Майчинството счетоводно - 46

• 31 545
  • 737
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте.
Имам малко заплетен въпрос - снаха ми има 3 месеца стаж през живота си, в момента се осигурява като земеделски производител, но не съм сигурна дали се осигурява и за ОЗМ - ще питам (ако не се осигурява за ОЗМ може ли сега да го промени и как) В момента е бременна и термина и се очертава към 15.09.2012. Та въпросът ми е - ще получава ли майчинство 270 лв или ще получава само социални помощи? Имаше един момент, че започва да получава майчинство когато натрупа необходимия стаж... Ако съм го запомнила правилно това де...  Та ако тя натрупа необходимия стаж септември месец това означава ли, че ще получава минималното майчинство?
Предварително благодаря за отделеното време   bouquet

# 241
Значи сега въпроса е  получаването на обезщетение от Социално подпомагане в рамките на 12 мес. дали се счита за осигурителен стаж?

# 242
Здравейте, в момента ми тече третият болничен до 19.02.2012, какво следва след това и кога се подават нужните документи. Благодаря

# 243
  • Пловдив
Здравейте, в момента ми тече третият болничен до 19.02.2012, какво следва след това и кога се подават нужните документи. Благодаря

погледни на първа страница-има подробно обяснение

Значи сега въпроса е  получаването на обезщетение от Социално подпомагане в рамките на 12 мес. дали се счита за осигурителен стаж?

не,разбира се
времете на социалното майчинство не се зачита за осиг стаж

Здравейте.
Имам малко заплетен въпрос - снаха ми има 3 месеца стаж през живота си, в момента се осигурява като земеделски производител, но не съм сигурна дали се осигурява и за ОЗМ - ще питам (ако не се осигурява за ОЗМ може ли сега да го промени и как) В момента е бременна и термина и се очертава към 15.09.2012. Та въпросът ми е - ще получава ли майчинство 270 лв или ще получава само социални помощи? Имаше един момент, че започва да получава майчинство когато натрупа необходимия стаж... Ако съм го запомнила правилно това де...  Та ако тя натрупа необходимия стаж септември месец това означава ли, че ще получава минималното майчинство?
Предварително благодаря за отделеното време   bouquet

януари се променя вида осигуряване,така че може да го промени с фонд ОЗМ
ако в момента на издаване на 45 дневния болничен има 12 м осиг стаж през целия си живот,ще получава две години най-малко минимума.Знаеш първата година е според осиг доход 24 м назад.втората е твърдо за всички 240 лв

# 244
Аз пак Heart Eyes на 18.01(утре) ще ме назначат на работа на 410лв. Термина ми е на 28 март и излизам в болничен от 12 февруари.Казаха ми ,че трябва да дам около 170 лв. за периода 18.01-12.02.Не ми стана ясно за момента 12.02 до 28.03(45 дневният ми болничен)ще трябва ли да давам още пари за социални осигуровки или направо от началото на болничният ще давам само за здравни?
хаахах ох,за пореден път се изказах лесно разбираемо smile3505

# 245
  • Пловдив
Аз пак Heart Eyes на 18.01(утре) ще ме назначат на работа на 410лв. Термина ми е на 28 март и излизам в болничен от 12 февруари.Казаха ми ,че трябва да дам около 170 лв. за периода 18.01-12.02.Не ми стана ясно за момента 12.02 до 28.03(45 дневният ми болничен)ще трябва ли да давам още пари за социални осигуровки или направо от началото на болничният ще давам само за здравни?
хаахах ох,за пореден път се изказах лесно разбираемо smile3505

за месеците в болничен и двете години майчинство ще плащаш само здравна осигуровка 20.16 лв на месец
т.е да,за периода 12 фев-28 март трябва да плащаш здравна и след това също

# 246
Здравейте отново! Предвид днешните ми въпроси искам да попитам от кога според вас трябаа да започне 45-дневния ми болничен (термин 16.03, високосна година). Той включва ли 16.03 или "да се яви на работа" на 16.03?

