградите едва започва, то и темата по това време обикновено потъва. Но днес реших да я "повдигна", за да отбележа, че станаха две години, откакто я създадох.  Grinning
Мисля, че по една изписана тема на година си е напълно нормално. Първата я изписахме някъде в самото начало на 2011 – точно преди номинациите... Така като гледам и с втората ще се случи приблизително същото.
Държа да повторя, че аз се забавлявам да я списвам.  Grinning 
И искам да се похваля  Blush - от статистиката излиза, че все пак има хора, които четат. Дори когато е някъде на 3-4-5 страница в подфорума, пак се отчитат около 10-15 влизания в темата дневно, което много ме радва! И естествено – голямото оживление настъпва по вереме на „чатовете” за церемониите на Глобусите и Оскарите.  Wink

През миналия сезон се коментираше, че 2011 е слаба година за киното. За мен не беше такава – ето го списъкът на моите топ 10 филми за 2011.
Drive
Shame
The Tree of Life
Moneyball
Midnight in Paris
The Descendants
50/50
Hugo
Bridesmaids
The Artist
Първите два ще останат сред най-любимите ми филми въобще. Последните два пък съм включила, макар да не са ми особено любими, но предизвикаха дискусии и няма как да ги пропускам, когато се връщам назад към филмовата 2011.

А какво ще кажете за 2012? По-добра филмова година ли е?

Опитах се да обединя данните от няколко сайта с прогнози за Оскарите, за да очертая кръга на претендентите – те ще оформят „лицето” на тазгодишния награден сезон. Мисля, че ще имаме доста добри шансове да сме гледали повече заглавия преди Оскарите, отколкото миналата година (но пак не всичко, естествено). Така че – повтарям миналогодишния си призивмоля, който попадне на качествени торенти на долупосочените филми до средата на януари догодина да свирка силно с два пръста!!!  Mr. Green

Ето ги и главните заподозрени – тези, които се споменават в прогнозите за номинации за най-добър филм + в повече от 3 основни категории (вкл. оператор, монтаж и музика):
"Argo"
"Les Miserables"
"Life of Pi"
"Lincoln"
"The Master"
"Moonrise Kingdom"
"The Silver Linings Playbook"
"Zero Dark Thirty"

Филмът на Катрин Бигълоу е последната "котка изскочила от чувала" и не се е оказал разочароващ явно. Той има най-малко прогнозирани номинации, но позициите му се стабилизират.
Повечето филми, които нямат претенции за "технически чудеса", но пък са направени от добър режисьор по качествен сценарий и с чудесни актьори, набират по 6-7 прогнозни номинации.
И накрая стигаме до големите фаворити - тези които имат и стабилната база на сценария, и знаменития режисьор, и любимите актьори, които пак играят добре + почти пълен набор от технически хватки, които правят киното  Grinning
Има вероятност да се окаже, че тези два-три филма ще имат по 10-13 номинации и някой ще победи на косъм поради някаква тривиална причина. Примерно "Клетниците" не може да се състезава в категорията за музика и точно това може да се окаже решаващата причина да не събере рекордния брой номинации.
Оттук нататък вече ще говорим за тези заглавия не в азбучен ред - а във възходяща класация. Всяка седмица ще се случва нещо, което или ще ги бетонира по местата им в тази класация, или ще ги мести като пешки.
Но мисля, че има шанс поне в някои категории победителят да не е толкова лесен за идентифициране, както беше миналия път. Конкуренцията е доста голяма... и доста равностойна.

Втори ешелон – тези, които се споменават в прогнозите за номинации за най-добър филм + от 1 до 3 основни категории
"Amour"
"Anna Karenina"
"Beasts of the Southern Wild"
"Django Unchained" - тук правя уговорката, че филмът още не е излязъл и това може да се промени
"Flight"
"Rust & Bone"
"The Sessions"

Трети ешелон – тези, които владеят прогнозите за техническите номинации наред с фаворитите от първия ешелон:
"Cloud Atlas"
"The Dark Knight Rises"
"The Hobbit: An Unexpected Journey" – и тук правя уговорката, че филмът още не беше излязъл, когато съм правила тази подборка, но независимо от това се смята, че има шансове за техническите категории 
"Prometheus"
"Skyfall"

И накарая някои заглавия, които се споменават поне по веднъж в някоя категория:
"Arbitrage"
"Best Exotic Marigold Hotel"
"The Deep Blue Sea"
"End of Watch"
"Ginger and Rosa"
"Hitchcock"
"Holy Motors"
"The Impossible"
"Looper"
"Magic Mike"
"Not Fade Away"
"This is Forty"
"Quartet"

Последна редакция: пт, 30 ное 2012, 12:59 от mia4ik

# 542
  • София
Мячик, благодаря за всеки твой пост!  Hug

За мен автоматично отпадат Magic Mike, Prometheus, Anna Karenina. Съжалявам, но трябва да са луди да им дадат Оскар.

Хобит мисля, че ще бъде сред "главните заподозрени" - просто няма как да не го наградят.
Линкълн и Хичкок са любопитни и се надявам да не бъдат разочароващи както Джей Едгар миналата година.
Арго, Life of Pi - също.

