Майчинството счетоводно - 46

• 31 546
  • 737
  •   1
Отговори
# 405
Да, предстои акредитация на лабораторията ни и понеже една от колежките напусна, останали са малко и трябва да променят длъжността ми. За това нямам нищо против, но тъй като няма кой да ми гледа детето  им казах, че не мога да бъда 8 часа на работа и те се съгласиха да ходя за по няколко часа.
А тази промяна в длъжността с изпитателен срок ли ще е? Изпитателния срок не тече докато сте в отпуск или болнични. Да не стане така, че след изтичане на майчинството да прекратят договора. Прочетете добре какво подписвате.

# 406
Здравейте, изчетох Ви но не намерих отговор на въпроса си  Confused

Племеницата ми е с термин 12.04.2012г., но тя все още е ученичка последна година, но ще завърши като частен ученик, та ме интересува трябва ли да е назначена на трудов договор преди 45 дневния болничен за да получава мин. обещетение, има ли право на помощ за учаща майка и въобще какви права има?

Благодаря предварително в тази неудобна ситуация за родителите й!

# 407
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, изчетох Ви но не намерих отговор на въпроса си  Confused

Племеницата ми е с термин 12.04.2012г., но тя все още е ученичка последна година, но ще завърши като частен ученик, та ме интересува трябва ли да е назначена на трудов договор преди 45 дневния болничен за да получава мин. обещетение, има ли право на помощ за учаща майка и въобще какви права има?

Благодаря предварително в тази неудобна ситуация за родителите й!

За да получава обезщетение трябва да има поне 12 месеца осигурителен стаж. Иначе дори и да е на трудов договор няма да получава обезщетение от НОИ, докато не го набере. Има право на месечна помощ за гледане на дете до ЗСПД - 100 лева - до навършване на 1 год. на детето и на месечни помощи за деца / детски / - 35 лева, а също и на помощ преди раждане. Всички тези помощи се полагат, в случай, че доходът на член от семейството са до 350 лева. Предполагам, че момичето е навършило 18 години - в случая тя си е единствен член на семейството + бебето, когато се роди, ако не е семейна.
Има право на еднократна помощ за раждане - 250 лева за първо дете.

# 408
  • София
Момичета имам отново въпрос- имат ли общо осигуровките за изплащане на майчинството за първа година, защото гглупавата счетоводителка в работата каза, че като подаде декларация 1 в НАП тогава са щели да ми платят майчинство ? Това значи ли, че началото на февруари няма да имам първото си майчинство ? Че тя дори заплатите още не е направила и кой знае кога ще внесе тези декларации....

Последна редакция: чт, 26 яну 2012, 15:09 от мама мими

# 409
  • София-Младост
Момичета имам отново въпрос- имат ли общо осигуровките за изплащане на майчинството за първа година, защото гглупавата счетоводителка в работата каза, че като подаде декларация 1 в НАП тогава са щели да ми платят майчинство ? Това значи ли, че началото на февруари няма да имам първото си майчинство ? Че тя дори заплатите още не е направила и кой знае кога ще внесе тези декларации....
Ако говорим а първо плащане по 45 дневен болничен имат връзка. Не я е срам тази глупава сетоводителка Simple Smile))

# 410
  • София
Ами на 10.01 ми изплатиха последния болничен, който изтече на 20.12.2011г. На 24.01 онзи ден ми изплатиха остатъка до края на декември за 7- те дни. Като я попитам нещо никога не ми отговаря все имала работа. Днес ми заяви, че майчинство може и да не взема в началото на февруари, защото смятала тепърва заплатите и като подаде декларацията в НАП тогава ще имам майчинство. Нищо не разбирам и много се обърках. В страницата на НОИ ми пише, че системата ми е определила обезщетението до 21.09.2012г., внесени са декларациите по чл. 50 и 51 ( на базата на тези ми изплатиха и остатъка от декември )......НОИ никога не вдигат телефоните си, поне да питам ще имам и все пак майчинство до към 10 и февруари, че някои майки казват, че за първата година нямало значение дали са платени осигуровките навреме...

# 411
  • София-Младост
мама мими
Афектирана си и малко объркано пишеш. Принципно първите 410 дни обезщетението го изплащат до 5 число на месеца.  Така че не си обвързана с декл.1 и забавянето от страна на счетоводството ви.

# 412
  • София
Ала- Бала и аз така разбрах, че не ме касаят дали са внесени навреме осигуровките за майчинството за първата година. Но тя така каза- "какво майчинство чакаш в началото на февруари, като аз още не съм сметнала заплатите и не съм подала декларация 1 в НАП...."...иначе с ПИК кода си проверявам документи, осигуровки, изплащания от НОИ....разбрах, че като са ми подадени декларациите по чл. 50 и 51 вече няма да имам проблеми с получаването на майчинството. Щом и вече ми изплатиха и остатъка от декември. Актуалния статус ми е: започнали са плащания по случая....идея си нямам за какво иде реч. От прочетеното от теб разбирам, че вече би трябвало от първи до пети февруари да взимам, така ли ?

