Майчинството счетоводно - 46

• 31 545
  • 737
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте, бихте ли ми казали ако детето ми тръгне на ясла преди да е навършило 2 годинки и си пусна натрупания платен отпуск, какъв документ трябва да подам, за да взимам половината от 240 лева до навършване на 2те години. И до къде се подава - до НОИ или до работодателя?
А, сетих се и още нещо да попитам - могат ли да ми откажат да си взема платената отпуска докато детето се адаптира в градината? В работата ми през почти двете години, в които ме нямаше нещата много са тръгнали на зле, а и като цяло отношенията там са ужасни и няма да се връщам повече там на работа след изтичане на майчинството, но сега когато разберат, че малкия ще тръгва на ясла дали няма да ми откажат отпуската и направо да ме уволнят. Пази ли ме закона или вече не?
Благодаря ви предварително

# 256
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, бихте ли ми казали ако детето ми тръгне на ясла преди да е навършило 2 годинки и си пусна натрупания платен отпуск, какъв документ трябва да подам, за да взимам половината от 240 лева до навършване на 2те години. И до къде се подава - до НОИ или до работодателя? - Приложение 4. Подаваш до работодателя, а той го представя в НОИ.
А, сетих се и още нещо да попитам - могат ли да ми откажат да си взема платената отпуска докато детето се адаптира в градината? - Не, трябва да я вземеш цялата накуп В работата ми през почти двете години, в които ме нямаше нещата много са тръгнали на зле, а и като цяло отношенията там са ужасни и няма да се връщам повече там на работа след изтичане на майчинството, но сега когато разберат, че малкия ще тръгва на ясла дали няма да ми откажат отпуската и направо да ме уволнят. Пази ли ме закона или вече не? - Закрилата се състои в това, че трябва да получа разрешение от Инспекция по труда, за да те освободят от работа, щом детето ти няма 3 години.

# 257
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
Здравейте!
От 20 ноември съм 2ра година майчинство. Днес от НОИ ми казаха, че счетоводителя ни не ми е подал декл. по чл.53 и по тази причина ми се бави обезщетението вече 1 месец. Интересува ме, когато тази декларация бъде подадена дали ще ми изплатят майчинството за м.12 или ги губя тези 240лв. и ще започна да получавам пари от м.1 натам. Не успях да си задам въпроса като хората, но дано сте ме разбрали и предварително благодаря за отговорите!

ПП. А счетоводителя ми твърди, че е подал въпросната декларация.

# 258
Здравейте, бихте ли ми казали ако детето ми тръгне на ясла преди да е навършило 2 годинки и си пусна натрупания платен отпуск, какъв документ трябва да подам, за да взимам половината от 240 лева до навършване на 2те години. И до къде се подава - до НОИ или до работодателя? - Приложение 4. Подаваш до работодателя, а той го представя в НОИ.
А, сетих се и още нещо да попитам - могат ли да ми откажат да си взема платената отпуска докато детето се адаптира в градината? - Не, трябва да я вземеш цялата накуп В работата ми през почти двете години, в които ме нямаше нещата много са тръгнали на зле, а и като цяло отношенията там са ужасни и няма да се връщам повече там на работа след изтичане на майчинството, но сега когато разберат, че малкия ще тръгва на ясла дали няма да ми откажат отпуската и направо да ме уволнят. Пази ли ме закона или вече не? - Закрилата се състои в това, че трябва да получа разрешение от Инспекция по труда, за да те освободят от работа, щом детето ти няма 3 години.

Lady Brinne благодаря много. За този документ ли става въпрос - Приложение № 4 към чл. 5 или за друго приложение?

# 259
Здравейте!
От 20 ноември съм 2ра година майчинство. Днес от НОИ ми казаха, че счетоводителя ни не ми е подал декл. по чл.53 и по тази причина ми се бави обезщетението вече 1 месец. Интересува ме, когато тази декларация бъде подадена дали ще ми изплатят майчинството за м.12 или ги губя тези 240лв. и ще започна да получавам пари от м.1 натам. Не успях да си задам въпроса като хората, но дано сте ме разбрали и предварително благодаря за отговорите!

ПП. А счетоводителя ми твърди, че е подал въпросната декларация.
Ще се изплаща обезщетение от началната дата на декларацията по чл. 53. Не губите парите. Счетоводителя да даде входящия номер, с който е внесъл въпросната декларация.

# 260
  • Варна
Привет момичета!

Винаги сте ми били много полезни и сега ще се допитам пак до вас!

Детето навършва 2 г. Майката иска непосредствено след това да вземе целия неизползван платен годишен отпуск за годините в майчинство и отглеждане. Има ли право работодателя да откаже?

# 261
  • Русе
Привет момичета!

Винаги сте ми били много полезни и сега ще се допитам пак до вас!