Може би с най - голямо нетърпение очаквам Джанго, въпреки че с трейлър и визия доста наподобява Бандите на Ню Йорк. Надявам се да не се получи така.

И да попитам нещо някъде чува ли се за Lowless?
Не за друго, а защото ми е най - пресен като впечатление.

За съжаление мисля, че Батман няма шансове за каквато и да е награда. първо нищо невиждано и нечувано не се появи из трите часа. Бонд - същата работа, даже малко разочароващ ми дойде.

Разбира се това са лични впечатления досега.
От изброените прогнозно оскарови филми тази година имам желание да изгледам доста повече от миналогодишните. Не знам дали това означава, че годината е по - силна от миналата...

# 543
Хобит мисля, че ще бъде сред "главните заподозрени" - просто няма как да не го наградят.

Дори да го номинират не мисля, че ще вземе нещо сега, щом пак ще е трилогия. Спомни си Пръстените. Още ме е яд как не дадоха златния чичко на сър Иън за първата част.

# 544
  • София

Дори да го номинират не мисля, че ще вземе нещо сега, щом пак ще е трилогия. Спомни си Пръстените. Още ме е яд как не дадоха златния чичко на сър Иън за първата част.

Да си призная по време на Пръстените не ме вълнуваше кой какво ще вземе, но то и защото Пръстените не ме вълнуваха. Иначе си права... ще се разпростре сагата с получаване на златни чичковци от Хобит в следващите години.

# 545
  • в морето до колене

И да попитам нещо някъде чува ли се за Lowless?
Не за друго, а защото ми е най - пресен като впечатление.

Lawless беше добре приет в Кан и получи хубави ревюта, но после започна полека да потъва надолу... В Торонто вече се заговори за съвсем други заглавия.
В таблиците с прогнози на GoldDerby към момента се появява само в техническите категории някъде м/у 20 и 25 позиция...

# 546
  • София
жалко... но е факт, че вече има доста филми на тази тематика, не знам колко от тях са награждавани.

# 547
Хичкок, евентуално за грим (и зависи как ще се разпределят мъжките роли, АХ се справи добре) инак не го виждам да вземе за друго. Няма да се учудя, ако си остане само с номинации. Само да добавя, че докато се редях за билет за Хичкок, всички престоящи прожекции на Линкълн за деня, бяха разпродадени. Иска ми се да го гледам заради любимия ми ДДЛ, но изобщо не съм на вълна Ейбрахам...

Последна редакция: пт, 30 ное 2012, 13:36 от ТинаХрис

# 548
  • в морето до колене
жалко... но е факт, че вече има доста филми на тази тематика, не знам колко от тях са награждавани.

The Untouchables e най-награждавания... и то пак в този технически диапазон, който е свързан с пресъздаване на епохата - сценография, костюми + музиката на Енио Мориконе + Оскара на Шон Конъри

Иначе догодина се очертава да се повтори същата корелация - продуцентите на Gangster Squad  явно добре осъзнават, че филмът няма шансове да се издигне до нивото на оценка, което е получил L.A. Confidential от филмите с подобна тематика. И затова ще го пуснат в началото на годината. С ясното съзнание, че вероятно всички ще са го забравили, като се стигне до номинации.
Ако пък оцелее въпреки ниските очаквания - ще имат още повече основания да се тупат в гърдите  Mr. Green

# 549
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Според мен грешката при "Беззаконие" беше, че го пуснаха твърде рано- така или иначе не е филм, който би имал шанс при разпределянето на наградите точно в Кан, където се толерира шок и претенция от европейски тип (справка чичо Ларс Mr. Green), а пък лятно заглавие много рядко се бори за Оскар. Миналата година подобна беше ситуацията и със "Срам". Там поне бяха подбрали фестивал, на който филмът да направи впечатление и да си тръгне с награда.

# 550
  • в морето до колене
Е, "Срам" има и европейски шансове, освен американските - в неделя ще се види, доколко пък ще го оценят европейците. Те поне го номинираха за Европейските филмови награди...

# 551
  • Далече
mia4ikTake Shelter от миналата година гледала ли си го? Според мен е по - добър от 2/3 от филмите от миналогодишния ти списък Heart Eyes.

Аз от основните претенденти тази година нищо не съм гледала, ама нямам и желание за повечето. Евентуално "Argo" и "The Silver Linings Playbook". Другите не ме привличат особено Simple Smile. И естествено филма на Тарантино, добър или лош, го чакам с интерес.

# 552
  • в морето до колене
Гледала съм 15 мин. само...
Има и други, които не съм гледала. Кевин примерно, Тиранозавър, Джей Едгар и Желязната лейди... може и още да има, но за тези се сещам на прима виста.

# 553
  • София
Не си гледала Желязната лейди и Джей Едгар! Що за мячик си ти тогава?!?!?

# 554
  • в морето до колене
Нали  Mr. Green - направо съм ви заблуждавала толкова време и съм крила такива страшни тайни.  Embarassed
Затова пък съм гледала някои, за които се заричах да не го правя. Направо срамна работа.

Като се замисля, за всеки неизгледан филм си имам някаква причина... и обикновено аз си я намирам за основателна  Whistling

Общи условия

Активация на акаунт