# 247
  • Пловдив
Здравейте отново! Предвид днешните ми въпроси искам да попитам от кога според вас трябаа да започне 45-дневния ми болничен (термин 16.03, високосна година). Той включва ли 16.03 или "да се яви на работа" на 16.03?

45 дневния ще ти го издадат на 31 януари

# 248
Здравейте Simple Smile

Имам към вас въпрос:

Колко време взимаме част от работната си заплата, (не помня точно какъв беше процента) и после започваме да взимаме 230 лв майчинство? Само по време на болничния ли има значение на какъв доход сме били осигурени? newsm78

Питам, понеже свекърва ми твърди, че "високото" майчинство се взима само, докато съм в болничен, после минавам на 230 лв. (или там колкото са)  newsm78

Това да ли е така  newsm78. Аз мислех, че цяла година ще съм "богата"?

Благодаря ви

# 249
  • В полите на Пирин планина
Здравейте Simple Smile

Имам към вас въпрос:

Колко време взимаме част от работната си заплата, (не помня точно какъв беше процента) и после започваме да взимаме 230 лв майчинство? Само по време на болничния ли има значение на какъв доход сме били осигурени? newsm78

Питам, понеже свекърва ми твърди, че "високото" майчинство се взима само, докато съм в болничен, после минавам на 230 лв. (или там колкото са)  newsm78

Това да ли е така  newsm78. Аз мислех, че цяла година ще съм "богата"?

Благодаря ви

410 дни се взема "високото майчинство"  Grinning, което ще рече около 13.5 месеца. Зависи от осиг. доход и 90% от него, но не повече от нетния осиг. доход. След тях се взема 240 лева до навършване на 2 години от детето. Свекърва ти помни старите разпоредби от преди 6-7 години.

# 250
здравейте мами
имам следният въпрос -на 19.12.2011 детето ми навърши 2 години - след което ползвам полагаемия си платен отпуск за двете години...т.е съм в отпуск до 15.02.2012 ....
на 11.01.2012 получих уведомителен sms че ми е преведена сумата от 240 лв, което е майчинството ми ...
кажете ми дали е нормално да получа пълният размер майчинство или е станала грешка и ще се наложи да възстановявам пари ...
надявам се да съм била ясна...БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

# 251
  • София-Младост
здравейте мами
имам следният въпрос -на 19.12.2011 детето ми навърши 2 години - след което ползвам полагаемия си платен отпуск за двете години...т.е съм в отпуск до 15.02.2012 ....
на 11.01.2012 получих уведомителен sms че ми е преведена сумата от 240 лв, което е майчинството ми ...
кажете ми дали е нормално да получа пълният размер майчинство или е станала грешка и ще се наложи да възстановявам пари ...
Не е нормално, ако това е за м.12, но си провери може да е имало забавяне и сега да си получила пари за м.11. Ако имаш персонален код в сайта на НОИ си направи проверка. Принципно в системата им е заложено, че детето става на 2г. на 19-ти и не би следвало да се объркат и да преведат повече.

# 252
  • Пловдив
здравейте мами

ако това е за декември,не трябва да е толкова,да
но често майчинството върви с месец назад,защото фирмата е закъснявала с осигуровките
важното в случая е тези 240 лв за кой месец са-може да са за ноември
ако имаш пик код,ще може да видиш на сайта на НОИ
ако не,пиши мейл

# 253
за сега винаги сами ги изплащали за съответния месец, но знам ли-може наистина да са закъснели с осигуровките...ще пусна разпечатка в банката и евентуално ще проверя в НОИ
нямам код...
но бихте ли дали мейл...
благодаря

п.п вече връщах пари за първото си дете -та тия  не смея да ги изтегля още  Grinning

# 254
  • София-Младост
за сега винаги сами ги изплащали за съответния месец, но знам ли-може наистина да са закъснели с осигуровките...ще пусна разпечатка в банката и евентуално ще проверя в НОИ
нямам код...
но бихте ли дали мейл...
благодаря

п.п вече връщах пари за първото си дете -та тия  не смея да ги изтегля още  Grinning
E-mail: NOI@nssi.bg

Общи условия

Активация на акаунт