Майчинството счетоводно - 46

• 31 545
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
  • Пловдив
Странно, говорих с моята позната и тя каза, че се обаждала в НОИ, защото всеки й казвал различно...От там казали 6 месеца... newsm78 То вече няма значение, защото тя се отказа да ползва отпуск и си пусна болничен /действително е болна/, но ми остана чуденката... newsm78

то станало като развален телефон  Wink

6 м не е базата за изчисление на обикновен болничен от доста време-мин год примерно беше 12 месеца

Последна редакция: пн, 06 фев 2012, 12:23 от ♥Elfita♥

# 601
Момичето, което ме заместваше, докато съм майчинство, е бременно и иска да си ползва платен отпуск преди 45-дневния болничен за раждане.
Счетоводителката й казала, че не може, тъй като е с договор по заместване и трябва направо да ползва болничния, тъй като не можело тя да е отпуска, а през това време аз вече да съм се върнала на работа.
Какво се случва с натрупания й платен отпуск, ако не може да си го ползва преди 45-дневния?И има ли резон в думите на счетоводителката?

# 602
Странно, говорих с моята позната и тя каза, че се обаждала в НОИ, защото всеки й казвал различно...От там казали 6 месеца... newsm78 То вече няма значение, защото тя се отказа да ползва отпуск и си пусна болничен /действително е болна/, но ми остана чуденката... newsm78

Ако е попитала колко стаж трябва да има, за да и се изплаща обезщетение може да са и казали 6 мес. Ама в НОИ да са чак толкова неуки, че да не знаят за промени от миналата година ме съмнява.

# 603
Момичето, което ме заместваше, докато съм майчинство, е бременно и иска да си ползва платен отпуск преди 45-дневния болничен за раждане.
Счетоводителката й казала, че не може, тъй като е с договор по заместване и трябва направо да ползва болничния, тъй като не можело тя да е отпуска, а през това време аз вече да съм се върнала на работа.
Какво се случва с натрупания й платен отпуск, ако не може да си го ползва преди 45-дневния?И има ли резон в думите на счетоводителката?

Моля за уточнение - заместващото момиче по външно или вътрешно заместване е?
Това е важно, тъй като ако е по външно заместване (договор по чл.68 КТ), когато се върнеш на работа предприятието ще трябва да я освободи, без значение че е бременна. В случая не ползва защита от КТ.  Sad

# 604
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

В момента в който, вие се върнете на работа договора и се прекратява и не може да е в платен отпуск. Ако не го използва до прекратяване на договора ще и се плати обезщетение за него.
Ако не се води на трудов договор към датата на издаване на болничния 45 дни преди термин няма да получава обезщетение от НОИ

# 605
Възможно ли е представен в петък болничен в НОИ , да не се вижда днес в справката  , която си правя с ЕГН и ПИК за представените докумнети ?

# 606
  • София-Младост
Възможно ли е представен в петък болничен в НОИ , да не се вижда днес в справката  , която си правя с ЕГН и ПИК за представените докумнети ?
Да,случвало се е дори и след 5 дни още може да не се вижда.

# 607
Току-що стана ясно, че срочният й договор всъщност отдавна е изтекъл и сега гадаем дали се е превърнал автоматично в безсрочен /пропуснат е момента с уведомяването на НАП/ , но така или иначе фактът е, че тя ме замества повече от 4.5 години /две застъпени мои майчинства/.

С това уточнение ситуацията какъв характер добива - може ли да ползва някаква защита според КТ?

Шана, външно заместване е.

# 608
Благодаря за бързия отговор ... Притесних се леко, защото реших ,че веднага ги отразяват ... Ще прверявам пак .

Ала-Бала   bouquet  bouquet  bouquet

# 609
Току-що стана ясно, че срочният й договор всъщност отдавна е изтекъл и сега гадаем дали се е превърнал автоматично в безсрочен /пропуснат е момента с уведомяването на НАП/ , но така или иначе фактът е, че тя ме замества повече от 4.5 години /две застъпени мои майчинства/.

С това уточнение ситуацията какъв характер добива - може ли да ползва някаква защита според КТ?

Шана, външно заместване е.

В случай, че не си се връщала дори 1 ден на работа, договорът все още трябва да бъде срочен, а отговорът на въпроса - същият.
За по-сигурно (ако счетоводителите не знаят) може да провери в НАП на какъв вид договор е официално. Вече и НАП дават кодове за проверка, така че може да го направи още днес.

# 610
  • София-Младост
Благодаря за бързия отговор ... Притесних се леко, защото реших ,че веднага ги отразяват ... Ще прверявам пак .

Влез в справката за представени документи и най-горе където пише
№ на актуална банкова сметка ХХХХХХХХХХХХХ дата на последно представяне ... тази дата я актуализират с всяко ново представяне на болничен, нищо че  не го виждаш още.

# 611
Аз ще се върна на работа, когато на нея й се пусне 45-дневния болничен - в случая неговата дата е 26.04. Няма да се връщам преди това, за да не се прекрати договорът й.
И това предполагам й гарантира плащане на обезщетение от НОИ, но сигурно само за 410 дни, а за втората година ще получава ли?

# 612
Аз ще се върна на работа, когато на нея й се пусне 45-дневния болничен - в случая неговата дата е 26.04. Няма да се връщам преди това, за да не се прекрати договорът й.
И това предполагам й гарантира плащане на обезщетение от НОИ, но сигурно само за 410 дни, а за втората година ще получава ли?

Най-важно е как й се води договорът - срочен или безсрочен. Ако е срочен до твоето завръщане, след като започнеш работа трябва да бъде освободена - без значение дали е в болничен или по майчинство. След освобождаването от НОИ ще й плащат 30 дни болничен, а след това в случай че не е намерила някоя фирма да я назначи за да си взема нормално обезщетение, от Социално подпомагане могат да й изплащат помощи до навършване на 1г. на детенцето.

# 613
Възможно ли е представен в петък болничен в НОИ , да не се вижда днес в справката  , която си правя с ЕГН и ПИК за представените докумнети ?

Ала-Бала   bouquet  bouquet  bouquet
№ на актуална банкова сметка ХХХХХХХХХХХХХ дата на последно представяне ... тази дата я актуализират с всяко ново представяне на болничен, нищо че  не го виждаш още.
Пише 03.01.2012 г. Това е датата на представяне на предпоследния болничен  .. Последния трябва да е представен на 03.02.2012

# 614
  • София-Младост

Пише 03.01.2012 г. ...
Просто изчакай и си проверявай Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт