Майчинството счетоводно - 46

• 31 546
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
  • Русе
Здравейте момичета, след седмица се връщам на работа, тъй като ми изтичат 410-те дни. Отпуск за гледане на дете до 2 години няма да ползвам.Какви документи трябва да попълня, за да взимам 120 лв.? Детето няма да ходи на ясла/градина. Благодаря   bouquet.
Попълвате приложение 4 + копие от акт за раждане на детето. Представяте ги на работодателя, той ще ги представи в НОИ.

# 586
  • София
Благодаря ви много за бързия отговор!

# 587
Здравейте,
Опитвам се да науча имам ли право на еднократното плащане  по чл.8 от закона за плащания на детски помощи като съм период на магистърско задание и не съм защитила още.Родих през март 2011.Как се тълкува смисълът "редовна студентка"  ? Уверението за статуса си пред коя институция следва да представя?Надявам се да ми простите за въпроса.

# 588
  • София-Младост
Здравейте,
Опитвам се да науча имам ли право на еднократното плащане  по чл.8 от закона за плащания на детски помощи като съм период на магистърско задание и не съм защитила още.Родих през март 2011.Как се тълкува смисълът "редовна студентка"  ? Уверението за статуса си пред коя институция следва да представя?Надявам се да ми простите за въпроса.
Документи за тази помощ се подават в Агенцията Социално подпомагане по постоянен адрес.
Уверение от висшето училище за лицата по чл. 8в, ал. 1 и 4 ЗСПД, че са записани като редовни студенти към датата на подаване на молба-декларацията-това ти трябва , за да удостовериш, че си редовна форма на обучение.

# 589
  • номад в БГ
Здравейте! Много теми сте изписали  bouquet Видях,че давате съвети на много хора,радвам се,че Ви има Консултанти,надявам се да помогнете и на мен,много ми е заплетен казусът…
 Работя като ЕТ само сезонно-от 01.06 до 30.10,т.е 4 месеца в годината с пълни осигуровки на минималния праг за собственик,включително и за бременност и майчинство През останалото време внасям само здравните.Така е вече 3 лета,т.е имам 12 месеца осигуровки за бременност и майчинство.Зимата работя,но за друг търговец и без трудов договор:(
 В начална бременност съм,терминът е 14.09.2012г. Смятах това лято вече въобще да не работя с моята фирма(пред фалит съм),а да търся друга работа. Можете ли да ме посъветвате как да постъпя,кога ще имам право на обезщетение,дори и минимално-ако пак пусна моята фирма преди раждането или ако се хвана на работа при друг работодател(има ли значение дали е срочен или безсрочен трудов договор и дали работодателят ми работи сезонно или целогодишно?) Също така как стоят нещата ако се самоосигурявам чрез моята фирма-пак само здравни осигуровки ли ще дължа ?
 Знам,че станаха много въпросите,от изчетеното дотук си изградих мнение как би трябвало да стоят нещата,но не съм сигурна,затова моля за помощта Ви!
 Разчитам на помощта Ви и предварително Благодаря!

# 590
  • 1st floor
Искам да попитам още ли се смятат болничните на 80% от дохода шест месеца назад? И няма значение, че е имало прехвърляне в две различни фирми през това време?

# 591
Искам да попитам още ли се смятат болничните на 80% от дохода шест месеца назад? И няма значение, че е имало прехвърляне в две различни фирми през това време?
Болнични за общо заболяване се изчисляват въз основа на дохода 18 мес. назад, независими на колко места сте прехвърляна. Болнични за бременност и раждане се изчисляват въз основа на дохода 24 мес. назад. Взимат се всички доходи, на които има начислена осигуровка за фонд "Общо заболяване и майчинство".

Здравейте! Много теми сте изписали  bouquet Видях,че давате съвети на много хора,радвам се,че Ви има Консултанти,надявам се да помогнете и на мен,много ми е заплетен казусът…
 Работя като ЕТ само сезонно-от 01.06 до 30.10,т.е 4 месеца в годината с пълни осигуровки на минималния праг за собственик,включително и за бременност и майчинство През останалото време внасям само здравните.Така е вече 3 лета,т.е имам 12 месеца осигуровки за бременност и майчинство.Зимата работя,но за друг търговец и без трудов договор:(
 В начална бременност съм,терминът е 14.09.2012г. Смятах това лято вече въобще да не работя с моята фирма(пред фалит съм),а да търся друга работа. Можете ли да ме посъветвате как да постъпя,кога ще имам право на обезщетение,дори и минимално-ако пак пусна моята фирма преди раждането или ако се хвана на работа при друг работодател(има ли значение дали е срочен или безсрочен трудов договор и дали работодателят ми работи сезонно или целогодишно?) Също така как стоят нещата ако се самоосигурявам чрез моята фирма-пак само здравни осигуровки ли ще дължа ?
 Знам,че станаха много въпросите,от изчетеното дотук си изградих мнение как би трябвало да стоят нещата,но не съм сигурна,затова моля за помощта Ви!
 Разчитам на помощта Ви и предварително Благодаря!
За да получавате мин. размер обезщетение до 2 год. на детето е най-добре да си намерите работа на труд. договор. Необходимо е поне един отработен ден преди болничния за 45 дни.
Ако се осигурявате като ЕТ трябва да е на високия % и след изтичане на 410 дни трябва да назначите прокурист, за да може вие да си взимате обезщетението до 2 год. на детето.

