Майчинството счетоводно - 46

• 31 546
  • 737
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте, може ли да ми кажете в какъв срок от ОИ трябва да изплащат месечното обезщетение за майчинство. Първото видях 15 дни от подаване на болничния. Но за следващите не намерих къде пише?

За обезщетението от 135 до 410 дни плащането става до към 5то число на следващия месец. За обезщетението от 411 ден до 2 год. плащането става до 15 раб. дни от подаването на декларация обр. 1 за съответния месец.

Здравейте! Имам 2 въпроса ако някой може да ми отговори, тъй като на мен ме е първа бремеността и с доста от нещата не съм запозната.
От 01.01 до издаването ми на 45дн.болничен ще съм в постоянни болнични. още декември ми дадоха 30 дена превантивно, но аз си ходих  на работа. На първия  полничен пише първичен, сега този за януари ще е продължение. Дали ще има проблем в НОИ когато колежката от личен състав го представи като продължение? Тя задълбочено го прегледа, когато й го предадох и не каза нищо.
Втория ми въпрос е сега като почнат да ми изплащат болничните от м.януари, 6 мес.ли назад ще гледат осигурителния ми доход или 18 (бях чула преди че щяло да се гледа за 18 мес.назад).?
Ще е проблем. Няма как да представите болничен продължение без първичен. Има вариант да се представи първия болничен като в прилож. 15 се опишат 0 раб. дни и се посочи, че сте работила. Особеното тук е, че това трябва да стане с разрешение на лекаря, издал болничния.
Ако представите и двата болнични базата ще е 12 мес. назад, защото временната неработоспособност настъпва през 2011 г.
Имате възможност вторият болничен да го занесете да го коригират на първичен. Тогава базата ще е 18 мес. назад.

Привет на всички, имам два въпроса, надявам се тук да получа отговор.
1. Възможно ли е месец преди детето да навърши 2 години да си пусна 1 месец платен годишен отпуск (докато детето навърши 2), след което да се прекъсне платения и да се пусне неплатения отпуск за гледане на дете от 2 до 8 години и след изтичането му да се продължи отново платеният годишен отпуск? Или той трябва задължително да се ползва наведнъж и без прекъсване? Мможе да си пуснете платен отпуск 1 мес. преди детето да навърши 2 год. Ще получавате заплата +50% майчинство. Сметнете точно дните до навършването на двете години. Пуснете молба за тези дни. Като навърши 2 год. си пуснете молба за непл. отпуск за гледане на дете до 8 год. възраст. После си пуснете нова молба за останалия платен отпуск.
2. Ако майката забременее докато си използва тези два вида полагаеми отпуски (неизползваната натрупана платена и 6те месеца неплатена отпуска) има ли значение по време на кой отпуск ще премине в обикновен болничен (защото няма как да се върне на работа докато дойде време за първия болничен 45 дни преди термин) по принцип няма значение и ако има значение - коя от двете отпуски е по-добре да се използва първо. На каква база ще се изчислява нормалния болничен? на база 18 мес. назад от започване на болничния. За времето на неплатен се взима МРЗ. За времето на платен отпуск се взима дохода. Охх, така го написах, че никой да не ме разбере. Въпросът ми конкретно е - има ли значение за размера на нормалния болничен в какъв ред ще бъдат използвани тези две отпуски или не? Зависи кога ще започне болничния и колко месеца с неплатен ще влязат в базата.

# 451
  • София
Зравейте,
моето питане е следното:
-45-дневния болничен рпеди раждането ми е издаден за периода 28.11 -12.01.2012 ( 12.01.2012 е датата на термина ми)
-Аз родих на 05.01.2012 и съответно болничния за раждането е издаден от 05.01.2012 до 15.02.2012
- Към момента от НОИ съм получила пари по 45-дневния болничен за ноември и декември.
Та въпроса ми е следния : как ще се изплатят дните за януари, като има застъпване на 7 дни( периода от 05.01 до 12.01) и в двата болнични и кога мога да очаквам превод? Виждам в сайта на НОИ ,че болничния за раждането е занесен на 25.01.2012

# 452
Зравейте,
моето питане е следното:
-45-дневния болничен рпеди раждането ми е издаден за периода 28.11 -12.01.2012 ( 12.01.2012 е датата на термина ми)
-Аз родих на 05.01.2012 и съответно болничния за раждането е издаден от 05.01.2012 до 15.02.2012
- Към момента от НОИ съм получила пари по 45-дневния болничен за ноември и декември.
Та въпроса ми е следния : как ще се изплатят дните за януари, като има застъпване на 7 дни( периода от 05.01 до 12.01) и в двата болнични и кога мога да очаквам превод? Виждам в сайта на НОИ ,че болничния за раждането е занесен на 25.01.2012
В първия болничен са описани вероятно раб. дни до 11.01. вкл. Във втория болничен счетоводителя описва дните от 12.01 нататъка. ако всичко е наред парите за януари и по двата болнични следва да получите до 15 раб. дни от 25.01. /датата на представяне на болничния/.

# 453
Здравейте, може ли да ми кажете в какъв срок от ОИ трябва да изплащат месечното обезщетение за майчинство. Първото видях 15 дни от подаване на болничния. Но за следващите не намерих къде пише?

За обезщетението от 135 до 410 дни плащането става до към 5то число на следващия месец. За обезщетението от 411 ден до 2 год. плащането става до 15 раб. дни от подаването на декларация обр. 1 за съответния месец.