Детето навършва 2 г. Майката иска непосредствено след това да вземе целия неизползван платен годишен отпуск за годините в майчинство и отглеждане. Има ли право работодателя да откаже?

По закон не би трябвало да откаже. Според Чл. 176.(2)  от КТ -Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете. В този случай платеният годишен отпуск се ползва наведнъж в календарната година, в която е отпаднала причината за неползването му.

(3) Правото на работника или служителя на платен годишен отпуск се погасява след изтичане на две години от края на годината, за която се полага този отпуск. Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на ал. 2, правото на работника или служителя на платен годишен отпуск се погасява след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.

# 262
  • В полите на Пирин планина

Lady Brinne благодаря много. За този документ ли става въпрос - Приложение № 4 към чл. 5 или за друго приложение?

Ето го : http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.4.doc

# 263
  • Варна
Силвия , благодаря!

Точно това прочетох и аз вчера в темата преди да попитам. Чудех се дали работодателя все пак няма някакво право да откаже... но не намерих никъде такъв текст.

# 264
Здравейте, в момента съм в болничен 45 дни преди термин (11.12.2011-25.01.2012г.). На 9.01 е подаден болничния в НОИ, след 3 дни ми преведоха парите за декември. Искам да попитам паричките за януари кога ще ги получа, след като се внесат здравните осигуровки за месец януари ли? Т.е. до 10-то число другия месец newsm78 Благодаря ви предварително Hug

# 265
  • Русе
Силвия , благодаря!

Точно това прочетох и аз вчера в темата преди да попитам. Чудех се дали работодателя все пак няма някакво право да откаже... но не намерих никъде такъв текст.

Ами всъщност в Кодекса на труда се казва само, че натрупаната отпуска трябва да се ползва наведнъж и в какъв срок.
В Наредбата за работното време, почивките и отпуските пише: Чл. 37г.(2) В случаите по чл. 173, ал. 7 и чл. 176, ал. 1 и 2 КТ работодателят предоставя или отлага ползването на платения годишен отпуск в писмена форма и своевременно уведомява работника или служителя.  - което все пак означава, че може и да не разреши веднага след изтичане на 2те години майчинство отпуска. Ако не сте включена в графика за отпуските за 2012г., говорете с работодателя ( всъщност би трябвало да ви предвидят ако майчинството ви изтича в 2012 и е трябвало да ви попитат, когато са изготвяли графика). Все пак работодателят се съобразява с натовареността на работата и в зависимост от това разрешава или не отпуск.

Здравейте, в момента съм в болничен 45 дни преди термин (11.12.2011-25.01.2012г.). На 9.01 е подаден болничния в НОИ, след 3 дни ми преведоха парите за декември. Искам да попитам паричките за януари кога ще ги получа, след като се внесат здравните осигуровки за месец януари ли? Т.е. до 10-то число другия месец newsm78 Благодаря ви предварително Hug
Със сигурност ще получите частта за януари, във февруари.

# 266
silvia1980,благодаря за бързия отговор. Искам да попитам още нещо: след раждане на детето (втори болничен) в какъв срок работодателят трябва да го подаде в НОИ?

# 267
  • Бургас
Здравейте. Моля ви кажете ми вие, колко точно стаж е нужен за да получавам майчинство?
12 - 18 или 24 месеца? Всеки ми казва различно и не знам вече на кого да вярвам.   Sad newsm78

# 268
Здравейте. Моля ви кажете ми вие, колко точно стаж е нужен за да получавам майчинство?
12 - 18 или 24 месеца? Всеки ми казва различно и не знам вече на кого да вярвам.   Sad newsm78
Необходимо е да имате 12 мес. осигурителен стаж през живота си, за да получаване на майчинство.
24 мес. е срока, от който се изчислява размера на обезщетението.
Чл. 48а от КСО: "Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск."

# 269
Искам да ви питам нещо относно отпуските.Чета кодекса на труда и никъде не виждам ,че трябва да се ползва натрупаната отпуска наведнъж след връщане на работа по члена от КТ, който е цитиран по горе

Отлагане на ползването
Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., в сила от 01.01.1993 г.; изм. изцяло, бр. 58 от 2010 г., в сила от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.; изм. и доп., бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) (1) Поради важни производствени причини работодателят може да отложи за следващата календарна година ползването на част от платения годишен отпуск в размер не повече от 10 работни дни.
(2) (Нова - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) При уважителни причини по писмено искане на работника или служителя и със съгласието на работодателя ползването на част от платения годишен отпуск в размер не повече от 10 работни дни може да се отложи за следващата календарна година.
(3) (Отм., нова - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) В случаите на ал. 1 и 2 за следващата календарна година може да се отложи ползването на част от платения годишен отпуск общо в размер не повече от 10 работни дни.
(4) (Предишна ал. 2, доп. - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете, както и поради ползване на друг законоустановен отпуск.

Общи условия

Активация на акаунт