Последна редакция: вт, 07 фев 2012, 16:35 от AnMary

# 592
  • 1st floor
Болнични за общо заболяване се изчисляват въз основа на дохода 18 мес. назад, независими на колко места сте прехвърляна.
От кога горе-долу са влезнали тези промени, не знаех...не ми се е налагало отдавна да ползвам болнични и сега ме попита позната... newsm78

# 593
  • Пловдив
От кога горе-долу са влезнали тези промени, не знаех...не ми се е налагало отдавна да ползвам болнични и сега ме попита позната... newsm78

от тази година обикновения е с база 18 м,а този за бр и раждане 24 м

# 594
  • София
 Здравейте момичета. Имам един въпрос. От 1.07.2011 се ме осигуряват на 1500лв, преди тази дата на 630лв. Бременна съм и ще раждам началото на 09.2012г. Ако изляза в болничен от март до края на бременността, после при изчислението за обещетение и майчинство тези 6 мес /от март до септември докато съм била болничен/ на каква база ще се смятат на 1500 лв или на осредненото между 630 и 1500 за 18мес назад. И ще има ли голяма разлика в обещетението ако ползвам болничен или не? Благодаря Ви предварително   bouquet

# 595
  • София-Младост
Здравейте момичета. Имам един въпрос. От 1.07.2011 се ме осигуряват на 1500лв, преди тази дата на 630лв. Бременна съм и ще раждам началото на 09.2012г. Ако изляза в болничен от март до края на бременността, после при изчислението за обещетение и майчинство тези 6 мес /от март до септември докато съм била болничен/ на каква база ще се смятат на 1500 лв или на осредненото между 630 и 1500 за 18мес назад. И ще има ли голяма разлика в обещетението ако ползвам болничен или не? Благодаря Ви предварително   bouquet
Когато има болничен, базата за последващо обезщетение  е базата, от която е изчислено обезщетението. При болничен за временна неработоспособност обезщетението се смята на база 18 месеца назад, т.е., ако излезе в болничен 03-09 месец, в изчисленията ще влязат месеци с 630лв. Принципно е по-добре без болничен, но ако бремеността ти го налага въпросът е излишен.

# 596
  • София
 Да принципно ми е ясно че ще влязат и 630 лв в обещетението, но по скоро въпроса ми беше ако тези месеци ми се връзва да ми изплащат 80% от 1016,66лв /ако това е средномесечното за тези 18мес./ после като ми изчисляват майчинството за тези 6 мес. коя ставка ще вземат 1500лв. или 1016,66лв /върху които са ми изплащали болничния/
 p.s. най-вероятно тази сума от 1016,66 не е вярна, но не знам как точно да си го сметна, а така с конкретна сума ми става по ясно Simple Smile

# 597
  • София-Младост
Да принципно ми е ясно че ще влязат и 630 лв в обещетението, но по скоро въпроса ми беше ако тези месеци ми се връзва да ми изплащат 80% от 1016,66лв /ако това е средномесечното за тези 18мес./ после като ми изчисляват майчинството за тези 6 мес. коя ставка ще вземат 1500лв. или 1016,66лв /върху които са ми изплащали болничния/
 p.s. най-вероятно тази сума от 1016,66 не е вярна, но не знам как точно да си го сметна, а така с конкретна сума ми става по ясно Simple Smile
1016,66 ще влезе в базата като сума, ако правилно си я сметнала   bouquet

# 598
  • 1st floor

Странно, говорих с моята позната и тя каза, че се обаждала в НОИ, защото всеки й казвал различно...От там казали 6 месеца... newsm78 То вече няма значение, защото тя се отказа да ползва отпуск и си пусна болничен /действително е болна/, но ми остана чуденката... newsm78

# 599
  • София-Младост

Странно, говорих с моята позната и тя каза, че се обаждала в НОИ, защото всеки й казвал различно...От там казали 6 месеца... newsm78 То вече няма значение, защото тя се отказа да ползва отпуск и си пусна болничен /действително е болна/, но ми остана чуденката... newsm78
После НОИ виновни...Wink Кой знае какво точно е попитал, защото имам подозрение, защо е получила отговор 6 месеца, но може да бъркам. В КСО ясно е записано:
Чл. 41. (1) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността.

Чл. 49. (1) (Доп. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане.

Общи условия

Активация на акаунт