Здравейте! Имам 2 въпроса ако някой може да ми отговори, тъй като на мен ме е първа бремеността и с доста от нещата не съм запозната.
От 01.01 до издаването ми на 45дн.болничен ще съм в постоянни болнични. още декември ми дадоха 30 дена превантивно, но аз си ходих  на работа. На първия  полничен пише първичен, сега този за януари ще е продължение. Дали ще има проблем в НОИ когато колежката от личен състав го представи като продължение? Тя задълбочено го прегледа, когато й го предадох и не каза нищо.
Втория ми въпрос е сега като почнат да ми изплащат болничните от м.януари, 6 мес.ли назад ще гледат осигурителния ми доход или 18 (бях чула преди че щяло да се гледа за 18 мес.назад).?
Ще е проблем. Няма как да представите болничен продължение без първичен. Има вариант да се представи първия болничен като в прилож. 15 се опишат 0 раб. дни и се посочи, че сте работила. Особеното тук е, че това трябва да стане с разрешение на лекаря, издал болничния.
Ако представите и двата болнични базата ще е 12 мес. назад, защото временната неработоспособност настъпва през 2011 г.
Имате възможност вторият болничен да го занесете да го коригират на първичен. Тогава базата ще е 18 мес. назад.

OK. A самия болничен за м.декември (първичния) трябва ли да се представи като приложение (в копие или в оригинал за доказателство че е бил издаден такъв)? Или само трябва да се опише че м.декември съм работела? Правилно ли разбирам че ако се докаже че е установена временна неработоспосонбост чрез болничния през мес.дек.тогава ще ми се изчисли на 12 мес? Т.е. аз реално съм работела, просто не го представих и заплата ми е начислена - тогава не би ли трябвало от м.януаари да ми се смята времената неработоспособност?

# 454
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
Здравейте! Искам да попитам какъв е срока за подаване на декл. по чл.53 за отглеждане на дете до 2год.? Първата година ми свърши на 20 ноември, след това попълних тази декларация, но счетоводителя ми все още не я занесъл, а ми казаха, че утре е крайния срок. Счетито каза,, че миналата седмица е ходил да я занесе, но са му казали, че е стара и са го върнали.

# 455
  • София-Младост
Здравейте! Искам да попитам какъв е срока за подаване на декл. по чл.53 за отглеждане на дете до 2год.? Първата година ми свърши на 20 ноември, след това попълних тази декларация, но счетоводителя ми все още не я занесъл, а ми казаха, че утре е крайния срок. Счетито каза,, че миналата седмица е ходил да я занесе, но са му казали, че е стара и са го върнали.
М. декември е трябвало да я занесе. Сегашният вариант на декларацията в сайта им е от 19.02.2011, колко по-стара е била вашата?
И според мен не декларацията е била стара, а счетоводителя не е актуалиризарл програмата, в която попълва данни за болнични и декларации...

# 456
М. декември е трябвало да я занесе. Сегашният вариант на декларацията в сайта им е от 19.02.2011, колко по-стара е била вашата?
И според мен не декларацията е била стара, а счетоводителя не е актуалиризарл програмата, в която попълва данни за болнични и декларации...

Благодаря за бързия отговор! Аз смятам, че не я занесъл изобщо, но това е друг въпрос. След като трябва да я е занесъл декември, сега като е закъснял ще му я приемат ли изобщо? Благодаря предварително!

# 457
  • София-Младост

Благодаря за бързия отговор! Аз смятам, че не я занесъл изобщо, но това е друг въпрос. След като трябва да я е занесъл декември, сега като е закъснял ще му я приемат ли изобщо? Благодаря предварително!
когато се носи документ и се върне от НОИ има 7 дневен срок да се оправи  иподаде отново. Даже понякога на вх. писмо за занесени документи вписват, че е върнато на дата...
Ще я приемат, но ще се забави плащането към теб като цяло.

# 458
Благодаря за отговорите и помощта. Забавянето ще го преглътна, досега издържах, та още месец ли няма  Simple Smile

# 459
  • Варна
Здравейте!
Момичета, третия ми болничен изтече на 15.01.11, а декларацията за остатъка от годината не  еподадена, аз си мислех,ч е трябва да се подаде като пусна осигуровките и декл1 в началото на февруари. Закъсняла ли съм  Confused Притесних се...

# 460
  • София-Младост
Здравейте!
Момичета, третия ми болничен изтече на 15.01.11, а декларацията за остатъка от годината не  еподадена, аз си мислех,ч е трябва да се подаде като пусна осигуровките и декл1 в началото на февруари. Закъсняла ли съм  Confused Притесних се...
Не си, началото на м.02 е след два дни Simple Smile

# 461
  • Варна
Ала-Бала, благодаря ти   bouquet
Н  bouquetо първо трябва да платя осигуровките и да подам декл.1  и тогава чак да я подам нали?

# 462
Viva_123  благодаря ти   bouquet

А болничния до 135 дни също ли до 5-то число на следващия месец трябва да се плати?

# 463
  • София-Младост
Ала-Бала, благодаря ти   bouquet
Н  bouquetо първо трябва да платя осигуровките и да подам декл.1  и тогава чак да я подам нали?
Да.

# 464
Viva_123  благодаря ти   bouquet

А болничния до 135 дни също ли до 5-то число на следващия месец трябва да се плати?

Ще се плати след като е подадена декларация обр. 1 за съответния месец.

Общи условия

Активация на акаунт