Майчинството счетоводно - 46

• 31 545
  • 737
  •   1
Отговори
# 555
  • Русе
Здравейте, имам следния въпрос. Забременях през декември и януари си взех 18 дни болничен. Сега февруари съм в отпуска целия месец, след което влизам в 12 г.с и доки ще ми даде 6 месеца болничен. Въпроса ми е ако през тези 6 месеца болничен си взема и отпуската (защото имам много), има ли значение за майчинските после или болничния трябва да е непрекъснат.
Не, не е задължително болничните да са непрекъснати. Може и отпуска да се вземе и няма да има голямо значение за изплащането на обезщетението при бременност  и раждане после.

# 556
  • Sofia
здравейте,имам следния казус. На 14-ти март ми изтичат 410-те дни маичинство от първото дете, бременна съм с второ и доктора се съгласи да ми дава болничен след това. Мога ли директно от 15-ти да съм в болничен, без да имам и 1 ден работа, ако не може ли да си пусна отпуск един ден и после болничен. Аз разсъждавам така - ако на 15-ти се явя на работа и получа кръвоизлив ще ме хоспитализират и ще ми пуснат болничен от 15-ти, значи може, но според нашата човешки ресурси трябва да имам 1 ден на работа........

# 557
  • Варна
Мерси Силви  Grinning. Това е много добре, защото сега ме преназначиха на по-висока заплата, а аз съм все в болничен и като се гледа 18 месеца назад съм на старата ставка и взимам по-малко болничен. А като си вземам отпуската си вземам новата заплата, а това после се отразява и на болничните.

# 558
Здравейте, януари изтекоха 410те дни майчинство ми и имам следните питания:
1.Разбрах,че фирмата има затруднения и е възможно да прекрати дейност - могат ли да ме съкратят и да ме пратят на борсата и ако да - за какъв срок?
2. Могат ли да ме преназначат в новата фирма,която шефа ми си е открил и ще продължа ли да получавам майчинство за втората година на детето?Още не съм попълнила обаче декларацията за отглеждане на дете до 2год.
3.От началото на 2011г . кода, по който съм назначена отпадна от националния класификатор и без мое знание(тогава вече бях по майчинство) от началото на миналата година са ме преназначили на нова длъжност,съответно с по-ниска заплата с допълнително споразумение,което аз не съм подписвала.Мога ли да го оспоря по някакъв начин?
Надявам се да съм се изразила ясно.
Благодаря предварително

# 559
  • София
Извинете,отново имам въпрос. Кога мога да се възползвам от 50% майчинство.Май месец оставам без работа и ще се регистрирам в БТ. На договор ли трябва да съм за да имам право да ги взимам тези 120лв?
Благодаря ви предварително Simple Smile

P.S.
Извинете ме за глупавия въпрос.Сега ми обясниха,че нямам право на 50%,тъй като детето ми тръгва на ясла,а и май месец прави 2 годинки. Просто една "счетоводителка" ме подведе като ми каза,че имам право,а всъщност нямам.

Последна редакция: пт, 03 фев 2012, 12:55 от BeBoRanChe

# 560
  • София-Младост
Извинете,отново имам въпрос. Кога мога да се възползвам от 50% майчинство.Май месец оставам без работа и ще се регистрирам в БТ. На договор ли трябва да съм за да имам право да ги взимам тези 120лв?
Благодаря ви предварително Simple Smile

Да, трябва да си на договор. Като безработна нямаш право на тях.

# 561
здравейте,имам следния казус. На 14-ти март ми изтичат 410-те дни маичинство от първото дете, бременна съм с второ и доктора се съгласи да ми дава болничен след това. Мога ли директно от 15-ти да съм в болничен, без да имам и 1 ден работа, ако не може ли да си пусна отпуск един ден и после болничен. Аз разсъждавам така - ако на 15-ти се явя на работа и получа кръвоизлив ще ме хоспитализират и ще ми пуснат болничен от 15-ти, значи може, но според нашата човешки ресурси трябва да имам 1 ден на работа........
Не е необходимо да има отработен ден. Може веднага след изтичането на 410 дни да ползвате болничен. Ще получавате и 50% за гледане на първото  първото дете до 2 год.

# 562
Здравейте! Моите 410 дни приключиха на 2,01.2012. От 3 съм в отпуск за гледане на дете до 2години.
Ще ми се платили този 02.01.? Защото нали се отработваше по -късно? Засега в сайта на НОИ нищо не е поместено.

# 563
За съжаление няма да получиш плащане за 02.01, тъй като с Постановление на Министерски съвет е обявен официално за неработен ден.  Sad

# 564
  • Варна
Моята докторка ми каза, че след 12 г.с може да ми даде 6 месеца болничен. Влизат ли в тях 45-те дни преди раждането и ще ми стигнат ли тези дни за да не се връщам на работа? Отделно личния ми даде за януари 18 дни и те влизат ли в тези 180 за годината?

# 565
Моята докторка ми каза, че след 12 г.с може да ми даде 6 месеца болничен. Влизат ли в тях 45-те дни преди раждането и ще ми стигнат ли тези дни за да не се връщам на работа? Отделно личния ми даде за януари 18 дни и те влизат ли в тези 180 за годината?
45 дни не влизат в 180 дни болнични за проблемна бременност. Броят се 180 дни без прекъсване.

# 566
  • Русе
Личният лекар може да издаде до 14 дни еднолично. Ако са издадени 18 дни от личния лекар, болничният ще бъде върнат от НОИ. В тези 6 месеца влизат само болничните, издадени от ЛКК без прекъсване.

# 567
здравейте,извинявам се ако тук не е темата ,но искам да попитам за тези 15 дни отпуск ,които се полагат на бащата.Той е собственик на фирма и се осигурява сам има ли го това право да ги получе тези 15 дни и ако да какво се изготвя?

# 568
  • Русе
Момичета, питането ми е следното: предстои ми ин-витро. Имам натрупана стара отпуска 20 дни и за новата година още 20 дни. Мисля да се възползвам от полагащия ми се за ин-витро отпуск. Има ли право работодателя да ми откаже, при положение, че имам платен отпуск? И какъв документ трябва да му представя, за да удостоверя, че наистина правя ин-витро? Благодаря предварително!

# 569
Извинявам се, знам, че е коментирано но не можах да намеря.
1. Може ли да ми дадете бланка за заявлението което бащата представя за да ползва полагащият му се 15 дневен отпуск от изписване на бебето?
2. Само пред работодателя ли се представят документи за този отпуск или трябва и  в НОИ?
3. Ако бащата е бил неплатен отпуск преди раждането, може ли да го прекъсне и да ползва тези 15 дни?

Общи условия

Активация на акаунт