# 413
  • София-Младост
Да.

# 414
  • София
Изключително много ти благодаря за яснотата !!! То да не станеш майка в България, направо бях побесняла....

# 415
  • Русе
Изключително много ти благодаря за яснотата !!! То да не станеш майка в България, направо бях побесняла....
Мама Мими, нали преди няколко дни попита същото и аз ти отговорих, че няма да има проблеми да си получиш обезщетението навреме, още повече че вече е започнало изплащането по декларацията по чл. 50, 51. Не се притеснявай, ще си получаваш парите редовно до годинката на детето. И не всички счетоводителки са в час с всичко, така че не бързай да се афектираш.  Peace

# 416
  • София
да така е, но само не бях попитала за осигуровките каква роля играят.....и да, счетоводителите в моята работа са направо ужассссссс и пак много благодаря за отговорите момичета Simple Smile))))

# 417
  • София
Привет, мами Simple Smile Имам няколко въпроса и не мога да намеря отговорите им нито при социалните,нито при счетоводители ( Crazy ). Имам детенце,което сега на 4-ти май ще навърши 2 годинки,живот и здраве. На трудов договор съм,но фирмата е спряла дейност,въпреки това от НОИ казаха,че няма проблем ако работодателят ми иска да продължи да ми подава декларация всеки месец и да плаща осигуровките и той се съгласи.Единият ми въпрос е: по какъв начин трябва да ме освободят, за да взимам обезщетение от БТ и  как се изчислява.Не държа да ме освободят по взаймно съгласие,защото ми трябва по-дълго време обезщетение,тъй като малката ще тръгва на ясла чак септември. Какви са ми вариантите? На всякъде получавам различни и объркващи отговори.Имам над 3 години трудов стаж. Ще ви бъда благодарна ако ми помогнете.

# 418
  • Пловдив
Здравейте.Не съм много сигурна дали трябва да задам тук въпроса си затова моля,ако не съм на точното място да ме извините и да ме пренасочите към подходящият подфорум.
Въпроса ми е свързан с майка ми.Кой е по-добрият вариант -да я съкратят,или да я освободят по взаимно съгласие?При кой от двата получава обезщетение и в какъв размер?Ако не се лъжа,при съкращение имаше нещо....една заплата компенсация....но съм много незапозната с точните законови неща.Много моля за отговор и ще съм ви мноооого благодарна!

# 419
Здравейте.Не съм много сигурна дали трябва да задам тук въпроса си затова моля,ако не съм на точното място да ме извините и да ме пренасочите към подходящият подфорум.
Въпроса ми е свързан с майка ми.Кой е по-добрият вариант -да я съкратят,или да я освободят по взаимно съгласие?При кой от двата получава обезщетение и в какъв размер?Ако не се лъжа,при съкращение имаше нещо....една заплата компенсация....но съм много незапозната с точните законови неща.Много моля за отговор и ще съм ви мноооого благодарна!
Ако напусне по взаимно съгласие ще взима 4 мес. мин. размер на обезщетение за безработица.
Ако я съкратят ще взима взима обезщетение в зависимост от дохода й 24 мес. назад. Месеците, в които ще получава обезщетение зависят от стажа.

Привет, мами Simple Smile Имам няколко въпроса и не мога да намеря отговорите им нито при социалните,нито при счетоводители ( Crazy ). Имам детенце,което сега на 4-ти май ще навърши 2 годинки,живот и здраве. На трудов договор съм,но фирмата е спряла дейност,въпреки това от НОИ казаха,че няма проблем ако работодателят ми иска да продължи да ми подава декларация всеки месец и да плаща осигуровките и той се съгласи.Единият ми въпрос е: по какъв начин трябва да ме освободят, за да взимам обезщетение от БТ и  как се изчислява.Не държа да ме освободят по взаймно съгласие,защото ми трябва по-дълго време обезщетение,тъй като малката ще тръгва на ясла чак септември. Какви са ми вариантите? На всякъде получавам различни и объркващи отговори.Имам над 3 години трудов стаж. Ще ви бъда благодарна ако ми помогнете.
Като майка на дете под 2 год. трябва да те съкратят с разрешение на Инспекция по труда. Ако фирмата се закрива това сигурно няма да е проблем. Размера на обезщетението зависи от осиг. доход 24 мес. назад, а срока - от труд. стаж.

Общи условия

Активация на акаунт